Vukojeva hercegovačka čarolija u Beogradu

Vukojeva hercegovačka čarolija u Beogradu

Vinarija Podrumi Vukoje 1982 iz Trebinja priredila je u novobeogradskom restoranu „Radnički“ večeru s uparivanjem svojih vina i hercegovačkih gurmanskih specijaliteta. Bio je to vatromet ukusa i dobrog raspoloženja koji je prohladnu februarsku noć pretvorio u događaj za pamćenje.

Kako i dolikuje, sve goste je po ulasku u restoran dočekao Radovan Vukoje, vlasnik vinarije i domaćin te večeri u ovom poznatom restoranu. Nekih osamdesetak gostiju, prijatelji i poslovni saradnici vinarije, možda i nisu znali šta ih sve očekuje, ali su brzo bili uvučeni u specifičnu igru slaganja zalagaja i vina.

Vukoje Radnicki 20Pravi domaćin, Radovan Vukoje u društvu gostiju

Počelo je sortnom rakijom Grozda, novim proizvodom Podruma Vukoje 1982, zavodljivim destilatom koji blago klizi niz grlo ostavljajući iza sebe postojani trag grožđa. Bilo je to svojevrsno čišćenje receptora za autentični hercegovački enološko-gurmanski voz koji je iz poznatog restorana Vinska Galerija Vukoje u Trebinju stigao u Beograd specijalno za ovu priliku.

Vukoje Radnicki 27Čudesni ukusu Hercegovine, Jagoda Vukoje (levo) s timom iz kuhinje restorana „Radnički“

Uz lepršavu i aromatski cvetnu kupažu šardonea i dubovačke malvazije Tribunia, vino nazvano po latinskom nazivu Trebinja, poslužen je podjednako osvežavajući pâté od pastrmke začinjen listovima rukole. Usledila je Žilavka 2018, sorta koja je sinonim vinske Hercegovine još iz vremena Jugoslavije, a koja iz vinarije Vukoje izlazi kao vrhunsko vino najvećih dometa, izrazito mineralno, odličnog tela i kompleksne aromatike. Suvereni pratilac gotovo svih jela, žilavka je za ovu priliku venčana uz tradicionalnu hercegovačku cicvaru spremljenu s kajmakom, sirom iz mešine, dimljenim šaranom i kremom od tartufa. Savršeno!

Vukoje Radnicki 24Atmosfera na vrhuncu, Nele Karajlić u akciji

Segment crvenih vina otvorio je Vranac 2015, još jedna sorta koja upravo u vinariji Vukoje pokazuje najveće domete u Hercegovini. Ovo izrazito voćno, snažno i jogunasto vino, još daleko od pune zrelosti, bilo je u čaši uz tanjir specifičnog i podjednako bogatog snažnim ukusima rižota od raštana, jaretine i gatačkog rolovanog sira. Eksplozivni sudar neobuzdane snage u svakom zalogaju!

Širaz 30 Vukoje, berba 2015, zavodljivo vino punog tela i naglašenih začinskih nota kao pratilac rolovane teletine punjene domaćim pestom, sušenim paradajzom i nevesinjskim kajmakom bio je prava ogledna lekcija u spajanju senzacija ukusa, iskustvo koja navodi na pomisao kako je i gastronomija svojevrsna umetnost.

Vukoje Radnicki 26Pet vinskih stanica na nesvakidašnjem kulinarsko-enološkom putovanju

A onda sledi krešendo u ovoj hercegovačkoj simfoniji hedonizma, čokoladni tart sa smokvom i bademima uz čašu jednog od najboljih vina regiona Vranac Vukoje Rezerva 2012, vino koje će se naći i na predstojećem Grand Tastingu u Beogradu 23. marta. I dok meditirate o tome kako život ponekad baš ume da iznenadi kakvim neslučenim zadovoljstvom, Radovan Vukoje najavljuje osobu najzaslužniju za sve ono što su gosti te večeri uz besprekoran servis diskretnog osoblja dobili u tanjirima – svoju suprugu Jagodu koja je čitav meni osmislila i spremila s timom restorana „Radnički“!

Vukoje Radnicki 9Hercegovačka cicvara u Beogradu

Konačno, ovo nesvakidašnje veče hercegovačkih vinskih i kulinarskih čarolija u Beogradu dodatno je začinila muzika „Beogradskog akustičnog orkestra“, koji je program otvorio Žobimovim standadom „Girl from Ipanema“ a zatim nastavio brojnim ovdašnjim hitovima do duboko iza ponoći. U međuvremenu, mikrofona i pevanja se dohvatila i nekolicina gostiju, među kojima je najviše oduševljenja izazvao Nele Karajlić. Ali, to je već druga priča...

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi