WineOS: Vinske priče bez kraja

WineOS: Vinske priče bez kraja

Osijek i impozantni prostor gastronomskog centra Muzej okusa bili su 11. i 12. januara domaćin petog WineOS sajma vina i delikatesa. Oko šezdeset učesnika, zanimljive radionice i odlična organizacija, a iznad svega odlična vina, privukli su dosta stručne i druge publike.

- Interesovanje medija prevazilazi sva naša očekivanja, mislim da je sve zajedno bilo oko 80 zahteva za akreditacijama, što govori da je Osijeku i Slavoniji jedna ovakva manifestacfija na kojoj će se promovisati vinsko-gastronomski potencijali potrebna – konstatuje Vinko Ručević, vlasnik vinoteke „Vinita“ i glavni organizator WineOS.

WineOS 2019 Ivana 82Mnogo razloga za zadovoljstvo, Vinko Ručević

Dobra atmosfera tokom oba dana, uz obilje otkrića u penušavim i mirnim varijantama, dubokim vertikalama, te etiketama iz mora i raznoraznog drveta zahtevali bi brojne stranice opisa da prikažemo sve vredne sadržaje, pogotovo vinske priče koje stoje iza prepunih štandova.

Zaista, nije bilo lako da sve ispratimo. Baš kao ni autoru knjige „Vinske priče“ Željku Garmazu da u dva dana vodi čak deset dupke punih radionica na kojima su se mogla probati vina i čuti njihovi autori, čak i oni kojih nije bilo na spisku izlagača.

WineOS 2019 Ivana 1Blažen među plavcima, Željko Garmaz je na festivalu organizovao 10 veoma uspelih radionica

I dok su sretnici koji su se domogli neke od dvadesetak stolica na spratu gde su bile radionice naveliko probali dingače i postupe, sansigote i žlahtine, vranac iz severnih regija, žilavke i blatine, razne graševine, u velikoj sali u prizemlju vinsko blago prelivalo se sa stolova.

WineOS 2019 Ivana 68Deo srpske vinske ekspedicije u Osijeku, sa štanda vinarije Erdevik

Vinarije iz Srbije smestile su se tu gde je nekako bila najveća gužva. Uz čudesna koralna vina iz morskih dubina, naslonio se Erdevik, čiji su se Grand Trianon i Omnibus Lector pokazali kao idealni za odležavanje u potopljenim kavezima. Zlatni Cuvee No.1 bio je zvezda Vinarije Zvonko Bogdan, a uz Mačkov podrum iz Iriga i uvek prepoznatljivog vinara Savu Mačka, posebnu pažnju posetilaca privlačile su etikete vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca, koja po nepodeljenom mišljenju poznavalaca vinskih prilika u Srbiji iz berbe u berbu iskazuju sve veći kvalitet.

WineOS 2019 Ivana 39Vina s prepoznatljivim imidžom, vlasnik vinarije Mačkov podrum

Kada smo kod srpskih vinara i vinarija, u okviru radionice „Vranac nije samo za topla podneblja“ odlično vino od ove tipično južne sorte prikazao je Vladimir Dragičević, vlasnik fruškogorske vinarije Tri međe i oblak, a zapaženu ulogu na radionici „Čista priroda, vina bez kompromisa“ imao je i Bojan Baša, čija su vina (ali i oštar ton u zaštitu prirodnog) izmamili buru aplauza. Na istom mestu, lepim, lakim, prirodno rađenim oranž vinom od sorte župljanka, pažnju je privukao i mladi vinar iz Ražnja Aleksandar Todorović.

WineOS 2019 Bas 25Bez kompromisa, etikete s radionice posvećene organskim vinima

Jedan od utisaka je i taj da je ekspanzija penušavaca očigledna u čitavom regionu. U Osijeku je bilo dosta prikazanog što ide u prilog ovoj tezi, a gotovo da je svako to vino zaslužilo našu pažnju, bilo da je u pitanju Grasseco iz Feravina od sorte graševina ili Francesca od frankovke, ili potpuno nov penušavi proizvod osiječke vinarije Siber, koja je donela i zanimljive šarene etikete i odlična vina. A šta reći za roze i bele penušave proizvode vinarije Josipović, čiji je vlasnik Goran diplomirao na temu penušavca pre neke dve decenije i čije vreme očigledno dolazi sudeći prema činjenici da je jedna od radionica na WineOS obuhvatila čak sedam etiketa penušavca od sorte graševina!

WineOS 2019 Bas 51Penušavci u modi, braćni par Josipović

Među vinima koja su bila u Osijeku, a koja nemamo prilike da probamo u Srbiji, posebno treba istaći čudesna organska vina Enjingi koja već decenijama ne prestaju da oduševljavaju ljubitelje vina širom sveta. Naravno, gospodin Ivan Enjingi bio je i najveća zvezda ove manifestacije, a njegova radionica pretvorila se u pravi vinski tour de force na kojem su prisutni tokom sat vremena probali čak 20 vina!

WineOS 2019 Denis Despot 157Ivan Enjingi je na radionici posvečenoj njegovim organskim vinima predstavio i mnoge arhivske etikete

Druga vinarija za koju se takođe može reči da je prava šteta što njenih vina nema u Srbiji je Trs iz Iloka, koju je na WineOS predstavljao suvlasnik, enolog Zlatko Bošnjak. Graševina Dekan 2017 bila je za nas pravo otkriće, potpuno drugačija od većine moderno „upeglanih“ graševina ostavljala je utisak kao da je iz nekog drugog vremena, rustična, autentična, pravi odraz teroara... Uz to, Zlatko je pravi šarmer, maher u privlačenju posetilaca

WineOS 2019 Bas 63Direktni marketing u akciji, Zlatko Bošnjak iz vinarije Trs

Sjajna vina svake godine iznosi pred publiku i Mladen Papak, nekada glavni enolog u Iločkim podrumima, a od pre nekoliko godina vlasnik vinarije Vina Papak u iločkom zaseoku Radoš, tik uz granicu sa Srbijom, kao i mlada vinarija Brzica iz Erduta, koja ima sve preduslove da postane jedna od glavnih vinsko-turističkih atrakcija u ovom kraju.

WineOS 2019 Ivana 52Potencijalno velika priča Baranje, vina vinarije Brzica

Konačno, vinarije Josić i Kalazić, u selima Zmajevac i Batina na desnoj obali Dunava, te ona slavnog vinara Vlade Krauthakera u Kutjevu, već godinama su među vodećim vinarijama ovog dela Hrvatske, što se moglo videti i po vinima koja su doneli za ovu priliku u Osijek.

Ono što na ovako bogatim sajmovima predstavlja najveću prepreku jeste želja da se zaviri u svaki ćošak i iščeprkaju posebne zanimljivosti. To na kraju urodi time da neke velike i zbilja izvanredne vinarije ne ispratite sa dostojnim poštovanjem prema hrpama medalja i nagrada osvojenih tokom decenija postojanja. Tako, dok smo se oduševljavali belim vinom od sorte širaz, izbornom berbom 2013 vinarije Bartolović sa čak 17 % alkohola, istraživali sortu babić u vinu vinarije Testament, otkrivali pomalo zaboravljeni prošek Palihnić sa Pelješca, gotovo da su nam promicala u magnovenju vrhunska vina Belje, Iločki podrumi, PP Orahovica, Kutjevo, Badel, Vina Erdut...

WineOS 2019 1Dobra atmosfera i dobra vina

Zbog svega toga već sada s nestrpljenjem očekujemo šesto izdanje ove sve uspešnije manifestacije.

Mesečarenje sa Brkićem

antrf Mesecarenje

Radionica Josipa Brkića izazvala je najveće interesovanje. Bila je to, koliko znamo, prva i jedina vertikala prirodnog vina Mjesečar od žilavke prikazana na jednom mestu, praktično životna karijera biodinamičarskog vinskog gurua iz Čitluka.

Tradicija vinarije Brkić vezana je isključivo za žilavku i blatinu, a prva berba biodinamičkog Mjesečara je iz 2007. godine, koju ni Josip više ne poseduje. U sali predviđenoj za 20 ljudi smestilo se barem duplo više, a budući da je od svih berbi bila samo po jedna boca, dragoceno vino se u tim sličajevima delilo i bukvalno kap po kap!

Pored ovog izuzetnog vina, na radionici su bila predstavljena i magnum iznenađenja – blatina s malo vranca Plava greda 2008, zatim legendarna Limuzina 2006, Kako Brkić kaže „pretposlednja postojeća boca“ eksperimentalne, nikad ponovljene biodinamčike žilavke, pa i jedini proizvedeni Crveni mjesečar 2008 od blatine koji je četiri godine odležavao u bačvi od 2.000 litara. Inače, vinar je za ovu priliku morao ovu bocu vina da otkupi jer je ni sam nema!

Brzanov stiže svuda

antrfile Brzanov

Popularni makedonski vinar Toni Braznov stiže sa svojim vinima u na sve strane, pa je bio i jedna od atrakcija ovogodišnjeg WineOS.

Njegova crvena „vinska konjica“ predvođena merloom Elixir, uz kombinacije pino noara i tempranilja, te sortni vranac ili kaberne fran maksimalno nabildovan suncem, izazvali su nepodeljenu pažnju publike, dok se nama posebno dopao beli Riesling dokazujući kako ova sorta ima neverovatne varijetete u celom regionu i dostiže vrhunsku zrelost i eleganciju u majstorskom izvođenju Brzanova.

Zajednički poduhvati

antrf Zajednicki poduhvat

Zanimljiva je storija o etiketama Povratak, koje jako podsećaju na one vinarije Šijački. Reč je o kvalitetnim vinima iz Žepča u Bosni gde se radi na obnavljanju vinogradarstva, a u najsavremenijoj vinariji snage i vinograde udružio je veliki broj ljudi. Sorte pino griđo, Müller-Thurgau, traminac, anćelota, merlo, kaberne fran, palava, unji blan, marselan, garganega, istarska malvazija i lambrusko salamino ujedinjene su u pet etiketa pod imenom Z. E. M. LJ. A.

Još jedan primer sinergije bio je plavac Imperator, odraz saradnje nove, mlade generacije vinara sa Pelješca. Ideja je krenula 2011. godine, kad je svaki od desetak vinara dao po 50 kilograma najboljeg grožđa iz svojeg najboljeg vinograda da bi napravili zajedničko „društveno vino“, kako su ga nazvali. U Osijeku su predstavljene berbe iz 2014. i 2015. godine, poprilično različite, prva je uprkos generalno lošim uslovima u vinogradu iznedrila izrazito suvo i jako mineralno vino, dok je naredna berba dala bogato, moćno i mirisno vino, što je i najbolji dokaz da su u boci čista priroda i njena plahost.

Foto: Denis Despot, Ivana Čutura, Nenad Basarić
nazad na vrh

Srodni tekstovi