Šetnja kroz beogradske vinoteke

Šetnja kroz beogradske vinoteke

Razvoj vinske scene u Srbiji uslovio je da se poslednjih godina otvori znatan broj vinoteka u Beogradu. Neke su se, istina, i ugasile u tom periodu, ali većina opstaje. Za one koji bi poželeli da istražuju šta se tu sve može naći od vina i sadržaja, krenuli smo u malu šetnju kroz neke od njih.

Neimar
Vinoteka Neimar

U samom središtu Vračara, kod Hrama Svetog Save, u ulici Braničevska 10-12 nalazi se vinoteka Neimar. Uz četrdesetak sedećih mesta u prisnom ambijentu u kojem dominiraju drvo i cigla, možete da očekujete ponuda od oko 200 domaćih i stranih vina. Akcenat je na premijum crvenim vinima, kao i sve popularnijim organskim vinima. Na čašu se može probati tridesetak, gde blagu prednost imaju domaće etikete, a prisutan je i dobar izbor raznih destilata, visokokvalitetnih rakija i viskija. Često se organizuju i tematske degustacije, što je dobra prilika za upoznavanje pojedinih vinskih regiona.

District 1 Wine Bar Gastrolounge
District 1 Wine Bar & Gastrolounge

Nedaleko odatle, preko puta Karađorđevog parka u Nebojšinoj 31 smeštena je vinoteka District 1 Wine Bar & Gastrolounge. Pod staklenim svodom, s pogledom na vegetaciju koja je okružuje, u ovoj vinoteci na dva nivoa imate osećaj otvorenog prostora, bilo da sedite na terasi, ili unutra zaklonjeni iza velikih prozora. Ponuda broji oko sto trideset vina, od kojih se tridesetak može naručiti na čašu. Uz nešto veći fokus usmeren na domaće etikete, tu je i dobar izbor vina manjih vinarija. Ovde valja napomenuti i bogat meni kvalitetno pripremljenih jela koji će zaokružiti užitak.

03 Vino Bar Shop Jovana Rajica
Vino Bar & Shop

U ulici Jovana Rajića 5e, takođe na Vračaru, nalazi se Vino Bar & Shop. Ova prodavnica-vinoteka ima više od 400 različitih etiketa, među kojima i veći broj onih iz Hrvatske, budući da su najveći uvoznik vina odatle. Petnaestak vina na čašu nalazi se svakodnevno na vinskoj karti, a posebno je zanimljivo da se vina iz bara ponedeljkom prodaju po ceni koja je u prodavnici. Sredom se održavaju tematske degustacije bazirane na određenom podrumu ili određenoj sorti, pri čemu se otvore vina iste sorte od tri različita proizvođača. U saradnji sa restoranima povremeno se organizuju i uparivanja sa hranom, gde se po vrlo pristupačnoj ceni kombinuju ukusni zalogaji s odgovarajućim vinima. Enterijer je vinski ali elegantno uređen, s drvenim stolicama i buradima koja krase ćoškove lokala, a tokom toplijih dana preporučljivo je sesti pod krošnje u bašti, koja s dolaskom večeri poprima izvestan boemski šmek.

Compania de Vinos
Compania de Vinos

U Kalenićevoj 3 nalazi se jedna od prvih vinoteka u Beogradu, Compania de Vinos, koja sledeće godine slavi dvadeset godina postojanja. Nudi širok asortiman vina i rakije, dok se subotom u dogovoru s vinarima povremeno organizuju dnevne degustacije domaćih vina. Okruženi gotovo beskrajnim nizom polica sa bocama, imaćete utisak da ste se našli u kakvoj vinskoj biblioteci, pri čemu će vam ljubazno osoblje rado izaći u susret i pomoći da pronađete svoje „štivo“.

Bistro du vin
Bistro du Vin

Bistro du Vin na lokaciji Njegoševa 52 svojevrsni je beogradski dom Vinarije Zvonko Bogdan. U ponudi je oko dve stotine etiketa, od kojih četrdesetak može da se poručiti na čašu i uz koja možete naručiti i fino spremljenu hranu, od doručka, finger touch zalogaja, pa do kompletnog ručka i dezerta. Niz lako spojivih stolova i garnitura u crvenoj koži koji se pruža duž celog zida idealan je u slučaju da u vinoteku nameravate da svratite sa većim društvom.

Pampour bar
Pampour Bar

Ušuškan na Vračaru i uređen po ugledu na italijanske i francuske bistroe, Pampour Bar na uglu Njegoševe i Prote Mateje jedno je od onih mesta gde se odmah osećate kao kod kuće. U ponudi je oko 600 etiketa vina iz celog sveta i uvek ima vrhunskih vina na čašu koja možete da pijuckate uz pladanj sa naseckanim sirevima i pršutom.

vino i tako to 02
Vino i tako to

Vino i tako to u Njegoševoj 40 još jedna je od vinoteka u ovoj verovatno najvinskijoj ulici u Beogradu. Tu se nalazi izbor od oko 500 etiketa vina iz čitavog sveta, od Italije i Španije, do Čilea i Argentine, ali i odlična ponuda srpskih vina i rakija. Pod istim nazivom postoji ekspozitura i u Novom Sadu, kao i još jedna u Beogradu, u ulici Mileševska 20. Uz alkoholna pića, pozamašan je izbor prateće vinske opreme, čokolada, kao i ulja od koštica grožđa i maslina ili balzamika. Česte su povoljne akcije gde se dva ili tri vina prodaju po jedinstvenoj ceni.

Steak and wine bar
Steak & Wine Bar

Malo izmaknut od samog centra grada, na Autokomandi u Bulevaru oslobođenja 73 smešten je vinski bar i stejkhaus restoran Steak & Wine Bar. Fokus je na kvalitetnom mesu, od bifteka i ramsteka, preko kobasica i burgera, pa do jagnjećeg karpača uz prisustvo i laganijih obroka, poput paste sa škampima. U stalnoj ponudi je između sto dvadeset i sto pedeset različitih vina, uz mogućnost da se u roku od nekoliko sati obezbedi etiketa koje nema u samom lokalu. Lista vina koja se nude na čašu se često menja, ali u svakom trenutku postoji otprilike pet belih i isto toliko crvenih vina u ponudi. U saradnji sa Udruženjem somelijera Srbije SERSA ovde se povremeno organizuju masterklas edukacije, kao i degustacije uz uparivanja s hranom.

WP
Wine & Pleasure

Nešto dalje od Autokomande na Bulevaru oslobođenja 117 nalazi se jedna od najpoznatijih beogradskih vinoteka Wine & Pleasure s reprezentativnom ponudom vina iz čitavog sveta, vinske opreme kao i odabranim žestokim destilatima. U izdvojenoj sali održavaju se brojne degustacije za profesionalce.

Hrastovina
Hrastovina

Jedno od najnovijih popularnih vinskih mesta u gradu je Hrastovina u Bulevaru kralja Aleksandra 248. Prijatan ambijent, odlična i diskretna muzika, dobra kuhinja i iznad svega kvalitetna vinska karta na kojoj se uvek nalazi između 200 i 250 vina, od čega 35 može da se dobije na čašu. Jednom mesečno tu se organizuju zanimljive degustacije posvečene nekoj od svetski poznatih vinskih regija, a svakog vikenda uz live jazz u fokusu su vina jedne vinarije.

Savamala
Savamala Bar & Shop

Pomerivši se ka centru grada, na opštini Stari Grad u ulici Karađorđeva broj 57 je Savamala Bar & Shop. U relativno malom ali prisnom ambijentu, sa impresivnih 350 etiketa koje se prodaju na bocu, uvek imate mogućnost i da probate na čašu 12 belih i isto toliko crvenih vina, kao i pet rozea. Pored vina izložen je veliki izbor destilata, od rakija i konjaka, pa do egzotičnijih viskija iz Indije i Japana. S enterijerom od cigle i drveta, atmosfera odiše toplinom, a petkom i subotom goste zabavlja DJ.

Fino vino2
Fino Vino

Na Kosančićevom Vencu, u ulici Pop Lukina 6 nalazi se vinoteka Fino Vino, istoimenog vinskog distributera. Moderan i svetao snežno-beli prostor krasi niz boca, što složenih na visoke i uspravne police, što skladno poređanih duž osvetljenih pultova, ostavljajući utisak svojevrsne juvelirnice za ljubitelje kvalitetnog vina. Sa više od dvesta etiketa, ovde se u prodaji mogu naći vina iz Italije, Argentine, Portugala, Francuske, Hrvatske i, naravno, veliki izbor vina iz Srbije.

Delice
O Bistro Delice

Možda i najelegantniji vinski bar u Beogradu, O Bistro Delice u Gospodar Jovanovoj 47 nudi najveći izbor ekskluzivnih francuskih etiketa i poznatih gastronomskih delikatesa iz te zemlje, od sireva, do pikantnih namaza, začina, sosova, čokolada... Na policama se uvek nalazi oko 300 vinskih etiketa, među kojima i probrani šampanjci, kao i vrhunski armanjak. Poseban akcenat je na organskim i biodinamičkim vinima, među kojima su i ona iz Srbije. Na čašu su dostupna barem dva vina iz Burgundije i Bordoa, a tu je i uvek drugo vino nedelje. Uz ovaj objekat, koji leti ima i malu baštu na trotoaru ispred, odnedavno s istom ponudom radi i Delice na Vračaru u Kursulinoj 29.

grape
Grape

Vinoteka Grape, nedaleko od Narodnog pozorišta, u Dositejevoj 13, popularno je mesto za neobavezno druženje uz čašu vina. U ponudi je uvek oko stotinak etiketa, a redovno je na akciji po nekoliko vina na čašu po povoljnijim cenama. Ugodan ambijent i uvek dobra muzika koja diskretno dopire iz  zvučnika, te mala letnja bašta na ulici dovoljan su razlog da mnogi Beograđani ovde redovno svraćaju.

Podrum wine art
Podrum Wine Art

Vinoteka Podrum Wine Art na lokaciji Višnjićeva 7, nudi dinamično i jedinstveno iskustvo za svakog gosta ponaosob. Vinska karta se menja sezonski, dva puta godišnje, a u samom šopu je oko tri stotine etiketa. Čak pedesetak vina, od crvenih, belih i rozea, do dezertnih i penušavaca, ponuđeno je na čašu. Takođe je moguće izabrati vino na čašu iz enomata, aparata koji radi na posebno namenjene vinske kartice, i tako napraviti degustaciju po „sopstvenoj meri“. Lokal ima kuhinju, te postoji i opcija za pojedinačna uparivanja sa hranom baziranom na tapas zalogajima. Jednom mesečno održava se predstavljanje šesnaest različitih vina, kako iz regiona Srbije, tako i stranih. Na ovoj lokaciji, prodavnica i vinoteka postoji već deset godina, a lokal istog vlasnika, Novi Podrum Wine Art u Bulevaru Mihajla Pupina 16b na Novom Beogradu nudi i vrhunsku gastronomsku ponudu.

Srpska kuca vina
Srpska kuća vina

U blizini Arene na Novom Beogradu, na adresi Antifašističke borbe 15, locirana je Srpska kuća vina, koja se bliži desetoj godini postojanja. Nudi preko tri stotine različitih vina i destilata, uglavnom iz Srbije, ali i neka od najboljih vina Italije, Francuske i Portugalije. Vinska karta od dvadesetak vina ponuđenih na čašu menja se svaka tri-četiri meseca, s idejom da uvek bude nečeg novog u ponudi. Tu se subotom organizuju i degustacije, dok se petkom održavaju u nedavno otvorenom drugom lokalu, Wine House u ulici Kraljevića Marka 11 u Savamali. Na degustacijama se otvori nekoliko različitih boca istog proizvođača ili dve razne vinarije iz istog regiona, a sve u cilju boljeg upoznavanja sa potencijalima te vinske regije.

Wine Garden
Wine Garden Bar & Shop

Wine Garden Bar & Shop u Bulvera Zorana Đinđića 45, takođe nedaleko od novobeogradske Arene, nudi posetiocima intiman ambijent i više od 300 vina iz Srbije i sveta. Zanimljivo je da vinoteka predstavlja i beogradski dom vinarije Doja, pa se sva vina ove mlade ali impresivne vinarije u uzletu mogu tu i da probaju. Mala letnja bašta i live muzički nastup pred vikend, obogaćuju celokupnu ponudu.

Baltasar
Baltasar

Odmah do njih je i vinoteka Baltasar, na adresi Bulevar Đinđića 45 v, s velikim izborom vina iz manjih podruma Srbije, kao i vina iz Evrope i Novog sveta gde je poseban fokus na ona iz Španije. Pored vina i drugih destilata, u ponudi su i čaše, dekanteri, otvarači i sve ostalo što ide uz vina. Česte su i organizovane degustacije s naglaskom na manje poznatim sortama, a s idejom da svi zainteresovani saznaju nešto više o vinima.

Odnedavno preseljena iz Ruzveltove na lokaciju Dimitrija Tucovića 12, vinoteka Riznica vina nudi čak oko 1.000 etiketa, od čega je dvadesetak moguće naručiti na čašu, a tu je i restoran na spratu. Degustacije i promocije organizuju se u dogovoru sa vinskim podrumima u za to posebnoj degustacionoj sali, a petkom i subotom uveče nastupa muzika uživo.

11 Tintor vinoteka reno twingo
Vinski dućan Tintor

Konačno, vinoteka Tintor u ulici Lagumska 16 u Zemunu, iza rustičnih vrata otkriva ambijent vinskog dućana kakav se može naći u provincijama Francuske i Italije. Termin „dućan“ ne bi trebalo shvatiti pogrešno i pomisliti da je vinoteka relativno škrta u količini i izboru ponuđenih etiketa. Naprotiv, zahvaljujući činjenici da pripada vinskom distributeru, uvozniku i promoteru Vinomond, na policama se nalazi više od četiri stotine domaćih i stranih vina, gde od ovih drugih prednjače ona sa područja Portugala, a odnedavno i Španije. U domaćem registru treba posebno istaći veliki odabir prirodnih srpskih vina malih proizvođača, a dodatno skreće pažnju ponuda pedesetak, na tržištu retko zastupljenih porto vina, po čemu je ova vinoteka jedinstvena ne samo u Beogradu, već i šire u regionu. Degustacije se zvanično organizuju petkom u podne i subotom posle četiri sata, a nude mogućnost da se probaju raznolika vina koja se često ne mogu naći na drugim mestima.

Naravno, ovo je tek deo beogradskih vinoteka kojih danas praktično ima u svim delovima grada i koje su pravo mesto za svakoga ko želi da napravi prve vinske korake.

PARTNER NA VINSKOM PUTU – RENAULT TWINGO

Vinarija Coka Renault Kadjar 102

 

Za naše urbane vinske avanture odabrali smo Renault Twingo. Čini nam se da za gradsku vožnju nismo mogli da odaberemo bolji automobil. Novi Twingo je već nekoliko godina na tržištu, ali i ovaj automobil(čić) još privlači pažnju prolaznika, pogotovo u atraktivnoj žutoj boji. Odmah moramo da napomenemo, u ovom automobilu nećete pronaći udobnost koju nude modeli Talisman ili Kadjar, koje smo koristili za naša duža vinska putovanja. Ali jedan Talisman ne može ni izbliza da bude praktičan kao Twingo.

 

abtrf renault2

 

Ono što nas je pomalo zbunilo je to na kako malom prostoru ovaj automobil može da se okrene. Polukružno okretanje se u svakoj ulici obavlja “iz cuga”, bez vožnje “u rikverc”. Iako je dugačak svega 3,6 metara, ovaj automobil ima pet vrata, tako da nema provlačenja do zadnje klupe, što je slučaj kod automobila sa dvoje vrata. U zadnjem delu se nalazi maleni turbo motor od čak 93 konjske snage, tako da ni po startnosti Twingo u gradu ne zaostaje za snažnijim automobilima. A prtljažnik? U njega bez problema staje nekoliko kartona vina, nama je bio dovoljan!

Više podataka o modelu Twingo možete pročitati ovde

Foto: Ivana Čutura i arhiva 

nazad na vrh

Srodni tekstovi