Mali i veliki šampioni BeoWine

Mali i veliki šampioni BeoWine

Prođe još jedan BeoWine, jedanaesti po redu kao relevantan dokaz uspona kvaliteta vina čak i najmanjih srpskih vinarija. Posebno raduje sve veći broj govoto nepoznatih imena koja imaju šta da pokažu najširem auditorijumu. Istina, titula apsolutnog šampiona otišla je u vinariju Čitluk i Hercegovinu, koja je takođe u velikom kvalitativnom naletu, ali to ne umanjuje značaj domaćih proizvođača.

BeoWine izbor (5)
Procentualni šampion, vinarija Aven osvojila tri zlata i bronzu za četiri doneta vina

Pre svega, upečatljiv je uspeh mlade vinarije Aven iz Inđije koja je za sva četiri ocenjivana vina dobila medalje, ali se tri zlata u crvenom vinskom segmentu posebno sjaje: Merlot 2018 je već osvojio najsajnije odličje u Rivici, Balans Cuvee 2018 ponovio je uspeh sa sajma u Inđiji, dok je treće zlato pripalo vinu Cabernet Sauvignon 2018 čiji je godinu dana stariji prethodnik prigrabio zlato na Decanteru. Zato ne čudi da su neka od ovih vina već na putu za London i novo nadmetanje.

Kod belih vina vrhunsko iznenađenje priredila je iločka vinarija Dragun osvajanjem trećeg mesta za klasičan traminac i šampionske titule za izbornu berbu bobica, najavljujući povratak vrsnih iločkih vina na srpsko tržište.

BeoWine izbor (10)
Trnjak Teuta 2017 vinarije Čitluk, apsolutni pobednik ocenjivanja na BeoWine

Ipak, autohtona hercegovačka sorta trnjak, svojevremeno gotovo zaboravljena i izgubljena, korišćena isključivo kao oprašivač za blatinu, obeležila je u neku ruku čitav sajam i mnogi su, bez obzira na ocene, prema njoj stekli izuzetan respekt.

Apsolutni pobednik na ovonm ocenjivanju bilo je vinio Teuta Trnjak 2017 hercegovačke vinarije Čitluk, s naznakom Queen of the Wine, a kojeg smo probali zajedno s direktorom vinarije Željkom Nakićem za njihovim štandom. Iskreno, teško je na tom štandu bilo razlučiti šta je bolje, žilavka, blatina ili trnjak kojeg su u ovoj vinariji samostalno krenuli da prave i verovtano prvi izneli na tržište 2006. godine. Vino sa 14 % alkohola, izražene tamno crvene boje, bogato strukturno i voćno, rezultat je maceracije duge nešto preko dvadeset dana i godinu dana odležavanja u slavonskom i mađarskom hrastu, u kombinaciji starih hrastovih bačvi i puno puta korišćenih barik buradi.

BeoWine izbor (7)
Čuvena blatina, žilavka i trnjak hercegovačke vinarije Vinogradi Nuić uskoro dostupni u Srbiji, vlasnik vinarije Josip i njegov sin Vlatko

Trnjak je bio veoma zapažen i na štandu novog vinskog uvoznika i distributera iz Šapca. Naime, firma Inova donela je na srpsko tržište upečatljiva vina hercegovačke vinarije Vinogradi Nuić, među kojima i već regionalno prepoznato vino Trnjak Nuić, ali i proslavljene etikete Venje hrvatske vinske legende Ivana Enjingija, čija će vina konačno moći da se nađu i u Srbiji zahvaljujući ovom novom uvozniku. Sticajem okolnosti, najbolja vina iz te dve vinarije moći će 28. marta da se probaju na predstojećem Grand Tastingu (https://www.vino.rs/aktuelno/u-fokusu/item/3265-grand-tasting-2020-vinski-vrh-regiona.html ) u beogradskom hotelu Metropol Palace.

BeoWine izbor (8)
Elegancija utire put povratka Vršačkog vinarstva na najveću vinsku scenu, promocija vinarije Drašković

Što se tiče velikih i značajnih prezentacija na posebnim štandovima (i ove godine najveći broj izlagača se odlučio za zajendičke štandove), svakako treba pomenuti novinu na domaćem tržištu, vršačku vinariju Drašković koja je predstavila kompletnu paletu uključujući četiri vina iz premijum kategorije, upečatljivu belu kupažu Triptih, perjanicu kuće muskat otonel Ruža Vetrova, sortni šardone Horizont, ali i elegantnu frankovku Mahago posle koje nešto robusnija Frankovka deluje veoma moćno. Predstavljen je i bogato ilustrovan katalog s istorijatom vršačkog vinogorja, dok je poseban kuriozitet bilo prisustvo vlasnika vinarije Rodoljuba Draškovića.

BeoWine izbor (2)
Malvazija 2019 Plantaže, nova berba, eksplozija aroma i mineralnosti

I dok je Rubin osvajao nove poene penušavim i drugim vinima na velikom skladno uređenom štandu, crnogorske Plantaže promovisale izuzetnu novu berbu Malvazije, PIK Oplenac linijom Constanta Muse, belim novitetima od šardonea i sovinjon blana, konačno ozbiljno opravdavao veličinu projekta u Topoli, a vinarija Ilić-Nijemčević najavila ulazak na veliku scenu, neke su manje vinarije takođe uzburkale noseve.

BeoWine izbor (1)
Izvanredna kupaža dve generacije za ulazak na veliku vinsku scenu, Vinarija Ilić-Nijemčević

Tu bi trebalo izdvojiti vinariju Zaba iz Riđice koja uz rajnski rizling, sovinjon blan, pino griđo, merlo i kaberne fran uzgaja češku palavu i muskat ružu iz nasada starih sedam decenija radeći jako dobra vina.

BeoWine izbor (1)
Zaba, vinarija Jelene Munižaba, novo zapaženo ime na vinskoj sceni Srbije

Fruškogorska vinarija Verkat je posle odličnog prijema malvazije donela i barikiranu verziju ove sorte, izuzetno slasno i pitko vino, dok je župljanka Vinarium lagani novitet dostojan interesovanja.

Brojni upečatljivi rozei koji na velika vrata najavljuju povratak sorte muskat hamburg u žižu interesovanja, sve bolja župska vina malih proizvođača, standardni kvalitet knjaževačkog vinogorja, samo je deo domaćih vinskih priča koje su mogle da se čuju na ovogodišnjem BeoWine i čije vreme očiglendo tek dolazi.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi