Podrum Malča za četiri epohe

Podrum Malča za četiri epohe

Kako se priča razvija, Podrum Malča u neposrednoj blizini Niša sve je ozbiljniji kandidat za sam vrh u konkurenciji najvećeg doprinosa vinskom turizmu Srbije.

Svega kilometar udaljen od auto puta Niš - Sofija, a desetak minuta od centra trećeg najmnogoljudnijeg grada Srbije nalazi se Vinski podrum Malča. Jedinstveni kompleks vinarije, muzeja, vinograda crne tamjanike i iznad svega restorana koji krije originalne vinske amfore zakopane u zemlju.

Malca 083 00072

Da bi opravdao status „vinskog vremeplova“ kako ga predstavljaju vlasnici Jelena i Bora Jović, sve je podeljeno na epohe.

- U vinskom podrumu i onom rastoranskom postoje celine, ili „kuće“ kao što su Rimska, Srednjevekovno-nemanjička, Jugoslovenska 20. veka i Savremena - objašnjavaju.

Razlikuju se po načinu proizvodnje i sudovima u koje se može smestiti do dva miliona litara vina. Srednjevekovno-nemanjička je predstavljena velikim bačvama i baricima, Jugoslovenska 20. veka ogromnim betonskim cisternama, Savremena prohromskim tankovima. I sve je u funkciji, baš kao i Rimska kuća koja je zapravo prostrani restoran u kome se nalazi osam ukopanih gruzijskih amfora.

vinarija Malca 054

U ambijentu posvećenom ljubavi i vinu na prostoru od tri hektara vinarije, parka i ostalih objekata, teško je odlučiti šta pre obići: park sa neobičnim eksponatima koji asociraju na rimsko doba, šumovitu i bajkovitu udolinu reke gde sa svih strana iskaču šareni patuljci, neobična vozila napravljena od velikih vinskih bačvi? Ili posedeti na „klupi večne ljubavi“ ispod vinograda crne tamjanike od loze pristigle iz manastira Bukovo?

Tokom godine oko 50.000 posetilaca priušti sebi ovo zadovoljstvo pre nego što uroni u gastronomske čarolije juga Srbije od kojih pojedine recepture jela datiraju nekoliko hiljada godina unazad savršeno se uklapajući uz vina rađena još starijim tehnikama. Uz još mnogo toga i za one koji vole današnjicu, postavlja se pitanje: Kako to da ova vinsko-turistička destinacija nije globalno poznata?

Malca 160 00082

Odgovor možda leži u činjenici da osim atraktivnog vina iz amfore, verovatno prvog takvog proizvedenog u Srbiji, kvalitet drugih etiketa tek poslednjih godina ozbiljno napreduje. To je svakako povezano uz stasavanje vinograda u okolnom Svrljiškom vinogorju, ali i predani rad enologa Milana Aleksića. U svakom slučaju promene su više nego upečatljive, toliko da su na Velikom ocenjivanju vina Srbije, vina Podrum Malča Sauvignon Blanc 2017 i Vranac 2017 osvojila srebrne medalje, baš kao i Grašac 2017, prema oceni peto najbolje belo srpsko vino u konkurenciji domaćih sorti. Zato ne čudi da se u restoranu na dva nivoa sa dve odvojene sale, u doba ručka ili večere teško može naći mesto.

vinarija Malca 035

Prostrana natkrivena terasa je zapravo sastavni deo sale za 150 gostiju koji se u zimskim mesecima zatvara pokretnim staklenim zidovima. U drugom delu restorana pogodnom za slavlja je još 80 mesta, dok su u trećem ukopane amfore, atrakcija koja privlači veliki broj radoznalih turista.

- Podrum Malča je nasleđena vinska priča, vinarija koja je 100 godina radila kao Vinogradarska zadruga. Uspešno, ali se nisu bavili turizmom. Mi smo tu mogućnost uvideli, udahnuli novi dah time što radimo kvalitetna vina i vinski turizam – kaže Jelena koja vodi turistički deo priče i za njihov „vinski vremeplov“ voli da kaže, kako je Malča njeno treće dete.

vinarija Malca 015 

Smederevka 2019 Malča izvanredno je sveže starter vino kojim se možete upustiti u otkrivanje bogatog jelovnika u kome srećemo recepture raznih epoha, pa time i podneblja. Ali ukoliko ste želeli samo da posetite vinariju i obiđete sve njene nivoe, vođeni obilazak sa degustacijom jednog vina je besplatan. Kome je to malo, može odabrati da degustira određeni paket vina u kombinaciji sa domaćim sirevima koje je, uz brojne suvenire, med, džemove, te naravno vina, rakije i sirće moguće pazariti u bogatoj prodavnici na izlasku iz vinskog podruma.

- Posetilac može da proba veliki broj naših vina tako što će obići vinariju i u svakoj od vinskih kuća probati drugo vino sa drugom vrstom sira a na kraju odabrati ručak sa degustacijom vina. Znači, u vinariji proba četiri ili pet etiketa i ovde u restoranu još toliko – kaže Jelena dok smišlja koji od specijaliteta kuhinje da nam preporuči.

Malca 008 00059

U restoranu postoji a la carte usluga ali i uparivanje, degustacija od tri ili pet gangova hrane i vina.

- Trudimo se da udovoljimo svima, počevši od onih koji su već čuli za Malču, raspitali se, koji znaju da unapred odaberu vina i hranu te poruče vino iz amfore. Međutim, postoje ljudi koji dolaze prvi put, neinformisani, koji zbog svega što ovde dožive i vide, saznaju, očekuju potpuno drugačiju ponudu hrane i pića.

Veliko je interesovanje kod stranih turista za autohtone sorte vina koja se nude, grašac, vranac, a posebno za vina odnegovana u amforama gde belo vino Carica Jelena od sorte grašac posle gotovo jedne decenije iskazuje i dalje veliku svežinu, kompleksnost i bogate tercijarne note. Crveno vino iz amfore Konstantin Veliki, kupaža kabernea i merloa, perjanica je kuće, idealna za veliko finale koje sledi posle pravog vatrometa ukusa.

vinarija Malca hrana 001

Sve najčešće počinje domaćom rakijom, raskošnim salatama začinjenim Dr. Andra sirćetom sa biljnim ekstraktima. Sveže povrće stiže iz obližnjeg iz sela, a kako bi gosti probali nešto sasvim drugačije, u ponudi su lokalni domaći specijaliteti, hrana koja se nekada spremala na ovim prostorima poput svrljiškog belmuža ili domaće sukane pite. Tu su i razne pite sa zeljem, bogata posna kuhinja naših baka, vrhunski pasulj. Vlasnik Bora Jović posebno voli vinogradarski gulaš, jelo slično leskovačkoj mućkalica koje ne pada teško jer sadrži dosta povrća. I sjajno ide uz sočni ali strukturni Grašac 2019.

vinarija Malca 023

 Ljubiteljima mesa hit je čuveni niški roštilj dok posebnu pažnju privlače jela po recepturama iz rimskog doba. Mnogi naruče Konstantinov odrezak, neku varijantu bifteka, a ko pije vino iz amfore uživa uz teleće repove. Nesvakidašnja je svakako piletina iz doba Nemanjića. Tajna je u vinu, tačnije sosu od belog vina, meda i projinog brašna. Jedna od omiljenih poslastica koja se kao kolač može probati ili ovde kupiti je recej. Spremala se u rimsko doba kada nije bilo šećera, a pravi se od bele pečenke (tikve) koja se kuva u širi od crvenog vina pri čemu se ne dodaje ni gram šećera ili meda. Veoma je slatko, a dok se kuva u vinu tikva gubi čak polovinu zapremine.

Malca 094 00075

Naravno, za dobro raspoloženje se na jugu Srbije ne brine. Živa muzika je svakog petka uveče, subotom za ručak i večeru, nedeljom uz ručak obavezno. Ponekad i van „voznog“ reda. Koliko je ovde u Rimskoj kući brakova sklopljeno i venčanja obavljeno Jelena tvrdi da nažalost nisu brojali. No ona jako voli da ih organizuje uz napomenu da se sa svakim novim venčanjem i ona iznova udaje. A Bora Jović, koji je stoprocentno originalni duhoviti južnjački lik, namignuvši dodaje:

- Pa i meni to odgovara, imam priliku da se moja žena neprestano udaje a da je opet uvek tu.   |

Vinarija Status, čvrsta leđa za Podrum Malča

 Malca Status 002

 

U Svrljigu se nalazi vinarija Status u vlasništvu Bore Jovića koji je iz tog kraja, i odakle je kasnije sve krenulo. Tu se osim stonih vina proizvodi čuveno Dr Andra i drugo sirće od organskih jabuka. Sve to u milionima litara.

 

Malca Status 009

 

Odatle dolazi i vrlo tražena etiketa, pitka i zanosna Status Sangria Flamenko, kupaža kabernea (40%) uz podjednake količine vranca i merloa, dobro ocenjena u konkurenciji klasičnih vina na Velikom ocenjivanju vina Srbije. Idealna je za letnje proslave, svadbe, pijuckanje na terasi iznad vinograda crne tamjanike.

 

Malca Status 011


 

PARTNER NA VINSKOM PUTU - DACIA DUSTER

Možda je Dacia Duster, kojom smo se zaputilu u ovu vinsku avanturu, najbolji automobil za tako nešto. Putovali smo Dusterom i pre, ali prošlo je taman dovoljno vremena da se opet prijatno iznenadimo ovim automobilom. Ukoliko su vam udobnost, praktičnost i ekonomičnost na prvom mestu, a nije vam prioritet da vozite neki od automobila sa zvučnijim imenom, onda je Duster pravi izbor. 

Dacia Duster 001

Nas je ovaj automobil verno služio. Tokom dugih vožnji do izražaja dolazi besprekorna udobnost. Za početak, prednja sedišta su skoro savršena, a komfor kompletira meko oslanjanje. Iako je “naš” Duster imao pogon samo na prednjim, a ne na sva četiri točka, bez problema smo mogli da priđemo vinogradima, ali i da se odvezemo mnogo dalje nego što bi mogli klasičnim automobilom. 

Dacia Duster 006

Ono što nas je najviše iznenadilo je motor. U pitanju je benzinski motor od 1.300 kubika i 130 konjskih snaga, koji se pored Dacia automobila ugrađuje i u Renoe, ali i Mercedese! U Dusteru ovaj motor može da pokaže sav svoj potencijal. Veoma je snažan, a potrošnja je pritom rekordno niska. U gradskim uslovima ovaj SUV model troši oko sedam litara benzina, a na regionalnim putevima potrošnja može da se spusti i na oko četiri litra goriva.    |

Fotografije: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi