Bikicki, demonstracija organske sile

Bikicki, demonstracija organske sile

Prezentacija novih organskih vina Bikicki u izložbenom prostoru vinoteke Wine & Pleasure bila je verovatno jedna od najposećenijih 2022. godine. Ne čudi, u raznorazne čaše usuto je ukupno 13 etiketa, kao neka mala Tajna pijanka bez večere.

Kompletan Bikicki tim, uključujući jednog nepozvanog skakavca, predstavio je novitete vinskim profesionalcima. Ovo je ujedno bila prilika i da upoznamo oca Momčila po kome se traminac u keramičkoj boci zove Moma i strica Zorana, suvlasnika vinarije Vinarium i porodičnih vinograda u Banoštoru odakle dolazi grožđe za ova neobična vina. Istina, nije tu bio enolog Oskar Maurer čija magija je osetna u Bikicki bocama, ali su bili mladi momci, braća Nenad i Đorđe Siriški, koji su već tri berbe prisutni u radu vinarije gde pripremaju vina za odlazak u svet.

Bikicki WP 2022 21

Da, u svet, jer kako smo saznali, 80% proizvodnje u ovom trenutku odlazi put SAD i još 17 drugih zemalja. A najvažnije u ovom trenutku je to što su vinogradi u Banoštoru, koji se na organski način rade od 2019. godine, dobili domaći i evropski, takozvani „sertifikat u tranziciji“ koji će od iduće godine postati i trajni. Što svakako puno raduje i prisutne, Jelenu Burmudžiju, tehnološkinju koja iz istih vinograda stvara Vinarium vina, te konsultanta za organsko vinogradarstvo Miloša Markovića.

- Pre par nedelja primljeni smo i u RAW Wine World, najznačajniju platformu proizvođača organskih i biodinamičkih vina sa što manje intervencije – s ponosnim osmehom otvara sesiju Đorđe Bikicki. – To nam širi vrata za neka od najznačajnijih dešavanja u takvom okruženju. Za početak izlagaćemo u Los Anđelesu a iduće godine barem u tri velika svetska centra.

Bikicki WP 2022 51

Za one koji brinu da Bikicki vina neće biti dovoljno za domaće tržište stiže informacija da je proizvodnja porasla oko 20%, na nekih očekivanih 45.000 litara iz berbe 2022, koja je ocenjena kao odlična uprkos velikim izazovima. To potvrđuje Đorđe ali i Miloš Marković iznoseći rezultate prema kojima su organski tretirani vinogradi, ove godine kada je kiša udarala samo kad ne treba, zdravljem i kvalitetom grožđa daleko nadmašili one rađene konvencionalnom zaštitom.

Uz mnogo muke domaćice su napunile more čaša na stolovima a potom su usledili zanimljivi razgovori povodom svake prezentirane etikete gde je prvi u redu bio ružičasto obojeni pet nat Nika 2020 od sorte pino noar koji je prodat u roku od par nedelja nakon puštanja na tržište. Nije ni čudo, sa 5 gr/l rezidualnog šećera to je izuzetno slasno, pitko, sitno penušavo osvežavajuće vino. Vino je degoržirano za razliku od drugih pet nat vina na domaćem tržištu što znači da je bistro, i tu je već naznaka onoga što Đorđe Bikicki namerava da istakne. Jednu, širem sloju daleko razumljiviju filozofiju, liniju čak i sa nešto skraćenim maceracijama kod belih i oranž vina.

Bikicki WP 2022 70

- Iskreno, probao sam dosta pet nat vina i sva su za moj ukus dosta slična, mlada, nedegoržirana, isuviše jednostavna i fermentativna sa aromama koje jako vuku na kvasce. Naša su drugačija, iskazuju ozbiljniji rad, veću redukciju na čokotu, svežinu sa više aroma a manje taloga na paleu. Nama grožđe za sva vina dolazi iz istih parcela, sa rodom između 600 grama pa do kilogram ili malo više i samo se razlikuje trenutak berbe, način prerade i odležavanja u podrumu.

Za neka vina su to i dva ili više trenutaka, više berbi. I dalje se ponešto menjaju sastavi kupaža, dužina boravka u boci, pomalo eksperimentiše, kako u vinogradu tako i u podrumu. Dosta toga ide i na osećaj Oskara i Đorđa, te tako nova Sfera 2021 sada sadrži pino griđa 70% i ostatak sovinjon blana dok će iz berbe 2022 biti pola-pola. Rađeno u betonskom sudu u obliku sfere i nedavno flaširano, sočno ali elegantno vino sa 13,5 % alkohola, upravo kreće na tržište nudeći bogat ekstrakt.

Bikicki WP 2022 24

U trećoj čaši bukvalno nas čeka znak pitanja.

- Novo je vino, želim da čujem šta mislite o njemu – objašnjava nepoznanicu Bikicki uskoro otkrivajući da je reč o nasledniku traminca Moma 2020, jedinom vinu pakovanom u ekskluzivnu keramičku bocu, a koje se zapravo, poređenja radi, nalazi u sledećoj čaši. Uz maceraciju od samo 24 časa, Moma 2021, neobično je visokih kiselina za sortu i daleko približnije belim vinima prema boji. Ali i stilu koji Bikicki od početka, a pogotovo sad želi da neguje uz napomenu da je Moma 2021 možda nešto najbolje izašlo iz podruma. Nova berba imaće i koloritno drugačiju bocu.

Bikicki WP 2022 90

Generalno, sva vina odležavaju bez dodatnog sumpora i flaširanje je uvek stresno za njih – zaokružio je Bikicki predstavljanje prva 4 vina i prešao na njegov tihi favorit koji se sjajno prodaje van granica, sovinjon blan S/O,  jedan od tri oranža koji slede iz berbe 2020.

Maceracija šest dana u bačvama od srpskog hrasta zapremine 500 litara iznedrila je kompleksno vino sa 14% alkohola, visokog ekstrakta i divnog mirisa u čaši. Ali Bikicki najavljuje da će ubuduće tu dužinu maceracije smanjiti.

Bikicki WP 2022 84

Naslednik osvajača zlatne medalje i 96 poena sa Decantera i najboljeg oranž vina Balkana (BIWC), traminac Uncensored je takođe macerirao šest dana ali je sočniji od prethodne etikete. To je vino koje prosto vapi za hranom a onda se lagano u njemu razvija očaravajuća slast.

Cu, oranž pino griđo, podseća na crveni grejp, slasno je na nepcu i ekstremno pitko, iako poseduje čak 15,5% alkohola. Vino je odležavalo u mađarskom hrastu gde je dobilo dugu i prijatnu završnicu a čini se da bi slašću i aromatikom savršeno ispratilo dobru cigaru.

Bikicki WP 2022 55

Trenutni hit bi nama bila Sfera Noir 2021, lagano, dosta svetlo i pitko, veselo crveno vino, koje je od nedavno u prodaji. Posle četiri dana maceracije blend 80 procenata pino noara i 20 crne tamjanike donosi 14,5% alkohola. Napunjeno je 8.700 boca a u pamćenju ostaje voćnost, ekstremno ukusni prizvuk slatke višnje i livenih bombona.

Sa suprotne strane od ove Sfere po pitanju gustine i snage vina od pino noar grođža nalazi se Pinotte 2019. To je prvi sortni pino koji ide na tržište posle berbe 2016. Berba 2017 je bila tanična i tvrda pa je Bikicki povukao sa tržišta čim je sledeća pristigla. Opet, ta 2018 od dehidriranog grožđa imala je više alkohole (15,5%) i dosta zaostalog šećera te će zbog toga najverovatnije biti pretočena u bermet.

Bikicki WP 2022 77

Mnogima omiljeni merlo Lily 2020 upravo je krenuo u prodaju. Macerirao 25 dana vrlo je ukusan, sočnih kiselina, jako visokog ekstrakta sa mnogo crvenog voća i bez džemastih nota, a uz nešto naznaka paprike. Crna Tamjanika 2019, nežna na nosu a upečatljivo prepoznatljive strukture kiselina i tanina zapakovana je u svega 670 boca i svakako spada u vina zanimljiva onima koji traže neobične impresije, kao i strancima koji žele da probaju autohtone sorte.

Dotle, slatka Makana 2017, uvek je lep završetak ovakvih degustacija jer medne, note mandarine i kajsije dugo traju u završnici. Nešto je duže odležavala u buretu, čak 3 godine, te je preradila dosta šećera i stvorila 15,5% alkohola. Zaostalog šećera je 57 gr/l ali uz neobično visoke kiseline (8,5) pa je sada krajnje pitko vino kome slatkoća nimalo ne smeta. Stoji napomena da je vino u kondiciji do 2040. godine zbog čega je flaširano u čak 66 magnum boca, a iz ove godine se očekuje i „esencija“ jer je bilo mnogo botritisa u vinogradu.

Bikicki WP 2022 85

Kako je i najavljeno, degustacija je završena pet natom Victor 2020 od sorte sovinjon blan sa 12 gr/l zaostalog šećera i 12,5% alkohola, ekstremno sočnim i pitkim baš kao Nika sa početka degustacije.

U svakom slučaju još jedna pokazna demonstracija „organske sile“ Bikicki, gde Đorđe nipošto ne želi da prati svetske trendove mutnih i često neispravnih, ali po svaku cenu „prirodnih“ vina. Pa neka ta sila bude sa njim i svima nama.  |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi