BLAŽ 2018: Vinsko blago Hercegovine

BLAŽ 2018: Vinsko blago Hercegovine

Festival vina koji u centru pažnje ima autohtone hercegovačke sorte blatinu i žilavku, od čijih naziva je i napravljen akronim naziva festivala, BLAŽ 2018 održan je po treći put 27. septembra u Međugorju.

Bio je to razlog da se tog dana u ovu meku religioznog turizma uputi i izvestan broj vinskih hodočasnika, uglavnom iz regiona, koji su na licu mesta poželeli da se upoznaju s novim vinima najistaknutijih hercegovačkih vinara. A na spisku izlagača našli su se praktično svi koji danas imaju nešto značajno da kažu na temu žilavke i blatine, ali i još ponekih vina koja tu nastaju.

Blaz 2018 1Veliko interesovanje za autentična vina Hercegovine, BLAŽ 2018

Sve u svemu dvadesetak vinarija s poteza od Mostara do Trebinja predstavilo je u lokalnom Sportskom centru vina po kojima je Hercegovina od davnina poznata i s kojima sve uspešnije nastupa u regionu i svetu.

- Ključ čitave ove vinske priče je Hercegovina, jer ove dve sorte su neraskidivo vezane za ovo područje i samo tu daju vina vrhunskih dometa. To je naše najveće blago i naš je zadatak da glas o tome raširimo izvan granica Hercegovine. Zato već sada razmišljamo o tome da BLAŽ kao manifestaciju uskoro izvezemo u okolne regionalne centre: Zagreb, Beograd i Sarajevo – kaže Draženko Dado Primorac, predstavnik organizatora, lokalne vinarije Carska vina, koja je manifestaciju i pokrenula pre tri godine.

Blaz 2018 6Veliki planovi, Draženko Dado Primorac

Ako se uzme o obzir da je festival pre tri godine, na prvom izdanju, okupio tek 11 vinarija, a da ih je ove ugodne septembarske večeri bilo dvostruko više, jasno je da interesovanje vinara za ovakvu promociju regiona i autohtonih vina raste, baš kao i publike koja je u Međugorje dospela s mnogih strana.

Uostalom, Hercegovina je unazad nekoliko godina izrasla u jedan od najdinamičnijih vinskih regiona na Balkanu, što je i dovelo do toga da su i blatina i žilavka, ali i lokalna sorta trnjak, koja je dugo bila u senci blatine, doživeli nagli uspon u kvalitetu, raznovrsnosti stilova, pa samim tim i popularnosti. Pokazatelj toga bila je i prošlogodišnja senzacionlna vest da su i žilavka i blatina iz vinarije Zadro dobile na Decanteru regionalni trofej kao najbolje belo i crveno vino regiona, što je presedan u ne baš kratkoj istoriji vinarstva ovog kraja.

Blaz 2018 3Postavili vrhunske standarde, Podrumi Vukoje 1982

Uz to, kada je o žilavci reč, Podrumi Vukoje 1982 iz Trebinja već nekoliko godina od ove sorte prave jedno od najboljih regionalnih belih vina, te poput svojevrsne lokomotive vuku okolne vinare u nove poduhvate i eksperimente. A to što je ova poznata vinarija sada po prvi put bila prisutna na ovom festivalu dokaz je da je BLAŽ prepoznat kao značajan događaj za čitavu Hercegovinu. S te strane šteta što su u poslednjem trenutku odustale od dolaska vinarija Manastira Tvrdoš i vinarija Anđelić, koje bi svojim vinima zaokružile ovu uzbudljivu vinsku priču. Ostalo je nejasno i zašto je izostao već najavljeni Zadro, što bi bila odlična prilika da se predstavi prisutnima šta je to što je do te mere oduševilo žiri Decantera.

Blaz 2018 5Nova boja žilavke, oranž vino iz Vinarije Škegro

Uz pomenute Podrume Vukoje 1982, čija je žilavka pod etiketom Carsko vino Vukoje postala referentna za najviše domete ove sorte, po očekivanju veliku pažnju privukla su vina iz vinarija Brkić i Škegro, mali porodični podrumi koji su se izborili za mesto među najistaknutijim ne samo u Hercegovini, već i regionu. Josip Brkić je danas verovatno i najpoznatiji vinar koji u ovom delu Balkana radi vina po principima biodinamike, u vsakom pogeldu autentična i izuzetno značajna pojava na čitavoj regionalnoj vinskoj sceni, dok u vinariji Škegro pored odličnih svežih žilavki uspešno otvaraju i novo poglavlje s oranž varijantom ove sorte.

Blaz 2018 19Vrhunska vina po izuzetno povoljnoj ceni, Hercegovina produkt

Apsolutno vredne pažnje bile su i tri linije vrhunske žilavke i blatine iz vinarije Hercegovina produkt, primer kako se i u okviru industrijske proizvodnje od nekoliko miliona litara mogu dobiti ograničene serije odličnih vina po izuzetno povoljnim cenama.

U tom smislu u samom vrhu su i etikete iz linije Teuta nastale u Vinariji Čitluk, najvećoj u Bosni i Hercegovini koja u posedu ima oko 400 hektara vlastitih vinograda.

Blaz 2018 4Najprijatnije iznenađenje, Josip i Vjeko iz Obiteljskog podruma Marijanović

Kako to obično biva na ovakvim manifestacijama uvek se pojavi i neko prijatno iznenađenje. Barem za našu ekipu bio je to Obiteljski podrum Marijanović iz okoline Čitluka, koji vode dva brata, Josip i Vjekoslav, i čija vinska priča ima sve preduslove da izraste u jednu od najboljih u ovom delu Hercegovine.

Blaz 2018 8Žilavka i blatina uz zvuke Dalmacije, Tedi Spalato

I dok je po običaju na ovakvim manifestacijama gužva vladala i ispred nekoliko štandova lokalnih proizvođača sireva i pršuta, kako bi doživljaj bio potpun pobrinuli su se splitski muzičar Tedi Spaleto i klapa Contra. Hrana i pesma su jednostavno stvari bez kojih bi svaka priča o vinu ipak bila siromašnija.

Baš kao što bi i ona o Hercegovini bez blatine i žilavke bila nepotpuna!

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh