Vinski park: Novi vinski brend Srbije

Vinski park: Novi vinski brend Srbije

Četvrto izdanje manifestacije Vinski park u Sremskoj Mitrovici pokazalo je ozbiljne aspiracije organizatora da ovu vinsku svetkovinu uvrste u red najprestižnijih vinskih dešavanja u Srbiji.

Stotinak štandova s vinima i delikatesima, te veliki broj posetilaca koji su ispunili Gradski park mirnog sremačkog gradića sačinili su ugodan ambijent za lepo vinsko iskustvo prošarano koncertnim nastupima i veselom atmosferom. Manifestaciju je svečano otvorio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, posle kojeg je prisutne pozdravio i zamenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Baron Lobštajn (Lobstein).

Vinski park 2021 (1)
Iz Amerike u Sremsku Mitrovicu, štand s američkim vinima

Veliki broj poznatih i manje znanih srpskih vinarija, nekoliko gostujućih iz Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Moldavije i Italije, kao i štand s vinima nekolicine američkih vinarija koje su imale status specijalnog gosta, ponudile su u predvečerje letnjeg subotnjeg dana radoznaloj publici mnogo toga.

- Ovogodišnja manifestacija prevazišla je sva očekivanja, a čestitke i pohvale dobijamo i od učesnika i gostiju - kaže organizator Vinskog parka Ramazi Inaišvili uz tvrdnju da su na putu da postanu omiljena vinska manifestacija u regionu i potkrepljuje to podatkom da su imali značajnu posetu ljubitelja vina iz Mađarske, Hrvatske i BiH. - Sledeće godine nameravamo dodatno da naglasimo međunarodni karakter manifestacije i polako krenemo u smeru edukacije vinskih konzumenata kroz master class radionice, posete inostranih vinskih stručnjaka, pa možda i neka ocenjivanja vina. Cilj nam je 120 vinarija iz Srbije i regiona u 2022. godini i poseta od 10.000 gostiju, te da se postavimo kao najbolja i najreprezentativnija vinska manifestacija u Srbiji i šire.

Vinski park 2021 (91)
Uspeh iznad očekivanja i veliki planovi za budućnost, Ramazi Inaišvili

Da su organizatori ozbiljno prionuli s planovima za sledeće izdanje Vinskog parka vidi se i po tome što su već obavljeni razgovori da dogodine zemlja gost na manifestaciji bude Gruzija, kada će pored njihovih vina biti predstavljena i tamošnja kuhinja.

Sudeći prema tome kako je Vinski park u svega nekoliko godina dosta toga napravio, te da je ove godine ne baš jednostavna organizacija ovako velikog događaja na otvorenom protekla bez vidljivih nedostataka, čini se da Srbija ubrzano pravi još jedan značajan iskorak u razvoju vinske scene. Tu je pogotovo značajno to što se sve dešava izvan velikih gradskih centara kakvi su Beograd ili Novi Sad.

Što se vina na Vinskom parku 2021 tiče, istaćićemo ovom prilikom tek deo onoga što nam je posebno privuklo pažnju.

Vinski park 2021 (23)
Indijanac među srpskim vinima, Geronimo 2020 Erdevik

Među novitetima bio je tu grašac Geronimo 2020 Erdevik, s južnih padina Fruške gore, letnje vino vibrantnih kiselina i razigranih aroma iza nesvakidašnje etikete na kojoj se nalazi crtež legendranog indijanskog poglavice. Ova „marketinška diverzija“ samo je nastavak onoga što je kreativni tim vinarije iz Erdevika već pokrenuo etiketama Tri bele koze i Tri roze koze, a zatim i nastavio s danas izuzetno cenjenim šardoneom Omnibus Lector, širazom Stifler’s Mom i crvenom kupažom Marlon Delon.

Bukovski Cuve 2018 Matalj ukazuje na novi pravac interesovanja poznate negotinske vinarije koja je reputaciju napravila na internacionalnim sortama, pre svega kaberne sovinjonu. Novo vino je spoj dve ovdašnje sorte, prokupca (70%) i začinka, naglašeno voćno, s odlično integrisanim drvetom srpskog hrasta u skladnoj impresiji autentičnog vina. Biće veoma zanimljivo pratiti u kom smeru će se razvijati ova priča u narednim berbama.

Vinski park 2021 (74)
Mladi vinski lavovi Srbije, Aleksandar Todorović

Mladi organski vinar Aleksandar Todorović iz sela Ražanj kod Niša ponudio je pod etiketom Doodle White iz berbe 2020 takođe validan spoj dve ovdašnje sorte, grašca, kojeg južno od Beograda i dalje uglavnom zovu italijanski rizling, i tamjanike (20%). Kratka maceracija od svega sat vremena i spontana fermentacija organski uzgajanog grožđa iznedrila je dopadljivo vino koje će lako naći publiku, pogotovo onu mlađu. Novi Ibis beli iz 2019. godine je pod istom etiketom doneo nešto drugačiji sovinjon blan nego do sada. S produženom maceracijom od četiri dana, ovo je strukturno vino u kojem su primarne karakteristike ustuknule pred naletima tipičnih oranž senzacija. U dobrom balansu, s nežnim kiselinama i zavodljivim notama žutog voća, Todorović je na tragu još jednog originalnog vina koje će stati uz rame njegovoj već etabliranoj kupaži grašca, župljanke i sovinjon blana pod etiketom 333, te jednim od trenutno najefektnijih ovdašnjih oranža, Župljanka 2018.

Novitet na srpskoj vinskoj sceni je i elegantni Lex Rose od širaza vinarije Trivanović iz Šida. Cvetno razigranih aroma, u ustima strukturno i postojano, blago peckavih kiselina i lepog tela, ovo je roze kojem je teško odoleti.

Vinski park 2021 (170)
Događaj za ponos Sremske Mitrovice

Inače, roze vina su ove godine doživela pravu ekspanziju u čitavom regionu, pa i u Srbiji, a uz nove etikete stigle su i nove varijacije u odnosu na prethodne berbe. Najradikalniji iskorak u tom smislu napravila je župska vinarija Vino Budimir koja je svoj dobro poznati blend prokupca i merloa Triada Rose ponudila iz berbe 2020 s izmenjenom etiketom, nežno obojeno, s obiljem svežine, elegantno, razigrano, ali i s veoma upečatljivom završnicom.

Na štandu Vinarije Zvonko Bogdan još jedan ovogodišnji letnji roze hit 4 konja debela, sočni, osvežavajući karusel aroma i ukusa jagoda i crvenog bobičastog voća. Pored njega mnoštvo dobro poznatih i nagrađivanih etiketa, uključujući i nekoliko puta zlatom na Decanteru nagrađivani Cuvee No1, zatim beli aduti Chardonnay i Pinot Blanc iz novih berbi u burgundskim bocama...

Vinski park 2021 (11)
Letnji favorit, Burgundac sivi 2019 Temet

Prekoputa je Temet iz Lozovika i redizajnirana etiketa vina Burgundac sivi iz berbe 2019, bujica citrusnih aroma, cveća, blage note badema, pomalo začina... Jedno od originalnijih srpskih belih vina ovog leta.

Odmah se nameće zaključak da je među dostignućima ovogodišnjeg Vinskog parka i to što je organizator u Sremsku Mitrovicu uspeo da dovede mnoge značajne srpske vinarije nastale u poslednjih par decenija, od Vinarije Zvonko Bogdan sa severa, preko Deurića, Temeta, Cilića, Matalj, Virtusa, Despotike, pa sve do župske Vino Budimir i Doje iz Toplice. A kada se tome dodaju i vinarije koje su praktično počele čitavu tu priču o srpskom vinskom preporodu s početka devedesetih godina prošlog veka, te mnoštvo mladih vinarija koje s razlogom traže svoje mesto na tržištu, onda se mirne duše može zaključiti kako je manifestacija ponudila pouzdan presek onoga šta se dešava na aktuelnoj srpskoj vinskoj sceni.

Vinski park 2021 (120)
Pozdrav iz Prokuplja, vinarija Doja 

A jedna od tih odlika je i nagli uspon vina od lokalnih sorti, kako od onih tradicionalnih poput tamjanike i prokupca, tako i sve više od novostvorenih dobijenih ukrštanjem u Institutu za vinogradarstvo i vinarstvo u Sremskim Karlovcima.

Tako su na štandu vinarije Deurić s Fruške gore posebnu pažnju privlačila vina Probus 276 i Severna Morava. Probus je sorta dobijena ukrštanjem skadarke i kaberne sovinjona i u Deurićevom slučaju daje izrazito voćno i harmonično crveno vino čiji se pun potencijal najbolje vidi u njihovoj premijum liniji Princeps. Na drugoj strani sve popularnija morava, križanac rajnskog rizlinga i još nekoliko sorti, daje vina koja već nekoliko godina imaju reputaciju jednih od najboljih u Srbiji, s tim da Deurićeva Severna Morava donosi donekle drugačije senzacije od (južnih) morava koje dolaze iz vinarija Milijan Jelić, Temet, Despotika, Cilić...

Vinski park 2021 (163)
Muzika uz vina, „Stubovi pop kulture“

Vinarija Đurđić iz Sremskih Karlovaca, već prepoznata kao dom najuzbudljivijeg srpskog kaberne frana, iznela je uz Probus i vino Neoplanta 2020 od istoimene novostvorene sorte koja je objedinila aromatični traminac i kiselinama bogatu smederevku u zavodljivo osvežavajuće ali i strukturno vino.

Kada je reč o trendovima, iako tržište to još nedovoljno adekvatno prati, ovdašnje vinarije sve više pažnje posvećuju i penušavim vinima. U tom smislu poslednjih nekoliko godina Temet i Deurić kao da imaju najviše ambicija, a ilustracija su dva izuzetna penušavca koja su se našla i na Vinskom parku: Tri Morave penušavo belo 2018 Temet i The 2018 Deurić. Strukturna, harmonična i poletna, jasnih sortnih odlika tamjanike u slučaju Temeta i šardonea kod Deurića, ova vina pre svega pokazuju tehnološki napredak srpskog vinarstva koje sve ozbiljnije hvata korak s najrazvijenijim vinskim državama sveta.

Vinski park 2021 (24)
Po ukusu mladih, Pét Nat Plavinci 

Ovde ne treba ispustiti iz vida ni Pét Nat od tamjanike vinarije Plavinci iz Grocke, jedno od prijatnijih iznenađenja na ovogodišenjem Vinskom parku, blago penušavu varijaciju vina Selena 2020 iz iste vinarije, nedavno proglašene na BIWC u Sofiji za najbolje organsko vino Balkana.

Vinski park 2021 (59)
Početak nove srpske vinske priče, vinarija Grumen s Fruške gore

Od sasvim novih vinarija, posebnu pažnju zavređuje Grumen s Fruške gore čija su vina Rhine Riesling 2019 i Petit Verdot 2019 oba precizan otisak primarnih karakteristika sorte s dobrim potencijalom za dodatno sazrevanje u boci.

Vinski park 2021 (148)
Vino je u modi, Gordana Nijemčević

I sve popularnija vinarija Ilić-Nijemčević pored novih berbi belih vina, ponudila je tri ozbiljna crvena vina: Frankovka 2018, Merlot 2018 i Cabernet Sauvignon 2015, dok je Patkov vinograd iz Krčedina, specijalizovan za vina od grašca, ponovo izazivao pažnju posetilaca kultnim etiketama Knjaz Miškin i Majstor i Margarita.

Stemina je pored nove berbe šardonea Panta Rei i upečatljivog rozea Mina od pino noara nudila i odličnu novu berbu izrazito voćne i esktraktne kupaže kaberne sovinjona i merloa Stephanos, te nesvakidašnji kaberne Draga 2008 rađen u amarone stilu.

Vinski park 2021 (138)
Neodoljivi šarm crnogorskog penušavca, Val Plantaže 

Crnogorske Plantaže i srpski vinski giganti Rubin i Drašković, po običaju su izneli širok asortiman vrhunskih vinskih užitaka, od penušavaca do mirnih vina različitih stilova, mnoga u kategoriji best-buy na srpskom tržištu.

Makedonski Tikveš, koji uključuje i vina iz nekoliko sopstvenih vinarija s različitim brendovima, doneo je između ostalog i pravo vinsko blago iz premijum linija Barovo i Bela voda, kao i vina iz njihove ekskluzivne butik vinarije Domaine Lepovo.

Vinski park 2021 (157)
Makedonski biser, Pinot Noir 2017 Domain Lepovo

Konačno, od vinarija izvan regiona centralno mesto su zauzele vinarije sa Zapadne obale SAD. Desetak etiketa šardonea, kabernea i zinfandela za jednim štandom oslikalo je „američki vinski san“ savršenog spoja vina i drveta. Gotovo bez izuzetka u pitanju su izuzetno prijemčiva, elegantna vina mekih, sočnih tanina u besprekornom balansu kiselina i kontrolisanog alkohola. Izbrušena do perfekcije, što bi se reklo.

Ipak, barem za potpisnika ovih redova, inostranog favorita u Sremskoj Mitrovici bi potražio ili među moldavskim vinima vinarije Purcari, tačnije belom vinu Viorica od istoimene tamošnje sorte, te crvenoj kupaži Negro du Purcari,  ili u vinariji Argiolas sa Sardinije čije je vino Senes 2016 od tamošnje stare sorte Cannonau, koja nosi mnoge odlike grenaša, krajnje uzbudljiv i dojmljiv spoj južnjačke strasti i italijanske elegancije, a sve to prožeto mineralnošću, te brojnim začinskim notama uronjenim u čitavu paletu šumskog voća. Vino za pamćenje!

Baš kao i ovogodišnji Vinski park koji je pokazao kako uspešna i značajna vinska manifestacija može da se dogodi daleko od velikih gradskih centara, praktično bilo gde kada znate šta hoćete i kako to da postignete.  |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi