FIG, nova vinska destinacija

FIG, nova vinska destinacija

Na Fruškoj gori u Rakovcu, nedaleko od Novog Sada, a na putu ka Vrdniku, na mestu vinarija Imperator&Salaxia, osvanuo je restoran FIG kao savršen gastro-enološki kutak.

- Organski rastemo – kaže uz osmeh Branko Zečević vlasnik vinarije Imperator i suvlasnik vinarije Imperator&Salaxia dok nas dočekuje u predivnom zelenom ambijentu bašte gde iz brojnih kibli sa leda vrebaju boce vina Imperator i Salaxia a sa pladnjeva stotine raznovrsnih maštovitih zalogaja.

Imperator fig restoran 79 463
Pred velikim zadacima, Branko Zečević vlasnik vinarije Imperator 

Svega nekoliko dana pred zvaničan početak rada 25. maja, restoran FIG u okviru vinarije pozvao je i otvorio svoja vrata za veliki broj prijatelja i značajnih osoba svetovne i duhovne zajednice, novinara i hedonista da isprobaju čari lokalnog teroara, kako vina tako i hrane.

Enolog i direktorka Đurđa Katić iz dekantera nudi novi Imperator Rose od sorte pino noar koji će ovih dana na tržište ali koji već sad podiže kompletnu atmosferu na radnu temperaturu zadovostva.

Imperator 254 486
Autorka vina, enolog i direktorka Imperator & Salaxia i Imperatora, Đurđa Katić

Svesni smo da su ovde do juče majstori grozničavo dovršavali poslednje detalje, ali sada je sve arhitektonski besprekorno uklopljeno u šumovitu fruškogorsku pozadinu. Nalik na kakav alpski hotel, vinarija nudi potpuno novi doživljaj baš kao i roze koji pijemo.

Darko Kalaba, generalni menadžer nas uvodi u prostorije koje mirišu novo. Na ulazu u objekat je neka vrsta recepcije koja će koliko sutra postati predivan wine shop sa dva staklena izloga. Tu su čaše, knjige, selekcija lepo poslaganih svih boca vina Imperator i Salaxia, iz nekoliko berbi. Ko dođe moći će da proba vino i onda odluči da kupi. Uostalom, sve će biti još jasnije jer upravo kreće i sajt fig.rs

Imperator fig restoran 117 473
FIG uzde u sigurnim rukama, generalni menadžer Darko Kalaba

Penjemo se na sprat, iza malog balkona je savremeno opremljena kuhinja. Užurbano se pripremaju delikatesi a mi imamo zadovoljstvo da upoznamo glavnu zvezdu gastronomskog projekta, šefa Marka Aćimovića i sušefa Stefana Grbovića.

Marko je znanja i iskustva sticao u Italiji, radio na Siciliji u restoranu sa Michelin zvezdicama, kasnije ubirao aplauze hedonista duž jadranske obale. Kad ga pitamo šta će nuditi gostima, kaže:

- Lokalne namirnice gde se trudimo da to bude i izgleda malo drugačije. Zapravo, sve ono što danas probate ali u većem izdanju, neka vrsta fine dininga na sremački način.

Imperator 141 475
Gastronomska zvezda FIGa, šef Marko Aćimović (desno) i njegov tim

Kuhinja u FIGu radi od podneva do 21 čas, restoran sat ili dva duže, svaki dan osim ponedeljka.

Vraćamo se u parter gde je čitavom dužinom zgrade stakleni zid koji odvaja hol od bašte, najvećim delom zasenjene dok je veći deo u senci visokog drveća koje baštu odvaja od puta i za zvukove spolja čini gotovo nepropustni zid.

U praznom holu je sada diskretni DJ a već koliko sutra postaviće se stolovi i taj deo je predviđen kao degustacioni sa stolovima za po 10 do 12 gostiju, kako leti, tako i zimi. Tu je bar šank a onda se spuštamo stepenik ili dva u nešto širi zatvoreni deo kojim dominira kameni bunar. 

Imperator 313 495

- Ovo je bunar želja - objašnjava menadžer Darko uz osmeh – šalimo se, kažemo ubacite 50 evra i želja će se ispuniti. Ukupno posedujemo oko 60 mesta u bašti i 50 unutra, ceo prostor je predviđen za uživanje ali i idealan za manje glasne žurke i proslave. Spremni smo i biće tu još detalja, recimo čitav meni je napisan veoma jednostavno, tipa: patka-celer-jabuka…  (smeh).

Detalja zanimljivih zaista ima, od neobičnih ventilatora iznad naših glava nalik na propelere aviona ili broda do metalnih vrata koja asociraju na doba rimskih imperatora. Iza njih su nekada bile pušnice, a sada je magacinski prostor. Takođe, dosta je kamena ugrađeno u zidove, a tu je i drvo koje raste kroz krov ove sale pa je uz staklene zidove sa jedne strane i mnogo svetla postignut efekat kao da se nalazite u prirodi iako ste u zatvorenom prostoru.

Imperator 301 492

Pravo je uživanje u brojnim zalogajima, neobičnoj kombinaciji hrskavih, mirisnih, slatkih i ljutkastih varijacija na temu ribe, mesa, raznovrsnih sireva. Savršen je koziji sir umotan u tanku traku patlidžana koja asocira na suši, a vrhunac su kolači. Deserti, bilo da je reč o vanil-kremi sa prelivom od crvenog voća i zapečenim koricama testa prekrivenim medom ili neverovatne kocke čokoladnog musa uokvirene čokoladom sa nekom vrstom krune od karamel grilijaša ili nečeg sličnog. 

Imperator 239 485

Premijeru je ukrasilo i predstavljanje novog, mladog enologa vinarije Nikole Jelovca. 

- Nikola je došao jer mora neko i da radi u podrumu– smeje se Đurđa Katić koja za sebe kaže da menadžeriše sve, od  vinograda  preko proizvodnje vina, osmišljava i kreira nove etikete i stilove vina sa saradnicima, vodi prodaju i marketing za Imperator. – Biti na mom mestu zahteva krajnju neophodnost da imate sposobne ljude od poverenja na četiri ključne pozicije. Ako ih imaš i na njih možeš da se osloniš, tim je pobedio. U tom smislu od Nikole očekujem puno i iskreno verujem da će on ispuniti očekivanja.

Imperator 261 487
Nova generacija enologa u punom zamahu: Anđela Živanović (Vinum), Nikola Jelovac (Imperator Salaxia) 

 Kao prvu važnu akciju u kojoj je učestvovao Nikola navodi opremanje laboratorije u kojoj mogu kompletno da odrade sve analize osim onih zvaničnih, što štedi dosta vremena i sredstava u toku proizvodnje vina.

- Organizaciju  podruma smo doveli na daleko viši nivo a na putu smo da imamo najsavremeniju opremu za primarnu preradu koja će našu intervenciju da svede na minimum sa ciljem da se  procesi odigravaju maksimalno spontano. Trenutno se radi priprema vina za flaširanje, stabilizacija i taman ćemo tada biti spremni za novu berbu koja će biti izuzetno zahtevna i veliki izazov na koji ćemo da odgovorimo uspešno kao i do sada. 

Imperator 334 500

Priznaje da je izazov i rad na organskim vinima s kojima se ranije nije susretao u podrumu ali napominje da od Đurđe Katić ima veliku podršku pa ne sumnja u uspeh. I dok probamo Imperator Pinot Noir priznaje da mu je to omiljena crvena sorta a sovinjon blan od belih. 

A razloge zbog kojih je nastao FIG restoran vinarija Imperator i Salaxia ukratko je objasnio Aleksandar Tadić vlasnik vinarije Salaxia Wine.

- Čitav projekat smo pokrenuli pre otprilike dve godine inicirani situacijom koja se dogodila usled pandemije jer jako je mnogo ljudi odjednom krenulo da obilazi Frušku goru. Ukazala nam se potreba za većom degustacionom salom a sve se na kraju pretvorilo u restoran sa oko 120 mesta. Lično sam izuzetno ponosan na staf koji imamo u kuhinji i biću pomalo neskroman ali tvrdim da je to bukvalno gastronomska reprezentacija u šta će se uveriti brojni turisti koji prolaze od Novog Sada ka Vrdničkoj kuli.

Imperator 321 497
Korona nas je pokrenula, vlasnik vinarije Salaxia Aleksandar Tadić u razgovoru sa našim reporterom 

Odlazeći ka parkingu ponovo srećemo Branka Zečevića koga uskoro očekuje veoma zahtevan zadatak, izgradnja vinarije Imperator usred biodinamičkih vinograda u Erdeviku.

- Srećan sam, otvorili smo restoran koji dosad nismo imali u vinariji. Vinski turizam se razvija na Fruškoj gori pa i u Srbiji i sad je bukvalno standard da svaka vinarija mora imati restoran. Pošto ni kod vina nismo ništa radili tek da nešto radimo već pokušavali da napravimo zbilja vrhunsko vino, tako je i sa FIG restoranom. Okupili smo odličnu ekipu u kuhinji, menadžera, somelijera koji će davati jedan novi doživljaj Fruškoj gori nešto što verovatno nijedan restoran tu ne može da ponudi. Ovaj novi koncept se takođe bazira na onome što volimo a to je lokalno, lokalni teroar za hranu i za vino napravljen i pripremljen na jedan poseban način.

Imperator 98 468

Koncept se pokazao kao izuzetno uspešan barem prema reakcijama gostiju na ovom pretpremijernom otvaranju restorana, mnogi već najavljuju da će doći ponovo na ručak ili večeru. Nas zapravo zanima koliko će dugo FIG biti u centru pažnje dok se ne formira restoran u novoj vinariji Imperator?

 - Ovaj poduhvat partnerski radimo kao vinarije Imperator i Salaxia, međutim kako Imperator neprestano širi vinograde, kako je rod sve veći i veći, nama ovaj prostor postaje tesan. Znači kad otvorimo novi objekat u Erdeviku ovde ćemo se skoncentrisati da radimo vina iz našeg vinograda od tri hektara u Rakovcu kao i Salaxia vina, dok ćemo biodinamička vina Imperator raditi isključivo u novoj vinariji gde će biti i biodinamički restoran. A čitav taj kompleks biće gotov maksimalno za dve godine.

Znači na Spasovdan ili nekadašnji Dan mladosti krenuo je FIG za uživanje u sadašnjosti, a sve ostalo je budućnost.   |

Foto: Boban Vidović

nazad na vrh

Srodni tekstovi