SWS najduži vinski salon regiona

SWS najduži vinski salon regiona

U Skoplju se krajem novembra i početkom decembra, treću godinu za redom održao Skopski vinski salon, najveći i najznačajniji vinski događaj u Makedoniji ovaj put pod nazivom Skopje Wine Salon (SWS), i čini se bez onog - Vinodonija.

I dok smo lane u hotelu Marriott bili oduševljeni brojem, kako malih tako i velikih vinarija, kvalitetom i raznolikošću etiketa i priča iza njih, ove godine smo ostali pomalo zbunjeni - naime, tek po dolasku na dvodnevni sajam 30. novembra i 01. decembra shvatili smo da smo propustili prethodni vikend i istoimenu izložbu vina na istom mestu čime se SWS na neki način protegao na devet dana! Naravno, u pitanju je bila druga organizacija i delimično drugi sastav izlagača, ali samo u slučaju manjih vinarija. Onih deset-petnaest najvećih i najznačajnijih, poput Bovin, Chateau Kamnik, Stobi, Tikveš ispoštovalo je obe manifestacije, što je dobro, a značajno manji broj izlagača zapravo se pokazao kao prava mera jer je uz obilje zanimljivih radionica teško probati deo onoga što posetilac poželi.

ivana simjanovskaIvana Simjanovska, glavni organizator drugog SWS-a i kako sama kaže, vlasnica imena Vinodonija

Internacionalni karakter opravdale su vinarije Temet kao i bugarska Wine Bridges, uspešan projekat makedonskog enologa Ekaterine Gergove. Uostalom, dobra posećenost oba ,,salona", i odlična atmosfera na njima, bacila je u drugi plan rasprave oko smislenosti dve slične manifestacije u roku od samo nekoliko dana. Pa zar i srpska vinska scena nije prepuna takvih primera?

SWS Barovo

I dok smo lane bili očarani pojedinim vinarima i vinima, ovaj put nam je kombinacija radionica i izloženih vina bila taj dragoceni začin i faktor uspeha ovog Salona u organizaciji udruženja Kalem-enje. Nije bilo moguće sve ispratiti, ali je Željko Garmaz svojim vinskim pričama izazvao prave bure oduševljenja, baš kao i najbolja vina sa balkanskog vinskog nadmetanja u Sofiji BIWC koja je predstavila osnivač ovog ocenjivanja Galina Todorova Niforu. Ili masterklas Teda Lelekasa o vinima Dom Perignon, pa stručna izlaganja o najvažnijim lokalnim sortama, vinskim gigantima i njihovim etiketama, ili veoma poučan masterklas o makedonskim temjanikama, namerno pišem ovako, vinskog stručnjaka i glavnog organizatora SWS Ivane Simjanovske. Ova poslednja prezentacija uz predstavljanje srpske vinske scene Igora Lukovića urednika časopisa Vino i Fino, kroz brojne novitete koje ni u Srbiji nismo probali, zapravo su učinile da nam se oči u potpunosti otvore. Kako?

lukovic srpske sorteIgor Luković, majstor predstavljanja srpskog teroara

Iako srpska i makedonska vinogorja ponegde deli samo administrativna granica, a najčešće stotinak kilometara, vina su totalno drugačija čak i kad je ista sorta pod lupom. Tamjanika i temjanika gotovo da dodirnih tački nemaju, svaka na svoj način apsolutno. Pritom, ukoliko mislite da su makedonska vina, vina sunca i juga, snažna, robusna, aromatična, to jeste tako. Ali u većem broju etiketa kod raznih proizvođača, sveže kiseline su sve izrazitije što ukazuje na novi val tehnologa koji više pažnje upućuju vinogradu i trenutku berbe a manje tradicionalnom makedonskom dabu ili drvetu. I mišićima svoga vranca ili taninima kratošije... Ti zaokreti su primetni čak i kod kultne figure proizvodnje vina sa visokim alkoholima Tonija Brzanova koji je ponovo privukao nepodeljenu pažnju i pojedinim novitetima, recimo kupažom Platinijum.

toni brzanovToni Brzanov, kultni chef aromatične vinske kuhinje Makedonije

Uopšteno govoreći, zanimljiva bela vina sve su prisutnija što se posebno videlo u slučaju vinarije Popov. Mutni, još nefiltrirani šardone i sovinjon blan iz ove godine, a posebno pino griđo oduševljavaju kombinacijom slasti i kiselina. Pino griđo je maestralan i na štandu Puklavec & Friends, a neobično kompleksan rajnski rizling Traikovsky, jedino je vino čuvenog proizvođača žestine, ali za pamćenje. Baš kao i Kamnikov novitet, penušavac Spark 2014 Blanc the Blancs Brut Nature 2014 koji je četiri godine odležavao na talogu. To je zasigurno najukusnije penušavo piće nadaleko, baš kao što je pravi dragulj Barovo Crveno 2015 iz vinarije Tikveš, nosilac platine i 97 poena sa poslednjeg Decantera. A onda probate upečatljivi Venec vranac još bez etikete i u trenutku razumete zbog čega je ova do juče nama gotovo nepoznata vinarija osvojila na istom nadmetanju 94 poena za Temjaniku gde joj je za poen izmaklo zlato, isto koliko i srebro za Disan Riesling. Pri čemu se nama još više svidelo jedno njihovo drugo belo vino, Graševina...

braca kartalBraća Kartal, enolog na postdiplomskim Jordan i Filip

 I takvih je primera mnogo počevši od Popove kule čiju je današnju liniju i vinski pravac zapravo započela Ekaterina Gargova, uz poseban osvrt na njen sadašnji projekat Wine Bridges gde se na vrhunski način bavi lokalnim i autohtonim sortama Balkana. Gamza, mavrud, dimjat ili drugim rečima: kadarka, smederevka... Pa je nemoguće zaobići vinske gigante kao što je Imako, ili proverene Private reserve vinarije Stobi do konačno male vinarije iz centra Skoplja Kartal, gde braća Jordan i Filip bez sopstvenog vinograda već četrnaest godina prikupljaju grožđe iz najboljih makedonskih vinogorja i stvaraju specifična i izvrsna vina kakav je recimo Vranec barrique 2015 ili vino od sorte rajnski rizling. Voila!

I dok nekako jedva nalazimo put iz centra Skoplja zatvorenog za saobraćaj zbog različitih političkih mišljenja, prosto molimo vinske poslenike da svoja mišljenja i ciljeve usklade, zarad očiglednog napretka kvaliteta ove dragocene vinske scene i njenih manifestacija. Ili makar malo razmaknu termine i nazive za opšte dobro.

Taj čudesni srpski teroar

ant srpska vina

Raskošna, bogata, zlatna Despotika Morava; Matalj Bagrina apsolutni novitet i beli aromatični negotinski Feniks, sorta očito visokih dometa očuvana od zaborava; Premijerni i hrskavi Grašac Quet, krunski dokaz veličine nepravedno skrajnutog italijanskog rizlinga, i na kraju Tamjanika Minić, župski odgovor na zrelu temjaniku izazvali su huk odobravanja na radionici Autentična Srbija Igora Lukovića. A u crvenoj boji je raritetna, podatna i slasna Seduša Šijačkog namah stekla poklonike, baš kao i Tonković Kadarka Rapsodija dok je probus MIlanovića, kao nepoznat ovde iznedrio dosta interesovanja. A onda, spontani aplauz trpkim taninima prokupca kod Ivanovića i karakteru istoga u kupaži Tri Morave crveno, Temet. Izlazeći sa ove degustacije tako različite od vina na Salonu, slušajući komentare, osetili smo neskriveni ponos!

Vitezovi znaju šta valja

Salon je krunisan Viteškom večerom gde su brojni vinski vitezovi i vlasnici vinarija uživali u savršenim kombinacijama vina i hrane vrhunskih Marriott chefova. Veče velikih vinskih zvezda: Pinot Noir Rose Sparkling 2017 i Pinot Grigio Seven Numbers 2017 Puklavec Family, Graševina 2018 Lazar winery,Chardonnay Barrel Fermented Chateau Kamnik, Petit Verdot 2016 Stobi, Grand Cuvee 2013 Domain Lepovo oduševljavali su prisutne a kao šlag na torti bilo je slatko vino Roxana Sweet Stobi. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama