Uspeh srpske vinarije u Opatiji

Uspeh srpske vinarije u Opatiji

Vinska slika Kvarnera ubrzano se menja, a jedan od pokazatelja je i sve veći broj vinskih festivala u tom delu Hrvatske. Najmlađi među njima Kvarner Wine Fest održan je po drugi put u Opatiji 26. i 27. Aprila u centru Gervais.

Kvarner Wine Fest 12

U moderno opremljenom prostoru vina i lokalne delikatesne proizvode predstavilo je pedesetak izlagača, uglavnom iz Hrvatske, te nekoliko okolnih država, među kojima je bila i organska vinarija Plavinci iz Srbije.

- Zadovoljan sam kako je publika prihvatila moja vina, Ćilibar je uglavnom izazivao komentare tipa: lepo, interesantno, drugačije. 
Bio sam iznenađen odličnim prijemom rozea Ramonda, iskreno našim najslabijim vinom, ali koje očigledno aromatskim profilom odgovara lokalnim ukusima. Konačno, Indigo je mislim bio apsolutni hit festivala. Ne mali broj ljubitelja vina mi je rekao kako je to najbolje crveno vino koje su tu probali, a na kraju, kada je ostala samo jedna boca, stajali su u redu za poslednju kap – kaže Branislav Anđelić, vlasnik vinarije Plavinci, uz primedbu da je očekivao da među posetiocima bude i ugostitelja, hotelijera i distributera, ali da je to izostalo.

Kvarner Wine Fest 7

Ono što nije izostalo bila su dobra i zanimljiva vina uglavnom manjih proizvođača. Od onih lokalnih, s Kvarnera, gde je vinarija Pavlomir sigurno među vodećima, a zatim i Vina Toljanić-Gospoja i Kuća vina Ivan Katunar, obe s ostvra Krk, i gde je glavni vinski adut lokalna sorta žlahtina.

Kvarner Wine Fest 8

Kada smo kod lokalnih sorti, vinarija Florijanović iz Moslavine spada među najuspešnije promotere vina od sorte škrlet, a iz Srednje Dalmacije stigao je zanimljiv pošip s etiketom vinarije Milan iz okoline Trogira.

Posebna zanimljivost bila su vina bosanske vinarije Pajić, s obronka Majevice u distriktu Brčko, još jedan primer kako se vinska scena regiona nezaustavljivo širi i tamo gde vino nikada nije bilo prisutno.

Kvarner Wine Fest 5

Kako to često biva na ovakvim manifestacijama, posebna priča su vinari iz Istre s malvazijama i teranima, a ovde je ulogu ambasadora te najpoznatije hrvatske regije imalo nekoliko manjih ili mladih vinarija: Fuhtar, Valenta, San Martino vino, Pervino, Matić vina, OPG Dario Sirotić...

Ovom prilikom bi valjalo spomenuti i odlična penušava vina slovenačke vinarije Klet Brda, mađarsku Duzsi Tamas, te hercegovački Zadro koji je pre dve godine iznenadio čitav vinski svet osvojivši čak dva Regionalna trofeja na Decanteru za vina od blatine i žilavke.

Kvarner Wine Fest 6

Sve u svemu, bilo je zanimljivih vinskih iskustava, ali reklo bi se generalno da drugo izdanje Kvarner Wine Fest kod mnogih posetilaca nije ostavilo utisak baš do kraja ispunjenih očekivanja. Nešto manji broj izlagača nego lane i interesovanje publike (ali i profesionalaca) koje bi sigurno trebalo da bude veće, signal su organizatorima da dogodine ova manifestacija mora da doživi izvesne promene kako bi potencijalno značajna priča za razvoj vinske scene Kvarnera doista i postala prvorazredna atrakcija.

Predikatna vina na svetskom vrhu

Kvarner Wine Fest 16

Vinarija Bodren iz Huma na Sutli specijalizovana je za predikatna vina prosušenih bobica iz ledenih i kasnih berbi. Skladnih cvetnih i voćnih aroma s jasnim notama livadskog meda, ovo su vina niskih alkohola i naglašeno svežih kiselina, što ih čini izuzetno pitkim uprkos tome što u pojedinim etiketama nivo šećera prelazi i 300 grama!

Među osam etiketa koje je vlasnik Boris Drenški doneo u Opatiju nezahvalno je izdvojiti neki od slatkih bisera, ali valja imati na umu da su vina Bodren u poslednjih destak godina osvojila na desetine zlatnih i drugih medalja na svim najvećim ocenjivanjima u svetu, te da su 2011 poneli Regionalni trofej s Decantera za ledeno vino Bodren 2009 koje je tada uvršćeno među 10 najboljih slatkih vina na svetu!

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi