Teroar u fokusu

Teroar u fokusu

Treće izdanje Wine Jam Terroirs potvrdilo je rastuće interesovanje ovdašnje publike za vinima koja donose lokalnu specifičnost podneblja i mikrolokaliteta u okviru njega.

Četrdesetak vinarija, među kojima desetak izvan Srbije, iznelo je pred publiku u beogradskom hotelu Radisson Collection niz zanimljivih vina koja u tržišnoj utakmici imaju kao adut posebnost sorte i njene varijacije u odnosu na teren i podneblje s kojeg dolaze. Bilo je pravo zadovoljstvo probati različite prokupce, tamjanike, brojne italijanske rizlinge, odnosno graševine ili grašac kako još u regionu nazivaju ovu rasprostaranjenu belu sortu, prvoklasne uzorke vina od još nekoliko internacionalnih sorti, gde su dominirali kaberne sovinjon, merlo i pino noar, iznimno zanimljiva vina organskih srpskih proizvođača među kojima je bilo pravih sortnih rariteta, a zatim i nekoliko autohtonih hrvatskih sorti: pošip, babić, teran, malvazija, cetinka...

Wine Jam Terroirs 2018 7Vina s otiskom teroara

U prijatnoj atmosferi, gde ste mogli o svakom vinu da proćaskate s prisutnim vinarima, ostvarena je prava sinergija publike i proizvođača. A pitanja i povoda bilo je na pretek. Deo toga realizovan je kroz odlično posećene radionice – „Vinski noviteti“, „Prirodna vina Srbije“, „Velika vina Srbije“... U tom delu svojevrsni kuriozitet bila je degustacija desetak višestruko nagrađivanih vina iz organske proizvodnje poznatog slavonskog vinara Ivana Enjingija, među kojima je bilo i nekoliko belih vina starih po deset i više godina, sva i dalje u besprekornoj kondiciji, a na čelu s belim kupažama Venje 2006 i Venje 2008, obe u samom vrhu najboljih belih vina regiona.

mataalj Wine Jam Terroirs 2018 100Najpoznatiji predstavnik vina iz Negotinske krajine, selekcija vina iz vinarije Matalj

U izložbenom delu bilo je dosta toga vrednog pažnje, od novih berbi znanih etiketa, do potpunih noviteta. Izdvojili bi ovom prilikom tek deo toga. Kremen Kamen 2015 vinarije Matalj novi je dragulj u niski vrhunskih kabernea iz Negotinske krajine, a pažnju je privuklo i njihovo novo vino Bagrina Bukovska 2017.

Deuric Wine Jam Terroirs 2018 127Među najprijatnijim ovogodišnjim iznenađenjima, Aksiom 2016 vinarije Deurić

Vinarija Deurić definitivno je izrasla među najznačajnije u Srbiji, a njihova nova kupaža probusa, marselana, merloa i pti verdoa Aksiom 2016 jedno je od najprijatnijih ovogodišnjih iznenađenja, baš kao i prokupac Gmitar 2017 nove, male župske vinarije Vujić koja je predstavila i zanimljivu tamjaniku.

mitaer Wine Jam Terroirs 2018 118Prokupac iz jednog od najstarijih vinograda u Srbiji, Gmitar 2017 vinarije Vujić

Već etablirane vinarije Lastar, Cilić i Temet imale su takođe mnogo toga da pokažu. Sauvignon-Viognier Triangl 2016 novo je vino u premijum liniji vinarije Lastar, autentično vino kakvog još nije bilo u Srbiji. U svakom slučaju značajan iskorak za vinariju koja u portfoliju ima i izuzetan Pinot Noir 2015, te popularna vina od šardonea i tamjanike. Cilićev Fume Blanc 2017 je beli sovinjon proizveden specifičnom tehnologijom koja se primenjuje u Bordou, punog ukusa, savršeno izbalansirano vino za svaki dan, a tu su bile i nove berbe dva najrespektabilnija vina ove jagodinske vinarije – Onyx belo i Onyx crveno, od kojih je ovo drugo već sada teško pronaći na tržištu. Isto važi i za perjanice vinarije Temet, barikirane kupaže Ergo beli i Ergo crveni, oba vina u samom vrhu najrespektabilnijih u Srbiji.

lastar Wine Jam Terroirs 2018 96Portfolijo vinarije Lastar obogaćen je novim vinom u premijum liniji

Posebnu pažnju zaslužuju i tri nova vina vinarije BudimirProkupac boje Lila 2011, Svb Rosa 2009 kojoj je Robert Parker dodelio 91 poen, te nedavno puštena na tržište crvena Triada 2010. Nema sumnje ni da vinarija Tonković s Palića izuzetno uspešno prati kontinuitet visokih dometa kadarke s novim berbama Rapsodija 2014 i Fantazija 2013.

Budimir Wine Jam Terroirs 2018 139Nove berbe za staru slavu, sa štanda vinarije Budimir

Nove berbe merloa iz Podruma Madžić i Izba Jovanović verovatno su među najboljim vinima Srbije od ove popularne sorte, a sve veći potencijal pokazuje i mlada vinarija Pantić sa svoja dva barikirana vina Presto, od kojih je jedno crvena kupaža merloa i kaberne frana, a drugo stopostotni šardone, oba vina iz berbe 2016.

Wine Jam Terroirs 2018 125 Vinarija Pantić jedna je od onih čije vreme tek dolazi

Vinarija Hopovo s Fruške gore već sada predstavlja jednu od najzanimljivijih ovdašnjih vinskih priča, a njihov pino noar iz 2017. godine pod etiketom Podne dobra je potvrda za to, kao i bela etiketa Joakim i Ana, originalna kupaža pet malo rasprostranjenih sorti.

Veliko interesovanje vladalo je za vina vinarije Vista Hill (nekadašnji Molovin), sada u vlasništvu tenisera Slobodana Bobe Živojinovića, čiji je italijanski rizlig White Reserve 2012 bio svojevrsni kuriozitet. Kada smo kod italijanskog rizlinga, ne možemo da zaobiđemo ni vino Majstor i Maragarita vinarije Patkov vinograd, ovogodišnji hit među ljubiteljima vina od ove sorte.

tonkovic Wine Jam Terroirs 2018 115Kadarke vinarije Tonković dobijaju sve veći ugled

U segmentu organskih i prirodnih vina iz Srbije, glavnu reč imale su vinarije Maurer, Dukay-Sagmeister, Bikicki, McC, Plavinci, Baša, Todorović... Nemoguće je u kratkom osvrtu sabrati sve utiske s tih štandova, ali osnovna karakteristika je da ovaj način uzgoja vinograda i proizvodnje vina u Srbiji dobija naglo na značaju i – kvalitetu! Ako želite da upoznate svet vina izvan uobičajenih glavnih tržišnih tokova, upravo na tim štandovima ste mogli da otkrijete najzanimljivije primere.

Što se vinarija izvan Srbije tiče, slovenačka Kmetija Šibav iznela je besprekorna bela vina od rebule, sivog i belog pinoa, sovinjon blana, dok je njihova bela kupaža šardonea, sivog pinoa i rebule pod etiketom Aurora belo bila među najimpresivnijim na čitavoj manifestaciji!

Wine Jam Terroirs 2018 65Za radionicu Ivana Enjingija vladalo je veliko interesovanje

Hrvatska je predstavljena kroz nekoliko vinarija iz sva tri najveća hrvatska vinogorja. Već pomenuta slavonska vinarija Enjingi ponudila je svakojaka čuda od graševine, ali i drugih belih i crvenih sorti, svako sa snažnim obeležjem teroara, ali i specifičnim metodama proizvodnje koja podrazumeva produženu maceraciju i dugo odležavanje u buradima. Vinarija Coslovich, iako duge tradicije, nedovojno je ovde poznata, a publici su se predstavili sa svojom interpretacijom najpoznatijih istarskih sorti malvazija i teran. Na drugoj strani, Testament Winery iz okoline Šibenika potpuno je novo ime na hrvatskoj vinskoj sceni, a njhova tri vina – pošip, te babić i roze Opolo od iste sorte, sva iz berbe 2017 –nagoveštaj su ozbiljne vinske priče srednje Dalmacije. Izuzetno dobro su primljena i vina s Korčule koja su bila predstavljena za štandom vinarije Bačić iz Blata. U pitanju je porodična vinarija koja uz skladni i iznad svega sortno tipični pošip nudi i lepršavo letnje vino od autohtone sorte cetinka, za koju je među prisutnima ovde vladalo posebno interesovanje, zatim profinjeni Cuvee Kalina, kupažu cetinke, pošipa i dubrovačke malvazije, zatim raskošno voćni roze pun svežine, jedan od onih koji ne prati tržišne trendove već tradiciju ovakvih vina na ostvru, te nesvakidašnji ostrvski kaberne sovinjon, u odličnom balansu i bogat sočnim kiselinama i aromamam šumskog voća i originalnu kupažu plavca malog, širaza i kaberne sovinjona pod etiketom Kapmijun.

Wine Jam Terroirs 2018 32
Među publikom posebno interesovanje vladalo je za vina vinarije Bačić s Korčule

Konačno, makedonski gigant Tikveš je iz svoje bogate ponude doneo i neka od najboljih vina Balkana iz linija Barovo i Bela voda, primer savršenog spoja sorte i teroara u vrhunskoj tehnologiji. Lokalna priča za ceo svet!

Uz sve one koje smo u ovom kratkom osvrtu izostavili ovaj put, ali i mnoge od onih koji se nisu našli na na Wine Jam Terroirs 2018, može se zaključiti da je vinska scena Srbije i regiona izrasla u pravi trezor diverziteta stilova, sorti, poimanja vinske filozofije i tehnološkog pristupa proizvodnji vina, sve ono što čitav region čini posebnim i što u suštini jedino može da ga učini prepoznatljivim na velikoj svetskoj vinskoj sceni gde je sve više na ceni – teroar!

Vina s potpisom Master of Wine

ant Wine Jam Terroirs 2018 17

Jedna od najpoznatijih žena u svetu vina, Engleskinja Džo Ahern, koja je svojevremeno bila i u žiriju Velikog testa Vino.rs, jedna je od svega 124 žena koja nose prestižnu titulu Master of Wine. Na Wine Jam Terroirs 2018 predstavila je na zatvorenoj degustaciji namenjenoj vinskim profesionalcima tri vina iz svoje vinarije Ahearne Vino, koju je pre četiri godine pokrenula na Hvaru, u Hrvatskoj.

Apsolutni raritet, roze Rosina (nazvan po njenoj majci) napravljen je od lokalne dalmatinske sorte darnekuša, i to iz jednog od vinograda koji se nalazi na najvišoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj, podno vrha Sveti Nikola. U pitanju je izuzetno uspeo pionirski poduhvat, vino zavodljivih kiselina i u potpunom balansu, elegantno, nežno, a opet struktualano, punog ukusa, bogato aromama jagode, mandarine, herbalnih tragova...

Wild Skins 2016, macerirani cuvee bogdanuše, kuča i pošipa, odležavao je devet meseci na divljim kvascima, a prošle godine u jednoj anketi uvrstili su ga među 10 najboljih belih vina Hrvatske. Inače, i Wild Skins i Rosina dobijeni su sur lie metodom.

Plavac mali South Side 2014 primer je kako najpoznatija hrvatska crvena sorta u čaši ne mora da zadrži grube tanine ukoliko se grozd ubere u pravom trenutku i precizno vinifikuje. Posle odležavanja u francuskom bariku dobijeno je kompleksno vino sa svim primarnim odlikama plavca malog, ali i savršeno elegantno, nežnih tanina, prijatnih živih kiselina, punog ukusa i odlične završnice. Majstorski!

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi