Wine Jam premijere

Wine Jam premijere

Popularna vinska manifestacija Wine Jam predstavila je u subotu uveče u okviru Wine and Music Night u beogradskom hotelu Radisson Collection prva vina vinarije Eden iz Ranilovića kod Aranđelovca.

Wine and music Wine Jam 39

U pitanju je vinarija čiji se debi očekivao s posebnom pažnjom poslednjih godinu dana budući da se njen osnivački kapital dovodio u vezu s jednom od najuspešnijih srpskih i svetskih IT kompanija Nordeus. Publici su ponuđena vina roze od merloa, barikirani šardone i sovinjon blan, sva tri od nedavno dostupna i u pojedinim beogradskim vinotekama, a uskoro će im se pridružiti i, za naše krajeve raritetna ledena berba sorte semijon, kao i crvena vina od kaberne sovinjona i kaberne frana.

Wine and music Wine Jam 33

Pažnju publike privukla su i vina iz Chateau da Gourdon iz južne Rone u Francuskoj, nove akvizicije makedonske vinarije Tikveš, koja su takođe od ovog leta na tržištu Srbije. U pitanju su vina od sorti Grenache Blanc, koje je fermentisalo šest meseci u hrastovim buradima, zatim bela kupaža Fontaine du Sud u kojoj su ravnopravno zastupljeni Grenache Blanc, Clairette, Roussanne, Marsanne i Viogner, roze od sorti Cinsault i Grenache Noir, te crveno vino Vase de Pierre od Grenache Noir i Sirah, sva u cenovnom razredu od 20 do 25 evra na policama.

Wine and music Wine Jam 8

Kod srpskih vinarija, razumljivo, veliko interesovanje vladalo je za novi Temetov penušavac Tri Morave od tamjanike, rađen tradicionalnom metodom i koji je odležavao na talogu devet meseci.

Wine and music Wine Jam 17

Mala porodičina Vinarija Todorović iz Lipovca, koja radi vina na prirodan način s divljim kvascima, predstavila je zanimljive i poprilično različite dve poslednje berbe italijanskog rizlinga, te potencijalno veoma intrigantno vino od župljanke rađeno sur lie metodom.

Wine and music Wine Jam 14

Među izloženim italijanskim rizlinzima isticao se i već dobro poznati Majstor i Margarita krčedinske vinarije Patkov vinograd, te Grašac beli Verkat još jedne nove vinarije s Fruške gore koja u svom sortimentu nudi i valjda jedinu srpsku malvaziju.

Wine and music Wine Jam 24

Valja pomenuti i vinariju Virtus, koja je izložila čak desetak dobro znanih vina s kojima postiže zapažene rezultate na ocenjivanjima u svetu, te vinara Ivicu Stojanovića iz Slankamena koji je među izloženim vinima imao originalni roze od sorte slankamenka (plovdina), kao i penušavo vino od krokana, muskatne sorte koja se ovde uzgaja na svega nekoliko lokacija.

Wine and music Wine Jam 23

Konačno, od vinarija iz regiona, organska vinarija Jokić iz Benkovca u Hrvatskoj ima verovatno jedan od standardno najboljih pošipa, dok je slovenačka Klet Brda predstavila aromatična osvežavajuća penušava vina od rebule sa svega 7.5 % alkohola pod etiketom Fritzz i penušavi šardone Aurus, takođe sva vina od nedavno prisutna u Srbiji.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh