Novembar u znaku vina

Novembar u znaku vina

Taman kad se vinarima i vlasnicima vinarija završi berba u vinogradima, kreće ona druga, trgovačka, kad plodove rada treba pretvoriti u opipljivu dobit. Zato su meseci pred Novu godinu ispunjeni velikim vinskim dešavanjima toliko da se pojedine manifestacije gase ili premeštaju u nove termine, ustupajući mesto onim većim ili po nečemu značajnijim.

Novembarski festival u hotelu Zira, drugi po redu, za razliku od Beogradskog salona vina u hotelu Hyat koji sledi i koji je pravi praznik za vinoljupce vina sa svih meridijana, gotovo je apsolutno okrenut domaćim vinarijama i onima bliskim najširoj vinskoj javnosti kao što su Plantaže, Podrumi Vukoje 1982 ili Stobi. A vinarima je najavljen kao mogućnost za direktno sklapanje poslova sa distributerima, restoranima, direktnim kupcima.

web plantazeDSC09938

Pa iako je veliki deo publike očito privukao onaj drugi, „viši“ sprat Zire na kome su predstavljene gastronomske poslastice, publike je bilo dosta, a čini se i da su vinari zadovoljni, kako posetom tako i organizacijom.

Zanimljivo je pre svega bilo primetiti da su vinari nastupili pod okriljem svojih udruženja što se očitovalo u zajedničkom štandu i „rolapu“, ali i dobrim vinosusedskim odnosima jer su vina međusobno degustirana uz osmeh zadovoljstva. Bilo je i noviteta, te zanimljivih etiketa za probati gde posebno treba pomenuti „zlatna“ vina sa ovogodišnjeg nadmetanja AWC u Beču.

web panticDSC09934

Za vinariju Belo brdo je to nešto na šta smo već godinama navikli, ali ove jeseni, kad je zlato nešto teže osvajano, vinarije Virtus koja je proglašena najboljom srpskom vinarijom u prestonici Austrije, pa Pantić iz beogradskog Udruženja ili Mikić iz Negotinske krajine su sa pravom ponosno istakle svoja bečka Gold obeležja.

web virtusDSC09954

Premijerno je veoma osvežavajući Sauvignon Blanc 2016 na štand iznela vinarija Deurić, dok je Stobi publici, ali pre svega HORECA sektoru takođe prvi put ponudio čitavu liniju vina: četiri etikete, kaberne fran iz berbe 2015, i potom prošlogodišnji sveži pino noar, šardone i muskat otonel, u čast Filipa i Aleksandra Makedonskog nazvanu Macedon.

web deuricDSC09922

- Suva sveža i dopadljiva, delimično barikirana vina osmišljena su kako bi dotakli potrošače koji su na prelazu između klasik i premijum etiketa. Namenjene su za one HORECA objekte koji nisu toliko zahtevni ali istovremeno ne žele da umanje „vrednost“ vinske karte nekakvom našom klasik linijom za koju mi opet zbilja verujemo da vredi. Pritom ova vina koštaju 650 dinara sa porezom što je sjajno u odnosu na kvalitet, kaže Aleksandar Krstić iz prodajnog tima vinarije Stobi.

web stobiSC09937

Malo ko je uspeo da proba jako ekstraktivni pino noar iz 2015. godine vinarije Rnjak, što jeste šteta, ali i nije jer vino još nije na tržištu, dok je recimo gotovo nepoznati roze negotinske vinarije Top Vinaris, kombinacija crne tamjanike i pino blana sa jako izraženim notama crne tamjanike jedno veoma zanimljivo suvo vino. Vinarija na prelazu između Rajca i Rogljeva zvanično radi od 2010. godine a sa šest hektara vinograda proizvodi obe tamjanike, šardone, kaberne i burgundac. Nažalost, tvrdi vlasnik Dragan Nedeljković, sva je crvena vina, osim slatke crne tamjanike ranije rasprodao pa ih nije imao za ovaj festival!

web zvonkoDSC09939

Još jedan novitet, Chardonnay 2016 tražen je na štandu vinarije Zvonko Bogdan, potvrđuje menadžer prodaje Ivan Aleksić:

-  Ljudi su na šardone dobro reagovali, vraćali se, ne da probaju već i da piju. Na sovinjon standarno dobro reaguju a pino griđo je nešto takođe relativno novo pa privlači pažnju i dopada se, baš kao što se oba naša roze vina, suvo i polusuvo podjednako traže. Ali šardone je nešto što je najviše probano i najbolje komentare ponelo.

web bukovo lepa etiketaDSC09962

Vinarija Bukovo je predstavila izuzetno dobro urađenu etiketu za svoj šardone, verovatno jedno od najboljih estetskih rešenja u Srbiji u ovoj kategoriji, a koja odlično prati sadržinu boce. Na štandu vinarije VIMMID dosta su rastrzani s obzirom na činjenicu da se njihovi proizvodi od mangulice „na spratu iznad“ ili kozji sir podjednako mnogo traže kao i vina iz linije Aglaja među kojima je Sauvignon - Semillon 2016 upravo osvojio srebrnu medalju u Beču. A Nikola Mladenović Matalj pored uloge vlasnika vinarije, kao predsednik predstavlja i Udruženje proizvođača vina iz Negotina:

web mataljDSC09963

- Na ovogodišnjem novembarskom festivalu je Udruženje negotinskih vinara nastupilo na zajedničkom štandu promovišući negotinska vina i region kao takav. Sajam je bio izuzetno posećen, naročito drugi dan, predstavili smo naša najbolja vina i ostavili dobar utisak na veoma zahtevnom beogradskom tržištu. A s obzirom na to da nam je značajnu finansijsku pomoć za nastup pružila naša opština, zadovoljstvo je još veće.

web erdevik quetDSC09956

Beogradska publika je uz premijerni penušavac Biser vinarije Aleksić, imala priliku da proba i novitet Epoha 2012 iz čuvenog Starog podruma najznačajnije crnogorske vinarije Plantaže. Komentari su došli do usijanja pogotovo kad se pronela vest da će ova bogata kupaža merloa i kabernea na tržištu biti svega oko sedam evra, a oni koji su tražili „specijalitete ispod tezge“ ili vina koja još nisu dostupna na tržištu bili su oduševljeni ozbiljnim crvenom vinom iz vinarije Erdevik koje zasad nosi radni naziv i etiketu Grand Trianon.

web udruzenje beogradskih vinaraDSC09944

I beogradsko Udruženje vinara je nastupilo kolektivno, možda prvi put na jednoj velikoj vinskoj prezentaciji. Mnoga zanimljiva vina su izložena, od Jeremićevog vrhunskog sovinjon blana, preko aromatski čudnovate crvene organske sorte regent vinarije Plavinci, do šardonea iz vinarije Plavinac kojoj je ovo jedno od prvih sajamskih pojavljivanja.

web janov vinograd bukmiricaDSC09966

Mogao se probati odličan pino Srž Milovanović ili širaz iz vinarije Emporio, baš kao i sjajan novi širaz vinarije Janovi Vinogradi čiji je vlasnik Bojan Vukmirica ujedno i sekretar Udruženja:

- Izašli smo sa dosta članova, imali dobru poziciju, veliki štand. Interesovanje je bilo dobro, ali što je još bitnije predstavili smo sva vinogorja u sklopu Udruženja Beograd. Čulo se za naše vinarije, idemo u smeru da to postane svojevrstan brend a bilo je i interesovanja predstavnika restorana za naša vina. Ali tu nam tek predstoji veliki posao. Ideja je da napravimo posebnu vinsku kartu isključivo sa vinima Beograda koju ćemo predstaviti restoranima. Neke smo upoznali sa tom idejom i vrlo su zainteresovani jer misle da će takav pristup imati dobar odziv kod stranih gostiju koji će saznati da i Beograd poput Beča ima svoje vinogorje. Ali i kod domaćih ljubitelja vina.

web epohaDSC09968

Za kraj svratili smo na štand vinarije Lastar koja se, iako mlada, odavno opredelila za najviši kvalitet, pa se na ovakvim skupovima ne zadovoljava isključivo interesovanjem ljubitelja vina, već ih prvenstveno zanima susret sa onima koji se bave vinskom trgovinom ili u sve popularnijem biznis-to-biznis domenu. Denis Mirković, predstavnik vinarije u tom smislu apostrofira prvi dan:

- Bilo je manje posetilaca, tačnije više profesionalaca sa kojima je moglo lepo da se popriča, koji su mogli bez gužve, natenane da probaju vina. Mogao je da se ostvari bolji kontakt u smislu razgovora o samom vinu i potencijalnom poslu.

web lastar okDSC09943

A kako vidi mogućnost za ulazak jedne nove vinarije u najrenomiranije restorane prestonice, pokušao je da nam objasni:

- Izgleda dosta teško. Svaki je restoran priča za sebe, ima svoju konstrukciju kad je vino u pitanju. Neki se ponašaju kao pravi vinoljupci, bave se isključivo kvalitetom vina. S druge strane imate pojedince koji kao da kupuju cement ili crep za izgradnju kuće i tu je kvalitet vina daleko manje bitan od cene koja je primarna. Takođe, južno od Beograda susrećemo se sa nekoliko poblema. Glavni je nedostatak adekvatnih kadrova i preduzeća koja se bave distribucijom premijum vina na pravi način. Tu su mlade vinarije koje polažu na kvalitet bukvalno okrenute same sebi, a i publika je u Beogradu vinski malo obrazovanija, kao da je renesansa vinske kulture prestonicu ipak malo više zakačila od unutrašnjosti, sa izuzetkom Novog Sada, Kragujevca i pomalo Niša.

Šezdesetak vinarija koje su izložile svoje proizvode ovog novembra svakako će poneti dosta lepih utisaka, baš kao i posetioci. Koliko smo od svega uspeli da probamo, šta je sve propušteno?

web galerijaDSC09931

Uvek vas na ovakvim manifestacijama u poslednjih pola sata uhvati taj osećaj da nešto bitno niste probali. Da li je to Quet Merlot 18 + vinarije Fruškogorski vinogradi koji je upravo doneo zlato iz Italije i Bergama ili njihov preukusni Traminac. Možda je to crveno vino vinarije Pusula takođe zlatno sa istog takmičenja ili jako pitki Sauvignon Blanc, ili neko iz bogate kolekcije vinarije Jelić koja nije čest domaćin na ovakvim skupovima? A šta je sa...

belo brdo

Ali šta zapravo privlači pažnju posetilaca i šta vinari imaju od ovakvih predstavljanja pokušava da objasni potpredsednik Udruženja vinara Fruške Gore Aleksandar Zeremski čija vina iz vinarije Belo brdo godinama donose najznačajnija odličja sa AWC u Beču. On tvrdi da posetioci više traže vina po „čuvenju“ nego što gledaju u medalje, pa je najviše interesovanja ponovo izazvala etiketa Alma Mons, ali i Marselan koga ovog puta nije bilo za probu. 

Znači, vina su sve zanimljivija, vinarije sve brojnije, a festivala je, makar u Beogradu, možda i više nego što treba. Hajde da sad, po tom pitanju, ubuduće, jurimo samo kvalitet.

Idealno novogodišnje vino

web vukojeDSC09951

Stiče se utisak da je vinarija Podrumi Vukoje 1982 neprestano na turneji. Samo u nedelju-dve Radovan Vukoje je na vinskim festivalima u Sarajevu, Banjaluci, Beogradu, sad se sprema za Zagreb i Vinocom, pa sledi Salon u Hyatu. Jedino veliki festival u Ljubljani preskaču, priznaje Vukoje...

- U Sloveniju ne idemo jer imamo neke zakazane događaje u našoj Vinskoj galeriji. Nakon nastupa u Hyatu dolaze novogodišnji vinski partiji gde spremamo specijalne degustacije. Godina je bila veoma uspešna i želimo da je tim događajima zaokružimo kako dolikuje. Jedino što mogu da kažem je da ćemo 31. decembra raditi punom parom.      

A koje vino preporučuje za novogodišnju noć?

- Neki kažu da tu idu penušavci i slično, a ja baš mislim da treba otvoriti neko dobro crveno vino, pogotovo što je ove godine naša Zlatna selekcija 2011 osvojila mnogo nagrada širom sveta i da je možda najbolje vino za ulazak u 2018. godinu.

nazad na vrh

Srodni tekstovi