Vina na nivou

Vina na nivou

U rezidenciji ambasade Kanade u Beogradu održan je svojeversni mali festival vina uvoznika i distributera Vino bar & shop. U neformalnoj atmosferi, gde se večina gostiju međusobno dobro poznaje, bilo je prilike da se probaju mnoga zanimljiva vina.

kanadska amabasada 4

Podrumi Vukoje 1982 su uz poznate etikete izložili vino Merlot 2016, kako kažu prvi put na beogradskom tržištu. Reč je o laganom i veoma pitkom crvenom vinu sa 13,5 % alkohola koje se idealno kombinuje s crvenim mesima, od pršuta do hladnog ramsteka.

kanadska amabasada 11

Utisak je da su se prisutnim strancima posebno dopala vina subotičke vinarije Tonković od sorte kadarka, o kojoj nemaju previše saznanja, kao i ona iz vinarija Bikicki i Imperator koja „vuku na prirodnu stranu“. Posebno se to može konstatovati za Đorđa Bikickog koji je izložio veći broj etiketa, a oni koji su stigli na vreme imali su priliku da probaju i apsolutni novitet, lagani penušavac iz bele providne boce tipa pet-nat, prvi takav na domaćoj sceni. Tačnije, biće na njoj uskoro.

kanadska amabasada 1

Vinarija Milanović iz Surduka, poznata kao pionir u dokazivanju potencijala novostvorenih srpskih sorti kao što su sila, neoplanta i probus, a koja se, nažalost, zaista retko pojavljuje u Beogradu, iznenadila je poznavaoce vina desertnom, kasnom berbom sile ćilibarne boje i lepih aroma. Grožđe je brano u januaru ove godine, ali praktično je reč o berbi 2018.

kanadska amabasada 14

Od hrvatskih vina na ovom skupu valja posebno istači etikete vinarije Bibich iz Skradina, u srednjoj Dalmaciji, koja je od lokalnih sorti uspela da napravi neka od najboljih vina u hrvatskoj danas. Punu pažnju zaslužile su i etikete Arman, vinarije Marijana Armana, njihov teran i naravno malvazija, od koje je posebno upečatljiv bio brut penušavac. Konačno, tu je bio i čuveni plavac mali u raznim varijantama ekskluzivne vinarije Stina s Brača, dok je poseban doživljaj bila njihova bela etiktu od sorte vugava.

kanadska amabasada 6

Konačno, istarska destilerija Aura je ponudila kao piće dobrodošlice ukusan napitak od džina sa crnim bobicama, narandžom i ugljenom, koji se inače koristi za fitriranje ovog aromatičnog alkoholnog pića, a na njihovom štandu nudili su i specijalni Teranino, neku vrstu likerskog vina od sorte teran sa deset dodatih začina, što je pomalo podsećalo na čokoladirani bermet. Slasan završetak ove male demonstracije regionalnih proizvoda uvoznika i distributera Vino bar & shop.

nazad na vrh

Srodni tekstovi