Dan prokupca na vodi

Dan prokupca na vodi

Na ušću Save u Dunav i splavu Move Belgrade održan je 14. oktobra Salon prokupca kao veliko finale u okviru manifestacije Dan prokupca i nedelje posvećene ovoj sorti koja je započela 9. oktobra polaskom Karavana prokupca i obilaskom većih gradova Srbije.

Nakon održanog masterklasa Prokupac Superstar, na beogradskom splavu je publika imala priliku da uživa u prezentaciji oko tridesetak vinarija i gotovo duplo toliko etiketa vina od srpske autohtone sorte. Salon je pružio horizontalni i vertikalni uvid u domet i potencijale prokupca bilo da je tamno ili svetlo crven, da je roze, sa manje ili više alkohola, tanina i ekstrakta.

Dan prokupva 2022 10

Baz obzira da li stiže sa krajnjeg juga iz vinarije Antić na Kosovu i Metohiji, sa značajnih površina u vlasništvu vinarija Rubin ili Doja, sa istočne granice iz Negotinske krajine ili Župe, Šumadije pa i Valjeva, prokupac je još jednom oduševio publiku čineći ovaj dan pravim rođendanom. Svećica nije bilo ali se za zaslađenje postarala Crna ovca poklanjajući prisutnima maskarpone sladoled sa višnjom i borovnicom u kome je prokupac kao začin savršeno mirisao na nosu prateći Prokupac 2019 Aleksandrović.

Dan prokupva 2022 27

No bilo je ovo popodne i prilika za neke premijere kao što je vino Prokupac boje lila vinarije Vino Budimir čija se berba 2013 upravo od tog dana našla na tržištu, dok je ista etiketa iz 2011. godine iskazivala najviše domete a ljubitelji pokušavali da odgonetnu razliku između vina Projekat X iz berbe 2009 i vršnjaka …boje lila.

Dan prokupva 2022 12

Iako je ljubitelje vina ekstremno mamila superpremijum etiketa 33 Braća Rajković, sočni i sveži Princ Rskavac 2019 iste vinarije pokazao je sam vrh odnosa kvalitet i cena. Impresivno zvuči prokupac i u polusuvom vinu Bonsai 2016 Yota. Sedam grama zaostalog šećera odležavanjem u magnumu utkalo se u tkivo vina koje daleko suvlje i efektnije danas zvuči nego kad smo ga ranije probali, dok se u magnumu Reserva 2017 slasne note maline provlače u prvi plan praćene herbalnošću. Baš kao u kupaži 70% prokupca uz ostatak začinka Bukovski Cuvee vinarije Matalj koji je pravi primer nota zelene paprike i nane uz klasično prisutne začine ovog laganog, a ipak složenog vina.

Dan prokupva 2022 24

Ozbiljne prokupce ponudile su vinarije Milijan Jelić kao Kameničanka 2017, Temet u Tri Morave crveno 2019 i otvorenijem Ergo 2019, Čokot u vinima Radovan 100% Prokupac 2019 i dobro znanom Experiment 2017, te Zmajevac u prokupcima iz berbe 2019 i 2020 na kojoj sa punim pravom stoji oznaka „kasna berba“ što se jako dobro oseća u ekstraktivnosti i telu vina.

Srpski vinari čini se suvereno vladaju taninskom strukturom vina od prokupca jer tamo gde treba on zareže a opet ume biti fin i suptilan kada je tako osmišljeno. Treba reći i da prokupac sam po sebi, svojim potencijalima, to omogućava.

Dan prokupva 2022 29

Divno, svetlo rujno, malinasto i meko je crveni stoprocentni župski prokupac vinarije Rakičević, pravi Blagoslov 2019 posle nekih komplikovanijih i težih etiketa.

Dan prokupva 2022 19

Bez nepotrebnog filozofiranja a uz vrhunsku pitkost stižu sa juga iz vinarije Antić tri etikete. Roze iz berbe 2021 uz prokupac sadrži i 30 % pino noara, još jedan dokaz kako ove dve sorte savršeno koordiniraju priču jer je uprkos manjku pino ipak istakao aromatsku sortnost iz vrlo pitkog vina primetnih tanina i začinskih nota prokupca koje donose ozbiljnost. Crvena kupaža umesto pinoa dodaje 30% vranca iz Orahovca te je takođe reč o balkanskoj autohtonosti, dok je stoprocentni prokupac iz berbe 2021 donesen samo zato da se proslavi dan sorte. No uprkos mladosti to je već sasvim ozbiljno vino koje će rasti narednih pet-šest godina. Naravno, ako izdrži jer je urađeno svega oko 1.000 boca, napominje Nemanja Vitošević iz vinarije koja poseduje vinograd prokupca od 60 ari ali se snabdeva iz proverenih komšijskih izvora i vinograda starih pet ili šest decenija.

Dan prokupva 2022 34

Kosta Botunjac je doneo novu berbu 2021 dok se mlada vinarija Tri Planine po prvi put predstavila sortnim prokupcem na tržištu. Virtus je oduševio slasnim rozeom iz berbe 2019, klasično dobrim prokupcem 2018 i raritetnim sortnim vinom 733 koji svakako poseduje najizbrušeniju strukturu i najkompleksniji je od ta tri.

Prokupac Zmajeviti 2020 vinarije Despotika, iako odležavao u hrastu pokazuje kako se to pametno radi da ostanu netaknute sve one divne voćne i začinske note. Divan je i sortni roze vinarije Grabak 2021 sa dosta herbalnosti a tu je i Vivak, prvi prokupac koji je sa Decantera doneo zlatnu medalju.

Dan prokupva 2022 18

Prokupac vinarije Doja koji ponosno nosi Decanter zlato i oznaku Value Gold te dvostruko zlato sa BIWC upravo je dostigao savršen balans i ekspresiju zbog koje nije potrebno grabiti premijum etiketu Breg, a puno zadovoljstva pruža crveni cuvee Sedam Hrastova 2020 Matijašević, kupaža pola-pola od prokupca i merloa. Naravno, uz srebrno sa Decantera i zlatno sa BIWC vino Čukundeda 2020.

Da prokupca ima za sve kategorije ljubitelja dokaz su oni iz Rubina i najniže cenovne kategorije, ali i oni koji nisu previše eksponirani ali koji nakon pravilnog dekantiranja bukvalno otvore svoju dušu kao što je vino vinarije Manastira Studenica. A to, da li će na vrhu vašeg interesovanja biti čist prokupac Gaga vinarije Ivanović ili posebno izražajna kupaža prokupca sa merloom i kaberneom No. ½, to je pitanje isključivo vašeg ukusa.

Deset berbi Ivanovića

Ivanović 3

Jedan od uvodnih događaja pred Salon prokupca, ali samo za profesionalce, bila je vertikalna degustacija vina od ove sorte iz župske vinarije Ivanović. Dragoslava Gage Ivanovića više nema ali su tu ćerka Nadežda i sin Ivan, naslednici čuvene bele zemlje, singl vinograda Varina i drugih položaja sa kojih stiže nektar ovog grožđa. I odakle je stigao i prvi prokupac ikada flaširan u Srbiji.

U degustacionoj sali vinoteke Wine & Pleasure pili smo Prokupac Ivanović iz berbi 2003 što je bio taj prvi flaširani prokupac, 2006, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017 i 2018, da bi na kraju složno uzviknuli „vau!“ kad je u čaše usuto vino Gaga 2017 koje je, iako apsolutno spremno, tek od skoro u prodaji kao možda prvo iz ove vinarije da je stiglo da odleži u podrumu i boci koliko treba.

Ivanović 1

Dostojni očevog nasleđa, Ivan i Nadežda Ivanović

Prava je šteta da Gaga Ivanović nije čuvao veću arhivu, tek po nekoliko boca, pa smo praktično degustirali neke od poslednjih primeraka berbi petnaest i dvadeset godina starih. I za divno čudo još uvek se ta vina drže dokazujući fantastičan potencijal maturiranja prokupca iz vrhunskih i zdravih vinograda i srpskog hrasta. Koja je berba ili vino najbolje?

Gotovo jednoglasno su etiketirane berbe 2011 fantastične strukture i svežih sočnih kiselina, te aromatski zamamna 2012. godina i na kraju perfektni balans sadržan u boci iz godine 2015.

Foto: Ivana Čutura i Nenad Basarić

nazad na vrh

Srodni tekstovi