Nove berbe nova vina Deurić

Nove berbe nova vina Deurić

Fruškogorska vinarija Deurić je 2019. godine osvojila zvanje one od koje se u narednoj godini najviše očekuje što je 2020. i potvrdila titulom Najbolje mlade vinarije Srbije

Nakon onoga što smo ovih dana zatekli na kraju novog asfaltnog puta u Maloj Remeti gde se nesprestano šire vinogradi i nalazi jedna od najvećih plantaža jabuka u zemlji, stekli smo utisak da je za naše gostoljubive domaćine, vlasnika vinarije Mitra Deurića, i tehnologa i direktora Mirka Niškanovića u ovom trenutku samo vedro vojvođansko nebo nekakva potencijalna granica razvoja.

Deiric 53
Vlasnika vinarije Mitar Deurić

Nisu nove berbe i vina koja ovih dana izlaze na tržište a koja smo imali priliku da probamo jedini pokazatelj i afirmacija ove tvrdnje, čak ni ono što se lagano sprema u barik podrumu, već je to čitav sklop filozofije, napora i uveliko započete akcije. Vidljivo je to na svakom koraku, bilo da se sade nove površine pod probusom, moravom, dograđuju kapaciteti vinarije, da se put ka održivom razvoju već tri godine razvija, kako u planiranom postavljanju solarnih panela ili kretanja u smeru neprestanih inovacija u domenu vinskog turizma i specijalne ponude kakva su gostovanja čuvenih šefova iz regiona, ili duhoviti eno-gastro vikendi tipa Wine & Swine.

Zapravo saradnja sa Erdevikom, drugom mladom i ambicioznom fruškogorskom vinarijom na izradi zajedničkog vrhunskog vina Proburaz dokaz je širine vizije u kojoj se samo zajedno može napredovati u ova vremena. Ali krenimo redom, od prvog vina...

Deiric 25
Tehnolog i direktor Mirko Niškanović

Penušavac brut The 2018 nakon dve godine odležavanja na talogu prikazuje dugotrajnu igru sitnih perli u zlatno-žutom šardoneu bogatog tela i aromatike koga krase sočne gastronomske kiseline. 

Nova Severna Morava 2020 svakako je apdejtovana verzija u odnosu na prvu berbu iz 2019 godine. Ovo suvo belo vino ne koketira na nosu i ukusu raskošnim aromama već je komunikacija preko kompleksnosti i intrigantno snažne strukture što je rezultat odluke da se od 2019. godine već u nastanku radi maceracija svih belih vina do 48 sati. Čist miris voća bez trunke, makar i prijatnog dodira kvasca, na mirisu momentalno ustupa mesto svežini, lepršavosti i izraženoj mineralnosti koja će dodatno biti pojačana u budućnosti kada se podignu novi nasadi morave što domaćini najavljuju.

Deiric 39

Nakon što je lane posađeno dva hektara sorte probus, sledećeg proleća spremaju se novi nasadi sorti širaz, probus, pino noar i morava na istoj tolikoj površini kraj obližnjeg jezera i kamenoloma gde će krečnjak i kamen svakako imati veliki uticaj na lozu. 

Jednostavno, Severna Morava se odlikuje upravo onom aromatskom neutralnošću koja priziva gotovo sva jela za uparivanje, od hleba, preko sira, pa nadalje. 

Deiric 55

Deurić Chardonnay 2019, šardone iz klasične linije o kome se pored probusa, Princeps linije, morave, pino noara, merloa zapravo malo govori je drugo najprodavanije vino ove vinarije.

- A meni najdraže i dokaz da Fruška gora može dati fantastičan šardone - potvrđuje Mitar Deurić.

Deiric 62

I ne može mu se zameriti jer ovaj čisti šardone je macerirao dva dana i odležao sedam meseci na talogu u inoksu. Nema tu ni ananasa, banana, nekog nepoznatog tropskog voća. To je solid state vino, zelenkasto, sveže, potentno koje vas svojim zahvatom (grip) kiselina, tela i strukture na nepcu momentalno obuzme.

Posle duže pauze na scenu se vraća barikirani Sauvignon Blanc u liniji Princeps koji se radi u dosta maloj seriji i uglavnom nudi poznavaocima, ali se jako dopadne svakome ko ga proba. Kreće berba 2017 sa malo doteranom etiketom gde su evidentni odmereni uplivi zlatastih ukrasa.

Deiric 64

Posle godinu dana odležavanja u bariku ovde je evidentna tropika na nosu koju slede fini začini, nežni dodir cimeta što se ponavlja na ukusu uz dodatak blagih orašastih nota u dugoj završnici. Ono što povezuje miris i ukus su snažne herbalne inicijacije dok će takozvana "lažna slatkoća" (fake sweetnes) iz 13,5% alkohola svakako proširiti krug obožavaoca ovog sovinjona.

- Ono što kao bitan momenat sve više apostrofiramo je odležavanje u boci, a rezultat je jasno vidljiv upravo kod sovinjona koji je flaširan pre pune tri godine - kaže tehnolog Niškanović dok se u čašama sprema velika premijera, bela perjanica kuće Deurić, Aksiom beli 2019.

Kupaža u kojoj morava sa 60% ima vodeću ulogu u pratnji šardonea i sovinjona je pravi vinski egzemplar u Srbiji. Ne ulazeći u opis i kvalitete, čini nam se da sovinjon i šardone zajedno nisu zastupljeni ni u jednom drugom domaćem vinu. Urađen u 6.000 primeraka, beli Aksiom sa 13% alkohola donosi kompleksnu raskoš aroma, malo fine gorkosti i dovoljno intrige za celodnevno analiziranje i uživanje.

Deiric 03

Krajnje neobično vino u kome se lepo mogu otkriti sve pojedinačne sortne note, verovatno i zbog činjenice da je svaka sorta rađena pojedinačno, a da su sovinjon i šardone doneli po četiri ili pet procenata uticaja barika čime dodatno uslože priču ali ne opterete drvetom sortnost.

- Cilj nam je bio da se u vinu maksimalno oseti ono što grožđe daje. Boravili smo u Južnom Tirolu, pili njihova izvanredna vina i primetili da svaka vinarija ima po nekoliko raznih linija, ali uvek i jedno posebno vino, kao krunu svega, i to je uvek kupaža internacionalnih sorti sa jednom autohtonom. Upravo ta kruna belog segmenta naše vinarije je ovaj Aksiom sa dominantnom moravom koji će verujem biti jedan od aduta  linije velikih belih vina Srbije - objašnjava vlasnik vinarije, a na primedbu da portfolio Deurić ubrzano, možda i prekomerno raste, odgovara uvereno - Mnogo etiketa u malim serijama.

Deiric 34

To je ideja koja nas vodi, i koja bi trebala voditi sve vinarije okrenute vinskom turizmu, a mi smo to u velikoj meri. U ovom trenutku uz osnovnu, Estate liniju, Princeps, Aksiome, nova vina, to je preko dvadesetak etiketa kojima nagrađujemo one koji će ovamo da dolaze redovno, da mogu uvek nešto novo i dobro da probaju.

Na tu temu saznajemo da se u podrumu uveliko odvija sedam ili osam ogleda, Mitrone bi mogao biti amarone od merloa, pino noar se sprema da izađe u blanc de noire varijanti, kasna berba traminca sa 100 grama šećera... Ko zna šta još, ali kad je reč o sadašnjem trenutku, naš favorit je svakako novi Princeps Pinot Noir 2017. Fantastično spremno vino izvanrednog mirisa i ukusa gde crveno voće vodi karusel savršenih vinskih elemenata besprekorno harmonično uklopljenih. Vrhunska berba, vrhunsko grožđe i samo odrazi sunca sortnog pinoa u čaši ostaju u memoriji za dugo sećanje na vino koje je dugo bilo najprodavanije ispred šardonea.

Deiric 10

Na police kreće i novi Aksiom 2018, a rekli bi da bi komotno mogao i za nekoliko godina. Ne da nije spreman, već da je potencijal takav da ga vredi zaključati u sef sa vremenskom bravom. Veliki iskorak u odnosu na inače odličnog, godinu dana starijeg prethodnika, ogleda se u sočnosti, zaokruženosti tanina i mesnatosti u ustima. Vodećih 70% probusa sada je takođe upareno sa sortama marselan i merlo, ali je marselana više nego u varijanti 2017. Posle godinu dana u novom bariku, začinske note probusa u tamno obojenom ljubičastom vinu su još preciznije istaknute a kičma podržana snažnim kiselinama i taninima, koji još uvek pomalo usklađuju žice do savršenstva, garantuje sposobnost odležavanja godinama.

Za kraj probamo novo vino iz dekantera jer još nema etiketu. U čašama je duboko purpurno ljubičasta aromatska bomba spremna da eksplodira. 

Deiric-78.jpg

- Proburaz je kupaža podjednakih delova po dva najbolja bureta probusa iz naše vinarije i širaza iz Erdevika, gde će svako u svom podrumu napraviti kupažu a vina će se razlikovati upravo po tom "uticaju podruma" što će biti naznačeno samo na zadnjoj etiketi. Znači Proburaz je zajedničko vino dve vinarije pri čemu nije nastalo na zahtev marketinga i prodaje već kao rezultat oduševljenja spojem dve sorte. Pritom se nama u Deuriću uticaj širaza na probus toliko dopao da će biti stalan sastojak Aksioma zbog čega planiramo širenje površina pod ovom sortom - objašnjava Mitar. 

Inače, ne znam da li znate ali Deurić je možda jedina vinarija koja je uložila ogromna sredstva u prečišćavanje sopstvenih otpadnih voda, posadili su 500 stabala, uvode solarne panele, a od 2012. godine ne koriste herbicide. Stoji i to da su od 2020. godine sva crvena vina bez sumpora, no u podrumu, tvrde, nemaju nameru da idu u pravcu no contact vina.

Deiric 14

I to nije sve. Zatičemo u vinariji pet nat od sovinjona iz berbe 2021, prethodna je urađena u svega 100 primeraka i momentalno razgrabljena. 

- Da mi je neko pre dve godine rekao da se od sovinjona može napraviti pet nat smejao bih se, ali sad shvatam da je takvo vino veoma lako prodati  - kaže Mirko Niškanović dok se penje na čelični tank da probamo belo vino od pino noara iz 2021. godine a nešto kasnije slasni šardone koji u Louis Latour baricima sazreva da oduševi u budućnosti kao novi pravac belih vina ove vinarije. 

Malo li je?    |

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi