Vinski maraton: Epicentar dobrih vibracija!

Vinski maraton: Epicentar dobrih vibracija!

Vinski maraton 2019 na Paliću okupio je ove godine rekordni broj takmičara, njih blizu hiljadu koji su izašli na start najzabavnije trke u regionu.

VM izbor 7

Od kako je pre tri godine startovala, ova manifestacija izrasla je u originalnu turističku atrakciju koja je danas jedan od najprepoznatljivihjih brendova ovog jezera na severu Bačke. Ove godine među prijavljenima bio je i rekordan broj učesnika iz inostranstva, najviše, naravno, iz Mađarske, koja je i najbliža, a zatim iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Makedonije, Norveške, Nemačke, Luksembrurga, SAD, Japana... Ukupno iz 16 zemalja, mnogi od njih oni koji su i prethodnih godina izašli na start ove karnevalske trke koja objedinjuje radost sporta, druženja i uživanja u vinu i lokalnim delikatesima.

VM izbor 8

A toga je i ove godine bilo u izobilju, pa su učesnici maratona na okrepnim stanicama duž kojih je išla staza trke mogli uz brojne vrste sireva, voća i gurmanske zalogaje da probaju i vina iz Vinarije Zvonko Bogdan, Tonković, Tošići, Jokić, Reljić i Verkat.

27

Pored „okrepe“ na svakoj od stanica čekala su ih i dodatna iznenađenja – na jednoj su plesali članovi beogradske plesne škole plesa Swing & Roll, na drugoj su svirali tamburaši, na trećoj virtuozni cimbalista u pratnji violončela, na nekima je bila improvizovana svojevrsna DJ žurka...

53

Kao i prethodnih godina, posebna priča i očigledno sve dominantnija, bili su kostimi učesnika. Sve brojniji, sve maštovitiji, sve zahtevniji. Zahvaljujući njima Vinski maraton je prerastao u uzbudljiv spoj primenjene umetnosti, glume i sporta, a pravi hit je bila vožnja vinskim brodom na kojem su se uz vina služili i zalogaji sira i voća.

70

Što se vina tiče, Vinarija Zvonko Bogdan se predstavila priznatim vinima od internacionalnih sorti, Tonković sa sve popularnijom kadarkom i novim vinom od sorte kevedinka, a butik vinarija Reljić, primećenom crvenom kupažom merloa i kabernea pod etiketom Rebus. Iz Župe je gostovala vinarija Tošići, koja je učesnike upoznala sa tamjanikom i prokupcem, iz Hrvatske organska vinarija Jokić čiji je žuti muskat naišao na ogromno interesovanje pristutnih. Konačno, mlada fruškogorska vinarija Verkat napravila je odličan promotivni nastup na već pomenutom vinskom brodu koji je čitav dan krstario jezerom dok je njihova Malvazija bila verovatno najtraženije vino ove godine na Vinskom maratonu!

148

Za vinski zahtevniju pubiku, na maratonu su organizovane dve radionice, jedna pod nazivom „Šta valja znati o vinu“, koju je vodio urednik Vino.rs Nenad Basarić, dok su na drugoj predstavljena organska vina vinarije Maurer, koja se piju u najboljim svetskim restoranima, a o kojima je govorio sam vlasnik i vinar Oskar Maurer, svojevrsni guru srpskog organskog vinarstva.

141

Iako su najvećem delu učesnika Vinskog maratona u fokusu bili zabava i druženje, te su shodno tome lagano, uživajući u prirodi i ukusima hrane i vina trčkarali ili šetali stazom, bilo je i onih koji su „nagazili gas do daske“ i stigli do cilja možda i pre nego su pojedini „maratonci“ uspeli da se oproste od prve okrepne stanice! Ali, u suštini pobedili su svi koji su stigli na cilj.

VM izbor 5

A tamo ih je čekala dodatna zabava, koncert subotičkog benda Selected uz čiju su muziku odmah neki zaigrali, zabavne trke u kotrljanju buradi, naravno ponovo vina u Degustacionoj zoni. Veselo je bilo i u Piknik zoni na travi koju je opremio 24 Kitchen, kao i tokom degustacija u vinarijama Reljić i Tonković...

VM izbor 10

Praktično, sve od prvih gutljaja vina i zalogaja veče uoči trke u lokalnom bioskopu Abazija na Štrudla Welcome Party, pa do Piknika na Salašu Zvonko Bogdan sutradan, u nedelju, bilo je u neobično šarenom, veselom i zabavnom duhu, što Vinski maraton i čini specifičnom manifestacijom. Jednostavno, što reče koleginica iz Zagreba: „Vinski maraton je epicentar dobrih vibracija!“

Zato mnogi već sada s nestrpljenjem čekaju Vinski maraton 2020!

Najbrži

Na Vinskom maratonu postoje dve trke, velika polumaratonska nazvana Vinska trka koja iznosi 21,1 km i Trka uživanja koja je dugačka oko 10 kilometara.

VM izbor 4

Pobednik Vinske trke bio je Mikloš Bruner iz kluba Hajduk MT Kula s vremenom 1:21:22, dok je među ženama najbrža bila Ines Jozić iz Hrvatske s vremenom 1:27:15.

Stazu Trke uživanja najbrže je prošao učesnik iz Mađarske Jozset Nyari, dok je među ženama prva kroz cilj na toj stazi prošla Katarina Stojković iz ekipe MTS Srbija, što će reči da su oboje više uživali u trčanju nego u vinima!

Najmaštovitiji

Žiri Vinskog maratona proglasio je i najzanimljivije kostime među učesnicima, što nije bilo baš jednostavno u mnoštvu efektnih kreacija koje su viđene ove godine.

VM izbor 1

Nagradu za najbolji kostim poneo je simpatični „vaterpolista“ Aleksandar Ormoš iz Zrenjanina, koji je na Vinski maraton došao biciklom od kuće i zatim junački istrčao još i veliku Vinsku trku!

Priznanje za najbolji grupni kostim dodeljeno je ekipi od čak 25 učesnika zaposlenih u Novicom Communication iz Beograda koji su na Vinski maraton došli maskirani u zombije!

VM izbor 16

Foto: Ivana Čutura, Nemanja Stojanović, Filip Rađenović i Szerda Zsofia

nazad na vrh