Wine Garden: Najlepša vinska zabava u regionu

Wine Garden: Najlepša vinska zabava u regionu

Petu godinu zaredom Botanička bašta u Beogradu postaje tokom prvog vikenda u junu mesto najlepše, najotmenije i najveselije vinske zabave u regionu Wine Garden.

Da se radi o pravom malom fenomenu najbolje govori to da je Wine Garden ove godine posetilo više od 12.000 ljudi, dok je nekoliko hiljada ostalo ispred ulaza Bašte tražeći kartu više! One koji su uspeli da se domognu ulaznice ili nađu na spisku gostiju čekalo je rekrodnih 80 štandova s vinima, tridesetak izlagača hrane, svakojakih sireva, gurmanskih specijaliteta, te non-stop muzički program koji se dešavao na čak šest lokacija u Bašti, od klasične i džez muzike, do pop-rok ritmova, plesača svinga, uličnih svirača, dečijih animatora... Wine Garden je definitivno, ako ne najveća onda bez dileme najlepša vinska zabava u čitavom regionu, manifestacija koja je postala ponos Beograda!

Što se ponuđenih vina tiče, mnoštvo novih srpskih vinarija i nasmejanih mladih ljudi za tezgama i u publici, te ogroman broj vinskih noviteta uz nebrojene ljubitelje vina sa ruskog govornog područja, utisak je koji je nemoguće ignorisati.

WINE GARDEN II DAN 193

Izložbeni prostor vinarije Tikveš sa njenim pridruženim akvizicijama i teroarima zgodan je za početak. Tu je toliko raznovrsnih vina da se možete zadržati čitav dan ali nas je privukla nova linija i novi teroar Babuna, premijerno predstavljena na ovogodišnjem Grand Tastingtu. U pitanju su crvena kupaža u kojoj dominira plavac mali a prate ga širaz i kaberne fran, dok je u beloj Babuni sklop sorti albarino, vionje uz malo šardonea. Oba vina su iz berbe 2022, krajnje cenovno pristupačna a Domaine Babuna se nalazi nedaleko od teroara Bela voda.

WINE GARDEN I DAN 169

Sorta rkaciteli popularna je u Makedoniji ali je evo i u novom organskom oranž vinu tod’ Orange 2022. Posle 30 dana maceracije po 45% rkacitelija i muskata uz dodatak 10% šardonea dali su ovo vino vinarije Todorović iz Knjaževca.

Knjaževački Džervin dokazuje napredak u kvalitetu vinom Cabernet Sauvignon 2019. Uprkos sadržaju 16% alkohola ovo se crveno vino iz srpskog barika pije kao mleko dok je sovinjon blan iz berbe 2021 pola godine fermentisao u drvetu a sada je lako razumljiv i pitak.

WINE GARDEN I DAN 232

Potpuno novi dizajn etiketa i boca Chardonnay 2021 i Sauvignon Blanc 2021 dočekuje na štandu vinarije IN Ilić-Nijemčević dok je veoma svetao i ukusan Rose od muskat hamburga i merloa iz berbe 2022.

- Rešili smo da od sad idemo na malo šarenije etikete – potvrđuje Ivana Ilić, a mi već uživamo u teksturama i sjajnim aromama popularnog vina iz vinarije Erdevik Bela Novela 2022.

WINE GARDEN I DAN 244

Roze Nostra 2021 ne samo da je popularna etiketa već iskazuje do sad najviše domete u roze segmentu vina baš kao i novi biodinamički roze vinarije Imperator koji će ubrzo, čim dobije etiketu biti pravi hit na tržištu ovog leta.

U jako ekstraktne, ali složene i voćno-cvetne roze varijante ubraja se i Minna vinarije Stemina koja je donela sve nove berbe. Roze sočno lepi usne, malo barikirani šardone Panta Rei 2022 je impresivan, dok je Stefanos 2021 promenio i kupažu kako bi se istakla voćnost. Merlo je (75%) posle 12 meseci u bariku dominantan nad kaberneom dok je vino lagano i pitko iako ima 14,8% alkohola.

WINE GARDEN I DAN 246

Ta težnja da se u crvenim vinima istakne voćnost, da i pored visokog postotka alkohola imaju veliku svežinu i lakoću ispijanja novi je must to do za srpske vinare, potvrđuje Bojan Milanović iz vinarije Magaza.

- Srpski vinoljubac sad traži isključivo takvo vino. Ona teška, alkoholna, mali je krug kupaca ostao veran njima – zaključuje dok nam sipa izvanredan Merlot 2017.

WINE GARDEN I DAN 252

A onda otkriva da ima i berbu 2018 za koju tvrdi da je čak i bolja. I zaista, to je taj novi stil, još lakši ali drastično kompleksniji koji donosi pregršt uživanja u analizi. Upravo takva, izuzetna crvena i nenaporna vina su na štandu Aglaja Frunza iz Negotina, bilo da je to novi Prokupac ili Cabernet Sauvignon 2019.

Izuzetna berba 2019 u kaberne sovinjonu ogleda se i u vinu mladog organskog vinara Marka Obradovića. Crveno internacionalno vino njegove vinarije Tenuta Est baš kao i Srpska kupaža, blend sastavljen od autohtonih grožđa Negotinske Krajine divan su putokaz kojim kroče vinari udruženi u ekipu Mladih vinara sa Rajca-Smedovca-Rogljeva.

WINE GARDEN I DAN 263

Vinarija Raj, organska vinarija Dalia, vinarka Jelena sa svojim prvim vinima, sjajna kooperacija na više nivoa. Tu upravo prustvujemo internom nadglasavanju posetilaca da li je najbolje belo vino Chardonnay 2021 Tenuta Est koji nije iz barika i nije našminkano, ili Žuti Biser, tamjanika Mali podrum Gajić.

Istovremeno ispred štanda Vino Budimir neko naglas komentariše kako je tu tamjanika još bolja, no zanimljivo je bilo čuti mišljenje bračnog para Mikić iz istoimene vinarije. Njih Rusi bukvalno opsedaju jer imaju polusuva i veoma slatka vina.

WINE GARDEN I DAN 268

- Slatka pa i polusuva vina imaju veliku i sve veću potrošnju u ovom trenutku – tvrdi Dragana Mikić dok jedva stiže da napuni sve ispružene čaše. A i boca je sve manje.

Da Srbija ne oskudeva u dobrim ali i veoma različitim belim vinima očito je na svakom koraku. Jedan od primera je vinarija Vrt iz sela Riđice, nedaleko od Sombora, gde se traži trijumfalni Sivi pesak pino griđo, pobednik Wine Vison manifestacije prošle godine.

WINE GARDEN I DAN 327

- Velika novost kod nas je vino Plavi Pesak 2019 u magnumu – kaže vlasnik Vrta Radomir Tripković. U pitanju su dve sorte kupažirane u različitim buradima, merlo u starom, frankovka u novom hrastu po osam meseci i šest u tanku. Sve je to igra i čarolija, svaki put moram nešto novo da izmislim.

Vinarija Pirg sa obronaka Rudnika prvi put je na Wine Garden festivalu. Ponudili su Sauvignon Blanc 2021 kao i barikiranu varijantu istog, dok su rozea čak dve varijante, a nude i Vranac 2020. Vina su nas prijatno iznenadila dok je vinara iznenadila publika, navala je bila tolika da su morali po nove količine za drugi dan festivala.

WINE GARDEN I DAN 345

Takođe je veliko iznenađenje premijerni, prvi Grašac vinarije Veritas uz ostala njihova vina koja sva redom nailaze na nepodeljenu pažnju.

Sa porodicom i podmlatkom je na Wine Gardenu i somelijer Stevan Rajta, glavna spona između desetogodišnjeg plana za razvoj vinarstva i trenutnog stanja na vinskoj sceni. Širok osmeh govori da je zadovoljan onim što je zatekao, a mi otkrivamo još jedan niz noviteta.

WINE GARDEN I DAN 356

Vinarija Grabak proizvela je kupažu sorti kaberne sovinjon i prokupac koje su posebno vinifikovane i provokativnog imena Sojka 2021. Isključivo iz inoksa miriše slasno na bombone upravo kako je predviđena da bude kao lagano pitko vino sa lepih 14% alkohola.

Uz premijernu tamjaniku Bela Vila, Maša Blagojević iz šumadijske vinarije Chateau Prince nam nudi još jedan novitet Shiraz Reserve 2021. Godinu i po dana u američkom hrastu donelo je mnogo začinskih nota a vino sa 14,5% alkohola fenomenalnog mirisa i punog tela koje su mnogi pohvalili ubrzo će na police.

WINE GARDEN II DAN 30

Dugo je vinarija Vladimir imala samo jednu etiketu merloa pod imenom 1 Hektar, baš koliki su im zahvati vinograda. Sada su doneli i merlo Plato 2017 koje se radi u 3.200 boca samo u posebnim godinama a služi kao uvertira za novo vino 1 Barik 2019 koje još odležava u negde 300-600 boca.

Izvanredan utisak ostavlja sovinjon 2019 vinarije Pusula, ali i Muskat Selekcije 2022 podkosmajske vinarije Janovi Vinogradi.

- Nešto više kiseline, lepršavo, mineralno vino nežne muskatne arome dobio sam tako što sam ranije obrao vinograd. Nisam to planirao ali se javio botritis a kako smo u konverziji za organsku proizvodnju ne smem da prskam. No botritis je dobro došao za razvoj zrelih nota pa mu se nadam i ove godine u nekoj finoj meri – smeje se Bojan Vukmirica vlasnik vinarije dok pokušava da uhvati naslednika starog dve-tri godine koji niz baštu nestaje u zelenilu.

WINE GARDEN II DAN 55

Pravi eksperiment je prvo srpsko mirno belo vino od pino noara na štandu vinarije Dumo, dok je nedaleko odatle odličan Burgundac beli 2021 Vinarije Drašković, vino iz osnovne linije koje je svakako među favoritima u best buy kategoriji.

Na stotine ovakvih primera je svuda oko nas dok lagano pada veče. Grupa veoma mladih Rusa objašnjava nam kako im je u Bašti bilo jako dobro ali…

- Isuviše mnogo utisaka, vinarija, vina – kaže egzaltirano jedna od devojaka. - Prvo sam probala dvadesetak raznih vina što je zaista mnogo, potom smo kupili neka. Ne sećam se imena vinarija…

WINE GARDEN II DAN 65

Vade iz ranaca boce, prvo Auris penušavac koji im se dopao, a potom, na naše iznenađenje, vina malih proizvođača, Podrum Bačina vina i Podrum Stanimirović. To nas navede da istražimo štandove odmah na ulasku u baštu. I zbilja Podrum Šukac ponovo je napravio sjajan Grašac, Tijana Vojinović ćerka vlasnika ali i tehnolog vinarije Vojnović u potpunosti opravdava znanje iz struke rozeom Lahor, kupažom merloa, kabernea i muskat hamburga, kao i vinom Grašac, te skladnom i pitkom kupažom grašca i šardonea.

Tu smo zapravo zašli u Novosadski vinski put, vinarije udaljene do osam kilometara od centra Novog Sada udružene u saradnji sa Turističkom organizacijom ovog grada. Od osam vinarija: Šukac, Antonijević, Miljević, Salaxia, Imperator, Dumo, Vojnović, Do kraja sveta, polovina je došla u Beograd potpomognuta od strane Turističke organizacije Novog Sada

WINE GARDEN II DAN 69

- Prvi put smo ovde – kaže Đorđe Vranić, zamenik direktora TO grada Novi Sad. - Divna manifestacija. Tu smo sa našim vinarima da predstavimo Novosadski vinski put i sigurno se vraćamo dogodine. Ovakve manifestacije mnogo znače srpskom turizmu a i vinska kultura generalno raste.

Tokom ova dva dana mogao je da se uoči i visok standard vina kod mnogih relativno mladih vinarija, od kojih tek po neka ima desetak berbi iza sebe: Eden, Komuna, Đurđić, Verkat, Draganić, Vinarium, Tri međe i oblak, 100 žena, Sokolov zamak, Zmajevac, Probus Vineyards, Yotta, Radlović, Fragaria, Gamanović,  sve impozantnija Vinarija manastira Studenica... Spisak je doista poduži.

WINE GARDEN II DAN 77

Naravno, na Wine Gardenu su prisutne i brojne velike i poznate srpske vinarije: Deurić, Virtus, Milijan Jelić, Despotika, Kovačević, Molovin, Fruškogorski vinogradi, Čoka…

Tu su i gosti iz regiona, nezaobilazne Plantaže, Nuić i Jungić iz Bosne i Hercegovine, Vinakoper te Klet Brda iz Slovenije, Enjingi i Jokić iz Hrvatske... Izuzetno interesovanje vlada za brojna vrhunska srpska vina vinarije Lakičević iz Leposavića sa severa teritorije KiM koja jedva staju na dva štanda.

WINE GARDEN II DAN 119

Gotovo da je nemoguće pobrojati šta je sve od vina tu prisutno i koliko se hiljada boca vina rastočilo! A opet, sve nekako fino, bez ikakvog incidenta, veselo, druželjubivo. Žamor i zveckanje čaša mešaju se sa zvucima muzike i smeha. Ovo je Beograd kakav nismo navikli često da gledamo, opušten, uglađen, raspoložen. Ako ni zbog čega drugog Wine Garden bi trebalo samo zbog toga da postoji!   |

Foto: Ivana Čutura 

nazad na vrh

Srodni tekstovi