Modri les Noirs: Festival za odabrane

Modri les Noirs: Festival za odabrane

U zgusnutom kalendaru vinskih manifestacija širom regiona posebnu pažnju privlače one fokusirane na vina od određene sorte. Jedna od takvih je Modri les Noirs, koja se po drugi put održala u Sloveniji 19. i 20. oktobra u ekskluzivnom ambijentu hotela Kendov dvorec – Relais & Châteaux.

Modri les Noirs 27
Veliko interesovanje za master class koji su vodili Matjaž Lemut i Kventn Sadler

Ali, za razliku od festivala malvazije u Istri, graševine u Kutjevu, traminca u Iloku, tamjanike i prokupca u Beogradu, refoška u Izoli, blatine i žilavke u Međugorju, Dana pošipa na Korčuli, Salona žilavke u Trebinju i ko zna koliko još drugih posvećenih pojedinačnim sortama, Modri les Noirs – Pinot Noirs Festival and Master Class, kako glasi pun naziv manifestacije, nije okrenut lokalnoj sorti, već jednoj od najcenjenijih internacionalnih za koju vinari kažu da je možda i najkomplikovanija za rad, a vinski eksperti da daje najsuptilnija vina velikog potencijala.

Modri les Noirs 5
Srpske pinoe predstavilo je vino iz Vinarije Kovačević

Baš kao i samo vino od ove sorte, Modri les Noirs je festival za odabrane. A ključni čovek iza ovog ambicioznog projekta je Matjaž Lemut, vinar koji je veliku ljubav prema pino noaru obznanio i na taj način što je uz naziv svoje vinarije Tilia Estate u Vipavskoj dolini dodao odrednicu – House of Pinots!

Modri les Noirs 22
Objedinio region oko pino noara, Matjaž Lemut

- Moja želja je da povećam prepoznatljivost pino noara u regionu, ukažem na njegov veliki potencijal i bogatstvo razlika – kaže Lemut. – Pino se smatra kraljem crvenih vina iako ima znatno manje boje, tanina i tela u odnosu na mnoga vina od drugih sorti. Pa ipak, to je sorta koja daje neka od najcenjenijih i najskupljih vina na svetu. A za to sigurno postoji dobar razlog.

Vrhunski pino noar predstavlja neku vrstu tihe patnje za mnoge vinare, legitimaciju vinarske veštine. Ali, pino je pravi izazov i za publiku. Jer, kako je izjavio gost festivala somelijer Vuk Vuletić pino neće odmah oduševiti nekoga ko nema dovoljno iskustva, to nisu vina koja osvajaju „na prvu loptu“, nema tu naglašenih aroma, velikog tela, već je sve u nijansama, a da bi se to prepoznalo i u tome uživalo potrebne su godine iskustva.

Modri les Noirs 17
Na festival je stigao i zvanično najbolji somelijer Balkana Vuk Vuletić

U Kendovom dvorcu se ovom prilikom okupilo tridesetak vinara, uglavnom iz Slovenije i Hrvatske, ali i po jedan iz Srbije, Mađarske, Italije, pa čak i Poljske. Festival je počeo izuzetno posećenim master classom koji je održao Kventin Sadler, engleski vinski publicista, edukator i vinski sudija. Na programu je bilo dvadesetak pinoa, a Sadler je, kao svaki vešt „vinski advokat“, našao dobre reči za svako od tih vina. Ne ulazeći u pojedinačne domete i utiske, ono u čemu su se svi složili na kraju jeste da su vina pokazala jasnu distinkciju u odnosu na region odakle stižu i stilsku raznovrsnost u zavisnosti od tretmana u podrumu. U tom smislu šteta što iz Srbije pored vina Pinot Noir 2015 fruškogorske Vinarije Kovačević nije bilo još nekoliko reprezentativnih pinoa, prvenstveno onih iz vinarija Bikicki, Milijan Jelić, Lastar, Hopovo i Aleksandrović. No, to bi lako moglo da se dogodi već sledeće godine.

Modri les Noirs 18
Među posetiocima i legenda jugoslovenskog sporta Bojan Križaj

- Ne poznajem dovoljno srpske pinoe i zato bih voleo da posetim neke od vinara i da ih dovedemo ovde dogodine s njihovim vinima. Za sada smo uspeli da integrišemo tek deo regiona u ovu vinsku avanturu, zapalili smo vatru i to treba iskoristiti. Nameću se dva puta razvoja manifestacije, jedan je da se širimo dalje prema regionu, a tu mislim na panonsko-mediteransku regiju, Italiju, Hrvatsku, Mađarsku, Srbiju, a drugi pravac bi bio da se u fokusu drži kreativnost pinoa bez obzira odakle dolaze. Meni je sada bliži koncept festivala regionalnih pinoa, jer je potpuno jasno da tu ima zanimljivih i raznovrsnih vina i da bi Modri les Noirs mogao da bude prilika da se za njih čuje i dalje u svetu – kaže Lemut uz napomenu da bi sledeće godine napravio i poseban master class gde bi nekom od svetski priznatih stručnjaka bili predstavljeni pinoi iz svake od država regiona.

Zato s velikim zanimanjem iščekujemo treće izdanje ovog jedinstvenog festivala koji dodatno integriše vinsku scenu regiona i gde se, po oceni sada već mnogih, trenutno dešavaju možda i najzanimljivije stvari na vinskoj sceni Evrope!

Hotel iz snova

Kendov dvorac 15

Kendov dvorec u mestu Spodnja Idrija, u podnožju Julijskih Alpi, nalazi se u građevini iz 14. veka i deo je Relais & Châteaux udruženja privatnih vlasnika ekskluzivnih hotela u svetu. Ova grupacija danas broji oko 500 hotela u 60 država na svih pet kontinenata, a objedinjuje ih to što svaki predstavlja „autentično mesto koje slavi umetnosti življenja i posebnost“. Većina tih hotela smeštena je u preuređenim dvorcima i luskuznim vilama, u idiličnom ambijentu i s vrhunskom kuhinjom.

Kendov dvorac 02

Inače, Relais & Châteaux je osnovan u Francuskoj 1954. godine i grupacija je poznata kao izuzetno striktna u pogledu standarda neophodnih da bi neki hotel dospeo u njihovo društvo.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi