10. Wine Style salon: Put ka srcu potrošača

10. Wine Style salon: Put ka srcu potrošača

Na jubilarnom desetom Wine Style salonu vina održanom u beogradskom hotelu Zira predstavilo se četrdesetak vinarija iz Srbije i regiona. Sve u svemu, reprezentativni segment ovdašnjeg tržišta, uprkos činjenici da je izostalo nekoliko renomiranih vinarija koje su bile prisutne ranijih godina na ovoj manifestaciji.

Wine Style Salon Zira 2018 52Krupnim koracima ka vrhu, vinarija Lastar

U najkraćim crtama, od srpskih vinarija pažnju publike uočljivu kroz primetnu gužvu na njihovom štandu izazivala su vina mlade vinarije Lastar, koja je u svega par godina uspela da se pozicionira kao jedna od vodećih u Srbiji. Najčešći predmet hvale bili su njihov barikirani šardone Triangl 2015, koji tek sada pokazuje pravo lice, a zatim i Pinot Noir 2015 kojeg mnogi doživljavaju kao jasan iskorak ka burgundskom tipu ovog popularnog vina u Srbiji.

Jedan od svakako važnijih događaja bila je i premijera vina Mlavac vinarije Virtus, kupaže prokupca, marselana, pino noara i kabernea, koja ulazi u tržišnu utakmicu s konkurencijom u nižoj cenovnoj kategoriji.

Wine Style Salon Zira 2018 41Uvek u centru interesovanja, Oskar Maurer

Po običaju, posebno zanimljivo bilo je na štandu vinarije Maurer, gde uglavnom može da se proba ono što drugi nemaju, a među izloženim etiketama pažnju nam je privukla najviše Corvina crvena. Primetili smo i premijerni nastup sasvim mlade i originalne vinarije Patkov vinograd iz Krčedina, čiji rizling Knjaz Miškin već uživa mali kultni status u Beogradu, a koja je za ovu priliku predstavila po prvi put i svoj roze Black Molly, stopostotni merlo s ozbiljnih 14,5 procenata alkohola.

Wine Style Salon Zira 2018 58Za pravo raspoloženje, vina iz vinarije Patkov vinograd

Novosti je bilio i na štandu vinarije Doja, gde se uz već etablirani Prokupac nalazio i potpuni novitet Rose 2017 od prokupca i dela merloa, veoma zanimljiva Doja Belo 2016, vino koje je postojalo i ranijih godina ali je sad prvi put deo šardonea odležao u bariku, a potom dodat u veći deo pino griđa, što je znatno zaokružilo telo i omekšalo vino.

I Gazdinstva Cilić je izašlo s novim Onyx roşe 2017 od merloa i kabernea, pa je vino mekše, aromatičnije, očigledno dopadljivije široj publici. Valja primetiti i to da novi Onyx crveno 2016, jedna od najcenjenijih crvenih kupaža Srbije, ima kao dominantne sorte kaberne sovinjon i fran, dok preostalu trećinu čine merlo i pti verdo, te da je sortni sovinjon beli Onyx odležao 15 meseci u srpskom hrastu od 500 litara i pritom zadržao sve ranije pozitivne atribute.

Wine Style Salon Zira 2018 46

Na štandu vinarije Despotika naizgled bez velikih novosti, ali treba prineti čašu. Lagana i lepršava kupaža muskat otonela i tamjanike Dodir sad je u polusuvom izdanju, što se posebno dopada nežnijem delu publike, dok je novi Rose 2016 dodavanjem prokupca u kaberne stekao dodatnu pitkost. Ali evidentno je da Morava i dalje izaziva povečano interesovanja ovdašnje publike.

U stvari, kada pokušate da sagledate u kom pravcu idu nova vina i nove berbe, kao srebrna nit provlači se želja vinara da pronađu najkraći put do ukusa publike. A to je zadatak koji na još nedovoljno definisanom tržištu nije baš najjednostavniji.

Kada smo kod toga šta publiku najviše zanima, nemoguće je zaobići moćni kaberne iz negotinske vinarije Matalj pod višestruko nagrađivanim etiketama Kremen i Kremen Kamen, a za tim istim štandom mogla su da se porbaju i odlična sveža bela vina od šardonea i sovinjona, te prošlogodišnji poluslatki novitet Crna Tamjnika koji se odmah uvrstio među najbolja vina Srbije tog stila.

Wine Style Salon Zira 2018 47

Posebnih noviteta nije bilo ni na štandu Vinarije Zvonko Bogdan, koja je pred publiku iznela odličan roze iz prošlogodišnje berbe, te uz sve popularnije vino 8 tamburaša i dve premijum etikete iz Icon linije koje su sada u punoj zrelosti. Ipak, čuli smo da u ovoj popularnoj vinariji spremaju par belih noviteta za ovu godinu koji će u njihovom portfoliju zameniti sortna vina Pinot Blanc i Pinot Grigio.

Zanimljiva je situacija bila na štandu vinarije Fruškogorski vinogradi. Šarene etikete linije Fruškać privuku neupućenu publiku, a onda uslede iznenađenja iz linije Quet gde pored izuzetnog traminca i pino noara, Pinot Blanc brzo pronalazi poklonike. Ali nije redak slučaj ni da Fruškać, beli, roze ili crveni, oduševi svežinom i voćnošću.

Od vinarija koje ne izlaži često na ovdašnjim vinskim sajmovima & salonima, bilo je zanimljivo probati tri berbe crvene bordoške kupaže vina Savino polje iz vinarije manastira Hilandar, te tri varijante vina od sorte kadarka iz subotičke vinarije Tonković.

Wine Style Salon Zira 2018 23Iz Makedonije s ljubavlju, vinarija Stobi

Iz regiona najveće interesovanje vladalo je za makedonske vinarije Stobi, gde su u centru pažnje bile premijum linija Private Reserve i Macedon, zatim je tu bio Bovin sa svojim punokrvnim vrancima čija je popularnost u Beogradu nesumnjiva, a velika gužva pravila se i pred štandovima Tikveša i njegove boutique vinarije Domain Lepovo, gde su glavne zvezde bila vina Grand Cuvee, kupaža vranca, merloa i kabernea, te atipičan Pinot Noir, verovatno najjužniji primerak uspešnog vina od ove sorte u regionu.

Mnogo pohvala otišlo je i na račun slovenačke vinarije Ščurek, pre svega za belo vino Stara Brajda, kupažu više sorti u kojoj dominira rebula. To je pre svega lepo, moćno vino koje traži hranu i ostavlja upečatljiv utisak. Isto se može reči i za autentična bela vina srednje Dalmacije iz organske vinarije Jokić, dok je istarska vinarija Capo bez mnogo dileme imala jedno od boljih belih vina na salonu, malvaziju iz 2013. godine koja je pre flaširanja provela čitave tri godine u bariku!

Wine Style Salon Zira 2018 30Autentična Dalmacija, vinarija Jokić

A onda vas neko povuče za ruku: Moraš da probaš amarone! No, to nije lak zadatak, jer vas na štandu uvoznika IMC prvo iznenade fantastičnim i krajnje jedinstvenim belim vinom Soave Superiore Riserva od sorte garganega. Potom sledi kušanje ripaso vina Valpolicella Superiorei Lasi“ od sorti korvina, korvinjone, rondinela, oseleta i spigamonte, da bi Amarone della Valpolicella „1888“ bio siguran znak da treba da idete kući sa divnim sećanjem na nepcu i u završnici.

Da zaključimo, jubilarni Wine Style salon u Ziri pokazao je da interesovanje beogradske publike, uprkos velikom broju sličnih manifestacija u gradu, i dalje postoji. To je dobar znak za ovdašnju vinsku scenu, ali i za organizatore i sve veći broj novih vinarija koje žele na neki način da postanu vidljivi aketri aktuelne vinske scene Srbije.

Tajno mesto Verus

ant Wine Style Salon Zira 2018 42

Danilo Šnajder, tehnolog i jedan od tri drugara koji su 2007. godine osnovali vinariju Verus Vinogradi i od tada opčinjavaju čitav vinski svet svojim izuzetnim belim vinima, predstavljao je onaj „tajni punkt“ na koji se dolazilo po preporuci.

Maestralno „zeleni“ na nosu sovinjon blan, elegantni sivi pino i isto takav harmonični Šipon ili furmint, svi iz berbe 2017 imali su samo jedan problem – ni najmanju manu oko koje bi zapodenuli razgovor sa vinarem. Uostalom, nekoliko ovih vina proglašavano je za vino nedelje magazina Decanter, što već dovoljno govori. Ipak, pravo malo otkrovenje zapravo bio je Pinot Noir 2015 kao koncentrat šumskih jagoda na nosu, laganih masnoća orašastih plodova u svilenim taninima i sa završnicom koja ne prestaje.

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi