Otvorena vinarija Trišić za posetioce

Domaćinski, Momčilo i Goran Trišić Domaćinski, Momčilo i Goran Trišić

U Vraniću, pitomom selu nedaleko od Beograda i još bliže Meljaku, uz prisustvo brojnih gostiju i domaćina Momčila Trišića svečano je otvorena za posetioce Vinarija Trišić. Ova malena ali već prepoznata vinarija osvojila je proletos na Decanteru  srebrnu medalju za vino DiMASiD 2013 dobivši čak 94 poena, tek korak iza zlata. Odnos sorti u ovom vino gotovo je identičan onome koje crne sorte imaju u Trišićevom vinogradu: 75 % kabernea, (u vinu su blendirane prve tri berbe od 2011. do 2013. godine), 20 % je merloa , a ostatak kaberne fran – ili ti dva „reda u vinogradu“.

Odnos sorti u ovom vino gotovo je identičan onome koje crne sorte imaju u Trišićevom vinogradu: 75 % kabernea, (u vinu su blendirane prve tri berbe od 2011. do 2013. godine), 20 % je merloa , a ostatak kaberne fran – ili ti dva „reda u vinogradu“.

trisic22

A vinarija koja je upravo svečano otvorena uz umereno glasan i vrlo dobar bend, bele stolove u zelenilu uokvirenom zlatnim zalaskom sunca, te najfinije posluženje koje se može zamisliti, biće to i ubuduće za goste koji dođu da probaju vina i uživaju u savršenom miru ovog „šatoa“, negde između Save i Ibarske magistrale. Ukusno nameštena gostinska, degustaciona sala, doksat u etno maniru, pomoćne zgrade, detalji poput česme nalik na burence vina i vedro.

 trisic 5

Vidi se da je sve rukom rađeno i sa puno ljubavi, ali okolina je ono što čini definitivan spoj sa prirodom. Talasasti vinogradi u svim pravcima oko vinarije, uređeni kao u najboljem frizerskom salonu. Mala ali veoma visoka šuma, dedovina i znak poštovanja tradicije. U tom smislu je i novo crveno vino Pantelija, rađeno u čast pradede rođenog u XIX veku, koje su na poklon poneli kući muški gosti, dok su dame darivane rozeom od kabernea Dika 2018.

trisic 10

Vinograde podižemo od 2008. godine, vinariju od 2012. a prateći objekat za prijem gostiju od 2017, te smo danas konačno zatvorili krug, dok su vina za to vreme radila svoj posao.

Vinograd u kome preovladava kaberne ispred šardonea danas zauzima oko dva hektara. Uz pomenuti šardone probali smo i rajnski rizling, gde oba bela vina opravdavaju kompletan utisak novog bisera srpskog vinarstva. Kapacitet podruma je 30.000 litara dok je proizvodnja maksimalno oko 10.000 boca.

trisic 8
Iskrena podrška kolega, Bane Anđelić iz vinarije Plavinci i Momčilo Trišić

Na kraju pitamo ko je odgovoran za savršeno sređeni vinograd?

- Ako je nešto loše, najviše je odgovoran organizator ovog posla Momčilo, a ako je dobro, delim to sa sinom Goranom - smeje se Trišić senior.

nazad na vrh