Festival tamjanike i još ponešto

Festival tamjanike i još ponešto

Na platou ispred hotela Radisson Collection u Beogradu održan je Festival tamjanike u organizaciji Wine Jam. Od najznačajnijih proizvođača po istorijatu i količinama kakvi su Spasić, Minić, Braća Rajković, Budimir, ili vinski gigant Tikveš, preko već eksponiranih snaga tipa Čokot, Zmajevac, Lastar, pa sve do manje poznatih imena kad je o ovoj odomaćenoj, a rekli bi i autohtonoj srpskoj sorti reč, bio je to skup koji je privukao pažnju.

Festival Tamjanike 2021 (132)

Još pre dolaska korone tamjanika je u domaćim ugostiteljskim objektima ozbiljno zapretila da na čelu interesovanja smeni nekada neprikosnoveni šardone. Sudeći prema raspoloženju posetilaca koji su se tiskali oko štandova u velikom broju i komentarima probanih vina taj se trend ubrzano nastavlja. Posebno je zanimljivo ono što se često moglo čuti: „Ni sanjali nismo kakva se sve vina i kakvih sve stilova od tamjanike mogu napraviti!“

Festival Tamjanike 2021 (90)

Od penušavih Aleksić, preko mladih, još nedovoljno otvorenih ili u boci dozrelih, do ozbiljno barikiranih i dugo odležalih organskih rariteta, sve je vrcalo od raznolikosti. No, pre svega, za one koji se tek uključuju u vinsku priču tamjanike ponuđena su vina koja predstavljaju etalon prepoznatljivosti ove sorte, a tu pre svega mislimo na tradicionalne vinarije Župe.

Festival Tamjanike 2021 (36)

Svežinom i lepršavoću, delimično egzotičnim aromama, sve je očarala moderna tamjanika Sofia 2019 vinarije Podrum Braća Rajković, kao i ukus i miris tradicije sadržan u vinu Tamjanika Vera 2010 vinarije Vino Budimir, koja je publici ponudila iz zgodnih malih bočica slatki eliksir od tamjanike po imenu Slatka Mala 2013. Zadovoljstvo je bilo uz klasičnu svežu tamjaniku Spasić probati i sur lie (na talogu) probirnu berbu Aždaja 2017 ove poznate župske vinarske kuće, kao i već mnogo puta dokazane Experiment Tamjanika 2020 župskog Podruma Čokot i njihovu barkiranu Radovan 100% Tamjanika 2019.

Festival Tamjanike 2021 (221)

A onda, posle svih tih bogatih i složenih ukusa i aroma, izuzetno sveža, ali strukturno nimalo naivna Temjanika Classic 2020 Tikveš donela bi potpuni reset na nepcima, dok bi pravi doživljaj bio uporediti je sa skupljom, kompleksnijom varijantom istog proizvođača Temjanika Special Selection 2020. Oba predstavljena vina su najnovije izdanje ovih proverenih etiketa, dok je široko popularna Tamjanika vinarije Lastar ovog puta bila u sadejstvu sa upečatljivim vinom od rajnskog rizlinga.

Festival Tamjanike 2021 (88)

Za one koji su istraživali najsvežiju berbu, klasična župska tamjanika iz 2020. godine vinarije Đorđević, kao sočno i pitko, elegantno vino, bila je pun pogodak. Opet, zanimljiva kupaža tamjanike i muskat otonela Lutka 2018 vinarije Milanov Podrum, prema rečima vinara Milana Aleksića osmišljena je da se publici objasni kako treba da miriše izrazito mirisno muskatno vino. To je dobijeno, ali je i ukus fantastičan. 

Dok smo u Župi, potpuni novitet koji već razigranom svetlom etiketom najavljuje letnje osveženje ponudila je vinarija Yotta poznata po barikiranom izdanju Hysteresis.

Festival Tamjanike 2021 (2)

No, nije sve ostalo samo na tamjanici, već smo mogli da probamo i još neke novitete, kao što su morava i jagoda vinarije Ćosić, ili već oprobana vrhunska vina poput barikiranog Chardonnay 2019 manastira Bukovo i njihovu crnu tamjaniku.

Mlada župska vinarija Fragaria je uz tamjaniku donela i raritetni novitet Fragolina 2020, roze provansalskog stila, suvi samotok, proizveden u svega 300 boca, koji osvaja aromama ruža i ratluka.

Festival Tamjanike 2021 (206)

Predstavljena je i tamjanika Umbra 2020, poznate rakijske kuće Pruna, a mnogo pohvala među prisutnima izazvale su tamjanike vinarije Magaza iz Velike Drenove kod Trstenika i negotinske vinarije Raj iz Rajca.

Neobična priča ide uz novitet Crna Tamjanika 2019 Zmajevac. Polusuvo, slasno vino elegantne crne etikete, lepo složeno i pitko sa čak 15% alkohola, zapravo je nastalo na taj način što se u poslednjem trenutku odustalo od proizvodnje rozea od ove retke sorte.

Festival Tamjanike 2021 (197)

Tamjaniku, ali i upečatljivi Rosa 2020 roze od 80% prokupca uz dodatak crne tamjanike, plovdine i hamburga ponudio je Mladen Radosavljević, mladi vinar iz Šljivova, naslednik porodične loze župskih vinara. Iz Župe je i vinarija Milovanović, dok je jedno od prvih pojavljivanja u Beogradu imala mala vinarija Zagorac iz Rajačkih pimnica. Njihova Bela Tamjanika 2020 Zagorac, kako i dolikuje mladim vinima, zahtevala je duže otvaranje da iskaže nesumnjive kvalitete, dok je Crna Tamjanika očito već spremno vino koje prati tradiciju vinarstva ovog kraja istočne Srbije.

Nama je novost bila i župska vinarija Smiljković 90 sa crvenim vinom turbulentnog imena Vihor, prvom župskom etiketom Grašac, dok je kupaži te iste sorte ali sad pod imenom italijanski rizling i tamjanika namenjeno ime Sudbina.  

Festival Tamjanike 2021 (74)

A onda na kraju ili na početku poređanih štandova, udaljena dovoljno od živog benda na pozornici da se u buci razabere razgovor sa vinarima, postavka organskih vina od tamjanike i još koječega.  Selena 2020 Plavinci, organska tamjanika iz mlade i sve popularnije vinarije u Grockoj, verovatno je i najbolja do sada koja je izašla s tom etiketom, a odmah za susednim štandom bila su i po mnogo čemu jedinstvena oranž vina Vinarije MV Mladena Vujića iz Stalaća, koji je pored dugo macerirane tamjanike, predstavio i sjajnu kupažu smederevke i župljanke, te neobično ekstraktivni rajnski rizling.

Festival Tamjanike 2021 (93)

Konačno, među vinima koja su izlazila iz sortimenta tamjanike, pomenimo još i Marselan 2018 vinarije Plavinac iz Smedereva, veoma pitko i sočno vino koje ljubičasto boji čašu i dugo ostaje u sećanju.

Baš kao što će i ovaj Festival tamjanike sasvim sigurno ostati u sećanju mnogim posetiocima.  |

foto Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi