Novo poglavlje Imperatora

Novo poglavlje Imperatora

Organska vinarija Imperator predstavila je nove berbe, četiri bela i pet crvenih vina od kojih su neka tek odnedavno na tržištu, dok će se druga upravo pojaviti.

Ove je godine sa novih organski sertifikovanih parcela u Erdeviku dobijeno oko 75 tona grožđa, što znači da će vinarija imati mnogo toga da pokaže i u godinama koje dolaze. No, ovog puta u degustacionom prostoru vinoteke Wine & Pleasure predstavljena su vina Valerius 2018, Qvintillvs 2018 i Decivs 2018  koja upravo kreću ka konzumentima, te Claudius 2018, Gratianus 2018, Constantivs 2018, Flavius 2017, te etiketa Maximianvs 2017 koja je u prodaji ali i Maximianvs 2018, tek u najavi.

Imperator degustacija 27

Imperator  će prema svemu sudeći od naredne godine postati prva vinarija sa biodinamičkim Demeter sertifikatom, ali je takođe značajno što su mladi vinogradi sa autohtonim sortama u poslednjoj godini konverzije. U odluci vlasnika vinarije i čitavog Imperator tima da se sa autohtonim vinima ne izlazi na tržište pre nego što vinogradi osvoje potrebnu oznaku leži razlog što smo bili u prilici da probamo vina koja po imenu uglavnom poznajemo od ranije.

Uglavnom, jer se neka od ovih vina rade samo u izuzetnim godinama, neka u malim količinama, a iz berbi 2013, 2014 i 2016 (izuzev traminca) vina uopšte nisu ni rađena. To je usud proizvođača vina okrenutih ovakvom načinu uzgoja što uvek treba imati na umu. Ili vina nema, ili je najvišeg kvaliteta! Što se i osetilo u ovim spremnim ali ujedno i mladim vinima.

Imperator degustacija 46

Bela vina se rade u inoksu, a posebna pažnja poklanja harmonizaciji i balansu kako bi do maksimuma u vinu bio istaknut teroar i samo grožđe. Sovinjon blan Claudius 2018 tako iskazuje herbalni i začinski karakter, a umesto jakih organoleptičkih senzacija, fine cvetne note mešaju se sa primetnim mineralnim sadržajem pa bi ga okarakterisali kao krajnje elegantni primer sovinjona sa nešto nižim, ali time široj publici očigledno dražim kiselinama.

Za sortu rajnski rizling je poznato da u vrlo dobrim godinama, vrhunska vina nakon dugog odležavanja iznedre cenjene note petroleja. Upravo takve lepe naznake već sada ima Valerius 2018 koji će pojavom na tržištu brzo steći nove i oduševiti stare poklonike sorte. Nešto viših kiselina od sovinjona, samim tim i šireg gastronomskog interfejsa, Valerus  uz cvetne i mineralne note pruža orašaste senzacije u završnici što sve navodi na pomisao kako se može piti odmah, ali i da sledi divan razvoj tokom godina.

Imperator degustacija 22

Gratianus 2018 je sjajno iznenađenje. Traminac u kome ukus savršeno prati miris, ali gde je utisak na nepcu nekoliko puta jači od nosa čime je izbegnut nekada prejak parfem koji vino ove sorte može učiniti senzacionalno primamljivim na mirisu, ali zato daleko manje pitkim, neko će reći i dosadnim. Puna usta zadovoljstva sa besprekorno uklopljenih 14% alkohola, pravi pucanj senzacija na napecu i idealan par za jako začinjena jela, ili top vino uz jastoga, školjke, barbune na žaru.

Nefiltrirani pino noar Decivs 2018 do sad je rađen u veoma malim šaržama, barik ili dva, praktično ga nije ni bilo u prodaji što je upravo ispravljeno. To je tipični pino severa Francuske, svetao, prozračan, lagan i cvetan prvenstveno. Uz odrezak tune ili file lososa sjajan je partner, međutim kada se nakon pola sata razvije u čaši, idealan je gutljaj za savršeno meditativno uživanje, ali i upoznavanje sa istinskim stilom pino noara.

Imperator degustacija 11

Maximianvs 2018, blend sorti merlo, malbek, kaberne sovinjon i kaberne fran, veoma je popularno Imperator vino, ali nova berba koja će na tržište najverovatnije tek dogodine, izaziva prasak začinskih tonova na nosu dok eksplozija voća iz merloa, koji trenutno vrlo očigledno vodi priču, sledi trenutak kasnije na nepcu. Naknadni cvetni tonovi razlivaju se preko finih tanina i punog ukusa u ekstremno dugu završnicu. U prodaji je još uvek berba 2017, moguće je ekstraktnija, s nešto višim alkoholom i idealna za one koji žele da osete uticaj kabernea, posebno tražene a tako retke u srpskom kaberneu grafitne note srca olovke.

Nešto duže u drvetu od Maximianvsa odležava blend sorti merlo i malbek Qvintillvs 2018 u kome se dosta insistira na uticaju svake od sorti i to je razlog zbog koga se najekstraktivniji grozdovi upravo koriste u ovom vinu kao i kupaži dva kebernea Constativs 2018 koje sledi, dok manje osunčano grožđe odlazi u Maximianvs.

Imperator degustacija 9

Qvintillvs 2018 jeste vino koje prepoznaju iskusni ljubitelji vina, a takođe se radilo u manjim serijama pa ga neko vreme nije bilo na tržištu te je berba 2018 zapravo neka vrsta ponovne premijere. Vrlo voćno, primetnih ali odrađenih tanina ostaviće vas na kraju sa dugim efektom dima u završnici pa pretpostavljamo da je i lep partner dobre cigare posle crvenog mesa na žaru.

Dva kabernea u vinu Constantivs 2018 vode svoju bitku kroz sinergiju mirisa i ukusa. U ovom trenutku prednjači fran što je dobro za sve veću populaciju ljubitelja ove sorte u Srbiji. Arome kafe i zemlje od frana, kaberne sovinjon vešto podvlači onom svojom mastiljavom grafitnom olovkom i udara pečat od 14% alkohola u dugoj, lepo složenoj završnici harmoničnog vina.

Imperator degustacija 3

Za poznavaoce portfolija vinarije Imperator, nova verzija belog desertnog vina Flavius 2017 koje je rađeno samo još godinu dana pre toga, predstavlja pravo malo iznenađenje. I dok se kod ovakvih vina bitka obično bije da jake kiseline potru užasno visoke šećere i silnu aromatiku, u ovom tramincu, iako je reč o nešto kasnijoj berbi, šećera nema previše. Lagan, svetao, mirisan, dušu bi dao uz guščiju džigericu ili sireve sa što više plemenite plesni. Oko 25 grama šećera uz ne baš visoke kiseline i ne preterano jaku aromatiku čine ovo poluslatko vino divnim završetkom jedne ozbiljne degustacije vina.   |

Foto: Ivana Čutura 
nazad na vrh