Sremska Mitrovica razbila prognozu

Sremska Mitrovica razbila prognozu

Vinski park, manifestacija koja se svake godine održava u gradskom parku u Sremskoj Mitrovici, popularna po tome što se ne naplaćuje ulaz ni učešće, a što su prepoznali i vinari i publika, održala se trijumfalno u subotu 13. jula uprkos katastrofalnoj vremenskoj prognozi i potpuno mračnom nebu.

park mitrovica (78)

Bio onaj čuveni folk hit „ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine“, i upravo su se tim geslom poveli organizatori i direktor manifestacije Vinski park Ramazi Inaišvili na pitanje zabrinutih vinara: Da li da raspakuju vina kad kiša već uveliko kvasi postavljene štandove? A onda su ukupna dobra vibracija ove lokacije i ljudi (a možda i sam car Probus, negde od gore) učinili da se u vreme zakazano za otvaranje, tačno iznad parka otvori rupa u mračnim oblacima nad čitavom Srbijom, kiša stane, pa ubrzo krene pravi pljusak radoznalih gostiju svih uzrasta. U početku, nekih sat vremena, više kao promenada posmatrača bez čaša i ljubitelja klasične muzike odsvirane uživo, a potom sve više, vinoljubaca. Da bi, kad je pala noć, od 20 časova pa sve do iza ponoći i zatvaranja, bilo gotovo nemoguće probiti se kroz masu osmeha i isparenja dobrih vina i mezetluka, dok se sjajni razglas i bend iza njega borio da nadjača uzvike nazdravljanja.

park mitrovica (44)

Tek nešto manje od šezdeset vinarija ponudilo je vina za sve ukuse dok su se kolone zaintrigiranih posetilaca blago gegale na sve četiri strane sveta od fontane u centru parka okićene suncokretima i šarenim svetlom. Velike vinarije, srednje i male, sve na istim štandovima skromnih gabarita i sa podjednakim uslovima, što daje drugu, prisniju dimenziju u odnosu na neke čuvene vinske svetkovine gde oni moćniji zakupe i više od ara izložbenog prostora. Ovde su vinari najčešće sopstvene hostese, a time se prava informacija i dobija iz prve ruke.

vinski park 5
Đorđe Stojšić iz vinarije Chichateau, spiritus movens manifestacije

Počevši od sveže i lepe Sile Instituta u Sremskim Karlovcima, slatkog plavog vina vinarije Brestovački, preko znalački upakovane zdrave sirovine vinarije manastira Šišaštovac, pa do zvanično najboljeg vina Balkana kod Matalja i zlatne Desepotike ili Kiša, te kroz obilno nagrađeni na Decanteru portfolio vinarija Temet i Deurić, vinski mitrovački put vodi kroz bezbroj malih i velikih vinskih iznenađenja. Suvih, penušavih ili izrazito slatkih kakvi su pojedini bermeti ili pojačana portugalska vina, iz zemlje gosta Vinskog parka koja privlače pažnju. Isto se može reći i za specijalna slasna vina kao što je crna tamjanika Vinarium, ili pak poluslatke varijante traminca na štandu hrvatske vinarije Buhač iz Iloka, koja je ovaj segment posebno stavila u fokus, a gde se okuplja veliki broj vinoljubaca.

vinski park 28

Ako se ikakva zamerka celokupnoj atmosferi može naći, onda je to način da se dođe do čaše, neobičan sistem po kome se ona iznajmljuje za 500, a kad se vrati, dobija se nazad 200 dinara! Možda treba napomenuti da su se dan ranije u Čačku, odlične Riedel čaše iznajmljivale za 300 dinara. Zato ne čudi usplahiren komentar: „Onda idem kod Kineza da kupim čašu!“, i činjenica da su pojedinci ponovo pili vina iz malih plastičnih PVC čašica što svakako nije dobro ni za vina, ni vinare, ni za ugled manifestacije.

Dobro, neko će reći da je „tradiciju“ (i nemaštinu) teško pobediti, a naš komentar glasi da, ako je to jedini nedostatak Vinskog parka onda je sve fenomenalno. Pritom, drugu manu zaista nismo otkrili. No, vratimo se vinima...

vinski park 15

Jako je teško iz mase nekoga posebno izdvojiti pogotovo što je dobrog vina mnogo. Noviteti Trivanovića, sjajan Quet Pinot Blanc 2017, vina Vista Hill koja su kompletirala konačan izgled etiketa na fenomenalnoj tečnoj sadržini. Inđija u jakom sastavu, uz mlađanu ali srebrnu sa Decantera vinariju Aven je vinarija Komazec, koja je samo ove godine na lokalnom ocenjivanju pod vođstvom najboljeg somelijera Balkana Vuka Vuletića, osvojila pet zlatnih odličja, od čega i za vino od sorte palava, berbe 2017 i 2018, koje privlači radoznale stručnjake. A nama se posebno svideo barikirani cuvee Gazdino Crveno.

vinski park 6

Na štandu Komune iznenađenje, slasno, kremasto, bogato vino do sorte vionje, dosta retke u Srbiji. Najdalje sa juga, iz Niša, stigao je merlo Izba, da podseti na vrhunski kvalitet ove sorte i proizvođača, a tek nešto severnije rađaju se neobična, „prirodna“ vina Todorović. Pravi mamac za ženski deo publike ali i mesto okupljanja enologa i specijalista za ovu vrstu uzgoja i prerade.

park mitrovica (33)

Još jedna stvar izdvaja ovu manifestaciju od mnogih, a to je pažnja posvećena gastro ponudi. Dok većina drugih vinskih priredbi zadovolji taj deo potrebe vinoljubaca sirom i hlebom, eventualno mesnim prerađevina i nekakvim grickalicama, ovde se može i nešto kvalitetno i zanimljivo pojesti, recimo fileti brancina sa vrhunskim prilogom, spremljeni pred vašim očima. Segment uparivanja vina i hrane je veoma značajan na šta se malo pažnje obraća pri organizaciji čak i najvećih vinskih događaja. Pljeskavica i ćevapi u lepinji jesu ukusni ali šteta je prava da budu jedina alternativa, pogotovo kad su posetioci svih uzrasta i raznih nivoa poznavanja kulture ispijanja vina.

vrt vinski park 29
Vinarija Vrt zavrtela pamet mnogima...

Nije preterana, ali postoji potražnja za vrhunskim penušavim vinima kao što su ona iz vinarija Temet i Deurić. Lepo osveženje se može naći i u mehurićima Kovačevićeve šarmat linije Fresco, no poseban šmek i kvalitet nalazimo u penušavcu vinarije Vrt iz Riđice koja nekako tiho ulazi na veliku scenu Srbije i šire. Rađen je istom tehnikom ali od sorte žuti muskat, a Vrt još nudi pino griđo, sovinjon i frankovku u raznim kombinacijama. Kao što je beli Cuvee koji je već osvojio srebro na AWC u Beču, ili sortni pino griđo sa istom medaljom iz Sofije i BIWC ocenjivanja. Nagrađena su im i specijalna vina kakav je Vrt Griđo, kombinacija na sredokraći bermeta i vermuta. Vlasnik vinarije Radoslav Tripković i supruga Gabrijela posadili su prvi hektar vinograda i bele sorte na peskovitoj, čudnovatoj zemlji a onda u dva navrata zaokružili to na tri hektara dodavši i frankovku.

- Spremamo se da u portfolio ubacimo i kadarku, a kao najnagrađivanija vinarija sa područja Zapadno-bačkog okruga i Sombora, osnovali smo udruženje vinara Riđički vinoradi i pozvali smo i ohrabrujemo i druge da šalju svoja dobra vina na takmičenja - objašnjava Radoslav, dugogodišnji direktor prodaje Rubina i nekadašnje kompanije WoW, a sad početnik vinogradar i vinar, kako sam veli. Godišnje u vinariji Vrt flaširaju 15.000 boca a ostatak vina služe u degustacionoj sali zatvorenog tipa u Somboru.

vinski park 27
Vinar Aleksandar Todorović i tehnolog Miloš Marković specijalista za organsku i biodinamičku proizvodnju u vinariji Kovačević

I za kraj pitanje: Šta čini vino? Alkohol u njemu ili voće od koga nastaje? Jako ukusan napitak sa imenom Pop Ljubino voćno vino od aronije, trnjine, maline, kupine i burgundca sa 12% alkohola, je u pravoj vinskoj buteljci čak sa voskom na zatvaraču. Cena svega 400 dinara za sjajan ukus crvenog voća i verovatno dosta vitamina. Vino?

Odlučite sami, baš kao i to da li je Vinski park u Sremskoj Mitrovici zbilja jedna od najboljih vinskih manifestacija Srbije. Bez obzira na vremensku prognozu.

nazad na vrh