Srećan put na Decanter

Srećan put na Decanter

Inđija, kraj maja. Pedesetak gostiju ispunilo je dve lepo uređene degustacione sale vinarije Aven. Povod je ponovni izlazak na londonsko Decanter ocenjivanje, gde je ova mala vinarija u vlasništvu bračnog para Dragane i Milana Injac na prošlogodišnjem debitantskom nastupu oduševila vinom Cabernet Sauvignon 2017 i osvajanjem srebra sa 90 poena. Ove godine na Decanter kreću dva druga Avenova crvena vina - Merlot Cabernet Sauvignon iz berbe 2018.

vinarija aven 02
Najbolji somelijer Balkana Vuk Vuletić uživao je u Aven vinima sa domaćinima Draganom i Milanom

Ljubazni domaćini, upotpunjeni ekipom Team 4 koja se ponudila da što bolje prezentira nova vina vinarije, osmislili su veče u kome su svi prisutni uživali. A bilo je tu ljubitelja vina iz Inđije, vodećih vinskih medija iz Srbije, vlasnika eminentnih restorana... Atmosfera je bila sjajna, začinjena perfektnim muzičkim izvođenjem i repertoarom hitova za sve generacije dueta Jelena i Bogdan Akustik.

vinarija aven 09

U ambijentu u kome se prepliću kamenom optočeni zidovi prekriveni bocama vina, drvo i slamnata gnezda za vinske boce, te stilizovani stolovi nalik na vinsku burad uz mnogo cvetnih aranžmana, nakon žestine dobrodošlice nastupio je Aven 2018 Rajnski rizling. Izrazit sortni miris samo je uvod u eksploziju sočne kiseline što ga čini pravom gastronomskom vedetom. Ćvarci na bavarskoj kifli s mašću od mangulice maestralno su utonuli u razigrane kiseline i strukturno vino koje je u završnici nudilo voćno-mednu senzaciju. Reklo bi se idealno gurmansko vino u svakoj varijanti!

- A sa kojim belim svežim vinom to čvarci ne idu - uzvinku neki Sremac!

vinarija aven 05

Chardonnay 2018, vino koje posebno preporučujemo, dosta je punijeg ukusa. Zreli ananas i mango dodatno su istaknuti uz zalogaje prasećih bajadera koje su strukturom i finom masnoćom služile taman toliko da dodaju slast ovoj kombinaciji, ne remeteći ništa u koncepciji ukusa koju konačno kruniše fina badematost vina u završnici.

Jedino vino iz berbe 2019 bio je Aven Rose, većinski od sorte kaberne sovinjon sa nešto muskat hamburga tek radi sočnosti vina uparenog uz kanape s parenim sirom i neljutim kulenom. Nakon kratkog aeriranja, roze veoma nežne boje bledocrvenih ruža istakao je fine cvetne i voćne arome koje su obgrlile kanape i doprinele njegovoj svežini. Odlično vino za brojna predjela, pite i testenine.

 

vinarija aven 12

Pre ulaska u crveni deo vinske noći, stigao je raritetni uzorak slankamenke koje nažalost više nema u vinogradu. Bukvalno po naprstak belog i tek trunčicu rozikastog vina proizvedenog na najjednostavniji način našao se u čaši nas srećnika koji smo probali poslednje uzorke iz suda od dvadesetak litara. Dovoljno da oduševi i čisto da razumemo potencijal gotovo zaboravljene sorte.

vinarija aven 18

Dok nam Milan Injac objašnjava kako je morao sve čokote da povadi iz vinograda u Slankamenu zbog neke bolesti koja je lozu napala, i pokazuje slike grada koji mu je upravo uništio gotovo kompletan vinograd u Župi, stiže Merlot 2018 sa medijum pečenim rozbifom i morskom soli. Iako se već sad voćne note divno razlivaju preko nežnog mesa rozbifa čineći simfoniju slasti protkanu vezivom trunčica morske soli koje izazivaju dodatni efekat, stičemo utisak da će ovo vino, baš kao i kupaža kabernea i merloa Balance 2018 koja je poslužena kasnije, tek pokazati svoje izuzetno lice.

vinarija aven 10

Prošle godine srebrom na Decanteru nagrađeni Cabernet Sauvignon 2017 pitko je i ozbiljno vino koje „širi optimizam oko sebe“, kako napominje Milan Injac. Prema našem mišljenju sada bi se verovatno vratilo s ocenjivanja sa zlatom. Ako se tako budu razvijala i ostala crvena vina koja smo sad probali, biće to velika stvar ne samo za Aven i Inđiju, već i srpsko vinarstvo.

Idemo u planine

vinarija aven 08

Kupaža kabernea i merloa Balance prava je harmonija dve sorte. To je primetio i Aleksandar Prović, vlasnik hotela Vučko na Jahorini u kome se već desetak godina održavaju međunarodni vinski saloni:

- Balance mi je favorit, a od belih vina Chardonnay. U svakom slučaju Aven će biti jedan od učesnika na narednoj vinskoj manifestaciji na Jahorini, baš kao i bend koji nas ove večeri sjajno zabavlja. Svaka čast za prikazano od ove male vinarije!

Foto: Slobodan Vidović

nazad na vrh

Srodni tekstovi