Osmi WineOs za rekord

Osmi WineOs za rekord

Prva vinska manifestacija u novoj godini, osmi međunarodni sajam vina, delikatesa i ugodnog življenja WineOS privukao je veliki broj izlagača i posetilaca u osiječku dvoranu Gradski vrt 13. i 14. januara. Vrhunske vinske radionice otpočele su još dan ranije i donele velika uzbuđenja.

Otprilike 3.500 posetilaca prošlo je kroz prostranu sportsku dvoranu tokom dva dana da otkrije šta to nude hrvatske vinarije, proizvođači slanih i slatkih delikatesa, te po koji vinar iz Srbije, Slovenije i BiH. Postignut je i rekord, predstavilo se preko 115 proizvođača što ovaj WineOs čini najvećim do sad.

Denis Despot 01
Boris Ocić, predsednik Organizacionog odbora sajma i udruženja Dekanter

- Ove smo godine povećali broj izložbenih mesta na uštrb bačvi koje smo imali ranije jer je potražnja bila velika. To pokazuje koliko izlagači prepoznaju WineOs, čak smo imali par otkazivanja u poslednjem trenutku i za svega par minuta našli zamene – kaže Boris Ocić, predsednik Organizacionog odbora sajma i udruženja Dekanter. - Doslovno je to pokazatelj da imamo još lufta za rast, možda ne fizički u ovoj dvorani već u nekim drugim prostorima koji se najavljuju da će biti izgrađeni tokom ove godine.

- I zbilja želimo još napredovati – dodaje idejni začetnik i izvršni predsednik WineOs Vinko Ručević.

I dok se masa sveta u potrazi za aromama i ukusima kretala zmijoliko, jedan deo publike bacio je sidro ispred velike bine na kojoj se odvijao otvoreni cooking show uz degustacije, sada u potpunosti demaskiran za zainteresovane što je jedna od najvećih novina sajma. U punom su pogonu šefovi i gastro edukatori Saša Vojnović, Nebojša Rajković, te Splićanin Željko Neven Bremec.

dubravka petrić 5
Željka Garmaza, autora brojnih vinskih knjiga i priča

- Lepo je videti kako sjajne stvari rade vrhunski kuvari – reče neko iz publike – ali je još lepše kada ih pitaš kako ja to da napravim kod kuće i oni ti sve objasne na licu mesta. Pa još i probaš gotovo jelo.

I dok u većini slučajeva radionice čine šlag na torti vinskog sajma, u osiječkom slučaju je to možda i obratno. Izvedeno je čak dvanaest vinskih „specijaliteta“ uz velemajstorski šarmantnu ali istovremeno edukativnu medijaciju Željka Garmaza, autora brojnih vinskih knjiga i priča, u potpunosti ispunivši očekivanja punih sala gde se u principu tražila „karta više“. Pa i više od toga sudeći prema Garmazovoj reakciji posebno posle radionice Oskara Maurera koja je završila potpunom egzaltacijom publike.

WineOs 12
Radionice Oskara Maurera

- Imamo ljude koje pasionirano prate svaku radionicu ali  ovako iskrenu priču i životnu filozofiju u životu nisu čuli te su otvorenih usta pratili izlaganje vinara. Sve su radionice bile pune ali za ovu na kojoj je pokazao svojih pet kadarki, sam jedino imao potrebu dodavanja stolica. Verujem da vi u Srbiji i nemate percepciju kolika je Oskar Maurer, iako potpuni underground vinar, velika zvezda u Hrvatskoj gde kadarke i nema. Izuzetno je primljena i vertikala vina Omnibus Lector vinarije Erdevik. Posebno je potcrtana konstantnost kvaliteta iz godine u godinu, interno posmatrano nijedno vino nije bilo ispod 93 poena, a uz sjajnu berbu 2015 koja je osvojila platinu na Decanteru, još je bolje prošla ona godinu dana mlađa. Jednom rečju, u Osijeku smo od radionica napravili poseban brend i one su zapravo budućnost opstanka vinskih sajmova koji žele držati do sebe, a neće biti samo jedan od stotinu što funkcionišu na istoj bazi pri čemu dovode vinare na nivo finansijskog kolapsa.

dubravka petrić 9
Braća Gašpar uz kolekciju vina „najboljih dalmatinskih grožđa“ Jeka, predstavila i novu etiketu Trnak

Nije ni čudo da su poseban brend kad se uzme u obzir šta je sve viđeno. Ulazak u vinski arhiv vinarije Belje, ono što samo Slavonija poseduje u regionu a to su arhivska vina. Probano je šest različitih graševina počevši od 2006. pa unazad vremeplovom i  zaključno sa berbom 1965, gde su to vino i ono šest godina mlađe životnošću i utiskom bukvalno izuli publiku iz cipela.

Jedan od najuglednijih somelijera u celoj regiji Klaudio Juričić iz restorana Bevanda u Opatiji je u saradnji sa prijateljima vinarima krenuo proizvoditi svoja vina. Sa Josipom Galićem iz Kutjeva vrhunski bordo blend Le Clos 9, sa Dobrinčićem iz Vrbnika možda najzanimljiviju žlahtinu, sa Tomislavom Tomcem sa Plešivice fantastičan pet nat od devet različitih sorti u stanju da pobedi i najčuvenije penušavce regije. Sa vinarem Tercolom napravio je malvaziju Campi del Bosco koja je već u prvom nastupu na Decanteru osvojila zlato.

WineOs 3
Vrhunski penušavci Dominik Jagunić

Sa mladim vinarom Krunom Sontakijem iz Kučeva divan crni pino a sa Borisom Mrgudićem sa Pelješca vrhunski dingač. Jedna od najlepših bordoških kupaža u regiji po imenu Kopar stigla je kao perjanica vinarije Gere iz sela Vilanji u Mađarskoj, sjajne reakcije proizveo je Đanfranko Kozlović lično prezentirajući šest različitih stilova malvazije nakon čega je nastupilo „uskrsnuće“ biodinamičkog vinara Bruna Trapana kroz vertikalu njegovog vina Uroboros gde su pojedina godišta ocenjivana sa 97 poena koliko mu je dao i poznati sprski vinski stručnjak Dušan Vranić.

- Radionica braće Daria i Borisa Gašpara za mene je bila možda i najbolja – iskren je Garmaz. – Vinarija između Ploča i Vrgorca čiji su vinogradi ponekad ispod vode ponudila je šest remek dela. Vranac koji se ravnomerno može nositi sa najboljima iz celog regiona, jednu od najboljih bordoških kupaža, apsolutno najbolju zlataricu rađenu sur lie metodom dok o vinu sorte trnak bolje da i ne govorimo. Nije slučajno radionica ponela naziv Malo selo velikih vinskih remek-dela.

WineOs 9

Američki kapital u dalmatinskim vinarijama uz ime Grgić privlači američke turiste na Jadran

Ime legendarnog Majka Grgića privuklo je veliku pažnju a na programu je bilo šest berbi sorte pošip koju je praktično on i vratio na scenu pri čemu su najsvežiji iz 2021. i onaj iz berbe 2017 pokazali najviše domete.

Posebno je bilo zanimljivo degustirati apsolutne novitete iz dalmatinskog poslovnog „iskoraka“ slavonskog vinara Josipa Galića koji je uz vinariju u Kutjevu pridodao i arome Dalmacije. I to kako! U liniji Ego šepure se odličan pošip i onaj sur lie, crljenak, te plavac mali, ali posebna stvar je čini se sorta babić kako u liniji Ego tako u jeftinijoj Fjaka.

WineOs 4
Pomama za polusuvim Cuvee vinom nove vinarije Zlatno Brdo, prvo vino pa zlato na Decanteru

Splet radionica završio je gost iz Hercegovine Nuić jednostavnim dokazivanjem zbog čega se radionica zove Trnjak kao najbolji hercegovački crnjak.

Zadovoljstvo što su radionicama prisustvovali brojni predstavnici najeminentniji hrvatskih restorana gde su mnogi od njih sa Michelin zvezdicom kvarilo je moderatoru Garmazu samo jedno:

- Ne treba na radionicama raditi filozofiju o vinu već ga činiti pitkim, dostupnim, zanimljivim. Približiti ga ljudima kroz životne i vinske priče vinara koji žele zauzeti mesto na tržištu u ogromnoj ekspanziji. A ja bih iskreno voleo da iz Srbije dođe još više vinarija i da ovo postane najveći panonski vinski sajam. Međutim, ima nekih koje se prijave i onda jednostavno ne dođu što me strašno razočara.

WineOs 10
Josip Galić pokrenuo i „jadransku vinsku ekspozituru“

Zato u dvorani nema mesta razočaranju. Sve tri vinske regije Hrvatske su obilno zastupljene a neki od vinara pored vina na radionicama nude i ostale svoje etikete. Bruno Trapan fantastična vina rađena biodinamički, Erdevik grašac i druga vina iz osnovne linije a gužva je i na štandu Oskar Maurer. Ivan, vlasnik vinarije Trivanović iz Šida izuzetno je zadovoljan, veliko je interesovanje za Chardonnay, Pinot Grigio pa i jedan od najboljih srpskih rozea Lex, mada primećuje da hrvatska publika ne obraća previše pažnje na roze vina. Tu su još fruškogorske vinarije Deurić i Šapat a razgovore sa vinarima povremeno prekida glasni razglas i pljesak.

deurić 185106

- Već drugu godinu za redom imamo saradnju sa ugostiteljsko-turističkom školom kroz projekat Virtuos. – objašnjava Boris Ocić - Organizujemo edukacije vezano uz posluživanje i točenje vina, stvaramo budućnost. Istina, to su maloletnici koji ne smeju piti pa je prezentatorima koji nisu naučili da se priča bez pića pomalo neobično, ali svi su zadovoljni a deci je zanimljivo. Pogotovo kad njihova vršnjakinja sa mikrofonom na stejdžu pokazuje kako se pravilno dekantira vino. I to je WineOs, jedna nova publika koja sada zna šta traži i neće prihvatiti bilo šta, jednostavno progutati priču. Više ne pričamo o ekipi koja redovno posećuje vinske događaja već običnim građanima koji su zainteresovani, publici koja se navikava, uči, napreduje. To isto baš dosta izlagača takođe primećuje. Mi smo pre par godina napravili hrabar iskorak, premestili se u prvu polovinu januara, termin koji niko ne radi. Na kraju se to pokazalo kao pun pogodak jer su se taman svi odmorili od novogodišnjih praznika. Jesu neki otišli na skijanje ali je tu ekipa sa Jadranske obale i sve je super.

dubravka petrić 6

Pa da li ima mesta za još jedan WineOs u toku godine pitamo ga?

- Ne – kaže uz osmeh. – Ne zbog nas već zato što je već previše vinskih događaja na sve strane.  |

Foto: Dubravka Petrić, Denis Despot, arhiva

nazad na vrh

Srodni tekstovi