Šumadijsko gnezdo vinskih zmajeva

Šumadijsko gnezdo vinskih zmajeva

Vinarija Zmajevac porodice Krgović relativno je novo ime na domaćoj vinskoj sceni. Zapažena prvobitno po originalnoj tamjanici punog ukusa i elegantnog stila, ubrzo stiče popriličan krug poklonika kvalitetom vina ali i zanimljivim pričama o onome šta se krije u vinogradima i podrumu u selu Lipovac, na sredokraći puta između Topole i Aranđelovca.

Vrhunski pino griđo, šardone, prokupac, pa i neki vranac koji odmah potakne priču o „bratskoj“ vinariji Krgović u Crnoj Gori i nadaleko poznatoj liniji vina Arhonto.

Zmajevac (8)
U vinogradu gde su čokoti postavljen na drevni, župski način sadnje, vinogradar Miodrag Đorđević i Nikola

Naime, Dragan Krgović, osnivač vinarije Zmajevac, rođeni je brat Ljubiše, vlasnika vinarije Krgović udaljene svega nekoliko kilometara od Podgorice, a Dragan i njegov sin Nikola, koji se pored karijere sportskog menadžera u potpunosti posvetio vinima i vinogradu Zmajevca, praksu su zapravo odradili u Ljubišinim vinogradima.

Ali, vratimo se u prelepu, zelenu i valovitu Šumadiju...

Malo selo Lipovac se teroarom ozbiljno kandiduje za značajnu i nezaobilaznu vinsku metropolu centralne Srbije. Nekoliko odličnih malih i većinom mladih vinarija krupnim zamasima grabi interesovanje vinske publike. Za vinski turizam tog kraja će dodatna hit referenca biti kad bude dovršena i vinarija Đoković u vlasništvu porodice najboljeg svetskog tenisera Novaka Đokovića, a za sad Zmajevac i još nekoliko novih vinarija u neposrednoj okolini iskazuju veliki potencijal s objektima koji se završavaju ili su u planu.

Zmajevac (7)
Bez prokupca ne valja, Nikola je posebno zaintrigiran potencijalom ove autentične srpske sorte

Na mestu današnjih vinograda koji zahvataju gotovo osam hektara oko i ispod vinarije nalazio se stari vinograd koji je pripadao Draganovim rođacima. Po dolasku iz Crne Gore on je sa prijateljem i komšijom Branislavom Banetom Avramovićem, vlasnikom vinarije DeLena „u kućnim uslovima“ spravljao vina od sorti koje su u vinogradu postojale. Vina su bila dobra pa je Dragan čitav vinograd i jedan manji objekat na njemu kupio 2015. godine, a već od naredne berbe počinje ozbiljna proizvodnja smederevke, prokupca i vranca kojima se uskoro pridružuje i šardone. Stari je objekat proširen, renoviran, dograđen još jedan, pa sad oni sa dve strane zaklanjaju prostrano dvorište u kome dominira velika stara loza. Kuće su u tipičnom šumadijskom stilu, optočene šupljikavim žućkastim kamenom, a tu gde se ispod njih blago spuštaju vinogradi prema Oplencu uskoro će nići zgrada za prijem gostiju, čime će Zmajevac biti zaokružen u celinu kojom će rukovoditi sin Nikola.

Zmajevac (13)
Budućnost vinske Šumadije, Nikola Krgović

Inače, Nikola Krgović je uključen u sve procese proizvodnje vina u vinariji, a njegov afinitet prema sorti prokupac vidljiv je u podrumu gde na nekoliko desetina barika, od kojih su neki vrhunski francuski, stoje oznake ove sorte. S ponosom nas uvodi u vinograde sađene u tri etape, od 2015. do 2017. godine. Prvi je sivi pino koji je dao sjajne rezulate u poslednjoj berbi, a kad se brdo „ispravi“ kreće šardone, dok merlo drži centralnu ekspoziciju kao da je posebno povlašćen. Možda i jeste?

- Kada smo povadili stari vinograd prva nam je ideja bila da imamo tamjaniku i prokupac, to nam i jesu najstarija vina, da bi se potom dodatno opredelili za internacionalne sorte - objašnjava Nikola. - Jednostavno, došlo je do globalnog otopljenja i shvatili smo kako dobar merlo može da bude na ovom terenu gde je ispod pola metra crvenkaste zemlje ljuti kamen. U zemlji ima prilično gvožđa, nikla, bakra, dosta je mineralna, a tu gde smo povadili stari vranac kasnije smo posadili kaberne fran.

Zmajevac (20)
Za kupažu merloa, kaberne sovinjona i kaberne frana u vinariju veruju da je trenutno među najboljim crvenim vinima u Srbiji

Uz kaberne fran nalazi se kaberne sovinjon koji s merloom čini upečatljiv crveni Zmajevac Cuvee, ali je posebno zanimljiv najniži deo vinograda sa dve jasno podeljene celine. Na po jedan hektar eksperimentalno su zasađeni prokupci da se kasnije vidi da li postoje evidentne razlike u vinu. Jedan je onaj na red sa stubovima, dok je drugi postavljen na drevni, župski način sadnje, kao pojedinačne gidže. U jednom je zemlja gotovo čista, drugi je opet prepun kamena jer se sprao tanak sloj humusa koji ga je prekrivao. Sadni materijal vioke stigle su iz malog trsteničkog vinograda od 50 ari u vlasništvu Krgovića, gde loze datiraju iz 1926. godine. Danas je na izdisaju, ali se vino spravljeno iz berbe 2017 iz njega očito razlikuje. Dosta je jači iako je grožđe brano veoma rano, krajem septembra, i zato se baš taj i takav prokupac ovde u Lipovcu obnavlja na poziciji sa pogledom na oplenački hram.

Zmajevac (12)
Ekipa Vino.rs s domaćinima u vinariji Zmajevac

Konačno, odlazimo iz vinarije Zmajevac uvereni da smo prisustvovali važnoj karici u daljem podizanju uverenja kako je Lipovac pravi mali vinski raj okružen Venčacem, Oplencem, Karaulom i Strmovom, ujedno jedan od ključnih atributa još daleko svetlije vinske budućnosti Šumadije.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi