Svečano otvaranje amfora u Podrumu Malča

Čast je točiti prvi krčag vina iz amfore: Natalija Jović Čast je točiti prvi krčag vina iz amfore: Natalija Jović

Nesvakidašnji događaj otvaranja amfora u Podrumu Malča kraj Niša okupio je prijatelje vinarije i medije na degustaciji vina proizvedenog tehnologijom starom 7.000 godina. Tom prilikom predstavljena je i vodeća linija vina Anonymous koja upravo kreće u prodaju.

Osam ukopanih amfora, četiri sa belim i isto toliko sa crvenim vinom, svaka zapremine oko 2.000 litara, nemo je čekalo da se završi pozdravna reč Bore Jovića, vlasnika Podruma Malča, pa da ruke podrumara pred okupljenima otpečate staklene poklopce osigurane staklarskim gitom.

Malca anonimus 01 02
Anonymous više nije anoniman: linija novih vina Podruma Malča

Ali bila je ovo i promocija potpuno nove vinske istorije ove jedinstvene vinarije predstavljanjem nove linije vina Anonymous u kojoj će se po prvi put naći jedinstveno belo vino od crne tamjanike, uz roze i crveno. Time se ova autohtona sorta bukvalno vraća u širi fokus ljubitelja vina da zauzme mesto koje je nekada imala u srpskoj vinskoj kulturi.

-Tokom dve decenije rada bilo je puno važnih događaja u ovoj vinariji, – pozdravio je prisutne Bora Jović - ali trenutak otvaranja amfora uvek je bio najsvečaniji. Momenat kad im se obraćamo, analiziramo rizik da vidimo šta smo dobili, a šta nismo. Ranije smo to činili u tišini, no posle desetak godina intenzivnih aktivnosti unapređivanja stanja u vinogradu i podrumu ocenili smo da vina potpuno zaslužuju da se javnosti obratimo na ovakav način.
Niš je bio veliko vinogorje pre nego je 90-ih godina pa i narednih deceniju ili dve sve stalo, a Podrum Malča je jedina vinarija u okruženju koja je preživela čitavo stoleće. Stoga, moj je osećaj da upravo u ovom trenutku ona mora dodatno da izraste i vrati staru slavu vinarstva i vinogradarstva u Niš.

Malca otvaranje amfora 04 02
Bora Jović, čuvar tradicije i vizionar koji je prvi u Srbiji nabavio velike amfore

Okupljeni, predvođeni Radomirom Veličkovićem, velikim majstorom dva vinska viteška reda u njegovoj specifičnoj odori, te vlasnicima vinarije Borom i Jelenom, imali su priliku da pre otvaranja amfora pogledaju kratak film o nastanku amfora kao tradicionalnih vinskih sudova nakon čega je tehnolog vinarije Milan Aleksić označio da je došao svečani trenutak. Kamenje sa poklopca je uklonjeno, poklopac odignut, staklo skinuto. Kljuk (ostatci grožđa i taloga) se istaložio, na površini pliva po koje zrno...

-Proizvodnja vina u amforama je veliki izazov i problematična je za vinara jer amfora ima veliki otvor i teško je sprečiti oksidaciju vina. Baš zbog toga se one ne otvaraju često. Od kad je grožđe ušlo u amforu nismo je otvarali i ne znamo u kom je stanju vino – objašnjava Aleksić koji već duži niz godina upravlja tehnologijom Malča vina i dodaje kako još nema direktne potvrde o tome da se u vinu vrši ekstrakcija minerala koji se nalaze u građi amfore ali je mineralnost svejedno evidentna u vinima.

Malca otvaranje amfora 01
Vinski vitez Veličković tvrdi da ovakvih vina nažalost još nema na našim kafanskim stolovima

Kada je o tehnologiji reč, treba reći da u amforu obloženu pčelinjim voskom ide uvek najbolje, potpuno zrelo grožđe koje je u najmanjem riziku da ode u pogrešnom pravcu. U Podrumu Malča vino pre prvog otvaranja provede u amforama devet meseci. Potom biva razdvojeno od kljuka pa se vraća u amforu da zaokruži punih godinu dana boravka u glinenom sudu.

Sledeći korak je odlazak u inoks tank za kratku stabilizaciju i taloženje pa u bocu što je krucijalni period razvoja ovakvih vina. Odmaraće se u boci dve do tri godine dok ne poprimi svoj konačni izgled.

Malca otvaranje amfora 23

Atmosferu vraćanja u prošlost dopunjuju devojka u togi i rimski vojnik u prepoznatljivoj uniformi carskih legija. On drži sud u koji podrumar usipa vino izvađeno iz amfore. Aleksić pokušava da putem mirisa reši zagonetku koja ga punih devet meseci izjeda, da li je dobijena tečnost vino ili pak veoma skupo sirće? Sirće nije, neće ići u salatu, mrmlja tiho.

„Peharnici, čaše!“, viče veliki majstor vinskih vitezova obasjan reflektorima kamera dok masa navija da Bora Jović prvi proba vino. On svečano uzima čašu u kojoj se ljuljuška ćilibarska tečnost, podiže u vis, miriše, otpije gutljaj i sa osmehom izgovara: „Tu smo gde smo hteli“. Uz gromoglasan aplauz neko čašu razbija, „za sreću!“ viču drugi.

Malca otvaranje amfora 19

U amforama je italijanski rizling iz berbe 2021, ili kako se u poslednje vreme pravilnije zove grašac, napominje Aleksić. A koliko će odležavati u bocama sve zavisi od procene brzine i pravca razvoja. Dok se svi lagano sele u deo podruma gde su amfore sa crvenim vinom od sorte kaberne sovinjon koje se upravo otvaraju, probamo ovaj oranž grašac, već sad lep.

Ima snažne kiseline, osetne tanine u srednje punom telu pa za budućnost i dugovečnost ne brinemo. Osećaju se oranžaste arome, mineralnost, prijatna i vrlo duga završnica sa prizvukom mednih nota koje će tek razviti pun intenzitet.

Malca otvaranje amfora 18

Međutim, spektakl otvaranja amfora nije jedina velika novost jer se ređaju etikete pod zajedničkim brendom Anonymous. Ova vina od najboljeg grožđa dolaze iz planinskih vinograda površine oko 20 hektara na preko 500 metara nadmorske visine. Vinogradi su u Svrljigu, uramljeni organskim voćnjacima šljive i jabuka od kojih nastaje nadaleko čuveno Dr. Andra organsko jabukovo sirće.

- Anonymous linija je ono što je Podrum Malča od danas. To su vina kojima smo najzadovoljniji i zato ih predstavljamo pod zajedničkim imenom. Desetak godina smo radili na tom vinu, unapređivali ga, i nije izlazilo iz podruma sve dok nije stigla prošlogodišnja berba koja sada izlazi na tržište i koja će s pravom učiniti da Anonymous više ne bude anoniman – objašnjava Bora. - Trebalo nam je dosta godina da razumemo to grožđe, ali i da ono shvati šta mi želimo od njega.

Malca vinograd Bora 21 01
Savršen položaj i zdrava, organska okolina: Bora sa sinom Vukašinom

Posluženi Anonymous Italijanski rizling iz berbe 2019 je neobično upadljivo i dopadljivo vino, herbalno na izgledu, mirisu i ukusu, visokih kiselina koje nakon nekog vremena u čaši postaje sve slađe i pitkije. Berba 2021 koju nam s ponosom najavljuju pojaviće se uskoro na tržištu u specijalnim duguljastim bocama i sa novom etiketom.

Harmoničan i blizak stilu Starog sveta je Anonymous Sauvignon Blanc 2021, lepe strukture i tela sa izrazito voćnim karakterom.

Malca Milan 04 01
Zbilja nije sirće, zadovoljan je tehnolog Milan Aleksić

Rose Anonymous 2021 je deo „trilogije“ crne tamjanike. Veliki kontrast čini nežan miris i eruptivni intenzitet prijatnog ukusa. Ovo je posebno ozbiljan roze u kome je, prema našem mišljenju, ova autohtona srpska sorta iskazala neke svoje do sad skrivene a vrhunske atribute. Slično je i u crvenoj varijanti barikirane crne tamjanike koja još odležava u drvetu pa je rano davati konačni sud dok nestrpljivo iščekujemo i najavljenu belu varijantu koja će biti vrhunski raritet na ovim prostorima. Baš kao što je to belo vino od prokupca Milana Aleksića iz njegove vinarije Milanov Podrum u Župi.

A da crvena vina iz Malče zavređuju veliku pažnju dokazao je na kraju Anonymous Merlo 2018 kome ni uz najveću pažnju nismo mogli pronaći ništa što bi ga razlikovalo od najboljih srpskih crvenih vina. Uzgojen na prirodnim kvascima, nefiltriran, nudi sočne kiseline, divnu voćnost, dugu završnicu kao vino za velika dostignuća.

Malca porodica 01
Uspeh treba proslaviti: Bora, Jelena, Natalija i Vukašin, deo porodice Jović

Takav je i kaberne sovinjon iz amfore koji već sad, posle svega devet meseci otkriva harmonično lice ukrašeno finim ljubičicama u najavi dok se bez greške bori sa jako začinjenim mesnim uštipcima. I pobeđuje. Baš kao i grašac iz amfore kome je aeriranje u čaši od sat vremena dozvolilo da pokaže punu raskoš aroma i gde ono najbolje tek sledi.

Podrum Malča jeste svojevrsni vinski muzej i nudi putovanje kroz vekove ovdašnje enologije, ali sada konačno glasno priča i vinsku priču budućnosti.  |

Foto: S. Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi