Sveti Trifun u Riđici

Sveti Trifun u Riđici

Proslavu vinarske slave Sveti Trifun ispratili smo ove godine u Riđici, najsevernijem naselju u opštini Sombor. Izabrali smo ovo mesto pre svega u želji da malo bolje upoznamo mlado vinogorje odakle je iz vinarije Vrt prošle godine pristiglo vino Pesak sivi 2021 koje je na iznenađenje bezmalo svih poznavaoca vina u Srbiji proglašeno za najbolje belo vino manifestacije Open Balkan Wine Trophy.

Riđica se bukvalno nalazi u centru nekakve geografske potkovice, bilo da krenete na istok, zapad ili sever, posle dva kilometra naći ćete se na tlu Mađarske dok je čuveno mađarsko vinsko selo Vilanji, kao epicentar fantastičnog kaberne frana u vazdušnoj liniji udaljeno odavde svega trideset kilometara. Ne čudi onda što se svake godine na osvećenju vinograda i vinarske slave Sveti Trifun uz dobra vina, mezetluke i odgovarajuće raspoloženje susretnu vinari iz dve susedne države.

Sceti Trifun Riđica 2023 3
Lokalni vinari na proslavi Svetog Trufuna u Riđici

U ovom kraju Zapadnobačkog okruga gde je veliki deo vinograda na crnom ili žutom pesku nalaze se četiri vinarije: Vrt, Šveljo, Dragić Zaba. Ali i veliki broj malih podruma, vinogradara i vinara, upravo oni koji su se okupili u prostranom.... Ali i veliki broj malih podruma, vinogradara i vinara, upravo oni koji su se okupili u prostranom gazdinstvu kuma i domaćina slave Karla Kovača. Posebni gosti su naravno Bunjevci, vinari iz Gare, najbližeg mađarskog sela, prvog komšiluka Riđice. Domaćin nestrpljivo posmatra kako se na jakom i hladnom vetru pale sveće, ređa potrebna oprema za zadatak koji očekuje oca Mirka Božića iz riđičke pravoslavne crkve koja je novi krov dobila brigom upravo lokalnih vinara.

Slavski kolač, crveno vino, sveta vodica i starinske makaze za orezivanje, očigledno već decenijama dugo su u upotrebi po izgledu federa koji razdvaja oštrice, što primećuje neki stručnjak. Sa druge strane, u zavetrini, stolovi prepuni đakonija da se zamezi, pa i čuvenih štrudli sa makom i orasima uz dva bela, roze i crveno vino. A onda je počelo…

Sceti Trifun Riđica 2023 6
Sveti Trifun je najznačajnija vinarska slava u Srbiji

Prisutni pobožno cupkaju od mraza dok otac Mirko gromkim glasom govori blage slavske reči. „Ovde smo da obeležimo praznik Svetog Trifuna koga kao slavu slave svi oni koji se bave radnjom i poslom u vinogradu, proizvode vina i koji njega proslavljaju za svoga zaštitnika saobrazno onome što se u crkvenim molitvama kaže i opet svake godine iznova“.

Uz molbu da nam njegove pomoći i blagodati ne manjka ni narednih godina, podseća da Gospod prvo potiče na trud i rad koji su između ostalog osnova, a da nam on tada svoju blagodat i pomoć uskratiti neće.

Sceti Trifun Riđica 2023 17
Kako tradicija nalaže, simbolično orezivanje loze

Vetar se uzalud trudi da ugasi sveće i tamjan a sve vreme moleći za vinograde otac svetom vodicom osvećuje loze, pa i našeg fotografa koji bi da uhvati svaki pokret, a pre nego što će ih zaseći i zaliti vinom. Sledi gužva, zajedničko okretanje slavskog kolača iz čijeg srca teče crveno vino a oni najmlađi prvi dobiju komad. Konačno, časti da bude kum slave za narednu godinu prihvata se ponosno Dragan Bijedov koji za sebe tvrdi da je vinar amater sa svega 500 čokota sorti šardone, vranac i merlo od kojih pravi vino za kuću i društvo.

Gosti su se već prihvatili čaša i zalogaja dok od domaćina Kovača, koji je nakon predaje dužnosti daleko opušteniji, slušamo priču o njegovom malom vinogradu čiji su delovi posađeni pre oko 25 godina i koji takođe prvenstveno pravi vina samo za sebe. Prvo je sadio šardone i rajnski rizling prema svom ukusu. Potom svašta nešto, a u poslednje vreme jedan red semiona kog malo ko ima ovde. Crveno vino i roze su kupaža merloa uz dodatak frankovke i trun prokupca koga ima oko 20 „panjeva“ od ukupno 1.500 čokoti.

Sceti Trifun Riđica 2023 28
Završetak proslave odigrao se u Vinskoj mušici u Somboru

Napravljeno je i malo ocenjivanje lokalnih vina, gde je u roze konkurenciji pobedio Podrum Mitrović poznat po svom rozeu od frankovke, od mađarskog klona.Opet, Saša Bezbradica, mlad momak i mali vinar sa velikim zamislima, pobedio je kaže ubedljivo u crvenoj kategoriji vina, dok je Šveljo u beloj. Posebno nam Saša s ponosom pokazuje vino Bura, od sorte panonia koju je posadio među prvima u Srbiji.

Sledi poziv na zajednički ručak gde će se uz prase, jagnje ili jare probati vina svih prisutnih vinara do duboko u noć, ali mi smo se ipak za veliko finale upitili ka Vinskoj mušici u Sombor, vinoteci i degustacionoj dvorani vinarije Vrt Radoslava Tripkovića.

Sceti Trifun Riđica 2023 33
Skrenuo pažnju šire vinske javnosti na vina iz okoline Sombora, Radoslav Tripković

- Mislim da je vinarija Vrt dovoljno narasla da može samostalno da organizuje jedan ovakav trenutak – objasnio je Tripković, autor pino griđa Pesak Sivi 2021 koji je od strane čuvenih master of wine tokom manifestacije Wine Vision by Open Balkan osvojio 96 poena i platinastu medalju, kao samo jednu od brojnih internacionalnih nagrada u poslednje vreme. - Hvala svima što ste se odazvali da dođete, probate naše vina, uveličate slavlje. A sve vas pozivam na proleće da napravimo druženje u našim novim prostorijama u Riđici gde se nalazi vinarija. Živeli i dobrodošli!

Onda među gostima zatičemo i veoma mladog gradonačelnika Sombora koji je veoma ponosan na svoj grad. Priznaje da najviše voli lokalna vina i da je slava Sveti Trifun bitna i za turizam njegovog grada.

Sceti Trifun Riđica 2023 36
Vino koje je prošle godine iznenadilo vinsku javnost u Srbiji, Sivi pesak 2021 Vrt

- To je veoma vidljivo u poslednjih sedam godina – kaže gradonačeknik Antonio Ratković. - Kao zamenik gradonačelnika imao sam 2016. godine tu čast da dočekam sve vinare koji su tada prvi put došli sa prelepom idejom da se udruže i zajedno krenu u poboljšanje svojih proizvoda. Fenomenalna ideja, ali niko nije verovao da će oni baš toliko brzo napredovati. Zato smo mi u gradu veoma ponosni na njih i koliko je postignuto na kvalitetu vina, a pogotovo na Riđicu koja ima svoje vinogorje, i gde ćemo nadam se u najskorije vreme svi zajedno raditi na velikom projektu.

Sceti Trifun Riđica 2023 31
 Ponosan na vinare Riđice Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora

Tu je reč o starom kaštelu u Riđici iz 19. veka, dvoru porodice Kovač, osnivača sela, gde postoji namera da se stvori zajednički prostor za ovdašnje vinare.

- Vlasništvo je rešeno, projekat dovršen – nastavlja gradonačelnik. - Nadam se još samo da ćemo zajedničkim snagama pronaći sredstva da grad Sombor u Riđici dobije takav reprezentativan prostor za sve naše vinare koji su pre svega divni ljudi a kojima se Sombor poslednjih godina nekakvim subvencijama trudio maksimalno da pomogne. U ovom trenutku to je meni kao gradonačelniku a i vinarima i ostalima koji se bave turizmom, glavni zadatak. |

Foto: Slobodan Vidović

nazad na vrh

Srodni tekstovi