Il Grappolo, vinski kutak čuda

Il Grappolo, vinski kutak čuda

U centru Beograda, naoko mali prostor nudi velika zadovoljstva. Ne samo vinoljupcima već svima kojima je multikulturalnost iznad besciljnog sedenja u četiri zida.

Il Grappolo Wine Bar (Obilićev Venac 27) prvenstveno je zamišljen kao stecište ljubitelja vina, posebno onih domaćih i autohtonih. Možda na vinskoj listi i nema previše vina najprepoznatljivijih srpskih vinarija, ali upravo tendencija ka novim, mladim i nedovoljno istraženim etiketama je ono što ovaj vinski bar odvaja od sličnih u prestonici.

Menadzer lokala 12Nikola Čiča, menadžer i kapetan Il Grappolo Wine Bar vinske lađe

- Svake sedmice smenjuju se vinarije, imamo ponudu nedelje, kad vino kuće bude po specijalnoj ceni buteljke, 10 do 20 posto nižoj nego u standardnoj prodaji – objašnjava Nikola Čiča, prvi kapetan ove vinske lađe. – Ako je vinarija manje poznata, bude na promociji i po dve nedelje, jer nekad je takvim vinarijama u početku potrebna mala pomoć. Inače, četiri petine etiketa su vina prijatelja naše kuće, vinarija s kojima smo se sprijateljili i upoznali ih kroz promocije tokom kojih se upoznavalo i naše osoblje sa vinima, baš kao i potrošači.

Sa strane posmatrano, lokal nije preveliki, ali je lepo ušuškan, a prijatnu atmosferu posebno naglašavaju brojna diskretna svetla, razne vrste nameštaja, od posebnih stolova, preko klupa za više osoba, do okruglih stolova načinjenih od buradi i stakla, idealnih za mala društva naklonjena „vinskom tejstingu“.

Il Grappolo je zvanično otvoren početkom proleća 2017. godine, ali zapravo postoji tek od kraja leta, pošto se sve vreme uređivala ulica u kojoj se nalazi tako da zapravo bašta ispred objekta nije još ni pokazala prave vrednosti. Za to vreme četrdesetak mesta u parteru i isto toliko na spratu spremno su dočekivali prve goste zainteresovane za događanja na domaćoj vinskoj sceni.

foto alex 21

- Nismo nacionalisti – kaže Čiča, - ali smo prosrpski orjentisani! To znači da širimo dobru sliku vinske Srbije, što stranim, što domaćim gostima. Naš je fokus na starim i često zaboravljenim sortama Srbije, od seduše, tj. crne zelenike, koja je kao sorta praktično nestala dok se vinarija Šijački nije pozabavila njome, pa do danas popularnih crnih i belih tamjanika, morave, kadarke, raznih stilova prokupca...

A kako bi se taj utisak domaćeg još više istakao, gastronomska ponuda ukusnih zalogaja takođe je usklađena. Ipak, najvažniji detalj je svakako izuzetna pažnja koja se obraća vinima, pa ukoliko neka od berbi ulistanih etiketa ne zadovoljava, ona ostaje u karti ali se ne nalazi na stanju. Tačnije, može se piti i kupiti tek kad na red dođe berba koja opravdava očekivanja!

vinar 1Dejan Stojanović vlasnik destilerije Volos Natura, tradicija i priroda važnija od bankarstva

U Il Grappolu rešavaju i neke druge probleme srpskog vinarstva.

- Veoma smo rado nudili crnu tamjaniku, ali imamo problem sa manjim vinarijama koje su sve više orijentisane na izvoz pa povremeno ostaju bez vina. Recimo, vino Dar ljubavi vinarije Maurer pokazalo se fantastično, ali taman kada je počelo odlično de se prodaje nismo mogli više da ga nabavimo jer ga više nema u istoimenoj Vinariji!

 Pažljivo birana vinska karta podrazumeva i isto tako pažljivo biran program dešavanja. Tako se sada već svake srede od 17:30 do 21:00 odomaćila „Mala Subota“, lep običaj zagrevanja za inače ludi vikend koji Norvežani i Skandinavci praktikuju gosteći se u slast vinom i alkoholom u sred nedelje! Četvrtkom, u čarobni svet portugalskih vina uvode vas uz čudesne zvuke harmonike Saše Smiljkovića, kancone i šansone, dok vas petkom dočekuje Klapa Grappa pod vođstvom Ive Kruljca, operskog pevača iz Beograda koji se savršeno dobro snalazi i kao promoter izuzetnih alkoholnih dešavanja. A baš takvo je bilo upoznavanje sa rakijama i vinima destilerije Volos Natura, odakle je i počelo naše druženje.

il grappolo 1Cabernet sauvignon i Merlot destilerije Volos Natura, dar čiste prirode

Dejan Stanković, vlasnik destilerije Volos Natura dolazi sa polja makroekonomije, iz sfere biznisa, bankarstva, berze, života u belom svetu, a na sto je izneo svojih šest etiketa rakija u degustacionom pakovanju. Pola su od grožđa, pa ih slede one od greni smit jabuke, kajsije i, naravno, šljive. Postoji i sedma, od sorte šardone, ali ona će tek uskoro na svetlost dana.

Čini se da je Dejan jedini (ili među jedinima) u Srbiji koji rakiju proizvodi od vinskih sorti grožđa. A na prvom mestu stoji napomena: „Fermentacija bez upotrebe enoloških sredstava, rakija bez dodatka ekstrakta i aroma“. Možda ne sertifikovano organska ali svakako prava domaća rakija. I to izuzetna.

il grappolo 4Šest prirodnih voćnih rakija od sorti šardone, kaberne, muskat otonel, i blaga iz voćnjaka: kajsija, šljiva, jabuka

- Destileriju sam napravio u rodnoj kući u rodnom selu – kaže Dejan. – U planu je bila garaža, a postade destilerija, gde radimo dve-tri hiljade boca godišnje sa planom da proizvodnju podignemo. Deda i pradeda su pekli rakiju, imali su vinograde, šljivike i kazane, rakiju su radili zadružno, komercijalno. Deda je čak sagradio kuću od ušura, a meni je to okupljanje oko kazana omogućilo da sanjam. I vratio sam se ovamo, svom snu i videćemo da li će on dati i komercijalne rezultate. Za sada je ispunio moje snove. Jednostavno, čuvamo tradiciju i trudimo se da ostanemo svoji na svome.

foto alex 20Ivo Kruljac, muzički spiritus movens Il Grappolo Wine Bara

Dejan je doneo i vina Merlot 2015 i Cabernet Sauvignon iz iste berbe. Etikete zasad samo za internu upotrebu. Merlo moderan, visoke kiseline sa neverovatnih 15 % alkohola koji se bukvalno ne oseća u elegantnom crvenom bobičastom voću. Posle dužeg dekantiranja vidi se da je sve besprekorno spakovano, baš kao i kod kabernea koji je muški odrađen, snažan, zamaman, crno-crven. Stojanović kaže da će se upisati i u vinarski registar ako kritike potrošača budu dobre.

- Da sakupimo još malo samopouzdanja. Uostalom, na tržištu ima dovoljno proizvođača vina i ne treba ništa siliti.

Sve u svemu, i kroz ovu degustaciju smo se uverili da je Beograd u Il Grappolu dobio izuzetno respektabilan vinski bar, s autentičnom ponudom vina i originalnim sadržajem, pravo mesto za promociju srpskog vinarstva!

Vinske rakije!

Rakija s etiketom Selekcija kuve je kaberne sovinjona, šardonea i muskat otonela. Pijemo iz vinskih čaša gde se arome daleko brže i bolje razvijaju, a sortnost grožđa savršeno oseća. Rakija divno klizi, masnikava, sa orašastim plodovima u završnici. Stopostotni kaberne sovinjon nepogrešivo kulja iz druge po redu čaše. Dejan priznaje da nije nameravao da kaberne uvrsti u portfolio, ali se on pokazao kao  tipično muška rakijska priča koja posebno oduševljava najokorelije vinoljupce. Drugim rečima, rakija za uz biftek! Jabuke greni smit su od sledećeg uzorka stvorile sočni, hrskav, svež eliksir gde jabuka dominira na svim slojevima, a za rakiju koju čini većina šljive čačanke „Lepotica“ uz 30 procenata čačanke „Rodne“, vinski bi znalci rekli da je balans savršen. Nepretenciozne arome, elegancija, harmonija svih elemanata, rakija kao mleko. Okupljeni odlično reaguju i na kajsijevaču od sorte „Šumadinka“, gde kajsija uz spontani aplauz nepogrešivo vodi aromatiku na nosu. Za kraj probamo sortni muskat otonel, verovatno najaromatičniju rakiju ove večeri gde muskatne note dodaju specifičnu gustinu čitavoj priči.

Gostoprimstvo kao brend

- Prvenstveno želimo da se bavimo gostima, pružimo im drugačiju sliku nego u standardnim barovima. Il Grappolo nije gostionica, ali trudimo se da prodamo priču Srbije iz nekih pređašnjih vremenima kad je zvanje domaćina bilo neprikosnoveni brend nacionalnog portreta – kaže Nikola Čiča.

Klapa Grappa

Da li ste nekada slušali klapu, tačnije dvanaest muških glasova koji se fantastično uklapaju u akapela pevanju bez muzike?

- Ima nas zapravo 14, ali ne možemo svi da stanemo petkom od 21 čas pa do ponoći, ispunili bi pola vajnbara – s osmehom priča Ivo Kruljac, čovek koji je okupio klapu Grappa.

Na opšte oduševljenje gostiju natpevavaju se i izvode raznoliki repertoar, od starogradskih pesama preko evergrina, do onog što je prevashodno, a to su pesme pisane za dalmatinske klape.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh