Treći Salon žilavke: Vinski brend Hercegovine

Treći Salon žilavke: Vinski brend Hercegovine

Treće izdanje Salona žilavke, koje u restoranu Vinska Galerija u Trebinju organizuje Podrumi Vukoje 1982, predstavilo je ove godine 21 vinariju iz Hercegovine, te šest štandova s tipičnim hercegovačkim gastronomskim proizvodima.

Treci Salon zilavke 61

Generalno, ovo je jedna od uzbudljivijih vinskih manifestacija u regionu, budući da se radi o sorti koja ima dovoljno potencijala za široku paletu vrhunskih vina i koju je Radovan Vukoje, vlasnik vinarije Podrumi Vukoje 1982 i spiritus movens ove manifestacije, okarakterisao kao „sliku i priliku Hercegovine i Hercegovaca“.

Treci Salon zilavke 68

Kada je ovogodišnji Salon žilavke u pitanju, tri stvari bi valjalo izneti u prvi plan. Prva je ta da su gotovo bez izuzetka sva izložena vina bila tehnološki besprekorno odrađena, što sa žilavkom u Hercegovini do pre desetak godina i nije bio slučaj. Na to se nadovezuje druga bitna stvar, a to je stilska raznovrsnost ovih vina, gde se među dominirajućim svežim žilavkama moglo naći i dosta onih odležalih u buradima različitih zapremina, na vlastitim kvascima, na talogu, pa čak i kasnih berbi, dugo maceriranih ili penušavih. Konačno, možda i najznačajnije, bilo je to što su pojedini vinari napravili značajan iskorak u stvaranju prepoznatljivog ličnog otiska u tim svojim žilavkama, bilo da su u pitanju specifičnosti teroara ili vlastite vinske filozofije.

Treci Salon zilavke 51

Neka od takvih vina koja upravo krasi individualnost u pozitivnom smislu posebno su nam skrenula pažnju:

- Carsko vino 2015 i Carsko vino 2010 vinarije Vukoje iz Trebinja, oba iz najboljeg vinograda žilavke u istočnoj Hercegovini, slojevita, mineralna, zavidnog tela, zaokružena i u potpunom balansu, lep primer kako se sorta razvija odležavanjem u boci. Ozbiljna vina za ozbiljne domete svetskog ranga.

Treci Salon zilavke 73

- Greda 2015 i Mjesečar 2017 vinarije Brkić iz Čitluka, prvo dobijeno sur lie metodom, harmonično, punog ukusa i intenzivnih voćnih aroma, a drugo po principima biodinamike, duga maceracija celig bobica, sasvim specifično, s nežnim citrusno-floralnim aromama pomorandže i mediteranskog bilja, te delikatno posloženim slojevima ukusa suvog voća i karamele. Ukratko – posebna priča!

Treci Salon zilavke 56

- Krš Orange 2017 vinarije Škegro iz Ljubuškog, 20 dana macerirana žilavka bogata aromama kandiranog voća, livadskog meda i pomorandže kroz čiji pun ukus provejavaju osvežavajuće kiseline zahvaljući kojima vino možete da pijete praktično čitavo veče. Provereno!

- Žilavka 2018 vinarije Carska vina iz Međugorja, izrazito ekstraktna, razigrana na nosu, u ustima sve pršti od senzacija, i suptilnija ali i kompleksnija Žilavka selekcija 2018 iz iste vinarije, skladna u svakom pogledu, prijatne i pristojno duge završnice. Bez sumnje vina koja zaslužuje punu pažnju.

Treci Salon zilavke 42

- Žilavka Selekcija 2018 Vinogradi Nuić iz Ljubuškog, izrazito elegantna i mineralna. Zavodljive herbalne arome mešaju se sa naletima cvetnih nota, dok svežina i slojevitost ukusa prosto vape da dolijete još malo u čašu!

- Žilavka Late Harvest 2015 Marijanović iz Čitluka, koliko znamo jedina kasna berba ove sorte, nosi arome meda i žutog koštunjavog voća, sve deluje skladno unutar 13,4 procenta alkohola i svega četiri grama zaostalog šećera, što ovu kasnu berbu deklariše kao suvo vino i jedno od najprijatnijih iznenađenja Salona.

Treci Salon zilavke 55

- Žilavka Zlatna dolina 2018 Hercegovina produkt strukturno je bogato vino, skladno i kompleksno, a primetan dodir mineralnosti i prijatne kiseline slivaju se u lepu završnicu zaokruženog ukusa.

- Žilavka selekcija 2016 Podrumi Andrija iz Čitluka donela je u aromatskom štihu slatkaste arome breskve i kandiranog voća, te harmonično i zaokruženo vino solidnog tela, punog ukusa i zavidne završnice.

Treci Salon zilavke 6

Ovde bi valjalo pomenuti i Žilavku 2013 vinarije Tolj iz Čitluka, vino koje nije odležavalo u drvetu i koje je punjeno krajem 2014. godine, ali je i dalje u odličnoj kondiciji, punog ukusa, strukturno, živo, sa svim primarnim odlikama sorte. Ogledni primer potencijala žilavke!

Treci Salon zilavke 45

Sve u svemu, ovo je samo vrh vinskog ledenog brega koji nam je Salon žilavke u Trebinju pokazao ove godine. Bilo je tu još sijaset zanimljivih i dobrih vina, jasnih naznaka potencijala i pravaca u kojem bi priča o hercegovačkoj žilavci mogla i trebalo da se razvija. A kada se to vinskog bogatstvo spoji sa specifičnom gastronomskom ponudom lokalnih specijaliteta, što se videlo i na ovoj manifestaciji, dobijamo autentičnu hedonističku priču kojoj je teško odoleti, nešto do te mere dragoceno da bi moralo da bude u temelju svakog ozbiljnog razmatranja turističkog potencijala celokupne Hercegovine.

Treci Salon zilavke 19
Za gastronomski deo Salona bio je zadužen kuvar Nihad Mameledžija

Upravo iz tih razloga svaki dosadašnji Salon žilavke pratila su vrhunska jela, a ove godine se za to pobrinuo Nihad Mameledžija, jedan od najcenjenijih kuvara u Bosni i Hercegovini, koji je u Vinskoj Galeriji Vukoje spremao neke od svojih specijaliteta.

Treci Salon zilavke 50

Recimo i to da su Salon žilavke i ove godine posetili ugledni vinski eksperti, među kojima i profesor tehnologije vina Dr Slobodan Jović iz Srbije i profesor Dr Jon Hanf s Hochschule Geisenheim u Nemačkoj, nekolicina poznatih ličnosti koje se posebno interesuju za vina, kao što su proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga i glumac Mima Karadžić, te vinski novinari iz regiona i brojni ljubitelji vina koji su u Trebinje došli s raznih strana upravo zbog ove manifestacije.

Treci Salon zilavke 58

Vinske priče Željka Garmaza

Među gostima Trećeg Salona žilavke bio je i poznati vinski publicista Željko Garmaz koji je veče uoči otvaranja manifestacije predstavio tri svoje knjige Vinskih priča o podrumima Dalmacije, Slavonije, te Istre i Kvarnera.

Vinske price

Ugodno veče u restoranu Villa Pergola upotpunjeno je vođenom degustacijom kroz 13 hercegovačkih vina od internacionalnih sorti uz izbor lokalnih sireva mlekare „Pađeni“ iz Bileće.

Stanica Ravno

Stanica Ravno 9

Organizator se potrudio da grupi gostiju pokaže i deo prirodnih lepota i znamenitosti okolnog krajolika, u šta je bila uključena i poseta hotelu, restoranu i wine baru Stanica u selu Ravno.

Stanica Ravno 11

Impresivni kameni objekat sa devet luksuznih apartmana i ozbiljnim restoranom nastao je na mestu nekadašnje železničke stanice uskog koloseka bukvalno usred hercegovačkog krša a nedaleko od pećine Vjetrenica, jedne od najlepših prirodnih atrakcija u regionu. Posebna zanimljivost je autentični vinski bar s mnogobrojnim vinima Hercegovine.

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh