MonteVino bog te video

MonteVino bog te video

U hotelu Hilton Podgorica sredinom marta održao se dvodnevni salon vina MonteVino 2018 na kome je oko 120 domaćih i stranih vinarija iznelo oko 550 etiketa. Bilo je to osmo izdanje festivala koji iz godine u godinu sve uspešnije predstavlja crnogorsku vinsku scenu.

PlantazePlantaže u centru zbivanja, ministar poljoprivrede Milutin Simović na štandu najpoznatije crnogorske vinarije

Možda nas je malo iznenadila činjenica da većina vlasnika prisutnih crnogorskih vinarija pripada mlađoj generaciji, ali je svako bilo za očekivati da kratošija i vranac suvereno vladaju u ponudi, uz sve više luskuznih barikiranih varijanti. Izuzetan ambijent, komfor, gostoprimstvo, veliki broj dobro raspoloženih izlagača i vinoljubaca, brojne delegacije ambasada, profesionalnih kupaca, ministar poljoprivrede u obilasku štandova, a onda prilika da u susednoj restoranskoj sali na miru ručate nedaleko od crnogorskog političkog sve i svja Mila Đukanovića... sve su to pokazatelji nekakve lepe i uređene opuštenosti ovog događaja. Treba dodati i to da su čaše bile besplatne i bez kaucije, kao i prvorazredni katalog koji neki srpski vinski saloni mogu samo da sanjaju iako na njima ulaznica staje više od 12 evra, koliko je bilo za MonteVino 2018.

KrauthakerPoznati hrvatski vinar Vlado Krauthaker bio je stalno u centru pažnje

Što se vina i izlagača tiče, uz naravno dominantne Crnogorce, bio je to ozbiljan presek regiona, od makedonskog Bovina sa svojim vinskim aromatskim bahanalijama, preko brojni dalmatinskih plavaca od Matuška i Grgića do Zlatnog otoka i Korta Katarine, zatim slavonskih bisera Krauthakera, neobičnih malvazija Trapana i onih skroz elegnatnih Meneghettija, pa sve do hercegovačkih vina visokog dometa iz vinarije Nuić i respektabilne srpske ekipe koju su činili Vinarija Zvonko Bogdan, Deurić, Janko, Virtus, Temet, Cilić, Pusula, Petra, Kiš, Spasić, Trivanović...

CilicZa Gazdinstvo Cilić posla na štandu je bilo non-stop

Čak i neki koji nisu imali zasebne štandove, poput Lastara, Erdevika ili Bjelice, bili su prisutna na štandovima distributera i to u veoma dobrom društvu – uz Dom Perignon ili Moet Chandon.

Nema šta, srpski vinari očigledno sve više polažu nade u crnogorsko tržište, pogotovo leti, kada je potražnja belih i roze vina daleko veća. U tom smislu, Kišov šardone i grašac prijali su degustatorima, a pune radionice imali su Pusula, gde se ovdašnjoj publici posebno dopao beli portfolio (a nama lagani, voćni, osvežavajući Cabernet Franc), i Miša Cilić iz istoimene vinarije koji je prikazao čak tri noviteta: novi roze iz serije Onyx, gde je u merlo dodat i kaberne pa je vino mekše, aromatičnije, očigledno dopadljivije širokoj publici, zatim crveni Onyx 2016 koji je proveo 14 meseci u drvetu i u kojem dominiraju kaberne sovinjon i fran, s manjim delovima merloa i pti verdoa, te sortni sovinjon beli Onyx, odležao 15 meseci u srpskom hrastu od 500 litara.

Virtuss 1Virtus se javno pohvalio i priznanjem s poslednjeg AWC u Beču

Vinarija Deurić donela je svoja već dobro poznata i još bolje ocenjena vina, ali sa nešto izmenjenim etiketama.

- Trudimo se da svake godine uradimo neku, barem minimalnu izmenu u vizuelnom delu, jer je i svaka godina drugačija. I loza je starija i grožđe je drugačije – objašnjava Zlatko Živanić, predstavnik ove mlade fruškogorske vinarije.

Jedan od srpskih favorita među posetiocima bila je Vinarija Zvonko Bogdan i njihovo premijum vino Icon Campana Rubimus, očigledno po ukusu crnogorske publike, a dodatnu pažnju privukao je i najnoviji Rose 2017.

Tamjanika

Jedan od belih aduta iz Srbije bila je tamjanika, a veliko interesovanje crnogorske publike za ovu muskatnu sortu bilo je vidljivo na štandu vinarije Spasić koja tamo već ima dobar izvozni angažman.

Negotinska vinarija Vimmid konačno je otkrila svoj vrhunski barikirani kaberne u zbilja monumentalnoj boci sa pečatnim voskom, ali su se mnogi hvatali i za belu kupažu Sauvignon-Semillon, dok su ispod tezge izvirivale odlična šljiva i kulen od mangulice kao gastronomsko otkrovenje za mnoge.

JankoNe može bez smederevke, vinarija Janko veoma je zadovoljna nastupom u Podgorici

Veoma zadovoljan nastupom bio je i Dragan Vasić iz vinarije Janko. Kaže da je posao odradio i da se sprema prva paleta za Crnu Goru. Stari Zavet ide sigurno, a od belih šardone Misija barrique, sovinjon Vrtlog, a možda i novi penušavac Mesečina. No, iznad svega Vasića najviše raduje interesovanje publike za smederevkom:

- Doneo sam smederevku da se proba, jer je najbolja koju sam proizveo, i vidim da se i ovde jako dobro primila. Već sam prodao tri četvrtine proizvodnje i zbilja sam ponosan na nju, toliko da sam je poslao i na Decanter da je ocene.

Možda je za krajnju ocenu utiska srpskih vinara najbolje navesti izjavu Dejana Stankovića, jednog od vlasnika vinarije Virtus, koja je ovde predstavila čak 10 svojih etiketa, uključujući i novu Mlavac:

- Imao sam velika očekivanja na osnovu prethodnih razgovora s kolegama, ali ovo je sve prevazišlo i svaka čast organizatorima. Dosta podseća na naš Beogradski salon u hotelu Hyatt, s tim što je ovde to umanjeno. Za nas je posebno bilo interesantno što su kupci dobro reagovali na bela vina traminer i sovinjon, a kod crvenih marselan je izazvao određenu pažnju, dok će ostala dosta teško moći da nađu put do kupca. Ali, kao u svakoj proizvodnji, ako Crna Gora može da povuče pet procenata prodaje, to nipošto ne treba ispuštati.

DeuricUz nova vina vinarija Deurić prikazala je i redizajnirane etikete

Što se domaćina tiče, zna se – Plantaže i dalje suvereno vode glavnu reč! Uz dobro poznate vrance širom regiona, u centru pažnje su višestruko nagrađivani Stari podrum i novi crveni hit Epoha, a nama je pravo malo otkrovenje bila bela kupaža Luča, baš kao i premijerni roze penušavac Val, kupaža grenaša i kaberne sovinjona.

Utisak je da ostatak crnogorske vinske scene pre svega pokušava da prati svetske trendove u proizvodnji crvenih vina. I ne prezaju da eksperimentišu u tome, pa tako vinarija Mola svoje vinograde sadi u kamenu i crvenici gde nema potrebe za redukcijom jer jedva loza kilo ipo izbaci ploda. Vinarija je šest metara pod zemljom, zatravljena pa se uopšte ne vidi, a šardone iz kasne berbe odležava u novim hrastovim bačvama, pa se flaširana vina bacaju na 35 metara dubine u Skadarsko jezero odakle nakon sedam meseci izlazi sjajni šardone pun tercijarnih aroma i grejpa. Vlasnik Mirko Vučinić počeo je 2009. vinarsku karijeru kao hobi sa devet hiljada čokota merloa, kabernea, vionjea, hamburga, tamjanike koju kupažira sa šardoneom, a sad podiže novih pet hektara jer se priča jako brzo razvija.

SampionŠampion MonteVino 2018 Simo Knežević

Vinarija Knežević, koja je proglašena za apsolutnog šampiona MonteVino 2018, osnovana je 2014. godine i nalazi se u blizini Skadarskog jezera u Golubovcima.

- Krenuo sam u tu priču sa nekih dve i po hiljade, a sad je već proizvodnja i do 14.000 boca. Kapacitet vinarije je 25.000 litara ali planiramo proširenje. Trenutno imamo pet etiketa u dve linije, premijum i limited iz koje nema vina svake godine – kaće Simo Knežević enolog vinarije.

Uz vranac Monte Grande 2015, koji je trijumfovao u kategoriji do 15 evra, imaju i onaj barikirani Limited iznad ove cenovne granice a sa bronzanim odličjem, kao i drugo mesto u kategoriji belih vina sa vrlo neobičnim, egzotičnim šardoneom. Crvena vina se za sad prodaju isključivo u ekskluzivnim restoranima.

Krajnje atipičan vranac ponudio je Bojan Vujošević, softverski stručnjak i vlasnik vinarije koja se nalazi u dolini Zete, gde na dva i po hektara porodičnog vinograda uzgaja isključivo ovu sortu. Kako bi dobio „atipični“ vranac, za prvog čoveka u podrumu je uzeo čuvenog novosadskog tehnologa Šaponju, dizajn za specijalne srebrne Silver i zlatne etikete Selection radio je jedan neimenovani profesor, a 90 odsto vina se prodaje u njujorškim restoranima!

- Vranac Silver je kompletno prilagođen stranom ukusu, vrlo je meko i voćno vino sa fokusom na ženski deo publike. Za Selection radimo veliku redukciju, svega kilo i po po grozdu, a vino stoji prvo u slavonskom hrastu, pa godinu dana u američkom, pa dve godine u boci.

Dosta mladihDosta mladih vinarija, ali i mlade publike

Zanimljivih priča je još mnogo. Biotehnički fakultet Podgorica osvojio je prvo mesto za crvena vina u kategoriji iznad 15 evra. Njihov Vranac Barrique 2015 izvrstan je, svež i mirisan. Nažalost može da se kupi samo u vinariji kraj oglednog vinograda u Lješkopolju. Onaj iz inoksa iz 2016. isto tako dobar, nalazi se i u maloprodaji.

Jedna do druge, potpuno mlade vinarije Rogošić i Popović iznele su proizvode iz berbe 2017. Vinarija Rogošić je takoreći ove godine osnovana nadomak Podgorice u naselju Dahne, uz Moraču ka Cetinju. U mladom zasadu od 5.000 čokota dominantan je vranac, a ima kratošije, kabernea, marselana, svega što inače ima u njihovoj crvenoj kupaži. I sada sade šardone i mirisnu malvaziju.

Poklapanje sa ProWein

Ono što bi organizator svakako trebalo da uzme u obzir za sledeću godinu jeste da se ne poklope vremenski sa popularnim ProWein u Dizeldorfu, gde je i ove godine otišlo mnogo najuglendijih vinara iz regiona. Da nije bilo toga, sigurno bi mnogi od njih došli i u Podgoricu, što bi sveukupno diglo rejting čitave manifestacije.

Pravo čudo je u boci desertnog vranca vinarije Kula Popović. Slast ali i lepe kiseline. Za deset evra u boci od litar. Predlažemo da prepakuju u trostruko manje flaše i duplo podignu cenu svake! Vlasnik Stevan Popović u Zeti u Matagužima ima vinograda 12.000 kvadratnih metara s izledom da poraste do 100.000. Prva berba bila je 2016. godine, a iz nje vranac, kao i onaj barikiran u domaćem hrastu. A kratošija sveža i ekstremno ekstraktivna, pravi sočni džem divnih kiselina. A kako je nastao onaj desertni?

- Ostavio sam četiri reda vranca da zri 10-15 dana duže i to je to – veli Stojan.

Kula PopovicVinarija Kula Popović bila je za mnoge jedno od otkrića festivala

Tri brata Brajovića, Mladen, Mirko i Marko sa ocem Velizarom rade vinograd pradedova još iz 1920. godine i samo su sedamdesetih lozu obnovili. Sa starih zasada na prostorima Vinogradine u Bjelopavlićkoj ravnici imaju oko 10.000 boca kratošije, vranca, a sada sade tamjaniku, šardone, merlo i kaberne. Na kraju biće to i celih pet hektara, a etiketa je prepoznatljiva Stima. Šta znači ta reč? Pa to je stara crnogorska reč koja znači – dar. Darivati vino, jako lep običaj.

Braća, Vuk i Vučić Ćetković iz istoimene vinarije na devet kilometara od centra Podgorice u staroj porodičnoj kući spojili su vinarstvo i umetnost. Vuk je vinar, a Vučić slikar, pa iako je vinarija formalno osnovana pre dve-tri godine Vuk nastavlja tradiciju pravljenja vina u ovoj familiji dužu od 150 godina. I dok je prapradeda pop Ćetković bio ozbiljan proizvođač vina za vreme kralja Nikole, sa čak 30.000 čokota gde se to vino pilo na državnim skupovima, a kasnije, prema predanju, brodovima nosilo na osnivačku skupštinu nesvrstanih, danas Ćetkovići sa nešto više od 5.000 čokota uzgajaju klasičan ali i dobar barikirani vranac iz francuskog hrasta, mada ne preferiraju previše drvo. Uz to ima kabernea, a biće i marselana kad bude spreman.

Ovakvih je priča možda i previše za jedan tekst, ali sasvim dovoljno za jedan veoma uspešan salon vina kakav je ove godine zasigurno bio MonteVino. Opšti utisak – jedva čekamo naredno izdanje.

dovidjenjaDoviđenja do sledeće godine!

Organska vina

Organsku i još više biodinamičku priču ponudio je Nenad Bantulić u ime austrijskih vinarija Zantho, Umathum i Nikolaihof, od kojih je ova poslednja sedamdesetih godina prošlog veka i začela biodinamiku i čiji je rizling iz 1995. godine sedamnaest leta kasnije čuveni vinski nos Robert Parker ocenio sa 100 poena.

organskaVinarija Nikolaihof pionir je biodinamike u proizvodnji vina

U Podgorici je bila prisutna i hrvatska vinarija Borden, koja se diči velikim brojem zlata sa Decantera i pozicijom u top 10 svetskih etiketa u kategoriji predikata, a izložili su fantastične kasne i ledene berbe.

Posebnu pažnju izazivala je slovenačka Družinska kmetija Jakončić koja je između ostalog nudila Carolina Select 2006, merlo iz vinograda starog više od osam decenija i koji je na jednom ocenjivanju, zasad nezvanično, svrstan odmah iza vina Petrus 86, a na Mondial du Merlot u Švajcarskoj u konkurenciji 17.000 uzoraka zauzeo drugo mesto sa 99 poena!

Veliko interesovanje

Antrf Verliko interesovanjeZadovoljstvo zbog uspešne manifestacije, Luka Bešić i Danijela Radeč

Iza salona vina MonteVino 2018 stoje pre svega Danijela Radeč i Luka Bešić, koji su iz sve snage potegli ispred Nacionalnog udruženja sommeliera Crne Gore da manifestacija protekne u najboljem redu.

- Rekordni broj crnogorskih izlagača i četrdeset etiketa na ocenjivanju možda nekome izgleda malo, ali za nas je to jako puno ako znamo da ukupno šezdesetak vinarija povremeno izbaci nešto i na tržište, od čega se svega dvadeset značajnijih zbilja vrti na vinskoj sceni Crne Gore. A i među njima malo je onih koji imaju više od 6.000 litara godišnju proizvodnju! Inače, nagrade za najbolje ocenjene su simbolične i ne može se reći da su to najbolja crnogorska vina, već je to način da damo dalji podstrek proizvođačima da rade na kvalitetu – kaže Radeč uz napomenu da postojeći prostor ove godine nije bio dovoljno velik da primi sve zainteresovane izlagače.

Ocenjivanje

Generalno, na crnogorskom tržištu vlada veliko interesovanje za snažnim crvenim vinima, tako da ne čudi što su se na ocenjivanju crnogorskih vina u okviru MonteVino 2018 našle uglavnom crvene etikete, ukupno četrdesetak.

ocenjivanje

Za najbolje belo vino proglašeno je Chardonnay 2016 vinarije Vučinić-Zenta, drugo mesto osvojilo je vino Limited 2017 vinarije Knežević, a treće Chardonnay 2017 Castel Savina.

Među crvenim vinima do 15 evra najbolje ocenjeno je Monte Grande 2015 vinarije Knežević, drugo mesto zauzeo je Vranac 2015 vinarije Vučinić-Zenta, a treće Merlo 2017 Mola.

Konačno, među crvenim vinima iznad 15 evra pobedio je Vranac Barriqe 2015 iz Biotehničkog fakulteta Podgorica, drugo mesto osvojio je Merlot 2015 Castel Savina i treće Monte Grande Limited 2015 vinarije Knežević.

Za apsolutnog pobednika MonteVino 2018 izabrana je vinarija Knežević i njihovo vino Monte Grande 2015.

Nešto novo

MonteVino 2018 bio je prilika da se upoznamo i sa nekoliko zanimljivih novih vinarija. Tu pre svega mislimo na Damjanića iz Poreča, ali i vinariju iz Konalva Damarius, koja nas je obradovala dubrovačkom malvazijom Inamuran i merloom Doline.

I makedonska vinarija Dalvina donela je odličnu premijeru vranca Dionis 2016, koji će na tržište tek u septembru. Radio ga je čuveni enolog Goran Milanov, a posle godinu dana u francuskom bariku to je gotovo slano vino koje nosi mnoštvo minerala uz prepoznatljiv ekstrakt kafe, ali one prave!

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi