Veče Probusa u Il Grappolo

Darko Mecing vlasnik vinarije Probus sa svojim slasnim arsenalom Darko Mecing vlasnik vinarije Probus sa svojim slasnim arsenalom

Nedelja posvećena vinarskoj slavi Sveti Trifun u ultimativnom vajnbaru za maštovite vinske doživljaje Il Grappolo u samom centru Beograda otpočela je dragocenom degustacijom vina vinarije Probus iz Sremskih Karlovaca.

Mešovita srpsko-grčka ekipa vinskih znalaca okupljena oko iskorišćenog barrique bureta iz vinarije Despotika, ovde u funkciji lepog vinskog astala, sa nestrpljenjem je čekala da se vino iz boca sa zanimljivim etiketama uspe u čaše. Ljudi iz ambasade Grčke koji inače organizuju promocije grčkih vina zainteresovani su za teroar Fruške gore. Ali isto tako i promoter srpskih tečnih vinskih čarolija, Vladan Stanojlović Kika, pokretač Wine Jam ideje nestrpljiv je da zaviri u unutrašnost ovih upečatljivih i prepoznatljivih kružnih etiketa sa jarkim predstavama cveća na elegantnoj beloj pozadini čiji je autor Ivo Kruljac, zaljubljenik u muziku ali i predstavnik brojnih neobičnih vinarija severno od Beograda, poputMaurera, Sagmeistera, pa i ove čija vina upravo upoznajemo – Probus.

probus 14Prijatelji iz Grčke brzo su se uklopili u dobru vinsku atmodferu

Isto tako vešto kao što predvodi klapu subotom uveče u Il Grappolo Wine Baru, operski pevač Ivo upravlja degustacijom. Čim krene prvo vino na sledeće se dugo ne čeka, a opet saznate sve što vas zanima. Italijanski rizling Probusiz dve poslednje berbe, Pinot Blanc takođe, te Frankovka i Merlot iz 2016. godine na pragusu da budu otkriveni i interno ocenjeni.

Nazdravljamo Darku Mecingu, vlasniku, nasledniku, tehnologu, enologu i radniku u vinariji Probus, kako se predstavlja,na odličnom rizlingu 2016. Za nas, vinarijaProbus u Sremskim Karlovcima poznata je po tome što upravo ne gaji vino od sorte probus, pokušavam da se našalim poznatom činjenicom, ali skrivena „žaoka“ ipak pogađa neku metu.

probus 1

- Baš zbog toga sam posadio probus u vinogradu,ali se nijedan čokot nije primio, za razliku od neoplante gde je svaka loza nikla. No, nije problem u sorti već u proizvođačima kalemova – objašnjava Darko, koji je vinograde i vinariju zapravo nasledio od dede.

Ovaj mladi Sremac jedan je od retkih vinara koji se bavi isključivo vinarstvom i ratarstvom, živi od zemlje i rada na njoj.  Po stručnosti je neko ko se bavi zaštitom životne sredine, a sa žalom priznaje da je još uvek upisan na tehnološke studije. Kaže da najviše voli da pije rizling leti, a zimi pino blan, a ovaj mu je italijanski rizling jedno karakterno i lepo, čak pomalo uljasto vino sa svega 12,5% alkohola ali i dosta jakim telom.

probus 15

Darko je ko zna koja generacija po redu vinara u svojoj porodici u Sremskim Karlovcima, a VinarijaProbus u današnjem obliku egzistira od 1999. godine. Osim dedinog vinograda posađenog 1970. godine, u kome su i danas trsevi slankamenke, plemenke, rizlinga, župljanke, frankovke i neoplante, koja je ovde praktično prva ikada gajena od svog priznanja početkom sedamdesetih, podignut je 2008.godine još jedan vinograd sa frankovkom i merloom, a naredne godine i pino blan i još frankovke, sve ukupno oko 3,5 hektara na pozicijama Lipovac i Krstuševina sa pogledom na Dunav sve do Kovina.

probus 7Etikete sam zamislio prema aromama iz vina, objašnjava njihov autor Ivo Kruljac vlasniku vinarije Darku Mecingu i prisutnima.

- Bilo bi još više neoplante jer je deda imao divno slatko grožđe, vino i rakiju, ali je tu ranije bila detelina, pa su zaostale neke štetočine koje su pojele čokote. Sve se sasušilo a parcela je tada dopunjena rizlingom kome očito ništa ne smeta, te sad imamo i ovaj rizling i novi vinograd neoplante, što uopšte nije loše – smeje se Darko relativnoj sreći u nesreći.

probus 17

Italijanski rizling iz 2017. godine služen je na kraju, kao iznenađenje večeri, što mu nije škodilo jer je dosta jači, posebno na nosu. Ima još malo mehurića CO2 u sebi, ali je već čvrsto sadržajno vino divnih limunastih nota. Za razliku od vina Pinot Blanc 2016 kojeima evidentnog zaostalog šećera (4,5 grama), ali čija se slast lepoukršta sa prisutnim kiselinama. Takođe i pino iz berbe 2017 potpunoje drugog stila, sasvim suv i sa divnim mirisom kruške, uz žuti cvet vanile na etiketi koji asocira istu notu u vinu. I zaista, iako su sva vina isključivo iz inoksa, vanila je jako prepoznatljiva u ovom, a poseban kuriozitet je činjenica dasortu pino blan jedina u Karlovcima proizvodi baš vinarija Probus.

- Upravo sam prema aromama iz vina i projektovao etikete –  objašnjava Ivo Kruljac i dodaje da je Frankovka koju nam služi sa razlogom na etiketi „okićena“ ljubičicom koja raste i u njenom vinogradu.

probus 20Odlazak u istoriju: zavirili smo i u neke jako davne berbe iz podruma Probus. Nakon početnog razočaranja, vino je duboko udahnulo i krv je zastrujala, čisto da osetimo veliki potencijal teroara.

Još jednu činjenicu podvlači Kika„Wine Jam“:

- Darko je mlad vinar, krenuo je svojim putem relativno skoro i svakako ga treba podržati pogotovo što se vina u Karlovcima uglavnom prodaju u rinfuzi, a on je svoje spakovao u zanimljivu staklenu ambalažu. I to je dobro i za Sremske Karlovce, grad koji je jak vinski brend u potencijalu ali ga treba dodatno podržati radi izlaska na jedno šire tržište.

Pravilo bez izuzetka

Uparivanje vina i hrane zbilja može krucijalno da promeni viziju čitave priče. Uz izvrsna Probus vina i maestralne violinske majstorije virtuoza Lakatoša iz zvučnika, potpuno smo zaboravili na domaće meze koje je ovde gotovo sastavni deo vinske atmosfere. No Pinot Blanc 2016 u kom nas je pomalo zbunjivala slast, uz fantastične kozje sireve i šunku, bukvalno je posle svega procvetao svim svojim divnim aromama iz čaše.

Frankovka 2016 zbilja je nešto posebno. Iako su sva vina odlično balansirana, bilo da sadrže 12 ili preko 14 procenata alkohola, ova frankovka je nalik na livene bombone bez šećera. Divni svileni tanini i struktura koja prosto klizi niz grlo, vrlo izraženo višnjasto voće, jake začinske arome sa nešto bibera, upečatljiva rubin boja i ono što neki vole da pomenu – kristalno bistro vino, čistog ukusa, lagano, pitko i prijatno. U završnici kao da se oseća svežina i miris snega koji nam očito ove godine nedostaje.

probus 13

Za krajMerlot 2016, snažan ali poletan iako nosi džemaste arome crvenog voća. Vrlo istaknutih i osvežavajućih kiselina, balansiran, u potpunosti je u skladu sa savremenim zahtevima. U lepoj završnici dominiraju crvena bobičasta voća, a nama je sve očiglednije zbog čega u ovoj vinariji decenijama donose vredna odličja sa Novosadskog sajma.

- Pre dve godine sam u Iloku na regionalnom takmičenju za Pinot Blanc dobio dva zlata, lane jedno za Merlot– suvo informiše Darko.

Jeste, nije lako preko komšijske ograde dobiti tako vredna priznanja, ali ne sekiraju se komšije. Drugar iz Iloka objasnio je Mecingu šaleći se: „Mi smo podelili sve medalje našima a ti si eto, dobio samo jednu“...

Jedna, ali jako vredna i sa pravom, zaključili smo na rastanku ove, još jedne veoma zanimljive degustacije vina u novom vinskom hit centru Il Grappolo Wine Bar koje svakoga dana ima mnogo dobre muzike, vina i iznenađenja.

Generalno

Gostima sa Peloponeza posebno su zanimljivabilacrvena vina dok je i Kika, može se reći najbolje reagovao na Frankovku.

-Frankovka je fina. Frankovke sa Fruške gore su, a probao sam ih više u poslednje vreme, postale jako interesantne. Lagane su, voćne, ali nisu dosadne, naprotiv. I ova mi je baš na tom tragu. Generalno ih treba podržati jer očigledno je da dobro uspevaju, a to je negde i u sklopu tradicije, jer sorta je došla iz Austrougarske i gaji se već sto-dvesta godina u tom okruženju.

nazad na vrh

Srodni tekstovi