Osnovani Vinumovi Dani grašca

Osnovani Vinumovi Dani grašca

Vinarija Vinum iz Sremskih Karlovaca organizovala je sopstvenu manifestaciju Dani grašca sa željom da ona postane tradicionalna, istovremeno promovišući dva noviteta, od kojih jedan, Dina 2018, kao prvo penušavo vino od grašca rađeno šampanjskom metodom, upravo kreće na tržište.

Nekad bio italijanski rizling, sad se pominjalo samo u priči o grašcu koju je predstavio glavni i odgovorni urednik magazina Vino & Fino Igor Luković pred prepunom degustacionom dvoranom vinarije Vinum. Uz obilje istorijskih podataka, nekih koje smo prvi put čuli, otkrio je činjenicu i sve više dokaza da smo ovu, očigledno autohtonu sortu sa područja Fruške gore, prvo izgubili, da bi je sada ubrzano nalazili.

Vunum grasac 003
Master klas o grašcu je održan u degustacionoj dvorani vinarije Vinum

Jer identitet grašca koji se pominje početkom 19. veka na ovim prostorima izgubio se u prevodu imena sorti na nemački jezik, pa se čak dugo pogrešno smatralo da reč Welschriesling, kako su je zvali na severu Italije ima veze sa Velsom, dok je zapravo reč o vlaškom, tj južnjačkom rizlingu. I dok se na Fruškoj gori uzgajao grašac beli i grašac crni koji je danas praktično nestao, naziv Talijanska graševina ili grašica, kako je sorta u početku prepoznata u Hrvatskoj, prelio se na istok.

Luković podseća da je u jednom razgovoru, svedok tih vremena, pokojni osnivač vinarije Kiš, Slavko Kiš, pomenuo da je Karlovčanima dobro i svetski zvučalo ime italijanski rizling i da su zato napustili ime grašac. A upravo je ova vinarija 2014. godine prva na svoju etiketu vratila ime „grašac“, ali što je još bitnije, rad na klonskoj selekciji Karlovačkog departmana Poljoprivrednog fakuletat u Novom Sadu, kao i opšti napredak srpskog vinarstva stvorili su uslove da se sorta iskaže u punom obimu kvaliteta i stilova.

Vunum grasac 016
Igor Luković, glavni i odgovorni urednik magazina Vino & Fino 

Vinarija Vinum je ime grašac promovisala 2018. godine, a odluku da jedan dan svoga rada posveti brendiranju ove sorte, Luković implicira kao veoma značajnu činjenicu u težnji da se grašcu vrati slava koju zaslužuje na mestu gde zapravo daje najbolje rezultate. Uostalom, čuveni klon ove sorte SK 54 razvijen u Karlovcima, danas se nalazi u većini vinograda hrvatske graševine od koje neke etikete, poput vina iz vinarije Antunović ili kutjevačke de Ghotto osvajaju i platinu na Decanteru.

Vunum grasac 037 A
Tri berbe grašca, plus noviteti, penušavi Dina 2018 i barikirani 26A 2016

No ono što privlači posebnu pažnju je istraživanje prema kome je sa 10.000 ispitanih čokota, uglavnom iz vinograda iznad obližnje vinarije Đurđić, dalo 96 različitih varijeteta grašca, a posle svih filtriranja čak 34 čista različita klona. Toliki broj na malom prostoru jednostavno predstavlja dokaz autohtonosti sorte na svom izvornom teroaru, i veliku priliku za konačnan povratak identiteta sorte, koji će, nadamo se, uskoro biti priznat u svetu vina.

Vunum grasac 048
Milan Ubavić vlasnik vinarije Vinum i Milena Zakarić, strateg vinskog turizma sve organizovali bez greške

Vertikalna degustacija etikete Vinum Grašac, berbi od 2017 do 2019, iz dve tople i nešto hladnije godine u sredini, pokazala je neobičnu osobinu ovog vina da se veoma polako razvija. Tako je najstarije otkrilo brojne aromatske čari i veliku kompleksnost, dok je za Grašac 2019 pao predlog da se kupi sada i čuva dve godine kada će prosto eksplodirati.

Poseban užitak bila je promocija noviteta, barikiranog grašca 26A 2019, „etikete sa adresom“ kako neko reče, aludirajući na potrebu da grašac dobije konkretnu vezu sa teroarom.

Vunum grasac 047
Manifestacija pod budnim okom direktora prodaje Milana Radovića

Za razliku od nebarikiranog vina iz iste berbe ovo sa 14,5% neprimetnog alkohola već uveliko ispoljava raskoš tela i aroma breskve i citrusa. Nešto kasnija i probirna berba, odležavanje u francuskom i američkom Segvin Moro buretu od 300 litara, zaokružili su potpuno novu, zanimljivu viziju.

No globalno posmatrajući, vino od grašca sve vreme napreduje iz godinu u godinu, što je jasno prepoznato na piću dobrodošlice iz berbe 2015 koje je još nosilo naziv Italijanski rizling i koje je oduševilo prisutne. Naravno da smo se setili izvanrednog primera, grašca Vista Hill Reserve 2012 koji i danas pokazuje dalje napredovanje, kao i izuzetnog grašca Carica Jelena 2012 iz amfore Vinskog podruma Malča.

Vunum grasac 037 A
Čestitka za penušavac enologu Jovici Uroševiću

A najširi diverzitet stilova u kojima grašac može dati vrhunske rezultate iskazan je dodatno ovde u Vinumu, penušavcem Dina 2018 koji je začinio zakusku nakon predavanja igrajući i ulogu dižestiva.

Odlazeći iz Sremskih Karlovaca, nismo se mogli oteti utisku da je sazrelo vreme da se proglasi Nacionalni dan grašca, srpske autohtone sorte.    |

Prvi penušavac od grašca

Vunum grasac 032

Dina 2018 je zelenkasti penušavac punog tela i lepe strukture gde pada u oči perfektna sitna i dugotrajna perlaža. Iako grašac nominalno nema visoke kiseline, one su upravo kruna ovog vina koje sočnošću poziva na još. Blag na mirisu ali jasnih i prijatnih naznaka kvasca a potom vinogradarske breskve, jabuke i kruške urađen je sa dozažom ali bez trunke ekstra slasti. Nije surovi zero brut, već divan aperitiv, ali i savršeni par karpaću ili ostrigama gde može doprineti nežnim cvetnim tonovima u završnici.

Još nekoliko penušavaca od grašca su u pripremi ali će vinu Dina 2018 pripasti titula prvog penušavog grašca na tržištu Srbije.

Foto: Boban Vidović 
nazad na vrh

Srodni tekstovi