Vranac kao vinski otisak regiona

Vranac kao vinski otisak regiona

Kada se uzmu u obzir zastupljenost u vinogradima, kvalitet vina, tradicija i stilska raznovrsnost, nema značajnije crvene vinske sorte u regionu od vranca. Deo odgovora zašto je to tako ponuđen je i grupi međunarodnih novinara koja se u okviru trećeg izdanja Vranac/Vranec Worl Day upoznala s ovim vinima iz Severne Makedonije, Crne Gore i sa Kosova.

Chateau Sopot 29
Prva stanica na turneji po makedonskim vinarijama bila je Chateau Sopot

Ambiciozan plan puta realizovan zahvaljujući udruženjima Wines of Macedonia, Vinska akademija Crne Gore i Enologija iz Orahovca na Kosovu, inače svi članovi Balkanske vinske mreže osnovane u Skoplju 2019. godine, obuhvatio je tokom šest dana obilazak dvadesetak vinarija, tri radionice, predavanja, konferenciju, te nekoliko zajedničkih nastupa vinara na kojima su gosti mogli podrobno da se upoznaju s vinima od ove sorte.

Masterclass M6 6
Masterclass s degustacijom 10 makedonskih vranaca odigrao se u Tikveš M6 Edukativnom centru u Skoplju

Inače, vranac je autohtona crnogorska sorta koja se tokom 20. veka proširila po većem delu regiona. Naziv je izveden od reči vran (crn) koja se koristi i za crnog konja, što je sasvim prigodno budući da je vino od vranca snažno, ekstraktno, taninsko, punog tela i u metaforičnom smislu veoma zahtevno da se „ukroti“. Smatra se da je sorta potekla iz Crmnice, područja na obodu Skadarskog jezera, odakle se na istok i zapad raširila od sredine prošlog veka da bi danas praktično povezala veliki deo regiona.

Masterclass M6 41
Ovogodišnji Vranec/Vranac World Day bio je najambiciozniji do sada

Što se tiče ovogodišnjeg vinskog karavana u okviru Vranec/Vranac World Day uočljivo je da vina od te sorte u različitim sredinama pokazuje različite osobine, što zbog mikroklimatskih uslova, što zbog pristupa u vinogradu i podrumu, tradicije, pa i ličnih opredeljenja vinara, odnosno vinarija.

Venec 4
Vinarija Venec bila je jedan od vinskih bisera u otkrivanju mekdonskog vranca

 Na spisku za posetu u Severnoj Makedoniji našle su se vinarije Tikveš, njihova ispostava Domain Lepovo, Chateau Kamnik, Sopot, Stobi, Popov, Bovin, Puklavec Family, Venec i Dalvina.

Utisak je da su u tom delu regiona vranci poprilično stilski  homogeni. Dominiraju visoki alkoholi, voćnost, vina su po pravilu veoma ekstraktna, ne retko džemasta, punog tela, sočna, sa mekanim taninima i osetnim uticajem često dugotrajnog odležavanja u buretu, te upečatljivom „južnjački toplom“ završnicom.

Brajović
Dolazak „karavana vranca“ u crnogorsku vinariju Brajović u selu Jelenak

Crna Gora u ovom trenutku nudi nešto raznovrsniju stilistiku vranca i u izvesnom smislu elegantnija vina, što je posledica izraženije mineralnosti i donekle živahnijih kiselina koje prožimaju snažnu taninsku strukturu. Tura je obuhvatila posete vinarijama Plantaže, Lipovac, Marković, Đukić i Brajović, na područjima Skadarskog basena i Podgorice, gde je vranac dominantna sorta.

Bodrumi iVjeter 30
Vinarija Bodrumi i Vjetër bila je domaćin na prvoj stanici u Kosovu

Proputovanje Kosovom uključilo je vinarije Bodrumi i Vjetër, Kosova Wine i Suhareka Wine, sve tri iz okoline Orahovca i Suve reke. Situacija s vrancima je tu donekle neuhvatljivija u pokušaju da se odredi zajednički profil. Naime, uočljivi su stilsko šarenilo i česti tehnološki nedostaci u podrumu, te neumeren uticaj drveta barem kod polovine uzoraka koji su bili na degustaciji. Generalno, mada i tu ima izuzetaka, vina nisu preterano kompleksna, ali mahom poseduju prijatne kiseline i aromatsku paletu voćnih, začinskih i vanilastih nota.

Masterclass Orahovac 7
U Orahovcu su kosovski vinari predstavili 10 svojih vranaca

Sve u svemu, poveća grupa novinara iz desetak država, od Norveške i Švedske, preko Nemačke, Italije, Austrije, Slovenije, Poljske, Mađarske, pa do Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije i Bugarske imala je šta da vidi i proba. Za većinu njih bio je to prvi susret sa vrancem i reakcije su dobre, posebno kada je reč o potencijalu sorte i njenoj ulozi u uspostavljanju vinskog identiteta čitavog regiona.

Masterclass M6 17
Vranac je u pravom smislu reči vino koje povezuje region

To je bio i jedan od zaključaka konferencije održane u Podgorici, koju je kao predsednik Wines of Macedonia otvorio Svetozar Janevski, a na koju su se putem linka uključili i MV Kerlojan Gilbi, jedna od najuglednijih svetskih stručnjaka, te predstavnici Tikveša i Plantaža, vinarija koje imaju najveće vinograde vranca u regionu.

Suhareka 1
Zajednička fotografija vinskih novinara i vinara s Kosova

Konačno, recimo i to da su za potpunu sliku vranca nedostajali oni iz istočne Hercegovine, gde sorta daje veoma dobre rezultate s donekle drugačijim organoleptičkim senzacijama, kao i pojedine srpske vinarije severno od Kosova. Organizatori se nadaju da će sledeće godine i oni biti deo ove značajne manifestacije, jer vranac kao ni jedna druga sorta prožima i povezuje region i daje svojevrsni vinski otisak ne samo podneblja, već i ljudi koji tu žive i prave vino.  |

Foto: Ivana Čutura i arhiva
nazad na vrh