Grand Tasting 2022: Vinska čarolija na delu

Grand Tasting 2022: Vinska čarolija na delu

Posle dve godine čekanja uzrokovanih pandemijom u Beogradu je 26. marta ponovo u hotelu Metropol Palace održan skup najboljih vina iz najeminentnijih vinarija regiona pod nazivom Grand Tasting.

Za razliku od prethodnog ovakvog skupa održanog 2019. godine, ovogodišnje izdanje Grand Tastinga napravilo je ozbiljan iskorak u pravcu predstavljanja više berbi nekih od najpoznatijih vina u ovom delu sveta, te u nastojanju da pred publiku doista iznese brojna vina kojih praktično nigde više nema osim u arhivama vinarija!

Grand Tasting 2022 70

- Ovo je vinska manifestacija na najvišem nivou i zato sam ovde već drugi put - kaže Darel Džozef (Darrel Joseph), vinski sudija koji od ove godine predsedava sudijskim panelom zaduženim za ocenjivanje vina iz severne, centralne i istočne Evrope na Decanteru. -  Jedinstvena prilika da se na jednom mestu probaju mnoga od najboljih vina iz ovog dela Evrope. A kvalitet je iznenađujuće visok čak i za mene koji sam dosta dobro upoznat s vinima iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Makedonije... Toliko je prijatnih iznenađenja da će mi trebati dani da sredim utiske. Pravo otkriće su mi vaše sorte morava i probus, prokupac je sve uzbudljiviji, očigledno se dosta radi i na podizanju kvaliteta dogomaceriranih belih vina.

Grand Tasting 2022 375

Ovogodišnji Grand Tasting odigrao se u dve jasno izdiferencirane celine - prvih četiri-pet sati tokom kojih su apsolutne zvezde bili brojni najistaknutiji vinari iz regiona i njihova jedinstvena vina, te onaj pred zatvaranje kada su gosti užurbano poslednjih par sati grabili priliku da probaju što više toga iz prebogate kolekcije vrhunskih vina, kada se mobilni telefoni prebacuju isključivo na selfi režim slikanja i ispituju poslednje kapi čak i sa dna odavno ispražnjenih boca.

Jednostavno nije moguće na jednoj ovakvoj manifestaciji gde bukvalno svako vino nosi pečat originalnosti istaći bilo šta posebno a ne zameriti se ukusu mnogih koji su svoje favorite pronašli na susednom štandu. Ili pak istom koji je baš vas privukao, samo je u pitanju neka druga berba iz vertikala koje su izazivale posebno interesovanje minicioznih poznavalaca vina. Pritom, u fokusu nisu bile samo 30 izabranih vinarija glavnog programa, već i njih desetak koje su za ovu priliku dobile status specijalnih gostiju.

Ali, od nekuda valja početi...

Grand Tasting 2022 124

Penušavo vino dobrodošlice Brut Estate Selection 2000 slovenačke vinarije Puklavec Family, koje se na ulazu nudilo svakom posetiocu, otvorilo je širom vrata u svojevrsnu vinsku zemlju čuda nazvanu Grand Tasting.

Već letimični pogeld na prisutne vinarije u ogromnoj sali s kristalnom rasvetom na stropu daje do znanja da se ne nalazite na običnoj vinskoj manifestaciji. Sasvim prikladno, među izlagačima vinarija Istenič, jedna od najuglednijih vinskih kuća u svetu za proizvodnju penušavih vina tradicionalnom metodom i prva privatna vinarija u Jugoslaviji osnovana 1968. godine. Uz svoja vina Miha Istenič lično, čovek koji je malu porodičnu proizvodnju nasledio od oca Janeza i uzdigao vina do svetskih visina: Prestige 2013, Rare 2018, No 1 NV... Svako vino raskošni vatromet aroma i senzacija i na vinskim kartama brojnih restorana sveta!

Grand Tasting 2022 27

Odmah shvatate da ništa tu nije obično, ponajmanje vina.

Vinarija Aleksandrović po prvi put negde iznosi sve berbe njihovog najcenjenijeg vina Rodoslov Grand Reserve, počev od prvog iz 2006. godine do najnovijeg iz 2016. Tu su i kaberne sovinjon Vožd, Prokupac, Trijumf Gold...

Nedaleko Podrum Radovanović iz Krnjeva nudi Cabernet Sauvignon Reserva 2017 u magnum boci, ali i premijerno Cabernet Sauvignon Grand Reserva 2017 koji još nije na tržištu!

Grand Tasting 2022 359

Ozbiljne „vertikale“ svojih etiketa Zlatna Vukoje selekcija bijela (2011, 2013 i 2016) i Zlatna Vukoje selekcija crvena (2008, 2011 i 2013) doneo je i Radovan Vukoje iz trebinjske vinarije Podrumi Vukoje 1982, mada su podjednako interesovanje izazvali i njegova slavna žilavka Carsko vino 2016, fantastični Vranac Rezerva 2015 i pravi mali kuriozitet Burgundac bijeli 2016, belo vino od crvene sorte pino noar.

- Vukojev blanc de noire Burgundac bijeli 2016 me je u najmanju ruku oduševio, ali to je samo jedno od nekoliko desetina vina s ove manifestacije o kojima bih mogao da pričam satima. Ovde sam prvi put i bez preterivanja tvrdim da ovakav skup vrhunskih vina i vinara u regionu ne postoji - već posle prvih par sati izdvaja Tomo Jakopović, poznati somelijer iz Hrvatske!

Grand Tasting 2022 284

Za one koji su došli da sagledaju razvoj pojedinih vina kroz vreme prava poslastica bila je i „vertikala“ četiri berbe s Decantera platinastog šardonea Omnibus Lector vinarije Erdevik.

I nadaleko poznata vinarija Kozlović iz Istre donela je četiri berbe svoje najcenjenije malvazije Santa Lucia, iz 2006, 2008, 2011. i 2016. godine, a tu je i vinarija Matošević s crvenim i belim kupažama etikete Grimalda koje danas predstavljaju svojevrsnu vinsku ikonu Istre.

Grand Tasting 2022 18

A šta reči o nizu nekoliko berbi svetski priznatih Tikvešovih vrhunskih vina Bela Voda crveno i Barovo crveno, gde su uz njih stajale još i tri berbe fantastičnog Grand Cuvee iz njihovog boutigue ogranka Domain Lepovo, te Terrasse a L’Ombre iz berbi 2018 i 2019 iz Tikvešove francuske vinarije Chateau De Gourdon koje je nedavno osvojilo dvostruko zlato na Balkan International Wine Competition i  Mundus Vini (berba 2018).

Još jedan vinski gigant, Plantaže iz Podgorice donele su takođe sve samu „tešku vinsku artiljeriju“ predvođenu etiketama iz edicije Stari Podrum, te moćnom kupažom vranca i peti verdoa Cuvee Terroir 2018.

Grand Tasting 2022 317

Jedan od najvećih kurioziteta Grand Tastinga 2022 bio je arhivski plavac Reuben’s Private Reserve 2009 vinarije Korta Katarina s Pelješca, napravljen u svega 486 boca, a čije su poslednje flaše otvorene upravo ovom prilikom!

I poslednje boce svojevremeno najskupljeg belog vina Srbije Louis Gedoyn 2007 valjevske vinarije Milijan Jelić valjevske vinarije Milijan Jelić mogle su da se probaju samo ove godine na Grand Tastingu, a pored ovog vinskog dijamanta stajalo je još nekoliko izuzetnih vina koja su ispisala najblistavije stranice srpskog vinarstva ovog veka: Millennium, Kameničanka, Morava... Ova posledeja etiketa mogla je da se proba čak iz berbe 2007, koja je svedok praktično samog početka nastanka ove danas ugledne vinarije.

Grand Tasting 2022 237

Kada smo kod „dubokih“ arhiva, slovenačka vinarija Puklavec Family ostavila je apsolutno sve bez daha vinima Furmint 1974 i Pinot Blanc 1971. Priča za sebe je legendarni Ivo Enjingi koji je u Beograd doneo organske graševine iz 1994, 1997. i 2002. godine, zatim nekoliko berbi čuvenog vina Venje, uključujući i berbu 2006 za koju tvrdi da je njegovo najbolje vino koje je ikada napravio, Traminac mirisavi 2009, Rajnski Rizling 2012...

- Ovo je jedini vinski festival gde sada već po drugi put lično dolazim - kaže Enjingi koji je prošle godine proslavio 81. rođendan i koji je s velikom radoznalošću obilazio štandove i probao mnoga vina, deleći usput savete mlađim kolegama.

Grand Tasting 2022 432

Duboko u trezore župskog vinskog blaga zaronila je i vinarija Vino Budimir obradovavši sve prisutne arhivskim berbama prokupca i tamjanike u vinima Sub Rosa, Prokupac boje lila i Margus Margi. To je nešto što se retko viđa na jednom mestu.

Isto se može reči i za vinariju Degrassi koja je donela po nekoliko berbi svojih najboljih vina s etiketama Terre Bianche, autentična istarska vinska rapsodija koja vas odvodi do neslućenih visina. Oduševljava malvazija čijih se 50% fermentiše na batonažu u drvenom sudu godinu dana nakon čega se spaja s onom iz tanka, odležava pola godine u bačvama od 2.500 hiljade litara, pa još šest meseci u tanku i potom šest u boci. Jednostavno zar ne? Probamo i njihove penušavce gde veretikalu čine dva vina, berbe 2008 i 2018. Ovaj je novi izvrstan, ali je onaj 14 godina star sada kao mleko, lek za dušu!

Grand Tasting 2022 68

- Za dva meseca na tržište puštamo sortni peti verdo, biće to pravi raritet na sceni - s ponosom najavljuje Alen Matelić, glavni enolog vinarije koji je u Beograd došao zajedno s vlasnikom Morenom Degrasijem.

Istra sigurno ne bi bila to što jeste da nije bilo Đorđa Klaja (Giorgio Clai), koji je danas jedan od najcenjenijih vinara u regionu i koji je posle mnogo decenija ponovo lično u Beogradu da sa svojim glavnim saradnikom predstavi svoje vinske ikone, kupaže Ottocento bijeli i Ottocento crni, te malvaziju Sv. Jakov, sva tri vina iz berbi 2018. Ne bez razloga, ima onih koji tvrde da su to vina za sva vremena! A tu je i njegov Pjenušac Brut Nature 2018 da dodatno razgali strasti.

Grand Tasting 2022 229

Iz Istre je došlo i najbolje hrvatsko crveno vino poslednjih godina, barem tako kažu mnoge stručne ankete, teran Santa Elisabetta 2017 vinarije Benvenuti, koja je očarala i zrelim malvazijama Anno Domini.

- Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo probranoj beogradskoj publici predstavili sve ono što imamo najbolje u podrumu - izjavila su braća Albert i Nikola Benvenuti čija se vinarija danas nalazi u vrhu najboljih u Hrvatskoj i regionu.

Grand Tasting 2022 254

Naravno, ovakav elitni vinski skup ne može da prođe bez legendarnih vinara iz Goriških Brda, Aleša Kristančiča iz vinarije Movia i njegovog komšije Marijana Simčiča koji su uz neka od najboljih vina regiona kao što su Veliko Belo Movia i Veliko Rdeče Movia, te Merlot Opoka Simčič i Pinot Noir Opoka Simčič, doneli i neku posebnu pozitivnu energiju koja je neprestano privlačila mnoštvo ljudi oko njihovih štandova.

Isto je važilo i za štand slavne makedonske vinarije Chateau Kamnik ispred kojeg je vlasnik Iki Malinkovski objašnjavao radoznalim vinoljupcima tajne moćnih crvenih vina iz linija Ten Barrels, Single Vineyard i Signature, gotovo sva desetak i više godina stara!

Grand Tasting 2022 15

Izuzetno cenjena vinarija Bibich is Skradina kod Zadra, inače prava riznica malo poznatih lokalnih sorti, donela je uz čuveno vino Bas de Bas iz berbe 2017 i prave regionalne dragulje Babić 2017 i Debit 2021. Ovo poslednje, mlado i veoma sveže, lagano ali specifično citrusno vino od sorte debit kao da je saželo suštinu modernog belog dalmatinskog vina, ukazujući na sve veći značaj lokalnih sorti u regionu.

- Grand Tasting je posebno mesto, jedno od svega nekoliko u svetu gde želim lično da budem. Međutim, neshvatljivo mi je da među ovoliko legendarnih vinara, među kojima su i jedan Enjingi, Klaj, Simčič, Kristančič, Jakončič, Vukoje, Rožanić, Degasi, Istenič i šta ti znam ko sve još, srpskih vinara gotovo da nema. To ne razumem, ako su mnogi od nas mogli da odvoje po nekoliko dana i pređu hiljadu kilometara da budu ovde, gde su oni? Vidim samo mog druga Mišu Cilića, Maurer je tu, Bikicki, možda još neko, ali zašto nisu sa svojim vinima došli i Aleksandrović, Radovanović, Kovačević... To je suština, jer ovakav skup vinara iz regiona ne postoji ni na jednoj drugoj vinskoj manifestaciji - naglasio je Alen Bibić uz priznanje organizatorima što su na manifestaciji okupili tako impozantan skup vinara iz regiona.

Odgovor na ovo pitanje nisu imali ni organizatori osim da su svim učesnicima Grand Tastinga naglasili da se očekuje da baš oni predstave svoja najbolja vina. Nije svejedno!

Ali, koga nema bez njega se može.

Grand Tasting 2022 45

Među onima koje publika dugo nije mogla lično da pozdravi u Beogradu ili su pak prvi put ovde bili su i harizmatični Miha Batič iz Vipave u Sloveniji, čija su vina danas među najcenjenijima u svetu iz ovog dela Evrope, a koji je privukao izuzetno veliku pažnju svojim biodinamičkim vinima među kojima je možda i najveća vedeta etiketa Angel White. Naravno, bilo je tu na štandu još svakojakih vinskih čuda iz ovog podruma, među kojima i ne mali kuriozitet roze od kabernea iz berbe 2007 u odličnoj kondiciji i krajnje neobičnoj boci! Pažnju privlači i kupaža Marlon Batič, zavodljivo, elegantno, sveže, neobičnih aroma, nefiltrirano oranž vino dobijeno od pet sorti.

- Ako bih vam rekao od kojih morao bih da vas ubijem - smeje se Miha! - Cela je naša kuća biodinamički sertifikovana, svih 45 hektara na kojima eksperimentišemo, radimo sa raznim sortama, a ovo vino je ono što se zove field blend, kupaža nastala u samom vinogradu.

Ogledni primer kako vino nastaje u - vinogradu!

Grand Tasting 2022 67

Za mnoge jedan od favorita kada su se prvi utisci po završetku sumirali bila su vina vinarije Jakončič, posebno merlo s malo kaberne sovinjona Carolina Select 2013, na kojeg je vlasnik vinarije Aljoša Jakončič izuzetno ponosan. Odmah uz njega podjednako čuvene etikete Carolina White 2018, kupaža šardonea, rebule i sovinjona, te Carolina Noir 2017 od pino noara. Sve do jednog vina koja se dugo pamte!

Grand Tasting 2022 79

Izuzetnu pažnju zaslužio je još jedan slovenački vinar, Jožef Prus iz Krmačine kraj Metlike. Vinarija je na mnogim ocenjivanjima u inostranstvu osvojila sve što se može osvojiti, a njegov oranž Kraljevina koji dve godine macerira osvaja bez ostataka. I dok smo ubeđeni da bi skromnost i vrline ovog vinara mogli pomeriti Zemlju kada bi stali na jedan kraj vage a planeta na drugi, Jožef nas pored vina Pinot sivi 2018 i Muškat žuti 2012 nudi crvenim novitetom Rdeči Trio od sorti frankovka, senlorenka i game.

- Senloren je rana sorta koja se bere odmah posle portugizera ali nikad nije bila dovoljno značajna za sortno vino kog jedino ima u Burgenlandu u Austriji. Nama je ipak najvažniji muškat žuti kojeg imamo 10.000 čokota i od koga pravimo sve moguće stilove vina, od penušavih, preko suvog vrhunskog, poluslatkog, kasne berbe, izbornih bobica, ledenog vino, sušenog grožđa, oranža...

Njegov muškat je možda ostavio i najzanimljiviji utisak među slatkim vinima, a za vinskog pisca i sudiju Tomislava Ivanovića čitav Prusov vinski program jedno je od najprijatnijih iznenađenja Grand Tastinga!

Grand Tasting 2022 233

Među vinima koja se teško zaboravljaju našao se i Ocu 2015 Boškinac, ekskluzivne vinarije s ostrva Pag, dugomacerirano belo vino od lokalne sorte gegić, pravo otkriće za sve ovdašnje ljubitelje oranž vina. Inače, iz ove vinarije koju je u Beogradu predstavio vlasnik Boris Šuljić moglo je da se proba i nekoliko izuzetnih berbi njihovog najpoznatijeg vina Boškinac Cuvee, blenda kaberne sovinjona i merloa koji se inače toči uglavnom samo u najekskluzivnijim restoranima sveta.

Novitet je i vinarija Sirk iz Goriških Brda, a njen vlasnik i vinar Valter Sirk širio je talase radosti i uzbuđenja ozbiljnim vinima od šardonea i belog pinoa pod etiketama Contea Chardonnay 2012 i Contea Pinot Blanc 2012. Reklo bi se pravi mali dragulj iz najpoznatije slovenačke vinske regije!

Grand Tasting 2022 38

Vinarija Nuić iz Hercegovine već ima ugled u regionu s vinima od sorti trnjak i žilavka, a beogradska publika bila je privilegovana da ih proba iz tri različite berbe, svaka autentični otisak vrelog hercegovačkog teroara. Vinarija koja zaslužuje svaku pažnju i o kojoj će u Srbiji tek da se priča!

To je u najkraćem bio zaključak i nakon degustacije vina vinarije Jungić iz okoline Banja Luke, jedne od malobrojnih u BiH, gde su glavnu reč imale crvena kupaža Šikara (kaberne sovinjon, merlo i frankovka), Cabernet Sauvignon Premium iz berbi 2009, 2012 i 2015, te Vranac Premium iz istih tih berbi.

- Kaberne je iz vinograda koji smo posadili 2005. godine, dok je vranac u to vreme bio iz otkupa, iz trebinjske regije, jer svoj još nismo imali. Ali vinska kultura u BiH je u to vreme bila niska i jednostavno ste morali imati vranac i šardone - objašnjava Željko Jungić vlasnik vinarije koja upravo ovih dana stupa na srpsko tržište.

Grand Tasting 2022 75

Premijeru na Grand Tastingu imala je i crnogorska vinarija Knežević koja je između ostalog predstavila i dva šardonea, kupažu vranca i kabernea iz berbe 2018 i Vranac 2015 u magnumu odležao 18 meseci u bariku. Posebno uzbuđenje izazvao je još mutan u boci nefiltrirani pino blan 2021 izuzetne aromatike.

- Imamo dva barika ovog vina fermentisanog u drvetu, ali moramo još dosta da poradimo na njemu pre nego ga pustimo na tržište krajem proleća - kaže Vladimir Bulatović, izvršni direktor vinarije.

Grand Tasting 2022 364

Potpuno novom koloritnom linijom etiketa vina Roxanich živim kiselinama u oranžu izaziva uzbuđenje, baš kao i superistrijanci ove po mnogo čemu izuzetne vinarije koju je posle puno godina lično predstavljao vlasnik Mladen Rožanić. To u svakom slučaju nisu vina za konformiste, a njihove dugo macerirane strukturne malvazije uzdižu ovu sortu na novi nivo. Pritom, šta tek reći za vino Zara Roxanich u kojem se prepliću sovinjon, pino blan, pino griđo, vermentino, glera, friulano i graševina. Svu tu neobičnost i raskalašnost zamisli vinara treba istinski doživeti!

Grand Tasting 2022 411

Od domaćih favorita na Grand Tastingu, vinarija Temet izdvojila je za ovu priliku sva tri vina iz linije Ergo, s tim da je Ergo crveno mogao da se proba iz velikih boca i berbi 2015, 2016 i 2017, Vinarija Zvonko Bogdan donela je svoju najskuplju liniju Campana pa i sovinjon Campana Albus 2020, najbolje belo vino Srbije za prošlu godinu, ali i nekoliko berbi proslavljenog Cuvee No1, koji poslednjih godina redovno osvaja zlatne medalje na Decanteru, dok je vinarija Cilić kao glavni adut iznela pino noar NoNo iz dve berbe (2017 i 2019), te Onyx belo 2020 i dve poslednje berbe etikete Morava.

Grand Tasting 2022 430

Tu su naravno i dve možda danas najoriginalnije srpske vinarije Maurer i Bikicki, obe sledbenici proizvodnje vina s minimumom intervencije, a koje su sve vreme bile u centru pažnje brojnih inostranih posetilaca Grand Tastinga, posebno vinskih stručnjaka iz Hrvatske kojih je ove godine bilo nekoliko desetina, ali i slovenačkih vinara koji su već odavno na tom (vinskom) putu.

Odmah do njih najveće vinsko otkriće prošle godine u Srbiji vinarija Probus Vineyards iz okoline Sremske Mitrovice, čiji je vino BeliM 2017 ponelo naziv najboljeg oranž vina Srbije za 2021 godinu, a koje s ponosom toče vlasnik vinarije Milorad Milošević i njegova ćerka Maja.

Jedna od najperspektivnijih novih vinarija u Srbiji, Deurić s Fruške gore već sada je pravi ambasador vina od novostvorenih domaćih sorti probus i morava, a uz izuzetni pino noar iz 2016. godine ispod etikete Princeps, posebnu pažnju zaslužuju kupaže Axiom beli i Axiom crveni, vina kakvih nema mnogo u Srbiji, te premijerno predstavljeni dugomacerirani Chardonnay 2018 prelepe boje i sočnih kiselina.

Grand Tasting 2022 396

Štand nadaleko poznate vinarije Kovačević iz Iriga nudio je elegantne ali i krajnje strukturne sovinjone i šardone iz S Edicije u magnum pakovanjima, Pinot Noir 2016 R Edicija, Riesling R Amfora 2016, ali i malu „vertikalu“ njihove poznate kupaže Aurelius S Edicija koja je obuhvatila berbe 2012, 2017 i 2019.

Recimo još i to da je bilo posebno zadovoljstvo upoznati vina turske vinarije Chamlija, kao i njenog vlasnika Mustafu Čamlidžu, koji je kao specijalni gost festivala između ostalog doneo u Beograd i kaberne Django 2016 za koji kažu da je s cenom od oko 200 evra po boci najskuplje tursko vino ikada!

Ali, sada bi doista trebalo negde staviti i tačku na ovo nesvakidašnje vinsko iskustvo. Jer, ako nešto sa sigurnošću možete da konstatujete na kraju jeste da se i posle čitavog dana osećate kako je uprkos tome što ste probali bezbroj vanserijskih vina ostalo isto toliko koja će morati da sačekaju novu priliku!

Grand Tasting 2022 1

Po svoj prilici da će to biti tek dogodine na Grand Tastingu 2023!

Foto: Ivana Čutura 
nazad na vrh

Srodni tekstovi