Enoslavia ili 16 sledova savršenstva

Enoslavia ili 16 sledova savršenstva

Utakmica Enoslavia, ili eno-gastro boj izuzetnih vinara i kuvara Srbije i Hrvatske u Erdevik Winery Gastro Chaletu, nerešen je bio od početka do kraja da bi ubedljvu pobedu odnelo druženje, atmosfera i ukusi koji se ne zaboravljaju.

A tokom popodneva, gde smo samo u oficijelnom delu proveli 10 sati sa escajgom i čašom u ruci, pravi su heroji bili oni u tkz „sporednim ulogama“ koji su napunili, ispraznili i oprali 2.300 čaša i mali milion upotrebljenih tanjira, otvorili bezbrojne afterparty boce, što arhiva, što onih od „ispod tezge“ koje se samo u vinariji daju probati.

Enoslavija erdevik vina 19
Zajednička fotografija pred početak eno-gastro meča - reprezentacije Srbije i Hrvatske

Iz vinograda, sa pijace, iz mora i podruma doneseno je pravo blago kako bi po osam vinarija sa srpske i hrvatske strane pružilo inspiraciju velemajstorima kutlače gde su „goste“ predstavljali šefovi Deni Srdoč i Ivica Klasić, a domaće Vladimir Protić. Za 16 zalogaja koji su ispratili 16 raznih vina, jedan tekst premali je da iskaže svo oduševljenje, pa idemo skraćenu verziju.

Enoslavija erdevik 79
Domaćini Enoslavie, Ramazi Inaišvili i Đorđe Stojšić

- Ovaj prvi put ideja je bila da pozovemo naše prijatelje iz regiona i Srbije – nakon ŠLJV-e i drugih rakija dobrodošlice označio je početak susreta Ramazi Inaišvili iz vinarije Erdevik. - Formalno sam vaš domaćin i neću vas zadržavati, samo da poželim dobrodošlicu uz nadu da je ovo samo mali korak za veliki početak onoga što nas u budućnosti čeka.

Enoslavija erdevik 82

I odmah na početku ono što se ne zaboravlja, velika imena hrvatskog vinarstva potegla su u Erdevik lično, od Istre, preko dalmatinskih ostrva, pa naovamo. Vlasnici vinarija Šember, Krauthaker, Korta Katarina, Crvik, TRS, Roxanich, Kozlović, Menengethi. Od domaćina nazdravljali su Nebojša Aleksić Temet, Đorđe Bikicki, Đorđe Stojšić Chichateau, Mitar Deurić, Dejan Stanković Virtus, kao i predstavnici vinarija Erdevik, Lastar, Kovačević.

Enoslavija erdevik 35
Šefovi Deni Srdoč, Vladimir Protić i Ivica Klasić

Kako i dolikuje feštu je otvorio non vintage Rose penušavac vinarije Šember, jedan je od najtraženijih u Hrvatskoj. Mlad, pitak, prepoznatljiv po voćnosti i svežini – objavio je poznati hrvatski somelijer Darko Lugarić u ulozi medijatora komšijskih vinara, a potom u vatru bacio Nikolu Šembera, naslednika vrhunske šampanjerije sa Plešivice u kojoj još četiri etikete mehurića čine 70% proizvodnje vina. Od pre tri godine organska proizvodnja odvija se na osam hektara gde vina rade spontanom fermentacijom uz minimalnu intervenciju. Poseduju tri gruzijske amfore a u Erdevik su doneli još tri vina pa čak i ono od pet sorti iz amfore.

Enoslavija erdevik 52
Nikola Šember

Priče o vinarijama bile su poseban bonus uz brdo drugih etiketa na šanku jer je svako osim vina za uparivanje doneo još po nekoliko raznih za afterparty. A sad se uključila i kuhinja pa odmah uz konkretni penušavac pružila elegantno meso gofa kao lepo strukturno upoznavanje vina i začinjenog mesa ribe.

Kako je Dejan Stanković vlasnik vinarije Virtus malo kasnio, tek drugu berbu Morave 2023, predstavio je menadžer Bojan Gluvajić uz tvrdnju da onaj ko je probao, vidi napredak u odnosu na prvo izdanje vina. No pravu eksploziju ukusa učinila je sinergija sa dva tartara, od paradajza i bifteka. Savršeni primer uparivanja gde hrana ozbiljno podiže utisak vina a vino ističe dubinu zamisli šefa kuhinje.

Enoslavija erdevik 47

I veliki mag graševine Vlado Krauthaker malo je odocnio te odmah izjavio da inače nije preterano raspoložen za priču, ali je njegova Grašavina Mitrovac 2021 sama imala dovoljno reči. Pogotovo uz Seviće sa mesom ježa, morskom šparglom i slajsovima kumkvata gde je ovaj par izazvao oduševljenje.

- Tu imamo mediteranski prizvuk jela sljubljen na najbolji mogući način sa kontinentalnom graševinom Slavonije – pojasnio je Lugarić. - Kumkvat je dao hrskave, slatko kisele citrusne note koji su se divno prožele vrlo mineralno vino.

Enoslavija erdevik 91
Somelijer Darko Lugarić

A onda se i vinar našalio da je posle 31 godine sad u „penziji“, da je od jednog hektara vinograda došao do 39, da graševina kao stub kontinentalnog vinarstva Hrvatske mu čini 60% udela u proizvodnji, kao i da vina radi uglavnom za domaće tržište. A o vinu... Reče da će vino samo sve nabolje reći. I zbilja je tako bilo.

Vinariju Korta Katarina sa Pelješca i njihov izuzetan Rose 2023, jako mirisan, bombonast na nosu a potom krajnje ozbiljan na nepcu, predstavio je menadžer prodaje Petar Delić. Podsetio je kako su uvek bili poznatiji po pošipu kog su među prvima odležavali u drvetu, dok plavac mali sa Dingača gde imaju tri hektara, dugo odležavaju.

Enoslavija erdevik 44
Petar Delić vinarija Korta Katarina

Vino Ruben koje je na Decanter WWA nadmetanju osvojilo 96 bodova puštaju na tržište tek nakon čitave decenije u podrumu a najmlađi plavac je sad otišao ka kupcima i to iz berbe 2016. U ovom trenutku kreću u investiciju da sade pošip koji su dosad uzimali iz kooperacije. Inače, sjajan tartar od tune ostao je nekako pomalo u senci sočnog i ekpresivnog vina tamnije boje lososa.

Novu tamjaniku Tri Morave Rezerva Belo iz berbe 2021 predstavio je lično vlasnik vinarije Temet, Nebojša Aleksić. Zahvalio se domaćinina, kolegama iz Hrvatske kao i distributeru Lu-Ma zahvaljujući kome su mnoga srpska vina prisutna na tamošnjem tržištu. Sve uz nadu da će ubuduće biti više ovakvih druženja, razmene iskustva, energije i naravno vina. Treba napomenuti da je rasna organska tamjanika macerirala osam meseci pa odležavala u amforama i velikim bačvama i da su joj savšeno odgovarali slajsovi dimljenih pačjih grudi, gde se prožeta limunovim uljem i bosiljkom lako izborila sa ljutinom halapenja.

Enoslavija erdevik 71
Nebojša Alakesić i Dejan Maslovara (Wine & Pleasure)

I dok još odjekuje aplauz tamjanici, Ramazi postavlja tricky pitanje: ko je sledeći domaćin Enoslavie? Gotovo bez razmišljanja za domaćinstvo se javlja Mladen Roxanich koji je tu sa jednom od šest kćeri, Larom, kao i bračni par Kozlović.

- Voljni smo ozbiljno razmotriti tu mogućnost u dogovoru sa vama koji ste inicijatori svega, da pokušamo naći pametan datum jer želimo biti domaćini ovog jako lepog događaja.

I već je u čašama Tezoro Malvasija Dubrovačka Selekcija 2023 vinarije Crvik iz Konavla. Malvasija je naglašene aromatike drugačije od istarske, sa nešto punijim telom i niže kiseline pa se prefinjeno grli sa oslićem koji ne ističe previše arome. Ali su tu medveđi luk i morski jež da poda tipičnu mineralnost i malo slanosti. Takođe, tu je i mladi vinar Petar Crvik sa pričom o bogatoj istoriji ove sorte.

Enoslavija erdevik 53

- Ja inače odlično mucam ali pomogla mi je malo rakija s početka ovog susreta – nasmejao je prisutne a potom, i sam muzičar, pohvalio ženski bend koji je neumorno ali nenametljivo dizao atmosferu. – Tradicija vinarenja u porodici sa prekidima traje od 1897. godine. Vino radimo sa par hektara crvenice i još toliko iz kooperacije.

Potom priča o malvasiji kao najstarijoj sorti Hrvatske jer je pomenuta još 1.383 godine. Zakon o malvasiji omogućavao je da se može prodavati po bilo kojoj ceni dok su druga grožđa limitirana, a pili su je i Turci gde se delom nosila i kao poklon. Turci istina nisu smeli da piju aljkohol, ali su vešti Dubrovčani rekli da je to lek, pa kad bi se Osmanlije podnapile, vino bi se lako prodalo. Inače sorta je u 19. veku gotovo izumrla sve dok dok neko pre šezdesetak godina nije našao jednu zadnju lozu i razmnožio, pa danas u Konavlima otprilike 100.000 trsova.

Enoslavija erdevik 56

- No, mi smo zapravo prvi počeli malo ozbiljnije da je radimo pa čak i oranž devet meseci macerirao u bariku od 500 litara, a osvojili smo sa njom i zlato na Decanteru – završio je Crvik, sve cenjeniji vinar u Hrvatskoj.

Osim uživanja u mirisima i ukusima koji su se smenjivali na svakih dvadesetak minuta, intermeco je iskorišćen za obilazak vinarije Erdevik. Barik podrum sa više od 600 buradi, istorijska sala Starog podruma sa 40 džinovskih bačvi od po 10.000 litara, lagum u kome odležavaju neka vina, intrigiraju čak i one koji su već ranije zalazili u ovaj kraj Fruške gore. A kratku pauzu iskoristili su za predah i kuvari gostiju.

Enoslavija erdevik 98

- Puno je vina, puno hrane. Zanimljivo je, a mislim da će na kraju večeri sve biti vrlo veselo – veli čuveni šef Deni Srdoč. - Lepa je ovo gesta da se stvori konekcija, vinari se druže pa i mi u kuhinji. Prava sinergija zajedništva a uz takvo gostoprimstvo raditi je lako, kao biti doma.

Miroslav Kovačević čiji je Chardonnay S edicija organic 2022 sljubljena sa hrskavim i ljutkastim Zukini kejkom je bio opravdano sprečen da dođe. Grožđe je iz sopstvene proizvodnje, naglasio je menadžer prodaje Bane Čaćić, jer postoji i deo koji se radi iz otkupa. Vinograd od 15 hektara sad ima 18 godina ali je 2017. posađeno još 100 ha koje se vode organski. Vino je rađeno spontanom fermentacijom u velikim bačvama a završeno u korišćenim baricima i velikim bačvama uz urađenu malolaktiku.

Pravi mediteranski sled su zaokružile dagnje i vongule oplemenjene šparglom uz macerat Rovigno 2016 Roxanich.

Enoslavija erdevik 39
Mladen Roxanich

- Tu kupažu istarske malvazije sa belim pinoom koji je fantastična sorta ali joj se ne daje dovoljno pažnje i šardoneom koji je dao kičmu, doživljavam kao prelaz između standardnih i dugomaceriranih vina - izjavio je medijator Lugarić.

- Mi smo malo drugačiji – započeo je potom Mladen Roxanich. - Orjentisani smo na prirodu, sva naša vina spontano fermentišu na vlastitim kvascima bez kontrole temperature. Ovo je vino u liniji Prve ruže jer je to poziv u svet prirodnih vina, macerata koji idu od par sati do nekoliko dana. Inače, ovde danas imamo temelj lepe priče koja verujem da će ići dalje a najbolji dokaz tome je da tu sede veliki bardovi vinarstva sa obe strane granice kojima svaka čast da su pronašli vremena da dođu, te zaslužuju veliki aplauz.

Enoslavija erdevik 94
Đorđe Bikicki

Još jedan besprekoran sled, fantastičnu verziju suvidovanog celera uz ljuti kimči upotpunio je CU Pinot Grigio Orange 2021 kog je lično predstavio Đorđe Bikicki iznoseći svoju filozofiju vinarstva da na radikalni način proizvodi fina vina kloneći se pomalo hardcore prizvuka onih „prirodnih“.

- Najmlađi sam, mislim, u vinskom smislu i velika mi je čast da budem u ovom društvu pri čemu želim da pomenem da sam rođen u Istri gde sam u Buzetu proveo dobar deo detinjstva – objasnio je.

Enoslavija erdevik 41
Đanfranko Kozlović

Brancin Bijelo nakitio se cvetnih aroma bagrema i belog voća iz odležale malvazije Kozlović berba 2021. Vino iz linije Selekcija odležalo je 12 meseci u inoksu i potom u boci a nalazi se između bazne malvazije i one sa položaja Santa Lucia koja je napravila iskorak u Premium segmentu i pokazala kako ova sorta može dati fantastična zrela odležala vina.

- Imamo danas priliku probati puno uzbudljivih, zanimljivih, fantastičnih vina, a mislim da bi Amerikanci dali milion dolara da imaju toliko sorti pred sobom. Mogu samo da zamislim njihove degustacije kad probaju šardone, šardone i šardone... Koliko su samo dosadni, a mi imamo tu našu prednost sa raznim sortama i moramo se time hvaliti – nasmejao je prisutne Đanfranko Kozlović priznajući da je trenutno u Erdeviku ozbiljan vinski i gastronomski maraton.

Enoslavija erdevik 77

Vinariju Lastar i pino noar Sofijin izbor 2020 približio nam je menadžer prodaje Goran Mitrović. Pino iz vinograda starih oko pola veka elegantno se pripojio hrskavoj Sunčanici rokfeler sa spanaćem, limunom i parmezanom.

Domaćin Đorđe Stojšić izjavio je kako je „dualno obrazovan“ pošto predstavlja dve vinarije Erdevik i Chichateau.

- Chichateau je mala vinarija u selu Šišatovac i nema nikakav „šato“ već se deklarišemo kao garažesti jer zbilja radimo u garaži. Skromna smo manufaktura, imali smo tri hektara kaberne sovinjona, merloa i kaberne frana kog naročito volimo, a sad imamo sedam. Posadili smo probus, sortu u koju izuzetno verujem – ispričao je dok smo uživali u guščjoj džigerici uz Fabula Lagum 2019, jednu od najboljih crvenih srpskih kupaža.

Enoslavija erdevik 80
Domaćin Đorđe Stojšić je predstavio dve vinarije Erdevik i Chichateau

Dolazak „ozbiljnog mesa“ krenuo je sa jagnjetinom koju je Srdoč savršeno ukomponovao uz vino Red 2019 Meneghetti. Vlasnik vinarije Plišo tek se vratio iz Amerike i nije mogao doći ali se prisutnima na prisustvu zahvalio direktor vinarije i hotela Filip Božić.

Uz priznanje da je nekoliko godina radio i živeo u Beogradu, ispričao je i angdotu o nastanku vinarije kada je vlasnik godine 2000. posadio masline želeći da se bavi time, ali je sreća u nesreći bila da su u prve dve godine sve masline propale, pa su posađeni vinogradi. Od tada na istarskoj crvenici uspevaju ova izuzetna teroarska vina.

Enoslavija erdevik 98
Filip Božić, vinarija Meneghetti

Iako je po sve većim pauzama između sledova bilo jasno da su u kuhinji na izmaku snaga, kvalitet nije opadao, naprotiv! Tim u kuhinji je posebno pohvalio Mitar Deurić, pogotovo kad je Praseća bajadera sa junećim jezikom osetila moć mladog Probusa 276 2022 iz njegove vinarije Deurić.

- Jedna smo od prvih vinarija koja je počela da se probusom bavi i on daje sve bolje i bolje rezultate, a sad već ima više od desetak vinara koji se tom sortom bave – zaključio je.

Enoslavija erdevik 01
Mitar Deurić

O vinu Stifler’s Mom 2020 ne treba trošiti mnogo reči jer je ovaj širaz vinariji Erdevik već doneo zlato sa Decantera a Fruška gora se pokazala kao izuzetan teroar za tu sortu. Možda i bolji od onih najčuvenijih u svetu, u šta su prisutni imali priliku da se uvere pogotovo u kombinaciji sa slasnim svinjskim vratom.

A kad smo kod slasti, nekih 40 grama zaostalog šećera krunisalo je ovo veče u vinu Traminac izborna berba 2017 vinarije TRS iz Iloka. Fantastičan desert Lešnik sa čokoladom, kafom i karamelom uz isto tako fantastično izbalansirano desertno vino Zlatka Bošnjaka Đuze stavilo je tačku na hedonistički maraton vinskog prijateljstva.

Enoslavija erdevik 93

Ogroman broj dopunskih boca mamio je sa velikog šanka Gastro Chaleta ali posle punih 10 sati uživanja došao je trenutak da krenemo kući zamišljajući kako će izgledati sledeći susret vinara u regionu.

Ko će to sve biti ne znamo, ali biće izgleda dosta toga, obećali su domaćini na rastanku.   |

Foto: Slobodan Vidović

nazad na vrh