Najbolja vina Srbije u Zagrebu

Najbolja vina Srbije u Zagrebu

Treću godinu uzastopno odabranoj skupni hrvatskih vinskih profesionalaca predstavljena su u Zagrebu vina iz Srbije koja su ponela naziv najboljih u tradicionalnom godišnjem izboru najuticajnijeg regionalnog vinskog magazina Vino.rs.

Domaćin ovog druženja uglednih hrvatskih sommeliera, vinoznalaca i vinskih pisaca bio je direktor najstarijeg i najutjecajnijeg vinskog festivala Zagreb Vino.com, uvaženi profesor Ivan Dropuljić koji nas je zajedno sa suprugom Ivankom ugostio u svojoj privatnoj vinoteci. Očekivanja su nakon uspješnih prezentacija proteklih godina bila visoka, kako po kvaliteti vina tako i po raznolikosti i autentičnosti žanrovskih izvedbi srpskih vinara.

Najbolja vina Srbije u Zagrebu 2024 (72)

Uz domaćina, degustaciji su prisustvovali i vinski pisci Željko Suhadolnik, Ivo (Bakhov sin) Kozarčanin i Zoran Vitas, vinski promotor Siniša Medenica, vinoznalac i legenda YU-rocka Tihomir Pop Asanović, inače strasni ljubitelj vina i ozbiljan poznavalac, te sommelier Tomo Jakopović, ovde i u ulozi onoga ko će vam preneti utiske. A oni su jednostavno rečeno – izvanredni!

Degustaciju smo otvorili kako i priliči, suhim, raskošnim vintage pjenušcem Eclater 2018 Vinarije Zvonko Bogdan. Ovaj klasični Blanc de blanc vrlo je ambiciozno vino ambiciozne vinarije. Bazno vino je odležano na finom talogu, a nakon punjenja u bocu još 46 mjeseci na kvascima.

Najbolja vina Srbije u Zagrebu 2024 (47)

Pušten je u optimalnom trenutku na tržište, kada je već dobio potrebnu ozbiljnost i aromatski se definirao bez dodatka ekspedicijskog likera. Izvrsne svježine, fine perle i pamtljivog okusa izazvao je oduševljenje svih prisutnih. Izvrstan primjer pjenušca za širenje vinske kulture u Srbiji, potpuno razumljiv, a dovoljno kompleksan.

U kategoriji roze vina gosti iz Beograda su predstavili Eau de Rose 2022 Vertiz tenisera Bobe Živoinovića napravljen od merlota iz Goriških brda. Odlično vino, na nosu precizno i fino, naglašenih voćnih aroma. Krasi ga puno tijelo koje ga nimalo ne opterećuje, a visoka svježina i naglašena mineralnost daju mu živost i energiju. Moderno vino bez slabe točke kojem nedostaje tek autentičnost.

Najbolja vina Srbije u Zagrebu 2024 (124)

Zatim nam se u čaši našao Grašac 2020 Vinčić ovjenčan Decanterovom platinom. Vrlo ambiciozno i kompleksno vino koje na najbolji mogući način pokazuje potencijal ove velike, ali nedovoljno iskorištene sorte. Bogate arome, umjerenog intenziteta, ali nevjerojatne širine osvajaju na prvu. Na okusu bogato, duboko i moćno. Jedno od onih velikih vina koje nije potrebno detaljno secirati nego ga je potrebno promatrati kao homogenu, neraskidivu cjelinu kojoj su harmonija i balans dovedeni do savršenstva. Svojom profinjenošću i karakterom podsjeća na najbolja burgundska vina.

Najbolja vina Srbije u Zagrebu 2024 (89)

Četvrto posluženo vino Furmint Kew 2019 iz majstorske radionice Ernea Sagmeistera pobednik je u kategoriji bijelih organskih vina. Još jedno odlično vino od zanemarene velike sorte, što je neupitno furmint koji se na obroncima Fruške gore odlično „snalazi“ ali i nedovoljno koristi. Savršen pristup i veliko razumjevanje vina omogučili su da se ovaj furmint razvije u veliko vino uz minimalno intervencije. Sve najbolje što ova sorta nudi krasi ovo vino. Intenzivne voćno-cvijetne arome, bogat i fin okus, moć i elegancija. Prisutna slast u vinu poravnana je iznimno naglašenom ali ugodnom mineralnom svježinom. Vino za pasionirane vinoljubce koje treba razumjeti da bi se u njemu u potpunosti uživalo.

U sauvignonu Ex Catedra 2021 vinarije Erdevik vidljiv je promišljen pristup ovoj aromatičnoj sorti od koje se često proizvode intenzivna, nametljiva vina koja neretko koketiraju sa banalnošću. Ekipa iz Erdevika je spustila intenzitet aroma i dobila širinu. U okusu je zadržan intenzitet, ali je dobivena slojevitost i kremoznost odležavanjem u novim baricima čak 24 mjeseca. Barik vinu nije naudio nego mu je dao dodatnu dubinu i umirio ga zadržavši sve sortne karakteristike, primjetne u svakom detalju.

Najbolja vina Srbije u Zagrebu 2024 (152)

U kategoriji oranž vina predstavljen je Morange 2018 Milijan Jelić od sorte morava. Ova kategorija veoma je sklizak teren jer stvari nisu (još) potpuno definirane, odnosno postoje različiti kutevi gledanja na nju pa to ostavlja veliki prostor vinarima u interpretaciji. Istovrmeno, svaki se rezultat dugačke maceracije bijelog grožđa može predstaviti kao nešto što je vinar baš želio, premda je vino opterećeno raznim problemima. Kod Morange je sve potpuno jasno i čisto.

Odlično vino i pravi primjer kvalitetnog pristupa ovoj sorti i ovakvoj vinifikaciji. Lijepe je jantarne boje i slojevitih aroma. Iz čaše postepeno izlaze mirisi bijelog čaja, šipka, cvijeta lipe, bagrema i badema, a na nepcu im se pridružuje suha kajsija. Intrigantno vino puno energije, u odličnom balansu između mekih alkohola i žive, citrusne kiseline.

Najbolja vina Srbije u Zagrebu 2024 (146)

Na red je došao i Bukovski Cuvee 2019 Matalj koji je osim što je posve orginalan i veoma dobar. Oko ovog vina je bilo dosta polemike za stolom, a vjerojatno je tako i u širem krugu vinoljubaca, pa ako je to bila ideja onda je autor u potpunosti uspio. Naime, neki su ovo vino vidjeli kao moderno, elegantno, sviježe i drugačije, dok su mu drugi zamjerili prevelik utjecaj drva, gorčinu u retrookusu i nedorečenost. A baš u tom različitom pogledu degustatora, kao i u intrigi koju izaziva leži čar ovog vina.

Dionizije 2019 Jović odličan je blend vranca i Cabernet sauvignona. Vino na prvi nos otkriva da je grožđe u berbi bilo jako zdravo i zrelo. Umirene voćne arome isprepletene začinskim tonovima sugeriraju ozbiljnost koju dubina u okusu potvrđuje. Brojni zreli tanini utječu mu na karakter, a mineralna svježina daju energiju.

Najbolja vina Srbije u Zagrebu 2024 (110)

Usledilo je zatim verovatno jedno od najboljih srpskih vina (možda i šire) koje smo ikad kušali – Cabernet Sauvignon Grand Reserva 2017 Radovanović! Bilo kakvo tumačenje ovog vina je nepotrebno jer ono govori samo o sebi. Nastupa s ozbiljnim gardom, beskompromisno i bez ustupaka. Moć i elegancija. Karakter vinara vidljiv u svakom detalju. Veliko vino za velike trenutke.

Za kraj je poslužen Di Ice Wine 2020 DiBonis od rijetke sorte generoza. Dvije je godine „školovan“ u hrastovoj bačvi, pa još jednu u akaciji. Pomalo neobična ali vrlo uspješna vinifikacija za ovako visoke predikate sa čak 330 grama neprevrelih šećera. Vino je prožeto najfinijim aromama suhih kajsija, breskve, livadnog meda koje dodatno oplemenjuju botritisni tonovi. U okusu zavodljivo, bogato i zrelo. Fantastičan odnos zaostalog šećera i dragocjenih kiseleni daje mu ravnotežu i ozbiljnost. Ne kaže se uzalud šećer dolazi na kraju.

Najbolja vina Srbije u Zagrebu 2024 (8)

Zajednički zaključak svih prisutnih, uz veoma visoke ocene za sva vina, pa čak i 99 poena nekolicine nas za Cabernet Sauvignon Grand Reserva 2017 Radovanović, jasno ukazuje na ekspanziju kvalitete srpskih vina i hvale vrijednu raznolikost u sortimentu i stilskim interpretacijama. Zahvaljujem kolegama iz Vino.rs na inicijativi, a meni je bilo veliko zadovoljstvo organizirati ovakvu degustaciju.   |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh