Frunza Aglaja, autohtoni san na javi

Frunza Aglaja, autohtoni san na javi

Nova vinarija Frunza Aglaja smeštena u sred vinograda na vrhu Bukovskog brda iznad Negotina dočekuje vinske i ostale turiste spremna da ispuni eno-gastronomske snove i fantazije.

Vinski izlet na istok Srbije odjednom je postao nekako lagan. Nakon silaska sa auto-puta kod Paraćina dobra cesta brzo će vas provesti kroz slikovite pejzaže oko tajanstvenog Rtnja pre nego zagazite u čarobne vlaške predele. A onda, kada se Negotinska krajina već pruži pod vašim nogama, otkriće se lepo uređena staza što vodi nekih stotinak metara uzbrdo kroz vinograde.

Frunza Aglaja vinarija vinogradi 065

Samo da vas dovede do velikog hrasta u prostranom dvorištu ispred vinarije naizgled savršeno uklopljene u žute i crvene boje jeseni. Nimalo pretenciozno, ali sa puno ukusa, namešten je restoranski prostor panoramskih staklenih zidova odakle pogled klizi po kotlini u kojoj se Negotin ugnjezdio sve do ušća Timoka u Dunav negde na ivici vidokruga.

Divan sunčani dan otvorio je baš sve potencijale ovog domaćinskog objekta kako ga je bračni par Frunzalerović zamislio. Vlada se kao tehnolog brine da njegova vina iskreno oduševe svakoga ko ih proba dok je supruga Dragana na čelu male ali proverene ekipe spremne da utoli, ne samo glad, već i hedonističku potrebu za lokalnim i drugim specijalitetima što savršeno prijaju na terasi koja sa dve strane obgrljuje gastronomsko gnezdo. Ili ispod hrasta, čini se spiritualnog središta ovog mesta.

Frunza Aglaja 034
Bračni par Frunzalerović, Vlada i Dragana

Vinarija površine 700 kvadrata, daleko veća iznutra nego spolja.

- Oduvek mi je bila ideja da na jednom mestu imamo vinograd i vinariju te smo 2018. kupili čitavo ovo brdo – objašnjava Vladimir Fruzalerović. - Onda su se stekli uslovi i da podignemo zgradu. Dok su trajali radovi naši su prijatelji sve vreme o tome putem društvenih mreža širili priču pa iako smo planirali da pomalo sređujemo i objekat i okolinu još dva naredna meseca, ljudi su jednostavno odjednom krenuli da dolaze pitajući: „Je li možemo?“ Pa šta da kažem, mislim se, možete. Ne znam šta, ali može. I tako je vinarija otvorena.

Frunza Aglaja flase 081

Ako je objekat potpuno nov to se ne može reći za vinara Vladimira. On ne samo da poseduje dugu vinarsku tradiciju i po ocu i po majci već je i brend Aglaja dobro poznat ljubiteljima vina, kako ovde tako i u svetu. O tome svedoče i Decanter nagrade iz doba kad su vina slata na takmičenja a blend Sauvignon Blanc & Semillon, bela perjanica, bio hit za iskusne poznavaoce vinske priče. Sve dok negotinski kaberne u Aglaja varijanti nije izjednačio balans na vagi slave.

Vinarija se sastoji praktično iz tri nivoa. Na vrhu je ugostiteljski deo koji prima i preko 50 gostiju gde se nalazi i wine shop. Terasa će udobno smestiti tek nešto manje, ali kada je lepo vreme, u hladovini hrasta i na platou ispred vinograda može se ugostiti još stotinak sigurno. Konačno, ispod ovog nivoa je onaj radni gde su tankovi, dok je prostrani barik podrum ukopan 3,5 metara u dubinu vinogradarskog poteza Kamenac.

Frunza Aglaja vinarija vinogradi 077

Restoran radi svakoga dana do 22 časa osim ponedeljka a Negotinke, Dušica kao domaćica prostora i velemajstor u kuhinji Bisa očas posla uvući će vas u bajkovitu Frunza Aglaja priču.

Ono što na prvi pogled godi srcu je muzika koja dočekuje pridošlice. Jazz, R&B, soul dopire nenametljivo iz zvučnika postavljenih u krug te se opuštajući tonovi mešaju sa vetrom koji od Deli Jovana neprestano nosi svežinu tako neophodnu lozi tokom dugog, sušnog i vrelog leta. Srce ljubitelja grožđa i vina svakako ispunjava prizor koji okružuje. Vinogradi prosto grle objekat pretvarajući ga u pravi chateau.

Frunza Aglaja vininarija unutra 133

Kao tehnolog i konsultant Vladimir već sarađuje sa većim brojem postojećih  ali i novih vinarija što zapravo govori koliko je vredno uključen u „novi uspon“ legendarnog vinogradarsko-vinarskog negotinskog kraja u kome niču novi zasadi a filozofija oživljava „staru“ tradiciju okretanja autohtonim sortama u kupaži sa savremenim tehnološkim znanjima.

- Kod nas je uvek bilo prokupca uz pino noar i merlo u roze vinu koji je danas boje lososa i najprodavanije, a sad će ga biti i u sortnom prokupcu. Ili u blendu sa malo začinka – otkriva Vlada dok uživamo u izuzetnom Chardonnay 2019, blago barikiranom vinu veoma živahnih kiselina, delimično rađenom sur lie tehnologijom a za kojim vlada prava pomama. - Pored već poznatih etiketa kreće ostvarenje sna: linija Aglaja u kojoj će biti vina od bagrine, crne tamjanike i prokupca prikazana upravo onako kakvim ih nam je priroda podarila.

Frunza Aglaja hrana 147

Prokupac je posađen 2018. godine a potpuni novitet, Bagrina iz berbe 2022 krenuće na tržište posle Nove godine. U u budućnosti, što se autohtonosti tiče, u kombinaciji je mogući blend sa grašcem kog je tek simbolično u mladom vinogradu.

> Pored već poznatih etiketa kreće linija Aglaja u kojoj će biti vina od bagrine, crne tamjanike i prokupca prikazana upravo onako kakvim ih nam je priroda podarila.

U prilici smo da okusimo jednu od nekoliko preostalih boca bagrine iz nulte berbe 2021 rađene u tanku. To je krajnje pitko i prijatno, originalno i slasno mineralno vino koje može samo ovde da se proba pri čemu Vladimir tvrdi da je neobično što je polusuva jer to nije karakteristika sorte da nakupi šećer.

Frunza Aglaja 023

Uživanje raste iz časa u čas pogotovo kad Dušica iznese „bratske“ i „zemljačke“ specijalitete prelepo servirane na drvenoj brendiranoj dasci. „Bratske“ su mesne poslastice od mangulice, vrhunska slanina, pršuta, suvi vrat i kobasice koje kao i šljivovica, loza ili konjak dolaze iz destilerije i mesne prerade Frunza, Vladinog brata Bobana, čije stado mangulica danas broji nekoliko stotina grla a mesni specijaliteti su nadaleko poznati. Poseban doživljaj su sveže ali nemasne i od čistog mesa mangulice kobasice na grilu kao i „zemljački“ svrljiški, negotinski i drugi sirevi iz ovog kraja: kozji, sa voćem, sazreli u vinu, oni iz Jesenice…

- Preporučujemo vrhunsku odležalu teleću rozbratnu, piletinu u belom sosu od gorgonzole, Aglaja salatu kakve nema nigde od raznog povrća, voća, sa prelivima… - nabraja Dušica.  

Frunza Aglaja hrana 139

Sve je divno servirano, začinjeno raznim semenkama, bobicama nara, grožđem, cvećem. Za ljubitelje kuvanog tu su lovačke šnicle, toplo predjelo sarmica u vinovom listu, uvek  sveža dunavska riba, som, šaran, smuđ. Meni će se menjati u zavisnosti od godine, sedam-osam jela u ponudi baš kao i kolača od kojih smo probali preukusnu „američku“ pitu od nasečenih komada jabuke kožare sa vanila kremom.

- Kuhinja je polu-autorska, čak i jedinstveni kolač sa čipkom na vrhu što podseća da se naša premijum etiketa sortnog kaberne sovinjona Dantelle zove po francuskoj reči „čipka“ a u vinariji se nudi na čašu pa i iz magnuma. Ideja je bila da ponuda hrane i pića bude, ako je moguće, 100 % iz našeg kraja i radimo na tome svakodnevno – objašnjava Vlada. – Nisam neko ko se strogo drži forme. Uvek ima nešto što se može oduzeti ili dodati, kako u vinima tako i u hrani, mada se naša mangulica perfektno slaže sa crvenim pa i barikiranim belim vinom.

Frunza Aglaja flase 091

U wine shop kutku nude se vina ali i Frunza rakije, posebno rađeni džemovi, slatke pletene šarene torbice etno motiva za vino, kao ručni rad i doprinos ćerki porodičnom biznisu.

Bitan sastojak vinskog turizma svakako je mogućnost noćenja posle uživanja a tu se krajnje povoljno nudi iznajmljivanje čitave vile u Negotinu za osam do deset osoba, ali i posebnih apartmana u saradnji sa prijateljima. No svakako da su vina koja dolaze iz vinograda u prvom planu a stižu daleko, čak u Austriju, Nemačku, Luksemburg pa i Gabon gde ih u dva hotela najradije pije veliki broj ruskih gostiju.

Najmlađi vinogradi su crne tamjanike i bagrine posađeni 2020. godine dok su kaberne, merlo i malo kaberne frana stari oko osam godina.

Frunza Aglaja 005

- Posedujemo ukupno oko šest hektara i uz otkup sa još četiri obradimo oko 80.000 kilograma grožđa. U Trnjanu su najstariji vinogradi vinarije iz 2012.godine, bele sorte sovinjon, semion i pino noar za roze vino. Iz kooperacije sa deda Žikom iz Smedovca koji ima vinograd star 45 godina uzimali smo vioke za taj sovinjon i semion, podigli naše zasade pod Deli Jovanom gde šira jedva dođe do 21 šećera, dok u Smedovcu dohvati 29 bez po muke. Iz dva vinograda onda nastaje sladokusni Aglaja Sauvignon& Semillon.

> Nisam neko ko se strogo drži forme. Uvek ima nešto što se može oduzeti ili dodati.

Ovde na potezu Kamenac, na 140 do 160 metara nadmorske visine nalaze se noviji vinogradi sa crvenim sortama.

Frunza Aglaja vininarija unutra 127

– Tačno je da ovde u zemlji ima belog kamena, ali to nije onaj peščanik koga je mnogo u u Smedovcu i Rogljevu. Ovde su nekada sve bili vinogradi kao i glogovačke pimnice. Selo Glogovica je preseljeno za vreme Turaka pod planinu Deli Jovan ali su njive koje su obrađivali i dalje ostale, dok je preko puta čuveno selo Čubra sa gotovo 300 hektara zapuštenih vinograda Krajina-Vina sa kojima ne znaju šta će da rade dok ih najverovatnije ne iskrče.

Malo je reči kako osnovni Cabernet Sauvignon 2019 kvalitetom, voćnošću, svežim kiselinama, lepim izrađenim taninima i naznakom marcipana u završnici daleko nadmašuje cenovni razred u kome je. Baš kao i Sauvignon&Semillon, dok roze u kome pino kolo vodi bude prosto razgrabljen tako da već prvih dana novembra na tržište kreće sveža, tek obavljena berba.

Frunza Aglaja flase 093

Sva ova vina vezuje štih mineralnosti ali pravi oproštajni poklon je jedinstveno aromatizovano dezertno vino od merloa Pelenaš. Ono sadrži tajnu formulu začinskih trava, voća i lepe slasti. Pojačano je vinskim destilatom, delom od crne tamjanike, poseduje divnu zimsku toplu notu mada ga nipošto ne treba mešati sa bermetom jer je reč prvenstveno o vinu.

I dok slušamo planove o vinskom pikniku koji će biti hit naredne godine na travnjaku sa hladovinom usred vinograda a u neposrednoj blizini vinarije, i za koji su već u mislima spremne korpice, ćebad, po dve čaše, vina i meze po želji.

Frunza Aglaja vinarija vinogradi 078

I dok sunce lagano zalazi a igra senki velikog hrasta i crveno-žutih listova loze na fluorescentno zelenim travkama sve pretvara u kaleidoskop, oseća se velika želja za povratkom u ovaj autohtoni hedonistički san na javi tik iznad Negotina i Dunava, a začinjen prstohvatom magije što kao slučajno dopire iz obližnjih bukovskih šuma.

Naizgled slučajno, ali ništa nije slučajno u vlaškom kraju.  | 

Foto: Boban Vidović

 

nazad na vrh

Srodni tekstovi