Let kroz manastirski podrum

Let kroz manastirski podrum

Vinarija manastira Bukovo iz Negotinske krajine nekoliko godina za redom osvaja značajne medalje na Decanteru i to uvek za neku drugu etiketu. Krenuli smo zato put manastira i vinarije u vreme dok berba još nije bila gotova.

U odnosu na prethodne posete vidimo tehnološki napredak, uzeta je nova oprema, ali ispod strehe montažnog objekta i dalje stoji stotinak godina star kazan za rakiju u funkciji. Sve te prostorije naši domaćini, iguman arhimandrit Kozma i podrumar otac Platon i dalje nazivaju privremenim. Uvek se nađe nešto preče što treba odraditi: parcela iznad manastira, tri hektara spremnih za sađenje autohtonih sorti bagrina, začinak, crna tamjanika, pa i bela i ko zna šta još, morava možda...

vinarija bukovo 15
Spoj prirode, tla, istorije, tradicije, duha i ljubavi prema vinu teče korenima ovog prokupca tik iznad manastira Bukovo

Inače, ukupna godišnja proizvodnja vinarije je oko 30.000 litara. Najviše ima crne tamjanike, oko 10.000 litara, ali rade i sortna vina kaberne, merlo, game i šardone. I dok se divimo čašama s urezanim žigom vinarije Bukovo i napisom Filigran koji je već prepoznat brend njihovih vina, Platon premišlja odakle, iz kog suda da krenemo.

- Evo prvo šardone što ide u rinfuz, a ovaj drugi je Chardonnay Filigran 2018 koji ide u pet standardnih barika. Proizveli smo ga ove godine nešto manje, nismo kupovali grožđe.

vinarija bukovo 24
Podrumar otac Platon i iguman Kozma u redovnom bdenju nad plodovima rada malobrojne ali vredne bratije manastira

Chardonnay 2019 je slatkast, još radi, šušti, a miriše puterasto. Ima dosta taloga ali izmami uzvik: „Au što je dobar!“ U završnici se osećaju orašasti plodovi, bagremov cvet, no iznad svega intenzivan miris neprskanih jabuka. Ekstremno ukusno vino sa finim naznakama dima u završnici. Filigran Chardonnay 2018 posle odležavanja u buretu osetno je strukturniji, dobro telo, lagano se ljulja u čaši dok zelenkasti odsjaji tu i tamo zaiskre iz zlatne boje vina.

- Od belih vina imamo samo šardone – nastavlja Kozma. – Ako bog da u planu je bagrina, a biće i bele tamjanike koju smo prvi put dobili i to malo stavili u šardone. Mlada je, još ne može da se proceni, ali šta god ovde posadite sve uspeva!

vinarija bukovo 101

To posebno važi za crnu tamjaniku koja je postala njihovo najprepoznatljivije vino.

- Jednom sam našem tehnologu Radovanu Đorđeviću rekao za mladu crnu tamjaniku da je klaker, a on me sad stalno dira za to, pogotovo od kad je super krenula prodaja.

Ipak, reklo bi se da su posebno ponosni na Cabernet Sauvignon 2015, koji planiraju sledeće godine da pošalju na Decanter, iako je na tržištu već drugu godinu. Za početak probamo iz bureta ovogodišnji rod kabernea za koji Platon kaže da je kao sokić:

- Muljano je tek pre neki dan, ima 27 grama šećera i nema zrna da nije zdravo! Imamo u Smedovcu 30 kilometara od Negotina vinograd kabernea, ali ćemo odustati od njega jer ne stižemo da odemo tamo, tako da ćemo ga dati u zakup kako se ne bi zaparložio.

vinarija bukovo 52
Filigranski rad u sadržini ali i formi. Vina manastira Bukovo diče se posebnom estetikom bilo da je reč o buteljci, jeroboamu, baltazaru, metuzalemu...

Mnogo obećava i merlo, još u fazi vrenja, za koji kažu da bi mogao da bude i nekakva rezerva „ako se ne rasproda pre toga“. Probamo zatim mladi game, taninski, s istaknutim snažnim sočnim kiselinama, već se izbistrio. Čudan, jako se razlikuje od kabernea i svega drugog. Izvrsno finale u sferi mladih vina.

Game iz 2017. će u prodaju za nekoliko meseci. Spreman je da zameni prethodnu berbu, vino koje se očigledno ljudima sviđa, a pozitivnih komentara je sve više, tvrdi bratija. Ovaj koji degustiramo je iz četiri srpska i jednog francuskog barika, ekstremno zanimljivo vino sa tačno odmerenom dozom drveta jer se fina vanila pojavljuje iz pozadine.

- Četvrto punjenje je buradi, ne bi valjalo da ima više drveta, mada ko zna? – gladi Kozma dugu bradu. – Berba 2016, koja je sad u prodaji, kod nje se čak ni ovoliko ne oseća.

vinarija bukovo 29

Karakteristični ukus livenih bombona u pozadini, podsećanje na božole, pa „prepoznatljive jabuke prelivene šećernim sirupom“, nadopunjuje Platon.

- Biće još sigurno četiri-pet meseci u boci, na žalost, moraćemo malo ranije da ga pustimo – objašnjava i predlaže da probamo apsolutni novitet, kupažu koja je u sličnoj fazi kao i ovaj game.

vinarija bukovo 10

Taj novitet je blend sorti kaberne, merlo i game iz berbe 2017, gde kaberne vodi priču sa 50 procenata. Reč je o probirnoj berbi koje neće biti u svakoj godini. Komentarišemo tamnu, gustu boju koja dolazi od gamea sa malo bojadisera. Kupaža je tek izvađena iz burića i pomešana, a ide u ekskluzivnu bocu od kilograma, onakvu kakve za svoje perjanice imaju Vimmid ili Erdevik. Ono što je sigurno jeste da vino ima ubedljivo najdužu završnicu od svih koja smo ovde probali i da se njegov pun smisao spoznaje tek desetak-petnaest sekundi nakon što se proguta gutljaj.

- Baš kad je Radovan jednom prilikom boravio ovde na degustaciji, napravili smo tri boce ove kupaže koje su odstojale nekih mesec i po dana dok se nisu lepo slegle, smirile u boci i namah doživeli šok. Kada sam ga probao, odmah zovem Radovana, a on će: „To je čar kupaža, dobiješ nešto što nemaš ni u jednom posebnom vinu“ – seća se Platon dok uliva još nešto crveno.

vinarija bukovo 30

To „nešto“ je još jedan game, ovaj put iz berbe 2018. Ima miris koji se razvija drugačije nego obično, dosta alkohola, preko 15 procenata, ali iz prve vidimo da je vino za razmišljanje.

- Prezreo, presušio se, pobegao nam nenamerno – brzo objašnjava kao da se izvinjava.

Uopšte nije loše, javlja se miris kože, neke čudne note, tvrdimo najiskrenije i ubeđeno dok još sumiramo utiske.

- Pa, izgleda da će da bude tako. U početku smo se bojali jer niko nije mogao da ga prepozna kao naše vino. Mlado vino, posle mesec dana je imalo naznake starog. Radili smo analize, te da li je dobro, da li nije? A onda smo jedne noći iguman i ja došli ovde, probali malo i rekli: „Ovo se dobro razvija, ovo je dobro“. A na šta će na kraju da izađe, videćemo. Čak je Radovan spominjao da podseća na amarone. Biće specifično, jedino što je ova 2018. godina maltene spremnija od 2017. koja još nije na tržištu!

vinarija bukovo 16

Zaista, game ima neku lepu voćnu aromu, čini se kao ozbiljno vino s naznakom ljute paprike i sušenog paradajza, ima note širaza umesto onih što vuku na božole.

- Svašta smo razmišljali, čak da ga stavimo i u rinfuzu, ali nam je bilo žao jer smo pre berbe odbacili skoro pola roda. To smo slušali Radovana koji kaže: „Peteljka mora da bude crvena, mora da bude kao visuljak, grozd mora da bude ružan, a semenka crna“. Ja sam sve to ispoštovao – priča Platon.

vinarija bukovo 20

Dolazimo i do prokupca. Platon upozorava da posle ovog gamea prokupac i nema previše šanse na prvu loptu, ipak pijemo Prokupac 2018. Poput skromnog vrhunskog majstora, Platon ocenjuje da je vino simpatično, te da je Radovan 100 % Prokupac približan po boji. Brali su ga, priča Kozma, zapravo – Francuzi!

- U manastir svratila grupa penzionera iz Francuske i ljudi izrazili želju da budu u berbi. I mi im kažemo da je u vinogradu ostao još samo prokupac pa neka izvole. I obraše sve!

vinarija bukovo 11

Konačno pijemo i taj merlo 2017 koji posle dve godine uskoro izlazi iz bureta. Kažu da im je ta godina generalno najbolja berba od kako se bave vinom. Neverovatan je, ima neke puteraste note kao vrhunski šardone, a Platon i na to pitanje ima odgovor, kaže da su burići isti kao za barikirano belo vino. Kada je o srpskom drvetu i proizvođaču reč, objašnjava da su u početku imali malo problema sa curenjem, ali da imaju alat za opravku. A i cena odgovara.

vinarija bukovo 44

Iskreno pohvaljujemo i veoma ozbiljan Cabernet Sauvignon 2017 izrazito sortnog mirisa. Nekako istovremeno u čaše ulazi i Merlot 2018, koji je prošlog novembra izvađen iz bureta. Ubrzo smo se složili da je tek to pravo malo vinsko čudo! Objašnjavaju da su kod merloa u pitanju izuzetno dobri klonovi i da je grožđu veoma prijalo drvo.

- Eto šta znači naš hrast – ponosno diže čašu ka svetlu Platon. – To je hrast koji je otac Damjan kupio i koji se kod nas sušio tri godine pa smo od njega u Majdanpeku pravili buriće. Želele smo sami da proizvedemo neku količinu buradi, ali kada smo videli koliki je to posao, odustali smo.

vinarija bukovo 50

Da li se nečime rukovode kada određuju kakvo će vino biti i koliko uopšte popiju tog vina u manastiru?

- Proizvodimo vina onakva kakva se nama sviđaju – kaže iguman Kozma. – Ne konzumiramo mnogo, ja ponekad neku čašu, otac Platon ne pije ili pije retko. Postoji tačno određeno koliko možemo, a na sto se iznese ono šta bratija hoće. Naravno, flaširano, nema onoga: „Sipaj iz bureta i donesi“. Kad se otvori boca pije se i to je to.

vinarija bukovo megane 62

Interesujemo se zašto ove godine nisu proizveli roze, jer je onaj iz 2017. bio tako zamaman.

 - Odlučili smo da sada pino ide samo u crveno vino, nema njega mnogo, svega osam redova. On je ovde oprašivač crne tamjanike, bude ga do dve tone

A Pinot Noir 2016? E pa, strpljen - spasen, to ćemo opisati kasnije, kad izađe na tržište. Svega ovoga je i ovako bilo isuviše za normalnog vinoljupca.

PARTNER NA VINSKOM PUTU – RENAULT MEGANE

Vinarija Coka Renault Kadjar 102

 

Postoje vina koja kada probate odmah poverujete da ste pronašli baš ono kakvo ste dugo tražili. Nešto slično može da se kaže i za Renault Megane s kojim smo obilazili vinarije Negotinske krajine i koji je iznad svega bio pouzdan i udoban pratner na uzbudljivom vinskom putu.

 

 Foto: Slobodan Vidović

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama