Opatija u znaku Jeremića

Opatija u znaku Jeremića

Prvi Kvarner Wine Fest, održan 2. i 3. juna u Opatiji, doneo je nekoliko zanimljivih stvari, među kojima i iznenađujuće veliko intersovanja publike za vina smederevske VinarijeJeremić, jedinog srpskog predstavnika na ovoj odlično organizovanoj manifestaciji.

Kvarner Wine Fest 2018 80

Bilo je ovo prvo izdanje festivala koji ima velikih ambicija, ali i potencijala da preraste u ozbiljan turistički proizvod. Oko 80 vinarija, te popriličan broj proizvođača sireva, suhomesnatih proizvoda, maslinovih ulja, tartufa i ostalih gastromomskih specijaliteta Kvarnera i okoline pokazali su da nema dobre turističke ponude bez vrhunskih vina. A toga na ovogodišnjem KWF nije nedostajalo – od brojnih lokalnih vina, gde su dominirale malvazije, žlahtine, terani i plavci, pa do svetskih brendova gde je najistaknutije ime svakako bio koncern luksuznih marki Moët Hennessy, koji retko kad učestvuje na ovakvim manifestacijama u regionu, a koji u svom portfoliju drži najpoznatije svetske šampanjce Dom PerignonKrug i Moët & Chandon, te veći broj vrhunskih vinarija na raznim stranama sveta.

Kvarner Wine Fest 2018 9

Ipak, kao što je na početku rečeno, najveća gužva i interesovanje medija vladalo je za srpsku Vinariju Jeremić, koja je publici predstavila i sovinjon Sonata, najbolje prošlogodišnje belo vino Srbije po oceni Vino.rs.

- Za mene ovo je fasntastično iskustvo. Došao sam bez ikakvih očekivanja, više na vikend sa ženom, a već u prvih nekoliko sati suočio sam se s pravom bujicom pohvala, svi su želeli da kupe Sonatu, tako da sam praktično morao da sakrijem nekoliko flaša kako bih imao da vino ponudim do kraja manifestacije – priča Slavoljub Jeremić, vlasnik vinarije. – Naravno, svestan sam da je za srpska vina teško da se probiju na hrvatsko tržište, ali meni je satisfakcija bilo to da vidim gde smo u odnosu na Hrvatsku, da li idemo u dobrom pravcu, da li zaostajemo i koliko. I mogu vam reći, na osnovu onoga što sam video i probao od hrvatskih vina, ali i onoga što sam čuo da su izjavili prisutni somelijeri i vinski novinari, apsolutno imam utisak da smo tu gde i oni, u nekim stvarima možda i malo ispred. A da smo na pravom putu u to više nema sumnje.

Kvarner Wine Fest 2018 191

Pored Sonate, Jeremić je u Opatiju doneo još i Kanon, te dva vina iz premijum linije TerroireMerlot i Sauvignon Blanc.

Budući da su organizatori maksimalno izašli vinarima u susret kada je u pitanju cena zakupa štanda, priliku da vina predstavi publici iskoristio je popriličan broj manjih vinarija, tako da su ljubitelji vina na jednom mestu mogli da probaju dosta nepoznatih ili manje poznatih, ali veoma dobrih i zanimljivih vina, od hrvatskih, pa do onih iz regiona. Bilo je to drugo prijatno iznenađenje ovog dvodnevnog festivala.

Kvarner Wine Fest 2018 110

Slavonski podrum Iskrena vina Matković predstavio je veoma dobru frankovku 2013, te odličan kaberne iz iste berbe, a sve upakovano u zanimljive etikete s ispisanim porukama. Vinarija koju valja držati u fokusu!

Kvarner Wine Fest 2018 62

Odmah do njih na štandu bio je Ivan Katunar s Krka, dobro znano ime u ovom delu Hrvatske, gde je uz nekoliko mirnih vina bio i penušavac Biser od lokalne sorte žlahtina, prava mala osvežavajuća senzacija, punog ukusa i duge završnice. S cenom od 60 kuna (oko 950 rsd) ovo je među regionalnim penušavcima sam vrh u kategoriji odnosa cene i kvaliteta.

Kvarner Wine Fest 2018 192

Uz istarske „teškaše“ Coronica, Kozlović, Benvenuti, Clai, Matošević bilo je tu i pregršt drugih proizvođača terana i malvazije različitih stilova. Među njima, Capo iz Brtonigle ima jednu od najoriginalnijih priča, a njihova crvena kupaža Taurus iz linije Stellae dobra je ilustracija snage istarskog teroara, baš kao što je i njihova malvazija Virgo, koje pre flaširanja provede nekoliko godina u bariku, bez sumnje jedno od zanimljivijih belih vina Istre.

Kvarner Wine Fest 2018 109

Mlada vinarija In Sylvis, iz sela Sveti Petar u Šumi, u središnjici Istre kod Pazina, iznela je upečatljiva sveža vina od malvazije i terana, vibrantnih kiselina i puna senzacija, što svakako treba upamtiti. I malvazija Korona vinarije Franković uzorno je vino izrazito cvetnih i voćnih tonova, odlično integrisanog drveta, bogato u ustima i veoma upečatljive završnice, a njihov Luna d' Oro, momjanski muškat iz kasne berbe, fantastičan je „slatkiš“ dobijen metodom sušenih bobica grožđa.

Kvarner Wine Fest 2018 203

Što se hrvatski vinara tiče, pomenućemo ovde još odlične žlahtine vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolska, te Kraljevske vinograde u blizini Zadra, čiji je elegantni Crljenak Punta skala 2015 ostavio dobar utisak.

Nekoliko vinarija iz Mađarske obogatilo je regionalnu vinsku sliku na festivalu, a uz vrhunski kaberne fran iz njihovih vinograda, bilo je pravo zadovoljstvo upoznati se s lokalnom sortom oliver, te probati malvaziju iz vinarije Taschner Bor- és Pezsgőház iz okoline Šoprona, na granici s Austrijom, verovatno najsevernijim primerom ove popularne sorte. Inače, u pitanju je jedna od vodećih vinarija tog regiona s tradicijom od preko 200 godina i u čijem portfoliju se nalazi nekoliko izuzetnih crvenih vina od frankovke, kaberne frana i pino noara.

Kvarner Wine Fest 2018 196

Naravno, bilo je na Kvarner Wine Festu još mnogo toga za videti, probati i doživeti, između ostalog i vina tri vinarije s Kosova – Sefa, Eko i Daka. Pomalo rustična, ali generalno dobra crvena vina od internacionalnih sorti i albanske sheshi i zi, nama najzanimljivije. Uz nešto osetnije taninine, ovo je vino osetnih aroma šumskog voća, punog ukusa i pristojne završnice, ali bi mu verovatno više prijao manje agresivan barik. Ovo posebno važi za bela vina, ali su nam vinari objasnili da je upravo to što njihovi kupci najviše traže. Inače, čak 80 odsto proizvodnje izvoze, uglavnom u Švajcarsku.

Kvarner Wine Fest 2018 92

Pored izložbenog dela, Kvarner Wine Fest je udomio i nekoliko dobro posećenih radionica, barem onih kojima smo mi prisustvovali. Međutim, generalno publike je na festivalu moglo i trebalo da bude više, pogotovo što je prostor sportske dvorane „Marino Cvetković“, gde se sve dešavalo, delovao poluprazno čak i kada je u njemu bilo nekoliko stotina posetilaca. Na drugoj strani, po principu „dok jednom ne smrkne, drugom ne svane“, izostanak uobičajene festivalske gužve otvorio je mogućnost da se detaljno popriča s prisutnim vinarima o svakom njihovom vinu. Ali, sve u svemu, Opatija je dobila odličan impuls za dalje razmišljanje.

Kvarner Wine Fest 2018 41

I još da dodamo to, da je Grand Hotel Adriatic, jedan od pokrovitelja festivala, mesto gde će vam ispuniti sve želje, barem one koje su u ljudskim moćima i zakonskim okvirima. Zato već sada s nestrpljenjem očekujemo drugo izdanje Kvarner Wine Festa.

Dogodine u novom terminu

Kvarner Wine Fest 2018 205

Zadovoljni reakcijama izlagača i posetilaca, organizatori festivala Mladen Kranjčec i Zoran Zdelar, već sada su najavili da će se Kvarner Wine Fest 2019 održati u novom terminu 26. i 27. aprila, i to verovatno u nekom prikladnijem prostoru u centru Opatije i uz samu obalu, tako da će posetioci pored vrhunskih vina moći da uživaju i u vrhunskom ambijentu.

Službene prijave za izlagače otvoriće se početkom 2019. godine, ali svi potencijalni izlagači već sada mogu da se informišu o uslovima na e-mail adresi Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi