WineRi: Radost vinske avanture

WineRi: Radost vinske avanture

Manifestacija koja ubrzano dobija regionalni značaj, šesto izdanje Međunarodnog eno-gastro festivala WineRi u Rijeci donelo je kao nikada do sada kvalitetan i uzbudljiv vinski vikend u „gradu koji teče“.

U organizaciji udruženja Kvarner Wines, koje je uz svesrdnu pomoć Turističke zajednice Kvarner postalo pravi ambasador vinske kulture ovog dela Jadrana, festival je ponudio brojnoj publici sveobuhvatni presek kvarnerske vinske scene obogaćen za ovu priliku brojnim vinarijama iz Hrvastke i regiona. Ukupno nekih 60 vinarija i još desetak izlagača lokalne hrane i drugih pića predstavilo je tokom dva dana u multifunkcionalnom prostoru kongresnog centra Exportdrvo u centru Rijeke široku paletu proizvoda koji su ovu dinamičnu turističku regiju doveli u fokus interesovanja publike čitavog regiona.

WineRi 2023 125

- Po svemu sudeći ovo je najuspešniji WineRi do sada, kako po broju i kvalitetu izlagača, tako i po broju posetilaca kojih je bilo više od 1.000, ali i po dobroj atmosferi koja je vladala na festivalu  – kaže dr. sci. Žarko Stilin, organizator ove manifestacije. – Raduje me što smo Exportdrvo otkrili kao novu lokaciju za ovaj događaj, budući da taj prostor ima sve neophodno da bi se nešto ovako napravilo. Ideja je da naši kvarnerski vinaru budu u stvari domaćini vinarima iz regiona, da vino bude medij koji će nas još čvršće povezati. Recimo, srpska vina su ljudima ovde u neku ruku egzotična jer Srbija kod nas još nije prepoznata kao vinska zemlja, mada veoma dobro znam da se srpska vinska scena izrazito brzo razvija. U tom smislu želja nam je da u narednim godinama dovedemo još više vinarija iz Srbije, pogotovo onih za koje se ovde već zna. Super je da predstavimo i one manje za koje znam da imaju zanimljiva vina, ali je ovo pravo mesto i za vinarije kakve su Aleksandović, Radovanović, Kovačević, Temet, Zvonko Bogdan, Milijan Jelić...

WineRi 2023 69

Kada smo kod srpskih vinarija, u Rijeci su svoja vina ovom prilikom predstavili Tri Oraha, Trivanović i Tonković. Sve tri su nesumnjivo skrenule pažnju posetilaca, posebno onih koji se porfesionalno bave vinima, a sudeći prema izjavama pojedinih uglednih hrvatskih somelijera i vinskih novinara pravo otkriće za njih su bila vina Tri Oraha.

WineRi 2023 119

- Prvi put smo prisutni na hrvatskom tržištu na ovaj način i zaista sam zatečena komplimentima koje su ljudi uputili našim vinima, kao da ne veruju da su nastala u Srbiji. Ostvarili smo mnogo kontakata i sve u svemu veoma sam zadovoljna i organizacijom i utiskom koji smo ostavili – kaže Ana Vraneš iz vinarije Tri Oraha.

WineRi 2023 3

Zadovoljstvo ne krije ni Ivan Trivanović vlasnik vinarije Trivanović kod Šida

- Fantastični utisci, publika nije krila zadovoljstvo tako da je ovo odličan uvod u naš izvoz koji kreće ovih dana u Hrvatsku. Mislim da je publika najbolje reagovala na roze Lex, a zatim širaz i šardone barik – kaže Trivanović.

WineRi 2023 104

Od ostalih izlagača na WineRi, tu su pre svega 11 vinarija s Kvarnera na čijim su štandovima dominirala vina od lokalnih sorti žlahtina i sansigot. Obe sorte na svoj način daju vinski identitet regiji. Žlahtina je nepretenciozno belo vino s razigranim cvetno-herbalnim notama, s blagim voćkastim tonovima, pravi izvor zadovoljstva u letnjim danima, dok sansigot daje elegantna voćna vina mediteranskog šarma i veoma suptilne strukture kod najboljih uzoraka. Uz penušavce, po kojima je Kvarner danas najviše prepoznat kao vrhunska vinska regija, te mnoštvo malih sorti koje mogu da se nađu samo na tom području a gde valja istaknuti jarbolu koja daje izvanredno sveža mirna i penušava vina, Kvarner je pravi mali vinski dragulj za istraživanje.

WineRi 2023 132

Ostatak hrvatske vinske scene bio je prisutan najviše kroz vina susedne Istre, brojne malvazije i terane, te kontinentalnog dela gde dominiraju graševine, od svežih do onih odležalih i vrhunskih predikatnih poslastica.

Među posetiocima sreli smo i poznatog srpskog vinara Milijana Jelića koji se fokusirao na sveža bela vina.

WineRi 2023 206

- Od izloženih vina probao sam sve prošlogodišnje berbe malvazije, žlahtine i graševina. Ako bi trebalo nešto od toga posebno da izdvojim, onda bi to kod malvazija bili Deklić i Bastian, omiljena sveža graševina mi je već dugo godina Kutjevo, ona bazna kvalitetna, a od najnovijih žlahtina najviše su mi prijale PZ Vrbnik i Gospoja – kaže Jelić.

WineRi 2023 174

Kako to obično biva, utisci su brojni ali i raznovrsni. U svakom slučaju teško je u tolikom broju etiketa pomenuti sve koji zaslužuju posebnu pažnju. Bitno da je svako od posetilaca WineRi mogao da pronađe dosta toga po čemu će pamtiti ovaj uspešan događaj. Ne samo po vinima, već i dobrom raspoloženju i talasima zadovoljstva koji su tih dana preplavili ovaj festival i Rijeku.  |

Decanteri s Kvarnera

Kao svojevrsni uvod u ovogodišnje izdanje WineRi dan uoči početka festivala održana je pod pokroviteljstvom TZ Kvarnera izuzetno posećena radionica Decanteri s Kvarenera koju su vodile pet somelijerki, ambasadorica brenda Kvarner Wines: Ines Matić Matešković, Lucija Matijević, Marinela Mrkonja, Monika Neral i Martina Škarica.

Anterfile WineRi 2023

 

Tom prilikom posetioci su kroz vođenu degustaciju probali 16 kvarnerskih vina koja su u 2022. godini dobila priznanje na najprestižnijem svetskom ocenjivanju Decanter World Wine Awards u Londonu, te imali prilike da saznaju nešto više o sortama i stilistikama lokalnih vina.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi