Srpska vina svetskog sjaja u Zagrebu

Srpska vina svetskog sjaja u Zagrebu

Na inicijativu beogradskih prijatelja i kolega iz Vino.rs održana je u zagrebačkom Vinskom klubu degustacija odabranih vrhunskih vina iz Srbije. Ako se ne varam, ovo je prvi put da je ovako nešto organizovano u Hrvatskoj, što je svakako dobar način da se stekne uvid u vinsku scenu susedne države.

Na stolu pred odabranom ekipom sastavljenom od uglednih hrvatskih somelijera i vinskih znalaca našlo se 12 vina iz različitih kategorija s vrha liste najboljih u 2021. godini koju sastavlja Vino.rs. Ovom jedinstvenom događaju pored mene kao domaćina i gostiju iz Beograda prisustvovali su još i somelijeri Predrag Čavić i Darko Lugarić, zatim vinski novinar Željko Suhadolnik, organizator najveće hrvatske vinske manifestacije Vino.com Ivan Dropuljić, te vinski promoter Siniša Medenica.

Srpska-vina-Vinski-klub-ZG-2022-70.jpg

Bez prevelikih očekivanja ali otvoreni i bez predrasuda uzbuđeno smo čekali početak degustacije. Za neke vinarije smo znali od ranije, kao i za pojedina njihova vina, dok se većina okupljenih po prvi put srela s tim etiketama.

Na samom početku nepca nam je razigrao penušavac Dina Brut 2018 vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca. Baza za ovo vino je 100% graševina, odnosno grašac kako ga u Srbiji zovu, što ga je već u startu nominovalo kao kuriozitet jer doista su retka penušava vina od ove sorte, premda za to stvarno ne postoje opravdani razlozi.

Srpska vina Vinski klub ZG 2022 (17)

U spektru vrlo čistih aroma uočljiv je diskretan uticaj drveta na bazno vino, što uz zavidnu strukturu dodatno naglašava ozbiljnost i karakter. Visoka svežina i gusta ali sitna perla drže ga u sjajnom balansu. Uzme li se u obzir da je to tek prvi ovakav pokušaj ove vinarije, lestvica je u startu podignuta vrlo visoko. S nestrpljenjem očekujemo sledeću Dinu!

Drugo penušavo vino bio je Memento 2016, odličan primer valjevske vinarije Pusula. Napravljen od crnog pinoa bez imalo kompromisa, vrlo kompleksan i zahtevan, namenjen samo istančanim nepcima vinoljubaca koji mogu u potpunosti da razumu ovakvo vino. Pogled na duboku crveno-roza boju sa vidljivom patinom sugeriše da se radi o iskusnom vinu.

Srpska vina Vinski klub ZG 2022 (35)

Uz zrelo grožđe u berbi i visoku ekstraktnost, dugo odležavanje na kvascima rezultiralo je moćnim telom i vrlo slojevitom aromatikom naglašenog intenziteta. Dominiraju sekundarne arome, u prvom redu fine pekarske note prožete jako zrelim crvenim voćem ponajprije jagoda, malina, brusnica, dok se iz drugog reda javljaju sekundarne začinsko-herbalne note i miris najfinijeg duvana. Respektabilna svežina dobro nosi ovo vino koje zaslužuje veliku pažnju.

Srpska vina Vinski klub ZG 2022 (43)

Nakon penušavaca na red su stigla mirna bela vina, a tu je veliko iznenađenje bila Severna Morava 2020 Deurić. Ova fruškogorska vinarija nije nepoznata u Zagrebu, ali je zato sorta Morava pravo otkriće. Vino je veoma bogatog i intenzivnog mirisa (da je izraženiji bio bi prenaglašen), arome su voćno-cvetnog karaktera, a prve mirisne asocijacije su breskva, zrela kruška i dinja uz belo livadsko cveće i decentno fini hrast.

Nenametljivo ali vrlo izražajno vino koje se ukusom nepogrešivo nadovezuje na mirise. Sa 13.5% alkohola i srednjim telom lako se nose čvrstoća pristigla od dvodnevne maceracije i izražena mineralna svežina. Vino koje je na sve nas ostavilo izuzetno upečatljiv utisak!

Srpska vina Vinski klub ZG 2022 (52)

Valerius 2018 Imperator, kao što to često biva sa rajnskim rizlingom, bilo je prvo vino koje je, uslovno rečeno, podelilo impresije. Ali ako se držimo one stare da se za dobrim konjem diže prašina, onda je autor ovog vina svakako uspeo. Vino s organskim predznakom koje nastupa izravno bez imalo zadrške pa ko voli nek izvoli! Mirisno vrlo slojevito, na početku se javlja livadsko belo cveće, zatim med od kestena, dok se u finalu probijaju poznate rizlinške petrolejske note.

Zanimljive kompozicije, na nepcu se ponaša dominantno i pomalo nametljivo, puno je ugodne slasti ali dojam je da u sastavu kiselina dominira jabučna pa ostavlja osećaj gorčine na gornjem nepcu. Voleo bih ovo vino da probam za godinu do dve jer ostavlja utisak vrlo kvalitetnog ali nedovoljno spremnog vina da iskaže nesumnjivi potencijal.

Srpska vina Vinski klub ZG 2022 (56)

Icon Campana Albus 2020 Vinarije Zvonko Bogdan izuzetno je intrigantno vino bez imalo prostora za ravnodušnost. Jedno od onih posebno „nasađenih“ koje publika ili voli ili ne voli. Naravno da mu mi nismo pristupili tako površno jer doista zaslužuje iznimnu pažnju da bi ga se u potpunosti razumelo.

Stilski gotovo unikatan ali zanimljiv pristup sovinjonu, nešto između danas najpopularnijeg novozelandskog stila i stare francuske škole školovan je u barique bačvicama s ozbiljnim uticajem drveta, ali i dalje veoma prepoznatljiv i prožet svim sortnim karakteristikama. Izrazito kompleksnih i slojevitih aroma, zelenog začinskog bilja, koprive, lista paradajza pomešanih sa voćnim mirisima grejpa, breskve, manga ali i orašasto-pekarskih nota. Dugotrajnog je ukusa i značajne strukture prožet izraženom mineralnom svežinom. Ostavlja utisak da je vreme na njegovoj strani.

Srpska vina Vinski klub ZG 2022 (58)

Ergo rose 2019 šumadijske vinarije Temet nas je odvojio od belih vina i pokazao dosta posebnosti kada su roze vina u pitanju. Vrlo „tanka“ roza boja ne sugeriše moć i ozbiljnost prisutnu u ovom vinu. Vrlo izražajan i sugestivan roze, što ne čudi ako se zna da su u njemu sorte kaberne sovinjon, širaz i prokupac, što mu daje intenzitet i širinu aromatskog spektra, dok mu dubinu daje najfiniji hrast u kojem je odležavao.

Na ukusu je fino, mekano i masno, kao da je odrađena malolaktička fermentacija, ali sa još uvek dovoljno svežine. Ostavlja utisak kada bi ga pili zatvorenih očiju ili iz neprozirne čaše da bi prve asocijacije bile da se radi o moćnom belom vinu. Svakako jako zanimljiv roze.

Srpska vina Vinski klub ZG 2022 (61)

Trivanovićev sremski LEX Rose 2020 napravljen od sorte širaz čist je i precizan bez uticaja drveta. Iznimno blede losos boje oku deluje primamljivo i elegantno. Upravo kako i dolikuje roze vinima izraženog voćno-cvetnog mirisa, već se na nosu oseća fina kiselina koja ga prožima.

Na nepcu prijatno, sveže, nenametljivo ali dovoljno argumentovano da potstakne na razmišljanje i da vas odvede ka sliedećem gutljaju. Lako se pije, a dugo pamti! Pravi primer modernog, jednostavnog rozea za letnje dane kakvih nažalost ima malo na tržištu, barem u Hrvatskoj. Na ovom se vinu najbolje ocrtava poznata fraza „manje je više“!

Srpska vina Vinski klub ZG 2022 (69)

Tamjanika 2019 Mladena Vujića uvela nas je u začarani svet jantarnih vina gde ne postoje pravila ni standardi, nego je improvizacija i kreatorska inspiracija glavna nit vodilja vinara. Kod ovakvih tipova vina nemam nikakva očekivanja u stilskoj interpretaciji, ali ono na šta sam izuzetno osetljiv su preciznost i čistoća mirisa, jer često prisutne hlapljive kiseline, kao i grubi, zeleni tanini nikada ne mogu postati prijatni. Danas se previše vinara upušta u takve vinifikacije bez dovoljno znanja i uslova za proizvodnju amber vina, a onda to posledično donosi totalnu pomutnju na ionako nedefinisanom tržištu takvih vina.

Tamjanika koju smo mi probali pravi je primer dobrog macerata napravljenog sa puno osećaja za finesu. Na nosu potpuno precizno, ispočetka izlaze arancini, korica naranče, nar, dok se kasnije javljaju arome jafa keksa, belog čaja i crvene ruže. Na ukusu prijatno i meko, dok se sa značajnih 14.6% alkohola lako nose izražene, ali prijatne kiseline. Dugotrajnog ukusa i vrlo pamtljivo, vino koje može mnogima pokazati smer kojim bi trebalo ići kada su u pitanju macerirana vina.

Srpska vina Vinski klub ZG 2022 (74)

BeliM 2017 Probus Vineyards sa Fruške gore je potpuno drugačiji tip macerata, ne samo po sastavu (rajnski rizling i traminac) nego i po filozofiji i pristupu vinara. Vrlo kompleksno i zahtevno vino, finih i slojevitih mednih i likerskih aroma. U ustima bogato i puno, u gutljaju slasno i vrlo podatno zbog odrađene malolaktike. Školovano je u bačvama od ruma i viskija (što priznajem nisam u potpunosti razumeo) odakle crpi dodatnu snagu i posebnost.

Ovo vino je izazvalo malo dužu raspravu jer je zajednički stav bio da je nesumnjivog kvaliteta, ali podeljena su bila mišljenja o tome da li je trebalo koristiti bačve od moćnih destilata i time povećavati moć ili ići na iskreniju varijantu i potpunu ekspresiju dve velike sorte od kojih je vino satkano. Nismo se uspeli dogovoriti, ali smo srećni što smo imali priliku probati ovo doista posebno vino.

Srpska vina Vinski klub ZG 2022 (83)

Na red su došla i crvena vina, a tu seriju „crnjaka“ na najbolji mogući način otvorila je organska Kadarka 2017 Sagmeister. Ovo vino za najviše domete izazvalo je uzdahe i opšte oduševljenje prisutnih. Providno granitne boje na oko deluje iskusno, a već prve mirisne senzacije najavljuju veliko vino. Fantastično posložena bogata aromatska lepeza otkriva pregršt zrelog crvenog voća i diskretnih herbalnih mirisa ogrnutih plaštom najfinijih likerskih nota.

Na nepcu fino, u gutljaju meko, dugotrajno i pamtljivo. Srednjeg prema jačem telu demonstrira moć ali i eleganciju, baš poput najboljih burgundskih crnih pinoa. Mineralnost i svežina uz sjajno integrisane alkohole i ukupni ekstrakt argumenti su koji opravdavaju moja očekivanja da ćemo i u budućnosti ovo vino piti kao arhivske primerke koji ukazuju na raskoš i potencijal sorte za odležavanje.

Srpska vina Vinski klub ZG 2022 (95)

Nakon kadarke u čaše smo dobili prokupac Gaga 2017 Ivanović koji je dokazao sav potencijal sorte i srušio kod mnogih prisutne predrasude o prokupcu kao limitiranom, tankom vinu. Nakon 4,5 godine vino ima ljubičaste rubove vidljive već površnim pogledom sa vrha čaše i posve izravno sugeriše svežinu.

Vinograd star 85 godina ishodište je ovog velikog vina, a bačve od 500 litara od srpskog hrasta školovale su ga na putu do trona kada je prokupac u pitanju. U mirisu se otvara polako, ispočetka voćno, kasnije kafa, kakao i decentno fini hrast. Na ukusu izrazito fino, toplo i meko sa fantastičnom svežinom koja drži savršenu ravnotežu vina. Jedno od onih vina koje nije potrebno suviše „secirati“ jer fantastično deluje kao kompaktna, neraskidiva celina.

Srpska vina Vinski klub ZG 2022 (100)

Na kraju nas je sačekao sadržajni Šumadinac Rodoslov Grand Reserve 2016 Aleksandrović. Pogled na boju ovog vina ukazuje na veliku ozbiljnost, što je neko za stolom prokomentirao da je ovo najdublja i najtamnija boja vina koju je ikada video. Poput najfinijih vina Bordoa otvara se polako ali sigurno i odmah zauzima gard moćnog „crnjaka“. Aromatski raskošan, slojevit i pravilno usmeren. Deluje aristokratski i bezdimenzionalno. Školovan u najfinijem hrastu, već sada dovoljno mekan, brojnih ali zrelih i uglađenih tanina koji mu daju potrebnu dubinu, dok mu visoki ekstrakt nosi punoću i zavidnu strukturu. Bezvremensko vino čiji najbolji dani tek dolaze. Bilo bi mi veliko zadovoljstvo promatrati njegov razvoj i probati ga u nekoj sledećoj razvojnoj fazi.

Puni dojmova nastavili smo neobavezno druženje razgovarajući o posluženim vinima, ali i o trenutnom stanju i izazovima pred kojima se nalazi srpsko vinarstvo. Zajednički je zaključak da su srpski vinari na dobrom putu, vidi se težnja ka proizvodnji prirodnih vina (gotovo pola od svih predstavljenih su organska!), te izrazita pažnja ka unapređenju vina od autohtonih i internacionalnih sorti. Prostora za napredovanje je još puno, pogotovo u proizvodnji rozea i belih maceriranih vina (oranž), ali po svemu prikazanom Srbija ima lepu vinsku budućnost i argumente da već sada stane rame uz rame s najboljima u regionu.

Srpska vina Vinski klub ZG 2022 90

Izdvojio bih ovde i par pojedinačnih zapažanja. Tako je kolega Predrag Čavić naveo da je „degustacija pokazala kako vina iz Srbije imaju ogroman potencijal da postanu relevantna ne samo u regiji nego i šire, posebno ona rađena od autohtonih sorti“, dok je Darko Lugarić sumirao svoje utiske rečima: „Poznato je u Hrvatskoj da Srbija proizvodi pojedina izvrsna vina, da jako dobre rezultate pokazuje s internacionalnim sortama, ali prava iznenađenja za mene su da Deurić radi tako dobro vino od nama nepoznate sorte Morava, da je Kadarka 2017 Sagmaister izvanredno, slasno i sveže vino od ovde nedovoljno poznate sorte, da je Gaga 2017 Ivanović jedan od najboljih prokupaca koje sam ikada probao, te da se penušavca od graševina Dina ne bi posramili ni najugledniji hrvatski proizvođači!“

Na samom kraju ovog nezaboravnog druženja u već potpuno opuštenoj atmosferi stigao je poziv da se hrvatska vinska reprezentacija predstavi u Beogradu, što sam sa zadovoljstvom prihvatio. Iako bez prethodnog selektorskog iskustva uz pomoć kolega odgovorićemo izazovu i sa zadovoljstvom uskoro doći na tu utakmicu u gostima i predstaviti se pred renomiranim srpskim ekspertima. Nema razloga da to ne postane od sada i tradicija.  |

Foto: Ivana Čutura 
nazad na vrh

Srodni tekstovi