Vinska filozofija u praksi

Vinska filozofija u praksi

Specijalna degustacija vina vinarije - Vinograd Hopovo iz Iriga, uparenih sa zanimljivim izborom hrane u restoranu Despacito u novobeogradskom A bloku, još jednom je pokazala veliki potencijal fruškogorskog teroara.

Zaric Hopovo Despacito 35

Četiri etikete, među kojima je bio i jedinstveni Bermet rađen po Damaskinovom receptu sa čak 39 sastojaka, privukle su nepodeljenu pažnju prisutnih, iako se o vinariji Vinograd Hopovo jako malo zna s obzirom na to da Dragan Zarić, vlasnik vinarije i autor ovih vina, živi i radi u Kanadi, a da se vina mogu kupiti praktično isključivo po porudžbini.

Zaric Hopovo Despacito 38

Na degustaciju u organizaciji Vino.rs i Centra vinske kulture WineQ, u svetlom i lepom prostoru restorana Despacito među gostima su bila i neka od poznatih lica iz sveta medija i sa TV ekrana, ali i posetioci iz inostranstva. Počelo je sa snažnim aromama u elegantnoj i pre svega originalnoj kupaži belog vina Joakim i Ana, u kome polovinu čini tamjanika ili Muscat Frontignan, a ostatak specijalizovane i dozvoljene sorte za proizvodnju armanjaka koji Zarić proizvodi svake godine i pomalo sebično čuva za sebe. Te magične sorte Clairet de Gascogne, Ugni Blanc, Folle Blanche i Colombard daju ovom vinu neobični oreol zrelosti i tela pa se vino sa svega 12 % alkohola čini ekstremno ozbiljnim. Što i jeste, a završnica traje veoma dugo. Usotalom, to je bio razlog zbog čega smo pomenuto vino uparili sa veoma snažnim parfeom od guščije džigerice u želeu od vina, gde je fini dozaž courvasiera samo istakao lepotu aroma i nota iz vina.

Zaric Hopovo Despacito 1

I taman kad je priča o Draganu Zariću, neobičnom umetniku, slikaru, scenskom majstoru iz filmova „Sveti Georgije ubiva Aždahu“, „X – Man“ i „Ridikove hronike“ uzela maha, na sto je iznet roze Prvi Poljubac, rađen na način kako se odvajkada radilo u Srbiji, da se sve iz vinograda smeša i kratkom maceracijom dobije ružica. Ali, Zarić se ovde u potpunosti okrenuo savremenom stilu suvog roze vina koje u njegovoj izvedbi zapravo isijava zlatne plamenove iz ekstremno bakarne tečnosti. Sen Žak školjka spada u najfinije teksture, no ovde je u kombinaciji sa pastom, crnim tartufima i parmezanom, predstavljala opasnost po bilo koje vino nežnijeg aromatskog sastava. I upravo tu se Prvi Poljubac pokazao kao univerzalni vinski ratnik sposoban da odoli svakom izazovu, a kad bi zatvorili oči mogli bi bez problema pomisliti da je u čašama crveno vino.

Zaric Hopovo Despacito 12

Pa iako je iznenađenje večeri, Bermet crveni na neki način zamišljen kao svojevrsni desert ili šlag na aromatskoj torti čitave degustacije, slasti su došle sled ranije. Ramstek u sosu od šumskog voća sa tragovima čokolade samo je dodatno inicirao fine kiseline izrazito voćnog merloa Jutro na čijih 82 % je blendirano 12 % kabernea i preostali deo kaberne frana. Arome trešnje, začina i pre svega šumskog voća prožele su slatki sos i uklonile šećer iz vizure kako bi završnica vina došla potpuno do izražaja.

Zaric Hopovo Despacito 13

A Bermet je ovaj zaista jedinstvena priča u Srbiji. Ne toliko sladak koliko zamaman, ne toliko herbalno aromatičan koliko postojan u završnici. Poneko ga je rado konzumirao i uz meso zaostalo u tanjiru, drugi su uživali u kiselinama koje strasno štipkaju nepca.

Zaric Hopovo Despacito 10

U odsustvu Dragana Zarića, pokušali smo da pričom malo približimo lepotu njegovog vinograda u neposrednoj blizini manastira Hopovo, da govorimo o isključivoj potrebi da se u njemu nađu samo najbolji klonovi koji postoje na svetu, pa o Zarićevoj filozofiji da onaj ko ume i ko tako dobro grožđe ima, može plemenito vino i u lavoru da napravi. A ovo su svakako bila plemenita vina, sudeći prema aplauzu gostiju, pravih prijatelja hedonizma koji, iskreno verujemo, jedva čekaju neko naredno veče gde ćemo im otkriti skrivene bisere sprskog vinarstva kakav je Dragan Zarić.

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi