Traško: Nova vinska zvezda Negotina

Traško: Nova vinska zvezda Negotina

Bukovsko brdo iznedrilo je novu vinsku zvezdu, sudeći prema onome što smo premijerno zatekli u boutique vinariji Traško.

Bagrina Edicion Limitada 2022, neki će reći jedna od najboljih na tržištu bagrina, i dva crvena vina iz linije Fabulous, Cabernet Franc 2021 i Cabernet Sauvignon 2021, u okviru vinarije koja neodoljivo podseća na kakav bordoški chateau sa 95 barika vrhunskih svetskih brendova u vinskom podrumu, to je samo početak vrlo ozbiljne priče.

Trosko vinarija 00294

Jer kada na jesen, bude predstavljena degustaciona dvorana sada u završni radovima, uz nekoliko apartmana iznad nje, biće to atraktivan objekat vinskog turizma iz koga se sa velike terase, a preko bazena i urednih travnjaka, pruža čudesan pogled na Negotin i poveliki deo Balkana preko Dunava.

Ono što prvo pada u oči je kompletno ograđeni, uredno postavljeni vinograd veličine 4,0 hektara. Podignut 2019. godine i potpuno snabdeven sistemom kap ko kap uglavnom nosi loze kaberne sovinjona i kaberne frana. Dosta se strmo spušta dole gde počinje nekadašnji čuveni položaj Zlatno Brdo odakle su stizala najbolja grožđa za Krajina vino, a u drugoj prelepoj površini, uključeno je i 55 ara bagrine, autohtone sorte koje će na proleće biti nadograđen još jedan hektar jer baš ovde pokazuje izuzetan rezultat.

Trasko 137

U barik podrumu lepo se vidi da će broj vrhunskih buradi već narednih godina prevazići brojku od sto, a pažnju privlače crne glatke pločice na podu iz kojih blistaju šljokice, nekakvi kristali. Jasno razumemo da se prema vinima u vinariji Traško ponaša sa najvećim poštovanjem, a za uzvrat očekuje nešto vanredno.

Tome svakako doprinosi najsavremenija oprema ugrađena u proizvodni deo gde nastaju vina u tankovima od tri, pet i deset hiljada litara, ukupnog kapaciteta 40.000 litara.

Trosko vinarija 00167
Vesna Milojković, menadžer prodaje vinarije Traško

- Praktično smo se premijerno predstavili 2023. godine na sajmu Wine Vision by Open Balkan, a reakcije su zbilja izvrsne – otkriva menadžer prodaje Vesna Milojković u VIP delu objekta koji služi kao degustaciona sala dok ona za 50 posetilaca ne bude završena.

Probamo barikiranu Bagrinu Edition Limitada 2022 iz elegantne boce, jedne od 1.500 napunjenih. Odmah postaje jasno zbog čega je ovo vino „limitirana serija“ jer ga pola godine odležavanju u bariku apsolutno izdvaja od ostalih bagrina na tržištu rađenih u inoksu.

Trosko vinarija 00231

Lepršava, kremasta, ne previsokih kiselina a opet vrlo pitka ostavlja dug trag na nepcu i u finišu. Iako sorta po difoltu ne iskazuje bitne mineralne odlike pa ni naročitu voćnost, ova bagrina ruši barijere i tabue. Očito kasnije brana ima dosta tela za svojih 12% alkohola, jako zrelo voće uz klasične cvetne i medne note, lepu dozu herbalnosti i eleganciju iznad svega. Potpuno neočekivano za tako mlad vinograd.

Ispred sale u kojoj smo, i one degustacione koja očekuje završnu ruku dekoratera i dizajnera u nastavku zgrade, nalazi se prostrana ravna terasa, tek desetak santimetara iznad ploče i travnjaka koji okružuju poveliki bazen. Uživati tu kraj vode na suncu, sa panoramom koja obuhvata čitav Negotin, ili nakon spavanja u apartmanima dočekati izlazak sunca iznad Dunava, biće fantastičan bonus uživanju u vinima dostupnim u vinariji Traško.

Trosko vinarija 00220

Prelamanje svetla kroz brojne kristale, opčinjenost čudnim ogledalima koja likove razlažu u fraktale, velika platinasta glava ponosnog konja sa istim takvim svetlucavim komadićima, dosta govori o idejnom tvorcu i vlasniku vinarije. Neočekivani umetnički ukus, hrabrost da se naizgled opušteno poigra mladalačkim stilovima koji brišu granice polova i godišta, a opet sve savršeno utegne da ne izgubi smisao, reflektuje se jako u crvenim vinima.

Savršeno sveža, pitka, sočna i donekle iskričava mogu se konzumirati odmah, a svake godine biće još bolja. Uglađen dodir drveta posle 12 meseci odležavanja u bariku i još po toliko u boci doneo je apsolutno željene atribute. Etalon kvaliteta negotinskog kabernea kakav je postavljen poslednjih desetak godina ispoštovan je do detalja, pri čemu se Fabulous Cabernet Sauvignon 2021 maestralno razlikuje od svih sortnih komšija u krugu od 50 kilometara.

Trosko vinarija 00256

Tanini iz ručno branog i selekcionisanog grožđa su još uvek u pogonu gradeći sa 14% alkohola odbrambene sisteme potencijala za odležavanje dok mineralna završnica već aromatski dopušta nagoveštaj kako će vremenom, duboku tamno-rubin zavesu raskriliti čuveni naleti mirisa ljubičica. I sad mala tajna. Ovo vino sadrži sitne delove vinograda, specijalni začin, po prstohvat sorti marselan, Cremenere i Petit verdot.

Još izrazitiju originalnost nalazimo kod Competition Fabulous Cabernet Franc 2021, čistog sortnog vina sa 14% alkohola. Prilično svetao, boje (i arome) višnje i srednjeg tela to je jako moderno vino kakvo se traži svuda u svetu. Ne samo obojenošću već i lepim cvetnim mirisom pomalo podseća na pino noar, i dijametralno suprotan je od „debeljuškastih“ i moćnih kaberne fran vina kakva su ona u mađarskom Vilanjiju.

Trosko vinarija 00243

I ovde je još uvek primetan rad tanina koji doprinosi ukupnoj ekspresiji dok se komplesnost kroz arome kafe i crne čokolade javlja u završnici koja se postupno ali predano razvija u finišu. Ukratko, vino koje traži još jednu čašu.

Verujući da je to sve za sada iz mlade vinarije, osluškujemo kako se planira izgradnja manjeg vinskog hotela što će svakako doprineti opštem boljitku i daljem razvoju negotinskog vinskog (k)raja. Jer put od Beograda do Negotina je jedan od najlepših u Srbiji, kako predelima kojima prolazite, čarobnim obrisima i zaleđinom Rtnja, tako i činjenicom da gazite dobar asfalt ispod točkova.

Trosko vinarija 00310

A onda na vrh Bukova, tu sa puta skrenite stotinak metara desno u prelepi posed Traško vinarije gde jedinstveno premijum vino koje smo imali priliku da probamo, brend jednog francuskog i jednog italijanskog klona kabernea, jasno govori da je u čaši pravi svetski crveni „kapitalac“.

Kad bude flaširan za godinu ili dve, dobije posebnu etiketu i primiri sekundarne note gradeći kulu kompleksnosti još godinu dana u boci, ova naša priča čuće se zasigurno daleko na tamo nekom Decanteru. Ili u uzbuđenom šaputanju vinskih znalaca, od uha do uha.   | 

Trosko vinarija 00156

Partner na vinskom putu Toyota Corolla Cross

Ime Corolla je poznato svima, bez obzira da li su poznavaoci automobilskih dešavanja ili ne. Popularni automobil srednje klase iz Toyota pogona već decenijama predstavlja sinonim za pouzdanost i savršen kompromis cena – kvalitet. sada je u ponudi i u trenutno najpopularnijem SUV obliku, pod punim imenom Toyota Corolla Cross.

Spoljašnjost je atraktiva, ali i odmerena. Prvo što vozača impresionira su prednja sedišta. Toyota je na tom polju danas ispred većine direktnih konkurenata. Njihov kvalitet se prvestveno ogleda u savršenoj udobnosti, a ovoj klasi je teško očekivati više. Obuhvataju telo vozača poput sportskih sedišta, ali su savršeno oblikovana i udobna, kao da su projektovana za celodnevna putovanja.

Toyota Cross 00127

Kada je uređenje kokpita u pitanju, očigledno je da su u Tojoti pokušali da podmire dva sveta – opšti trend digitlizacije sa lakoćom rukovanja. Ispred obruča upravljača se nalazi ekran. Prikaze je moguće personalizvati, i kada se sve podesi kako treba, preglednost je besprekorna. Isto važi I za veliki ekran osetljiv na dodir – pruža obilje mogućnosti, i kada se vozač navikne, kokpit Corrole Cross postaje veoma prijatno mesto za boravak.

Ipak, najviše nas je impresionirao hibridni pogon, a na našem testu se našla slabija verzija od 140 konjskih snaga. U ponudi je I verzija od 200 konja. Polazak iz mesta je obično sa ugašenim benzinskim motorom, dakle bešuman, a i u vožnji je zvučna izolacija odlična. Ipak, kada se desna pedala odlučnije pritisne, automobil snažno ubrzava, kao da tek tada prikazuje sav svoj raskošni potencijal.  |

Foto: Boban Vidović, Vinarija Traško / arhiva

nazad na vrh

Srodni tekstovi