In vino IN veritas

In vino IN veritas

Nesumnjivo ogroman potencijal vinskog turizma poseduje Vinarija IN u Bikić Dolu nedaleko od Šida, još bliže granici ka Hrvatskoj, a baš na bregu nasuprot poznatog manastira Privina glava. U to se po besprekorno sunčanom danu uverila veća grupa estradnih i vinskih novinara, te vlasnici turističkih agencija usmerenih na vinski segment.

I nama je, koji smo čitav kompleks upoznali sredinom zime dok je vegetacija još bila u dubokom snu, ova poseta donela potpuno drugačiju vizuru.

vinarija IN 29 b

Bujno olistali vinogradi spojili su se sa mirisnim fruškogorskim biljem prikrivajući ogromne bačve na otvorenom, sastavni deo idealne vinarske scenografije. Senica kraj parka drevnih četinara okruženog vinogradima i odmah kraj zgrade sa degustacionim salama, uz neprestani vetar nudi spasonosnu hladovinu kada u  podne sunce upeče a posebno prijatan, gorkast i ne previše sladak bermet krene da alkoholom otapa kalorije. Još kad se u sve to uključi perfektan tamburaški bend koji zna sve na svetu da svira „a što ne zna, znaće posle pete čaše", nema toga ko se neće složiti da je stigao na jednu izuzetno cool turističku destinaciju. Gde tek slede vina i iznenađenja...

vinarija IN 72

Grupe koje ovde budu dolazile suočiće se sa domaćim proizvodima i specijalitetima iz „Snežine kuhinje" u okviru objekta. Dok naše domaćice Ivana Ilić i Gordana Nijemčević neumorno obleću oko gostiju koji stižu u sve većem broju, na drvene stolove izlaze projice sa paprikom, krastavcima i naseckanim mesom, gibanica i bogata daska čuvenih sremskih suhomesnatih specijaliteta i sireva sljubljujući arome sa svežim IN Sauvignon Blanc vinom. Lagani harmonični sovinjon poseduje gipke kiseline kojima ni srednje ljuti kulen, a još manje pršut ne može nauditi dok ih dimljeni sir naprotiv ističe.

vinarija IN 89 b

Za to vreme igra senki i sunčevih zraka na lisnatoj i zimzelenoj pozadini prosto poziva nasmejane i već pomalo raspoložene pridošlice da zauzmu poze i fotografišu se u raskošnoj prirodnoj scenografiji ispunjenoj pesmom ptica. Ko je za istraživanje, deset hektara vinove loze na ovom bregu pružaju mnoštvo skrivenih puteljaka međ' kojima u smiraj dana ponekad zna i tamburaški orkestar praćen veselom pesmom da zaluta.

vinarija IN 70

Pre nego tridesetak i više gostiju zasedne za dugi sto prekriven belim satenskim stolnjacima i veštačkim draguljima u prostoriji čiji svaki oslikani zid asocira na grožđe, vino i hedonizam, podeljeni u dve grupe ulazimo u vinski podrum koji se pruža stotinak metara ispod zemlje sagrađen 1826. godine. Prilika da se proba ekstraktivno bogat i na ukusu prijatan Chardonnay 2019 iz inoksa samo je uvod u zanimljivu vinsko-istorijsku turu koju će podrumar Miroslav Zarecki lepo upakovati dok se u hladovini podruma degustira mirisni roze od sorte muskat hamburg. Ovaj će roze svoje gastro potencijale podvući kada se strmim stepenicama potom popnemo direktno u degustacionu salu.

vinarija IN 53

Uz prve zvuke tamburica, harmonike i kontrabasa, domaća kokošija supa sa istim takvim rezancima bukvalno čisti nepce pripremajući ga za jagnjetinu ispod sača ukrašenu fino izbalansiranim, voćnim i sočno kiselim merloom iz berbe 2018. Piletina i domaće njoke u belom saftu, te rižoto sa povrćem uz ribu takođe prijaju merlou i praktično šire paletu zalogaja za one koji nisu ljubitelji crvenog mesa. Ipak, pravi specijalitet je svinjetina sa slatkim krompirom ispod sača, meso koje se bukvalno topi utkano u prve gutljaje vina Cabernet Sauvignon 2015. Kaberne, besprekorno balansiran kao i sva ostala IN vina, sa nešto čokolade u završnici svakako ne treba popiti dok kraja jer se kao veliko finale iznose gužvare od maka i oraha, te posebno ukrašen voćni tanjir slatkih jagoda i narandži. Posle svega će kaberne još više da prija...

vinarija IN 70

I dok prisutni delom u igri i pesmi veselo troše kalorije ili odmaraju na širokoj terasi posmatrajući zlatne zrake zalazećeg sunca kako se igraju na površini vina u čašama, mi se spuštamo po dodatni dezert, još jednom u podrum. Probamo svežu, laku, lepršavu, lepu frankovku 2019 koja u prvi mah miriše na bombone, ružu, ratluk a kasnije je biberasta i sortna uz sočne visoke kiseline. Merlo koji smo za ručkom probali, ovde pažljivo dozreva. Tanini još sazrevaju, svežini zamerke nema, a u završnici je neobično herbalan.

vinarija IN 74

Konačno probamo jedno vino koje neće u buteljku. Bar tako kažu, a reč je o kupaži crvenih vina iz raznih berbi. Iskreno, jako dobro vino, lepog tela, snažno i prijatno na nosu, harmonično i ukusno. Biće šteta ako ne završi sa lepom etiketom, mada, u Vinariji IN su se od samog početka okrenuli sortnim vinima. Ne kaže se uzalud da svoj put treba slediti, a na put ka ovoj vinariji treba što pre krenuti.

Kombinacija domaće gastronomije, dobrih vina, domaćinskog doživljaja i osmeha koji vas na svakom koraku očekuju, dragocena je, nešto što nam je odavno nedostajalo. Ovde se hedonizmom zaista pune baterije! 

Foto: Boban Vidović

nazad na vrh

Srodni tekstovi