Maratonci optrčali vinski krug

Maratonci optrčali vinski krug

Najzabavnija vinska manifestacija u regionu, Vinski maraton se posle jednogodišnje pauze vratio na Palić u punom sjaju i na radost više od pet stotina većinom kostimiranih učesnika.

Zabavna trka pored jezera i oko vinograda koja okuplja maštovite i duhovite pojedince, ljubitelje trčanja u prirodi, ljubitelje vina, ali i one s urođenim sportskim ambicijama da provere sopstvene mogućnosti na stazi dugoj desetak kilometara, prošla je kao i obično u sjajnom raspoloženju.

1 Ivana Cutura 96

Takmičare je na putu do cilja čekalo šest vinskih okrepnih stanica na kojima su se predstavile vinarije Verkat, Chichateau, Rubin, Vinarija Zvonko Bogdan, Tonković i Tošići. A na svakoj od njih uz vina čekao ih je i raznovrstan muzički sadržaj, voće, sirevi, štrudle, kulen, kobasice, pečenice, švragle i ko će ga znati šta sve od čuvenih vojvođanskih suhomesnatih čarolija. Naravno, svuda unaokolo puno osmeha i zabave za čitave porodice, pa i kućne ljubimce.

2 Szerda Zsofia 132

Na dan trke osvanuo je divan sunčan dan. Učesnici ove jedinstvene vinske trke počeli su da pristižu sa svih strana na plato ispred impresivnog objekta Velike terase na Palićkom jezeru. Žagor, smeh, veseli susreti, mnogi su ovde već bili i na prethodnim Vinskim maratonima i sada se ponovo sreću i prepoznaju na mestu gde su se upoznali. I dok organizatori objašnjavaju da su bili obavezni da ograniče broj učesnika na 500 trkača zbog aktuelnih kovid restrikcija, te da je taj broj popunjen još nedelju dana uoči starta trke, ne mali broj njih koji su došli bez da su se na vreme prijavili i obezbedili mesto, ipak pokušava da se nekako uključi u veseli povorku.

3 Ivana Cutura 263

I dok većina tih bez startnog broja ipak ostaje po strani da posmatra početak trke, tu sve vrvi od svakojakih kostima. Čitavo jedno pleme indijanaca sjatilo se nestrpljivo čekajući start, rimski patriciji potegli su čak iz Selca kraj Crikvenice u Hrvatskoj da se oprobaju na stazi (i u ispijanju ovdašnjih vina, a poneli su i neka svoja :)), a pravi huk oduševljenja izmamila je devojka koja kao da je iskočila iz popularnog filma „Avatar“. Još je mnogo savršenih maski na startu, grupnih i pojedinačnih, za velike i male, a nema ko se nije okrenuo za dvojicom momaka obučenih u velike kese za đubre na kojima stoji natpis - Muško džubre!

4 Ivana Cutura 176

A onda je počelo. Tačno u 11 časova takmičar obrijane glave u lepršavoj i prozračnoj mini haljini izleteo je kao praćkom izbačen sa startne linije predvođen biciklom koji se nalazio na čelu ove šarene povorke trkača. Za njima, neko brže neko sporije, neko baš laganim korakom, čitava ta uzvrpoljena razdragana masa. Trasa vodi tik uz obalu do prve okrepne stanice na peščanoj plaži gde se nalazila sve popularnija vinarija Verkat iz Čerevića.

5 Szerda Zsofia 301

Uz popularnu malvaziju, sveži grašac i divni roze ispunili su vazduh voćnim aromama dok su plesni parovi iz beogradske škole plesa Swing ’n’ Roll u ludom ritmu navodili trkače da se priključe igri i izgube dodatne kalorije (ali ih momentalno i nadoknade slasnim zalogajima i gutljajima). Rekli bi raskošna promocija vinarije koju vode mlade dame i za ovu jesen pripremaju otvaranje nove degustacione sale u svom bajkovitom mestu na obali Dunava.

7 Nemanja Stojanovic 67

U jednom trenutku toliko je ovde ljudi bilo na plažnim daskama što štrče nad površinom jezera da smo se uplašili da neko ne padne u vodu. Ali, kad je iz gomile izvirila kapa gusarskog kapetana, laknulo nam je. On svakako zna šta radi dok mirno nazdravlja u ovakvoj situaciji.

8 Nemanja Stojanovic 93

Našto dalje, takođe uz obalu jezera, verovatno najpoznatija garažna vinarija Srbije Chichateau koja se predstavila popularnim rozeom Pink Punk, crvenom ozbiljnom kupažom Fabula Mala (neko, očito poznavalac asortimana zakukao je: „Pa što nema i bele Fabule!“), kao i impresivnim sovinjon blanom sa 15% alkohola i nezaboravnim ekstraktom mirisa i ukusa.

9 Nemanja Stojanovic 107

„Idemo do prve medalje“, piše jednoj ženskoj ekipi na žutim majicama, što i nije greška. Jer, svako ko je ovde bio dobio je na kraju medalju koja će ga podsećati na dan kada je istrčao Vinski maraton.

10 Nemanja Stojanovic 120

Negde na pola staze trkače je čekala okrepna stanica poznate kruševačke vinarije Rubin. Velika količina penušavca Vronsky, kao i šampioni u kategoriji best buy, vina Prokupac i Muskat iz linije Vina sa pečatom, točila su se nemilice. Tu su i promoterke koje trkačima nude ukusne Medela štrudlice, muzika... Rubin je tog dana imao i nekoliko vinskih tura na brodu koji je vozikao putnike po jezeru tokom degustacija. Doživljaj za pamćenje!

11 Szerda Zsofia 153

Oni koji su došli da ostvare što brže vreme na stazi odavno su već bili na cilju kada je vesela kolona najmasovnijeg broja učesnika Vinskog maratona počela da prolazi pored vinograda u punom rodu Vinarije Zvonko Bogdan i da se približava impresivnim šarenim kulama jedne od najlepših vinarija u Evropi. Već po običaju, učesnike trke na platou ispred ulaza u vinariju dočekuju tamburaši i bogata trpeza. Svi se fotkaju telefonima, dele ushićenje i uspomene s ostatkom internet populacije.

13 Szerda Zsofia 265

Istina, Zvonko Bogdan nije zapevao sa svojim tamburašima, ali je taj melos kao lava pokuljao iz vina 8 tamburaša, 4 konja debela, Život teče... Imamo utisak kao da se ovde ova vesela povorka najduže zadržala. Nije ni čudo jer se nalaze ispred objekta koji je postao jedan od najprepoznatljivijih vinskih toponima ne samo u Srbiji, već i široj okolini.

14 Szerda Zsofia 45

Imamo utisak da mnogi teška srca ostavljaju ovaj spektakularni prizor i kreću dalje za vijugavom kolonom takmičara koja nestaje u vinogradima. Tih nekoliko kilometara do seledeće okrepne stanice biće prilika da se sumiraju utisci.

15 Szerda Zsofia 12

Poznata lokalna vinarija Tonković, koja pravi vina isključivo od sorte kadarka, koja ubrzano postaje sve cenjenija i prepoznatljivija i u Srbiji, dočekala je takmičare za štandom na malom Krvavom jezeru. Odakle taj horor naziv? Objašnjavaju meštani da se tokom leta u jezeru namnože neke vrste crvenih algi koje se posle isušivanja naslažu i kao crvena rđa pokrivaju dno pa je otuda došlo i ime Krvavo jezero.

16 Szerda Zsofia 195

I većina vinskih čaša u rukama učesnika Vinskog maratona ima sada crvenkastu boju. Ali ne od algi, već od rujna vina koje se neštedimice toči. Kadarka je čudo, konstatuje mnogo njih koji su sada prvi put imali prilike da probaju, inače, kažu, omiljeno vino Franca Lista i nekolicine Papa kroz istoriju.

Uz već višestruko nagrađivane etikete Fantazija i Rapsodija, oduševljenje izazova i bela kadarka Allegro, koju su mnogi po završteku trke tražili da kupe i ponesu kući.

17 Ivana Cutura 274

Još jedna od atrakcija Palićkog jezera je bioskop i kafe klub Abazija, koji je u neku ruku i istureno odeljenje župske vinarije Tošići poznate po vinima rađenim u duhu s tradicijom tog kraja. Njihova okrepna stanica bila je ujedno i poslednja na ovogodišnjoj stazi Vinskog maratona. Tu su učesnike uz fantastičnu tamjaniku Nesanica, kaberne Ponoć, prokupac Stranputica, strukturni roze od merloa La Vie en Rose, te intrigantnu oranž tamjaniku Zlatousta, dočekale makovnjače i slatkiši za kraj. Da, sve ima kraj, pa i Vinski maraton!

18 Ivana Cutura 321

Usledio je još prolazak kroz veličanstvene drvorede u parku, ispod luka koji spaja dva dela Velike terase, i trijumfalni ulazak u startno-ciljnu ravninu na kojoj je Prljavi inspektor Blaža u svom dobro poznatom maniru dočekivao svakog učesnika i bodrio da izdrži poslednje metre. Oni koji su poslednji stigli, najverovatnije su se i najbolje zabavljali tokom ovih ludih desetak kilometara vina, zabave, plesa i svakojakih ukusnih zalogaja.

19 Ivana Cutura 296

A onda, kao svojevrsni bonus, posle ručka i dodatnog (vinskog) okrepljenja počela je prava žurka uz muziku i zabavne trke u kotrljanju burića. Barem za one koji su imali višak snage. I tako sve do kasnih poslepodnevnih sati kada je došlo vreme za stvarni kraj ove najluđe vinske fešte u Srbiji.

Naravno, bio je to završetak oficijelnog dela Vinskog maratona 2021. Onaj nezvanični se nastavio uveče po brojnim čardama, salašima i restoranima uz lokalna jela, muziku tamburaša i nezaobilazna vina.  |

Foto: Ivana Čutura, Szerda Zsofia, Nemanja Stojanović
nazad na vrh