Salon vina Kragujevac: Iskorak šampiona

Salon vina Kragujevac: Iskorak šampiona

U subotu 6. aprila održao se peti Salon vina Kragujevac, manifestacija koja iz godine u godinu izaziva sve veće interesovanje kako vinara i vinskih stručnjaka, tako i ljubitelja vina. Budući da je prošle godine proglašena za najbolju vinsku manifestaciju, očekivanja su bila velika i može se reći da su ispunjena. 

Salon Kragujevac 2019 15

Salon su ove godine svečano otvorili književnik Vidosav Stevanović i Vinski vitezovi šumadije, a počasni gost bio je vinar Horst Humel iz Mađarske. Ubrzo nakon otvaranja postalo je primetno da će i ove godine salon biti krcat posetiocima.

Prema rečima Zorana Dragoljevića Žorža, kancelara Vinskih vitezova Šumadije i organizatora Salona, upravo je velika zainteresovanost vinara i publike bila razlog zašto je izlagački prostor povećan za još jednu salu.

Salon Kragujevac 2019 23

Sa 76 izlagača, što je čak za 40 procenata više nego prošle godine, ponuda vina i brojnost publike bili su do sada najveći, tako da su organizatori morali zbog nedostatka prostora i da odbiju nekoliko vinarija.

- Krenuli smo s idejom da propagiramo srpska i šumadijska vina, a onda shvatili da možemo da pokrivamo celu Srbiju. Salon u Kragujevcu tradicionalno ide prve subote aprila meseca, a jedino o čemu vodimo računa jeste kada pada Uskrs, da se ne poklopi taj datum. Takođe, gledamo da ovo vinarima ne bude veliki trošak, jer znamo da imaju ograničene budžete za marketing. Naš osnovni cilj je da ispoštujemo vinare, da s jedne strane promovišemo vino, a sa druge vinskoj publici pokažemo šta se nudi u Srbiji – kaže Dragoljević.

A nudi se dosta toga. Od već proverenih aktera s ovdašnje vinske scene, pa do onih novih koji traže svoje mesto s originalnim vinima vrednim pažnje.

Kragujevac 2019 14

U prizemlju hotela, odmah kraj ulaza u salu bio je smešten štand vinarije Aleksandrović, koja je iznela mnogo toga, uključujući i najbolje crveno vino Srbije prošle godine, kupažu merloa i kaberne sovinjona Regent. Po običaju, veliko interesovanje vladalo je i za štandovimam vinarija Kovačević iz Iriga i Temet iz Lozovika, baš kao i za negotinskim kaberneom s etiketom Matalj, smederesvkim vinarijama Jeremić i Janko, sve prisutnijim vinima Lastar, Tonković i Doja, Despotika, Erdevik, Spasić, Ivanović, Radovanović, Art Wine, DeLena, Vinum, Do kraja sveta, Patkov vinograd, Virtus, Cilić, Čoka, Vino Budimir...

Salon Kragujevac 2019 11

Posebno je bilo primetno da su mnogi u publici tačno znali šta konkretno žele od vina da probaju, što je pokazatelj da se zajedno s podizanjem kvaliteta vina formira i sve edukovanija publika.

- Publika je isfiltrirana i veoma upućena – izjavila je tim povodom Helena Zdravković iz vinarije Doja, gde su posebno zadovoljni kako je publika primila njihovo novo vino od tamjanike, flaširano tek prošle nedelje.

Salon Kragujevac 2019 10

Da je publika željna (vinskog) znanja videlo se i po posećenim radionicama, kojih je ove godine bilo četiri: „Srpski šardonei i hrast“, koju su vodili Dejan Živkoski iz SERSA i Zoran Dragoljević Žorž, zatim prezentacija rezultata projekta Impuls Wine, agencije za regionalni ekonomski razvoj Šumadije, radionica „Vino Budimir-Tri boje Prokupca“, te predavanje enologa Mladena Dragojlovića koji je govorio o domaćim novostvorenim sortama morava, panonija, sila, neoplanta i probus.

- Kao što vidite mi smo vinsku scenu u Šumadiji podigli na viši nivo. Sada imamo već edukovanu publiku, ljude koji prepoznaju kvalitet vina, koji se razumeju, koji učestvuju u edukacijama i to je ono što je nama osnovni cilj – kaže Dragoljević, najavivši uskoro i izlazak njegove knjige „Vinorodna Šumadija“, prvog toma u serijalu knjiga „Vinorodna Srbija“.

Salon Kragujevac 2019 13

Od vinarija izvan Srbije, po broju učesnika dominirale su one iz Severne Makedonije, gde je po običaju najveća gužva bila za štandom Chateau Kamnik, a posebno intersovanje izazvao je neobični šardone Blue Sapphire vinarije Queen Maria, koji je, kako mu ime kaže, safirno plave boje!

Naravno, crnogorske Plantaže su svuda gde se pojave atrakcija za sebe, pa je tako bilo i u Kragujevcu.

Salon Kragujevac 2019 25

Sve u svemu, da je i ove godine Salon vina Kragujevac uspeo u onome što se namerio da učini bilo je primetno ne samo po broju gostiju, već i prema tome da je opšti utisak i posetilaca i vinara bio veoma pozitivan.

Zabeležili smo kao tipičnu izjavu Branislava Anđelića iz organske vinarije Plavinci koji kaže da je ovo najbolji vinski sajam u Srbiji, te da se prijavio još u decembru prošle godine i da ima nameru da dolazi svake naredne.

Salon Kragujevac 2019 12

Uprkos gužvi i povremeno otežanom kretanju između štandova, gosti su bili vidno dobro raspoloženi, a mnogi su se mogli videti kako na krcatom parkingu hotela odlaze sa kesama punim flaša vina. Sve to skupa ukazuje da je za razliku od mnogih sličnih manifestacija u Srbiji, Salon vina Kragujevac postao nezaobilazan na domaćoj vinskoj sceni.

S tim na umu, već je zakazan sledeći za 4. april 2020. godine. Šta reći osim vidimo se dogodine!

Foto: Zoran Petrović i arhiva
nazad na vrh

Srodni tekstovi