Noviteti Beogradskog salona vina 2021

Noviteti Beogradskog salona vina 2021

Beogradski Salon vina doživeo je i preživeo svoje sedamnaesto izdanje u hotelu Hyatt gde je po tradiciji bio pozornica pojedinih premijera i noviteta.

Uprkos aktuelnoj problematici i uličnim blokadama veliki broj posetilaca iskoristio je poslednja dva suva decembarska dana da u osvit snežne oluje okusi mirise i ukuse vina sa raznih geografskih širina i visina, prošeta svečanu garderobu, sretne vinske prijatelje iz okruženja, ponudi uz osmeh sopstveno vinsko znanje, veštine ili usluge onima kojima to nedostaje, pa potom vinom i zalije dogovoreni posao.

Salon Vina 202133

Gubi li Beogradski salon vina iz godine u godinu određeni procenat glamura, jesu li specijalne promocije i dalje must to go za vinske profesionalce, i da li je gastronomski začin Salona gotovo u potpunosti iščezao?

Onaj ko je želeo i malo se potrudio mogao je naći dosta toga zanimljivog, prvenstveno u sektoru srpskog vinarstva bilo da su u pitanju nove etikete ili berbe. Za onaj inostrani, gde se kako saznajemo jedino istakao uvoznik Mića Uzelac koji je u ime svoje kuće Enotria nudio i čuveno vino Sasikaju, odlukom organizatora jednostavno nismo imali vremena za uvid. No, ni to ovde nije tema jer je Salon verovatno i dalje jedna od najvećih i najposećenijih zatvorenih izložbi vina u regionu.

Salon Vina 202115 

Koliko neka poznata lica na štandovima nedostaju, toliko je nekih novih, pa i pravih butik vinarija potražilo sreću i privuklo pažnju posetilaca. Između tridesetak domaćih vinara, iz Negotina ove godine nije bilo Matalja, ali je zato vinarija Raj,vinom Game 2017 i rozeom od iste sorte pokazala izuzetne domete vina od ovog grožđa na istoku Srbije. Takođe, vinarija Mikić je u čast premijernog nastupa na Salonui trajnog povratka vlasnika vinarije iz inostranstva, bukvalno iznenadila velikim brojem kvalitetnih etiketa i upečatljivim nastupom crvene kupaže 75% kabernea i merloa Cuvee I2016 koja je u ranijoj verziji već osvajala zlato u Beču.

Salon Vina 202145

Razigrana ali i dalje elegantna etiketa Vez 2017 na prvom crvenom blendu kaberne sovinjona i jednakih delova merloa i gamea Vinarije manastira Bukovo otkriva brojne internacionalne adute vrhunskog teroara Negotinske Krajine dok je utisak dodatno pojačan novim šardoneom iz berbe 2020.

Salon Vina 202150

Kod etiketa svakako treba pomenuti izuzetan redizajn na kupaži Vinis iz nove berbe 2016. Ova čuvena kupaža kabernea i merloa iz vinarije Vinis u blizini Jagodine svakako zaslužuje ovakvo pakovanje, a probati to vino iz berbe 2012 nagrađene svojevremeno dvostrukim zlatom na takmičenju Concours de Mondial u Briselu, bilo je kao i uvek značajno otkrovenje kvaliteta.

Salon Vina 202127

Odmah pored jedne od najmanjih ali i najznačajnijih vinarija Srbije Izba Jovanović koja je donela svoj, već u krugovima poznavalaca vina legendarni Izba Merlot, pravo premijerno otkrovenje nude Tri međe i oblak sa krajnjeg zapada Srbije odlično dizajniranim etiketama gde sadržina u boci kvalitetom apsolutno prati vizuelni utisak. Vagabundo u beloj i crvenoj izvedbi u kojoj minijaturni udeo vranca znalački aromama podržava kaberne, te rose Pagan 2020 u kome se u kupažu upliće i merlo, vina su za puno poštovanje.

Salon Vina 202124

Sa zapada stiže i jedan od najupečatljivijih predstavnika sorte grašac. Belo vino etikete Vinčić, Grašac 2020, svežinom, balansom i aromatikom ukazuje enorman potencijal ove, dugi niz godina nezasluženo potiskivane sorte sa vrha globalnog interesovanja ovdašnjih ljubitelja vina. Tajna uspeha osim u grožđu, verovatno je i pristupu gde je vino odležavalo godinu dana na talogu u vrhunskom francuskom bariku koji ga je samo zaokružio.

Iako proizvodnja raste iz godine u godinu, u manje srpske vinarije još uvek spada Bikicki čije raznolike flaše i često neuobičajena vina uvek privuku, ne samo ljubitelje vina sa što manje intervencija, već i sve ostale.

Salon Vina 202154

U trci za najbolju etiketu bez sumnje je uključena vinarija Virtus dok je njihov Sauvignon Blanc 2020 vidno istaknut u belom segmentu. Upečatljiv utisak ostavili su i najatraktivniji noviteti vinarije Kiš iz Sremskih Karlovaca upakovani za ovu priliku u specijalnu drvenu kutiju. Nakon što je vinarija Vinum ostvarila ogroman uspeh  na Balkanu (BIWC) penušavcem Dina i Kiš upotpunjuje ponudu penušavih pića u Sremskim Karlovcima svojim prvim šardoneom sa mehurićima iz berbe 2019, takođe zlatnim na Balkanu baš kao što je to i specijalni crveni barikirani Bermet 2012 od prosušenih grožđica. Treći adut ove zamamno mirisne kutije je Portugizer iz kasne berbe.

Salon Vina 202165

Novi vlasnici poznatog šumadijskog restorana i vinarije Tarpoš po prvi put su pred ovako velikim auditorijumom, a izneli su premijerna vina koja je odradila poznati tehnolog Jelena Živanović. Sauvignon Blanc 2021 i roze od sorte širaz sa još uvek alternativnim etiketama pokazuju pozitivan stilski zaokret vina iz inače prvoklasnog grožđa.

Salon-Vina-202132.jpg

Ljubiteljima vina izuzetno privlačna kategorija best buy zasigurno svoj dragulj, pored već u visokoj klasi pomenutog Cuvee I Mikić, nalazi u vinu Frankovka 2019 vršačke vinarije Drašković za koju nam kažu da bi na polici trebalo da košta oko 400 dinara u buteljci. Lagano svakodnevno ali dovoljno intrigantno i ekspresivno vino zaslužilo je pažnju i pored premium linije iz ove mlade vinarije velikih gabarita koja pokušava da i autohtonim sortama vrati nekadašnji vinski sjaj podno Vršačkog brega.

Frankovka je adut i vinarije IN Ilić-Nijemčević kojoj ovo nije prvo pojavljivanje na Salonu ali jeste odličnom Rose Blue IN od sorti kaberne i merlo, dovoljno pitkom i ozbiljnom u isto vreme da posluži u svim segmentima večeri od aperitiva, do deserta.

Salon Vina 202172

Gotovo je nemoguće pobrojati na jednom mestu sve novitete ili ono što je privuklo pažnju kao penušavac od kadarke Tonković koga nažalost ima samo u vinariji, ili daleko dostupnija vina župske vinarije Đorđević, sjajni Rose 2021 od merloa i još impresivniji tek napunjeni sovinon blan u kome divno štipka zaostali CO2 dodatno pojačavajući impresiju kompleksne završnice sa reminescencijama dima. A kad je srpska tradicija u pitanju Rose 2021 od čistog prokupca iz župske vinarije Spasić verovatno je jedan od najupečatljivijih rozea iz ove godine, baš kao i Baš prokupac iz vinarije Janko u crvenom segmentu.

Salon Vina 202130

Po broju okupljenih u foajeu ispred velike sale bilo je očigledno da vrh interesovanja među novitetima pripada fruškogorskoj vinariji Probus Vineyards. Vlasnik tek zvanično otvorene vinarije Milorad Milošević kao da je i sam bio iznenađen zanimanjem za vina čudnih naziva, ali i jednu od najboljih oranž etiketa u ovom trenutku, vino Belim, kupažu rizlinga i traminca.Svi su želeli ponovo da probaju ovo vino ili pak sovinjon blan naziva Try Again 2018.

Salon Vina 202158

Cabernet Sauvignon i Prokupac iz linije Breg Doja bez premca među najboljim vinima Salona uključujući domaću i stranu konkurenciju. Naravno i "veliki" su bili tu poput vinarije Temet sa svojim rezervama, Deurić sa sve bogatijim portfolijem ili Kovačević sa fascinantnim dekanterima, oranž vinima, R linijom u kojoj je Pinot Noir posebno istaknut, ili uljima od sortnih semenki za koja je vladalo veliko interesovanje.

Salon Vina 202113

No, kada bi trebalo da među crvenim vinima prstom ukažemo šta nas je posebno impresioniralo, onda to i nije neko iznenađenje iako je novitet u pitanju. Veliki majstor srpskog vinarstva Mija Radovanović je čuveni kaberne Dvadesetpetica apgrejdovao u Trideseticu koja se ipak tako neće zvati već najverovatnije Velika rezerva kad etiketa konačno bude gotova. Ali ono što je sada u čaši je još stepenik iznad dvostrukog zlata osvojenog svojevremeno u Bergamu za ovo vino koje sada praktično slavi 30 godina novog srpskog vinarstva.

Salon Vina 202163

Inače, titula za verovatno najveći gabarit pripada Tikvešu čija boca kupaže kratošije i vranca Barovo 2017 zaista nije vino za jednog čoveka s obzirom na to da zaprema više litara. Ovo vino iz berbe 2018 nagrađeno na BIWC kao najbolje crveno vino Balkana od autohtone sorte, samo je jedno u nizu etiketa traženih za degustaciju uključujući i ona iz portfolija Chateau de Gourdon gde je Terrasse A L'Ombre posebno istaknut, dok je Bela Voda, bli crvena ili bela već prepoznati fravorit.

Salon Vina 202137

Probali smo i prema ocenama AWC Vienna najbolji kaberne Evrope, iz vinarije Belo Brdo. Novitet koji tek treba da dođe na srpsko tržište iz izuzetno cenjene i nagrađivane linije Stari Podrum Plantaža iskazao je pun potencijal koje daje grožđe internacionalnih sorti na vrelom teroaru Ćemovskog polja.

Salon Vina 202149

Zlatna berba 2013 u kupaži merlo, marselan i pti verdo verovatno je jedno od najintrigantnijih vina manifestacije baš kao blanc de noir od pino noara čuvene hercegovačke vinarije Podrumi Vukoje 1982 koja je predstavila i nekoliko redizajniranih etiketa a nas oduševila već standardnom Žilavkom 2020 sa primetno novom etiketom.

Salon Vina 202171

Kad je reč o malvaziji, naziv posebnog noviteta za nas nosi hrvatska vinarija Matić. Sveža Malvazija 2020 koja je predstavio Milenko Matić, vlasnik vinarije iz malog istarskog sela Baškoti nedaleko od Višnjana, neobično je lepršava sa divnim reminescencijama na bele trešnje i trešnjin cvet. Još je više strasti u mavaziji od prosušenih bobica Venera 2011, dokazu da je malvazija takođe potentna da potraje dugi niz godina, kao i ovaj Beogradski salon vina.

Dva rizlinga vinarije Gamanović

Nama gotovo nepoznata vinarija iz Kladova Gamanović na 30 hektara uzgaja dva rizlinga, grašac i rajnski rizling u vinogradima posađenim 1985. godine. Novi vlasnik je u vinariju i vinograde stupio u januaru a ozbiljnost loze preneta je na vina proizvedena u vinariji u Kostolu udaljenoj svega 500 metara od Kladova. Na oko 550 kvadratnih metara nalazi se  podrum, dok će restoran i velika degustaciona sala biti dovršeni na proleće.

 

Salon Vina 202183

 

U ovom trenutku proizvodnja je 30.000 litara iako je kapacitet vinarije duplo veći, dok je sledeće godine u planu podizanje još desetak-petnaest hektara vinograda sa tri-četiri sorte. Uz pomenuta vina od rizlinga naredne godine se očekuju merlo barik i bela tamjanika, a sad su iz otkupa grožđa premijerno izneli roze kupažu pino noara, merloa i muskat hamburga, te crvenu kupažu kabernea i merloa (25%).

 

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi